Een backup maken van je gekochte Kobo ebooks

Afgelopen week was ik onverwachts druk bezig met mijn bij Kobo gekochte ebooks. Kobo kwam in het nieuws omdat klanten ontdekten dat sommige gekochte ebooks niet (meer) te downloaden zouden zijn vanuit hun accounts. Dit werd vooral nieuws omdat Barnes and Noble de week daarvoor aankondigde dat het niet meer mogelijk was om gekochte Nook ebooks te downloaden op je pc voor gebruik op een andere ereader. Ook ik schrok daarvan omdat, in tegenstelling tot bij Barnes and Noble, ik wel tientallen ebooks bij Kobo heb aangeschaft de laatste jaren. Toen ik in mijn Kobo account keek bleek ik echter nog maar één ebook te hebben staan in de bibliotheek en dat was er eentje die ik vijf jaar geleden gekocht had. Bij Bol. Op de één of andere manier is de poging (van mezelf) om mijn Kobo en Bol accounts te koppelen verkeerd gegaan en ben ik nog steeds met de helpdesk bezig om de boel weer gefixed te krijgen.

Ook al heeft Kobo gisteren bekend gemaakt dat het niet kunnen downloaden van sommige ebooks echt alleen maar een bug is in hun systeem, het toont – samen met de verdwenen ebooks in mijn account – toch maar wederom aan hoe belangrijk het is om niet afhankelijk te zijn van een verkoper om toegang te houden tot ebooks die je gekocht hebt. In deze blogpost leg ik twee manieren uit hoe je relatief eenvoudig een backup kunt maken van je gekochte Kobo ebooks. Methode 1 door een backup te maken van de ebooks zoals je ze kunt downloaden uit je eigen Kobo bibliotheek vanaf de Kobo site en methode 2 door een backup te maken van de gekochte ebooks zoals ze gesynchroniseerd worden met de Kobo desktop software. In beide gevallen wordt daarbij de DRM beveiliging (van resp. Adobe en het Kobo eigen KePub formaat) verwijderd.

De beide werkwijzen hieronder zijn bedoeld om een DRM vrije backup voor eigen gebruik te maken van Kobo ebooks die je zelf gekocht hebt. Verspreid ze niet verder want dat is niet toegestaan.

Een backup maken van uit je account gedownloade Kobo ebooks

Benodigde software: Calibre, DeDRM plugin en (waarschijnlijk) Adobe Digital Editions

Alle bij Kobo gekochte ebooks kun je terugvinden in je Bibliotheek. In die lijst zie je achter elke titel een (download)knop staan die – afhankelijk van de keuze die een uitgever heeft gemaakt – verwijst naar een Adobe DRM ePub of een ePub ebook waar geen DRM op zit. Zit er geen DRM op, dan ben je meteen klaar natuurlijk en kun je het gedownloade ebook kopiëren of verplaatsen naar een veilige plek. Zoals in je Calibre bibliotheek bijvoorbeeld.

Calibre is een gratis programma waarmee je ebooks kunt beheren in zelf samengestelde bibliotheken en dat heel eenvoudig de ebooks met alle mogelijke apparaten kan versturen. Op die manier heb je alle ebooks centraal bij elkaar in 1 handig programma en verstuur je ebooks naar bijvoorbeeld je ereader of tablet. Ik schrijf regelmatig over Calibre dus als je meer wilt lezen hierover dan kun je ook andere Vakblog artikelen hierover vinden.

In veel gevallen zullen de bij Kobo gekochte ebooks echter beveiligd zijn met Adobe DRM. Je downloadt dan niet een ePub bestand maar een klein bestandje met de ACSM extensie die door Adobe Digital Editions geopend kan worden. Adobe Digital Editions maakt een koppeling met de Adobe ID die je in het programma ingesteld moet hebben om het gedownloade ebook te beveiligen zodat je het alleen kunt gebruiken op apparaten die Adobe DRM en jouw Adobe ID ondersteunen.

