App bespreking: Calibre Cloud (Pro)

calibre cloud logoNatuurlijk kun je al je ebooks bewaren en beheren op je ereader of tablet. Het wordt al echter snel onoverzichtelijk, zeker als je het liefste ook de titels van de ebooks zou willen aanpassen of een serienaam wilt toevoegen. Dat kan allemaal wel in Calibre, een gratis programma waarmee je je eigen bibliotheek met ebooks kunt samenstellen, beheren en dat je kunt gebruiken om de ebooks op je ereader, tablet of telefoon te zetten. Ik heb de afgelopen jaren ook meerdere blogposts besteed aan de mogelijkheden van dit programma.

Ruim twee jaar geleden schreef ik een artikeltje over hoe je de map met de Calibre bibliotheek in één van de clouddiensten (Dropbox) kon zetten zodat je de bibliotheek kon synchroniseren tussen meerdere computers waar je Calibre op geïnstalleerd hebt. Handig om je Calibre bibliotheek vanaf meerdere computers te kunnen beheren en het had het voordeel dat je je ebooks via de Dropbox (of OneDrive of Google Drive enz) applicaties ook beschikbaar hebt op alle mogelijke tablets, computers of telefoons.

Calibre Cloud (Pro)

Het is echter geen ideale oplossing als je een specifieke titel snel wilt terugvinden of even door je Calibre bibliotheek wilt snuffelen op je tablet of telefoon, op zoek naar het volgende ebook om onderweg te lezen. Calibre plaatst alle bestanden in een uitgebreide mappenstructuur, voorziet deze van losse bestanden voor de omslagen en de toegevoegde informatie, zoals o.a. de serienamen, wordt niet weergegeven in de mappenstructuur zelf maar in een metadata.db bestandje geplaatst dat alleen maar gelezen kan worden door Calibre zelf.

Nou is Calibre zelf niet beschikbaar als een app maar is een ontwikkelaar wel in dit gat gesprongen begin dit jaar. Met de gratis Android app Calibre Cloud (de Pro versie kost $1.99 en verwijdert de advertenties die in de gratis versie zitten) is het mogelijk om je Calibre bibliotheek – die in Dropbox, Box of Google Drive staat – te raadplegen op je Android apparaat.En de ebooks te downloaden en te lezen in een leesapp van je voorkeur.

Voorbereiding en installatie

Allereerst zul je dus je Calibre bibliotheek moeten (ver)plaatsen of kopiëren naar een plekje in de mappenstructuur van je Dropbox, Box of Google Drive account op je eigen computer.OneDrive en andere bestandsdiensten worden helaas (nog?) niet ondersteund maar volgens mij zijn er niet veel mensen die geen Dropbox account hebben. Toch?

Zodra je bibliotheek in de cloud staat kun je Calibre Cloud (Pro) configureren. In het startscherm van de app kun je kiezen van welke dienst je gebruik maakt en nadat je toestemming hebt gegeven aan Calibre Cloud om gebruik te maken hiervan kun je de map selecteren waar de bibliotheek staat. Calibre Cloud leest vervolgens het metadata.db bestand van Calibre in en toont alle ebooks die zich in de bibliotheek bevinden.

Read only

calibre cloud
Je kunt Calibre Cloud het beste beschouwen als een beperkte alleen-lezen versie van Calibre. Je kunt geen gegevens aanpassen, je kunt geen titels verwijderen en ze ook niet toevoegen. Wijzigingen kun je alleen maar in Calibre zelf maken en pas nadat het programma een nieuw metadata.db bestand heeft aangemaakt met alle wijzigingen erin, kan Calibre Cloud dit ook weergeven.

De opties zijn daarom ook beperkt in de app maar ze zijn ruim voldoende om de titels in je bibliotheek te doorzoeken of handig weer te geven. Je kunt instellen hoe je de ebooks wilt sorteren en je hebt vier verschillende weergaven, waarbij de beide ‘grid’ weergaven gebruik maken van alleen de omslagen van de ebooks.

calibre cloud
Heb je het ebook gevonden wat je wilt lezen? Dan zie je in de volledige weergave de omschrijving zoals je die in Calibre hebt toegevoegd aan de titel. Met een groot rechthoekig icoon wordt het ebookbestand zelf getoond en in het menu – met de 3 stippen – heb je de mogelijkheid om het bestand te gebruiken op je Android apparaat. Je kunt het downloaden naar je apparaat toe of rechtstreeks mailen naar jezelf of een ander. Google Play Books is de default Android app om ePub bestanden te lezen – en het is nog een hele fijne ook – en Calibre Cloud is in staat om ebooks rechtstreeks door te sturen naar de Play Books app.

Calibre Cloud ondersteunt ook (o.a.) Moon+ Reader en Cool Reader op dezelfde wijze als je deze geïnstalleerd hebt maar voor de meeste andere leesapps zul je “Open With…” moeten gebruiken. Met deze optie download je de ebooks uit je Calibre bibliotheek en krijg je alle geïnstalleerde apps te zien die het betreffende formaat ondersteunen. Dit is de route als je gebruik maakt van bijv. Aldiko of Bluefire Reader.

Heb je Kindle ebooks in je Calibre bibliotheek staan? Dan zul je ze (eventueel) eerst in Calibre moeten converteren van AZW3 naar MOBI formaat. De Kindle app voor Android negeert het eigen AZW3 formaat en alleen bij ebooks in het MOBI formaat krijg je de optie om ze vanuit Calibre Cloud te kunnen openen in de Kindle app.

Must have

Lees je wel eens ebooks op je Android telefoon of tablet en maak je al gebruik van Calibre? Dan hoef je volgens mij niet lang na te denken over deze app. Zet je Calibre bibliotheek in Dropbox, Box of Google Drive en je hebt ook op je Android apparaat handig toegang tot al je ebooks.

Daar kan zelfs LeesID niet tegenop.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Dat is handig! Jammer dat er geen Apple IOS versie is en geen OneDrive ondersteuning.

  Wat ik nu doe is het beheer met Calibre, zodat de mappen in ieder geval goed staan en ik synchroniseer ze met OneDrive. Dat is vooral handig als je ook PDF bestanden omzet naar epub en deze op je tablet wilt lezen.

  De OneDrive folder deel ik dan met mijn familie. Vanuit mijn iPad kan ik dan met de OneDrive app wel losse epub’s openen in iBook en ze daarin lezen. Maar dat is wel behelpen. Een Calibre reader zou wel heel erg handig zijn als je dan kunt bladeren en als je een boek wilt lezen dat een kopie dan gedownload wordt.

  Je hebt al een aantal leuke artikelen over Calibre geschreven. Heel erg mooie tool.

  Reply

 2. Mooie en handige site! Hartelijk dank daarvoor.
  Het lukt me niet om met de Android-app een boek naar Google Books te zenden. De app geeft geen foutmelding, maar in Google Books zie ik geen nieuwe boeken. Moet ik nog iets instellen of zo?

  Reply

 3. Ik heb Calibre Cloud Pro gekocht omdat ik al lang tevreden gebruik maak van Calibre maar geen toegang had tot mijn bibliotheek buiten mijn netwerk om, nu gebruik ik webdav voor toegang tot mijn netwerk via mijn Asus router en heb daarop een eigen cloud die werkt, calibre cloud pro adverteert dat de app te gebruiken is via webdav maar dat doet het niet!!!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top