Tijdschriften en kranten lezen in de Google Play Kiosk

google play kioskVorig jaar introduceerde Google al de Play Kiosk app – oorspronkelijk bedoeld als een Flipboard concurrent – in Nederland. Google Play Kiosk, of Newsstand zoals het in de Engelstalige landen heet, is niet alleen een nieuwsapp maar dient ook als winkel voor kranten en tijdschriften die je er zowel kunt kopen als mee kunt lezen. In Nederland ontbrak toen de mogelijkheid om kranten en tijdschriften te kunnen kopen maar vorige week opende Google alsnog de Kiosk in de Nederlandse Play Store.

Behalve dat er een groot aantal Engelstalige tijdschriften te vinden zijn, is er ook een uitgebreid aanbod van Nederlandstalige tijdschriften beschikbaar waar je een abonnement op kunt nemen (of een los nummer van kunt kopen). Zo kun je in de Kiosk o.a. de Computer! Totaal, PCM, Power Unlimited, Quest, Elsevier, Quote, VT Wonen, National Geographic, Viva maar ook de bekende roddelbladen vinden. De keuze in kranten is een stuk minder want ik kon alleen NRC Handelsblad terugvinden.

Los nummer of een abonnement?

google play kiosk
Heb je een tijdschrift gevonden? Dan kun je het actuele losse nummer rechtstreeks kopen voor een prijs die meestal maar een klein beetje lager ligt dan het papieren exemplaar in de winkel om de hoek. Onder de knop abonneren kun je kiezen of je alsnog het huidige nummer los wilt kopen of dat je maand- en/of een jaarabonnement wilt aanschaffen.
google play kiosk

En hoe lees je de tijdschriften?

Heb je een los nummer of een abonnement gekocht? Dan vind je de nummers automatisch terug in Mijn Kiosk in je account. Dat betekent ook dat ze beschikbaar zijn in de Google Play Kiosk app op je Android toestel waarbij je wel rekening moet houden met de grootte van het scherm: op een Android telefoon is het best lastig om een tijdschrift te lezen. Een Android tablet is daarom eigenlijk wel een vereiste. De Play Kiosk app voor iOS – voorheen Currents – biedt (nog) niet de integratie met de kranten en tijdschriften.

Wil je de tijdschriften wel lezen op een iPad, of op een ander apparaat, dan kun je de webviewer gebruiken. Vanuit Mijn Kiosk kun je doorklikken op de titel van het tijdschrift waarna je het nummer gewoon rechtstreeks in de browser kunt lezen. Ik heb het getest op een laptop, iPad en Surface tablet en dat werkt prima.

google play kiosk
Met een eenvoudige interface en menu – beetje slecht te zien op het screenshot want het schuift automatisch weer in – kun je inzoomen, uitzoomen en het tijdschrift schermvullend weergeven. Bladeren doe je met pijlen aan de linker- en rechterkant terwijl je ook nog door een inhoudsopgave kunt bladeren om snel naar specifieke artikelen of rubrieken te navigeren.

Google Play Kiosk als de ideale digitale lectuurbak?

De tijdschriften zijn uitstekend gedigitaliseerd en ze zijn dus in beginsel prima leesbaar. Het is echter niet ideaal om in een browser een tijdschrift te moeten lezen door de gefixeerde opmaak die nou eenmaal bij de papieren versie hoort. Op een 10″ Android tablet in de Play Kiosk app levert dat geen enkel probleem op maar eigenlijk zou je op alle andere apparaten en formaten een andere weergave willen van de artikelen. Dat zie je nu al bijvoorbeeld bij de digitale (tablet)versies van de kranten – waar je kunt wisselen tussen de layout van de papieren versie en een tekstweergave van alleen het artikel dat je wilt lezen – maar ook de geoptimaliseerde weergave van artikelen bij diensten zoals Blendle, MyJour en de Correspondent.

Google Play Kiosk zou een aantrekkelijke optie kunnen zijn als ze de nadelen van deze huidige beperkingen konden compenseren door bijvoorbeeld aanzienlijk goedkoper te zijn dan de papieren (en al bestaande digitale) alternatieven. Of de mogelijkheid te geven dat je het tijdschrift ook buiten je Play Kiosk account kunt gebruiken. Maar met een prijsvoordeel tussen de 10 en 15% weegt de besparing wat mij betreft niet op tegen de nadelen van het lastige lezen en aangezien je een tijdschrift niet als een PDF kunt downloaden, kan ik er op andere (grotere) apparaten ook helemaal niks mee. Het zou een stuk handiger zijn als je een goede kwaliteit PDF op een tablet zou kunnen lezen in een app van je keuze.

Een tijdschrift kopen en lezen via Google Play Kiosk heeft volgens mij alleen maar zin als je beschikt over een Android tablet van enig formaat. Dat is ook wel logisch als je bedenkt dat het Google vooral gaat om de promotie van de eigen diensten maar zonde vind ik het wel. Of er nog meer tijdschriften in mijn account bij gaan komen – van enkele tijdschriften kun je tijdelijk een gratis nummer lezen – is dan ook nog maar de vraag.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top