Calibre werkt met plugins die functionaliteiten toevoegen aan het programma en één zo’n plugin is ontwikkeld met als doel om bij het importeren van beveiligde ebooks de Adobe DRM te verwijderen. Deze plugin installeer je als volgt waarbij ik er vanuit ga dat je Calibre al geïnstalleerd hebt:

 1. Download de DeDRM plugin in een zip bestand vanaf deze pagina;
 2. Open Calibre en klik op ‘Preferences’. Ga dan naar ‘Advanced’ en naar ‘Plugins’;calibre kobo ebooks
 3. Klik op ‘Load plugin from file’ en kies het DeDRM_plugin bestand uit de DeDRM_calibre_plugin map;
 4. Klik op OK en de plugin is geïnstalleerd.

Importeren van ebooks in ePub formaat

De stappen hieronder gaan er vanuit dat je Adobe Digital Editions correct geïnstalleerd hebt (met ingevulde Adobe ID gegevens) en dat de beveiligde ebooks daar in de bibliotheek staan. Je kunt ze dan als volgt toevoegen in Calibre.

 1. Ga naar het beginscherm van Calibre en klik linksbovenaan op ‘Add Books’;
 2. Ga naar de directory C:\Users\<je gebruikersnaam>\Documents\My Digital Editions (ik heb een Engelstalige Windows) en selecteer daar alle .epub bestanden;
 3. Klik op ‘Open’ en alle geselecteerde ePub ebooks worden -vrij van DRM- geïmporteerd in Calibre.

Vergeet niet om ook periodiek een backup te maken van je Calibre bibliotheek, bijvoorbeeld door de bibliotheek in Dropbox of OneDrive te plaatsen.

Een backup maken van de gesynchroniseerde Kobo ebooks (KePubs)

Benodigde software: Calibre, Obok DeDRM plugin en Kobo desktop software

Alle bij Kobo gekochte ebooks worden ook gesynchroniseerd naar de Kobo ereaders, tablets of apps die aan je Kobo account gekoppeld zijn. Daar is echter wel wat bijzonders mee want binnen het ecosysteem van Kobo wordt er gebruik gemaakt van een eigen bestandsformaat waar enkele zaken zijn toegevoegd aan het ePub formaat. Dit formaat, Kobo ePub of KePub, is een bijzonder formaat omdat de toevoegingen alleen werken en bestaan in relatie tot de Kobo ereaders, tablet of apps. Je kunt ze daarom ook niet rechtstreeks downloaden naar je computer toe en dat is precies het idee achter de beveiliging: het voorkomt dat je bijvoorbeeld een Kobo ereader van een ander gaat lenen en dan alle daarop aanwezige ebooks kunt downloaden.

Een 100% zekere beveiliging bestaat echter niet en hoewel je niks met andermans ebooks kunt doen is er wel een Calibre plugin die in staat is om een backup te maken van Kobo ebooks die gesynchroniseerd zijn naar de Kobo desktop software op dezelfde computer waar Calibre op geïnstalleerd is. Er van uitgaande dat je Calibre al geïnstalleerd heb kun je als volgt een backup maken van je Kobo ebooks:

 1. Download en installeer de Kobo desktop app;
 2. Log in op de desktop app met je Kobo accountgegevens. De gekochte ebooks worden gesynchroniseerd met de app en ze komen versleuteld op je computer te staan;
 3. Download de Obok DeDRM plugin in een zip bestand vanaf deze pagina;
 4. Open Calibre en klik op ‘Preferences’. Ga dan naar ‘Advanced’ en naar ‘Plugins’;calibre kobo ebooks
 5. Klik op ‘Load plugin from file’ en selecteer het obok_plugin bestand;
 6. Kies waar je de knop in Calibre allemaal wilt kunnen zien. De standaardinstellingen – zoals hieronder zichtbaar – werken uitstekend;
  calibre obok kobo ebooks
 7. Klik op OK en de plugin is geïnstalleerd.

Importeren van de KePub ebooks

Heb je zowel de Kobo desktop app als de Calibre plugin correct geïnstalleerd? Dan kun je de Kobo ebooks als volgt toevoegen in Calibre:

 1. Ga naar het beginscherm van Calibre en klik rechtsbovenaan op de (nieuwe) knop ‘Obok DeDRM‘;
 2. In een venster worden alle ebooks getoond die gesynchroniseerd zijn in de bibliotheek van de Kobo desktop app;
 3. Selecteer de titel(s) – en na het klikken op ‘OK’ worden alle geselecteerde Kobo ebooks worden – vrij van DRM – als ePub bestanden geïmporteerd in Calibre.

Vergeet niet om ook periodiek een backup te maken van je Calibre bibliotheek, bijvoorbeeld door de bibliotheek in Dropbox of OneDrive te plaatsen.

– Update 18-11-2016: Link naar Obok plugin bijgewerkt naar nieuwe versie omdat de oude versie niet meer werkte icm Kobo Desktop 4.0
– Update 26-11-2017: Link naar de DeDRM en Obok plugins bijgewerkt naar de recentste versie

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (54) Write a comment

 1. Heb geprobeerd de Removing DRM tool te downloaden via de aangegeven site, maar Bitdefender weigerde in eerste instantie omdat de programmatuur malware zou bevatten (Variant.Adware.MPlug.8), dus tijdelijk malware uitgeschakeld, en vervolgens kreeg ik de melding dat de zip file niet opgeslagen kon worden vanwege onvoldoende rechten (wat niet klopt) en popte de melding van een ontdekt virus rechtsonder op. Dat jaagt me teveel schrik aan om verder te gaan met dit proces. Ik lees je blogs met veel plezier en had dit niet verwacht.

  Reply

 2. Er is een vergelijkbare truc voor Amazon e-books, via de Kindle Desktop App. Werkt als een trein.

  Reply

 3. Is er een specifieke reden dat de obok-plugin niet werkt onder Linux? Of is the Linux versie nog niet getrokken? Kan ik misschien helpen?

  Reply

  • Geen idee, ik ben niet de maker van die plugin (en kon zelfs niet ontdekken wie dat wel is) maar er is zeker geen Linux-versie van aangezien alle plugins gewoon zouden moeten werken ongeacht het besturingsysteem waar Calibre op draait.

   Als die het niet doet dan weet ik het helaas ook niet want ik gebruik geen Linux. Misschien dat iemand anders hier het wel weet?

   Reply

 4. Kobo app en plugin geïnstalleerd, maar wanneer ik op het nieuwe icoon rechtsboven klik krijg ik, ipv een lijst van de gesynchroniseerde boeken, de foutmelding No userkeys found to decrypt with. No point in proceeding. Wat doe ik fout?

  Reply

  • Sorry, heb de andere plugin (ook) geïnstalleerd, gaat goed nu! Beschouw mijn vorige bericht maar als niet geschreven :)

   Reply

 5. Is dit nog steeds noodzakelijk.. voorheen kon ik gemakkelijk boeken aangeschaft bij KOBO downloaden maar na al maanden niet meer… moed zakt me in de schoenen als ik bovenstaande informatie leest

  Reply

  • @Janneke Het is (deels) noodzakelijk. Veel van de bij Kobo gekochte boeken zijn voorzien van Adobe DRM hoewel dat vooral de Engelstalige titels zijn. Nederlandse titels zijn, net als bij andere ebookwinkels, echter voorzien van een watermerkbeveiliging en kun je zonder al dat ‘gedoe’ downloaden uit je account.

   En dat kan nog steeds dus ik weet niet precies waarom je er al maanden problemen mee hebt?

   Wellicht omdat Kobo het uiterlijk van je bibliotheek met gekochte ebooks veranderd heeft? Als je naar de Kobo website gaat, inlogt en vervolgens naar je bibliotheek gaat zie je daar alle gekochte titels staan met de omslagen. Klik op de drie stippen die je onder elke omslag ziet staan (dat is een menu knop) en je krijgt dan de Download optie waarmee je meteen het EPUB bestand kunt downloaden als het een Nederlandstalig boek is met watermerkbeveiliging.

   Download je een URLLINK.ACSM bestandje, dan is dat dus nog steeds een ebook dat met Adobe DRM is beveiligd en dan zul je de bovenstaande informatie alsnog moeten doorspitten.

   Reply

   • Hoi Raymond,

    Ik begrijp niet helemaal je reactie. Ik heb een plus abbonnement en kan de e-books ook blijven lezen op de kobo app of desktop na beindiging van het abonnement. Waarom zou ik ze dan niet mogen overzetten naar de kindle net als bij koop. Waar ligt precies je bezwaar. Voorheen (tot een paar maanden geleden) lukte dat prima via de obok plugin binnen calibre. Mijn vraag is wat is er veranderd en waar moet ik het zoeken. Hopelijk kan je wel iets zeggen. Alvast bedankt ( mag ook via prive mail hboschprive@upcmail.nl). Alvast bedankt!

    Groet,
    Hans

    Reply

    • Hoi Hans,

     Kobo Plus is geen koopconstructie maar een leenconstructie. Je hebt weliswaar toegang tot de boeken zolang je abonnement loopt maar het is absoluut niet zo dat je de ebooks kunt blijven lezen na beëindiging. De hele dienst is gebaseerd op het concept dat het niet mogelijk moet zijn om de ebooks te kunnen downloaden omdat je Kobo Plus boeken alleen maar op een Kobo ereader kan lezen (of in de Kobo/Bol apps).

     In tegenstelling tot bij het kopen van ebooks (ik ga echt niet 2x betalen voor hetzelfde ebook bij Kobo en Amazon) vind ik niet dat je als abonnee van een ebookdienst – die exclusief en alleen voor Kobo ereaders bedoeld is – dan een recht hebt om het op andere ereaders te mogen lezen. Ik vind het zonde dat alle andere ereaders worden buitengesloten maar dat is uiteindelijk een keuze van Bol/Kobo, net zoals het jouw keuze is om wel of niet een abonnement af te sluiten.

     En het mijn keuze is om geen vragen over het verwijderen van DRM van geleende ebooks te beantwoorden ….

     Reply

     • Beste Raymond,

      Dank voor je antwoord, ik respecteer jouw keuze!

      Groet,
      Hans

 6. Beste Raymond,

  Ik wil graag ebooks vanuit het kobo plus account overzetten naar de kindle paperwhite. Dit deed ik eerst via een plugin; dit werkt echter niet meer. Verder zie ik niet de downloadknop die je beschrijft bij de drie stippen in het Kobo account. Kan je mij helpen? Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Hans Bosch

  Reply

  • Ik ben bang dat je pech hebt, Hans, want het is expliciet niet de bedoeling van Kobo dat Kobo Plus boeken op een ereader gelezen kunnen worden die niet van Kobo zelf is. Dat is ook de reden waarom er geen downloadoptie aanwezig is bij de drie stippen in de bibliotheek in je Kobo account.

   Het is technisch gezien inderdaad niet onmogelijk om de Kobo DRM te verwijderen en ze op die manier te downloaden en te converteren maar aangezien het hier niet om gekochte ebooks gaat, trek ik daar de grens in waar ik assisteer in het verwijderen van DRM. Ik vind dat je zelf mag bepalen op welk apparaat je je gekochte ebooks wilt lezen maar bij Kobo Plus is daar geen sprake van ….. sorry maar ik kan je daar dus niet mee helpen.

   Reply

 7. Hierover heb ik eenvraag: ik heb een boek gezien dat ik wel wil kopen bij kobo
  maar dan wel een mogelijkheid wil hebben zoals hier in de info staat om het ook op mijn pc te kunnen zetten. maar dat loopt mis: ik heb diverse malen geprobeerd een desktop kobo app te maken op mijn macbook maar mijn emailadres of wachtwoord wordt consequent niet herkend…ik heb ‘wachtwoord vergeten’ maar gebruikt en kreeg een bericht dat men mij een mail zou sturen met een nieuw ww en dat ik dan vijf uur de tijd heb voordat het verloop…ik heb nog steeds geen mail gekregen en de vijf uur is ook al lang om. hoe werkt zoiets nu verder vraag ik mij af?

  Reply

  • @Tini Inloggen in de Kobo desktop app werkt precies op dezelfde manier – en met precies hetzelfde inloggegevens – als op de Kobo website. Ik kan je helaas niet vertellen waarom je nog geen nieuw tijdelijk wachtwoord hebt ontvangen … ik heb letterlijk nooit mijn wachtwoord hoeven te wijzigen.

   Reply

 8. Hallo Raymond,
  Het is gelukt…ik kreeg na weer een heel gedoe met niet herkenning de mogelijkheid op de website links boven in m’n beeldscherm om met m’n bol.com account in te loggen (hetzelfde mail/ww dat niet werd herkend)…en nu ineens WEL terwijl ik er NIETS aan veranderd heb…raar maar waar.

  wat ik nu eigenlijk graag wilde doen is aan de slag met de tips die je geeft op dit blog om DRM vrij een kobo boek ook op de ipad en/of op andere apparaten te kunnen lezen…ik moet dan eerst een koboaccount maken..zo begon het vanmiddag…

  Het lijkt erop dat ik geen kobo account heb zoals zou moeten? …maar een rakuten account (wat ever it is) op de kobo site. w.s is dat niet hetzelfde, maar alle boeken die ik bij bolcom gekocht heb zijn te zien…en er staat ‘welkom Tini’ op…maar als ik mijn inloggegevens wil inzien moet ik mijn email en ww intypen en dat wordt dan WEER niet herkend…ra-ra… ik begrijp er onderhand niets meer van.
  en heb het eboek dat ik al een poosje graag wilde nu maar gekocht via bolcom.
  Het is gelukkig een epub en zonder ellende overgezet op m’n pc en naar de reader…en beschikbaar voor mn oude reader etc. Dat is heerlijk, en maakt e-lezen prettig.

  hoe ik het zover ga krijgen het goede DRM vrije plan te mmv die website ga kunnen gebruiken op mijn macbookje en (met calibre…dat gaat wel lukken) is een heel gedoe merk ik en ik kan elke tip gebruiken.

  Groet van Tini

  Reply

 9. Dankjewel Raymond!
  Heerlijke reader, dat wel…maar ik moet op een heel nieuwe
  manier en veel ermee ‘prutsen’ het ‘eigen’ maken…maar dat gaat lukken mede dankzij dit uitstekende blog met uitgebreide antwoorden.
  Over het kobo account dat ik nu heb stelde ik vragen op je andere blog dat gaat over backups maken…ik ben nogal dol op calibre en je legt ook heel goed met scherm screens erbij uit hoe de instellingen moeten zijn om zoveel mogelijk DRM
  vrij te werken me boeken…dat is een mooi streven vind ik…en ik doe wel mn best
  maar merk dan dat ik dingen verkeerd kan begrijpen of gewoon niet begrijp.
  hoe het zit met kobo en mij is wat lastig…kun je me ook helpen met wat ik op het andere blog schreef?…ik hoop het….gaat over dat een inlog met wachtwoord eindelijk gelukt is….maar toch kan ik niet naar m’n account instellingen…
  heb jij tips? dan hoor ik dat graag. BVD
  Groet van Tini

  Reply

  • Hoi Tini,

   Ik vermoed dat je gewoon 1 account hebt, namelijk een Bol account. Daar kun je weliswaar mee inloggen op de site van Kobo en de boeken zien die je bij Bol (of bij Kobo) gekocht hebt … maar je kunt niet bij de accountinstellingen komen want het blijft een Bol account en die instellingen kun je alleen zien/aanpassen op de Bol site. Alleen met een Kobo account kun je bij de Kobo accountinstellingen komen.

   Voor zover ik het weet maakt het voor alle tips en uitlegblogposts op dit blog (grotendeels) niet uit dat je gebruik maakt van een Bol account ipv een Kobo account. Je hoeft dus ook geen Kobo account aan te maken denk ik.

   (Ik heb een Kobo account en een Bol account die ik via de Kobo accountinstellingen aan elkaar gekoppeld heb dus het is niet 1 op 1 vergelijkbaar)

   Mocht je toch een Kobo account willen aanmaken dan is dat simpelweg een kwestie van klikken op ‘Gratis account aanmaken’ op http://www.kobo.com en daar is een Kobo account de standaardoptie (je kunt niet eens een Rakuten account aanmaken daar). Maar nogmaals, ik denk niet dat je het nodig hebt. Je logt immers al met je Bol account in op de ereader, de Kobo site en in de Kobo app en daarmee kun je alles doen :)

   Reply

 10. Hallo Raymond,
  Bedankt in elk geval…en ik probeer het nog eens.. :-)
  whaahaaa…ik wist niet eens wat een rakuten account inhoudt…maar ik las het net…het is voor mensen met bedrijven e.d. dat heb ik natuurlijk ook helemaal niet…ik lees alleen graag probleemloos boeken… zonder acsm of DRM…daarom wilde ik een werkend kobo account…want daarmee begint het in de hierboven genoemde tips….zodat ik ook in calibre kan doen wat hierboven uitgelegd wordt nl die beveiligde boeken die ik aanschaf naar calibre slepen zodat het met de juiste instellingen vrij komt…niet om te verspreiden trouwens maar wel om het op meerdere aparaten te kunnen zetten. (macbook, iphone, ipad, (ibooks), en ook nog m’n oude sony reader)…en de meeste apparaten dan daarbij ook nog kunnen bijhouden op welke pagina je gebleven bent…leuk toch?…Met de epubs tot nu toe gaat het altijd goed natuurlijk maar ik lees dat het steeds moeilijker gemaakt wordt….en tips die ik hier lees helpen je dus om de gekochte boekenmeer van jezelf te laten zijn. Daarom wil ik het goed begrijpen en ook goed doen zodat het ook bij mij werkt en ik geen instellingen zit te doen die dat wat nu wel werkt om zeep gaat en ik dus niet meer weet wat ik nu deed en hoe ik het terug moet zetten…snap je?… w.s. wel. Programma instellingen is iets wat vooral liever ff niet mis moet gaan hier.
  Groet van Tini

  Reply

 11. Hallo, ik heb een koboplus abonnement. Kan dus ebooks op mijn ereader lezen, maar ik kan ze niet bewaren en op de pc zetten om te houden. Dit is natuurlijk de bedoeling van het abonnement. Maar nu en dan wil ik toch wel een boek houden omdat die zo goed is. Is er geen mogelijkheid om dit dan toch te downloaden en ze op de pc te houden?

  Reply

 12. Hallo Raymond.
  Ik heb ook kobo e-boeken, die wil ik omzetten zodat ik ze kan copieren naar mijn tablet en e-reader, nu heb ik jouw aanwijzingen gevolgd, maar jouw voorgestelde programma,s herkennen ze niet , heb je daar nog een andere oplossing voor?
  Als ze gewoon de epud als extertentie hebben dan zou het gaan.

  vr groet
  Joop

  Reply

  • Dag Joop,

   Ik heb eergisteren nog een backup gemaakt van een bij Kobo gekocht boek en ik weet dus zeker dat de hierboven beschreven methoden beide nog werken. Er gaat dus iets anders mis bij je. Nederlandstalige ebooks kun je rechtstreeks downloaden uit je Kobo account en op andere apparaten zetten aangezien die niet beveiligd zijn met Adobe DRM. Ik neem aan dat dit wel goed gaat?

   Welke extensie hebben jouw gedownloade ebooks dan als het geen epubs zijn?

   Reply

 13. Beste Raymond,
  Kan het zijn dat de plugins niet meer werken? Ik kan ze niet selecteren in Calibre.

  Alvast dank voor je hulp!

  mvg
  Maaike

  Reply

  • Dag Maaike, de plugins doen het nog zonder problemen. Wat bedoel je precies met selecteren? Deze plugins moet je handmatig installeren (zoals in het stappenplan staat) en zijn niet te selecteren in het overzicht van de plugins die standaard beschikbaar zijn.

   Reply

 14. Ik heb je stappenplan netjes gevolgd, maar als ik op de Obok DDRM-knop klik, krijg ik de boodschap ‘No kobo library found’.

  Reply

  • Ik heb het vanochtend nog even opnieuw gedaan zoals ik het opgeschreven heb – de post is ruim 4 jaar oud – en het werkt nog steeds zonder problemen. Geen idee wat er bij jou dus niet goed gaat vrees ik.

   Reply

   • Dank voor je bericht en excuses voor mijn late antwoord. Ik heb het nog een keer geprobeerd, maar geen resultaat. Ik zal het nog eens op een ander apparaat proberen.

    Reply

 15. Ik heb ontdekt waar het aan lag. Ik had de app op mijn desktop staan. Daar lukte het dus niet mee. Na downloaden van het programma Kobo-desktopprogramma ging het goed.

  Reply

 16. Hallo Raymond,
  Heel fijn ook al is deze blog oud het werkt. Alleen van de 5 aangekochte boeken bij Kobo in november vorig jaar daarvan zijn er 3 gelukt daar is de DRM van af. Bij 2 lukt het niet. Die komen in calibre allemaal zichtbaar via die obok waar ook duidelijk zichtbaar is rood gesloten die moeten vrij komen van DRM. En heel raar die 2 boeken die niet in Calibre goed overkomen zijn de groene open slotje ervoor die ook apart in obok over gezet worden naar Calibre maar worden Chinees of ander onduidelijke teksten. En het vreemde is die 2 boeken staan na via obok in Calibre met formaat epub, raar en dan wel met onleesbare tekst en zonder zichtbaar voorkant niets te zien. Omdat ik de boeken vorig jaar november via Kobo had aangekocht merkte ik dat het alleen rechtstreeks naar mijn ereader moest gaan. Dus die moest contact met wifi maken en hup ook gelijk de updates van mijn apparaat kwamen door. Daar baalde ik van want de ereader is anders geworden qua indeling. Ach ja dat is iets anders maar ik vind dat irritant. Ik zou dus ook niet meer zomaar via Kobo kopen mijn boeken. Maar wat ik ook kan zeggen Eén van die 2 die dus niet op Calibre goed komen kan ik wel lezen op de ereader. Maar op de computeer met een groot scherm is het ook wel eens fijn lezen. Tja ogen die achteruit gaan :) Graag hoor of ik nog een andere manier heb om ook die 2 zo te zien kan krijgen in Calibre als al mijn boeken. Kort vertel ik nog ik heb de Kobo desktop App vandaag geupdate en ook Calibre, en waarom nu dan net die 2 niet werken blijf ik raar vinden. MVG.

  Reply

 17. Beste,

  Momenteel krijg ik met boeken toevoegen in calibre alles in niet leesbare tekens. Voorheen geen problemen. Kan iemand mij vertellen waar de schoen wringt? Ik vind het best wel vervelend eerlijk gezegd. Dit gaan om boeken vanuit de kobo app.
  Alvast bedankt

  Reply

 18. Hallo,
  op 09.04.2019 schreef ik dat 2 van de 5 aangekochte boeken van Kobo ik de DRM daar niet van af kreeg.
  Nu 16.08.2019 en nog maar eens een poging geprobeerd. En Yeah!
  Gelukt, nu alle 5 mijn boeken ook op de computer.
  Dit is een Vakblog waar ik goed mee geholpen ben, bedankt.

  Reply

 19. Hallo,

  Hier hetzelfde probleem als Laan ook heeft. In Calibre worden ze herkend en succesvol omgezet maar bij openen van de boeken blijken het onleesbare boeken te zijn:
  B¬µà!䮿ÐI:V^“@;·Ý0`ÉøWB·yx…6Ö?%¿«wø¤¢}

  Zou super zijn als er een oplossing voor is.
  Hartelijke groet

  Reply

  • Ik heb helaas geen idee waar dat probleem door veroorzaakt wordt behalve dat het vermoedelijk iets te maken heeft met het feit dat het (in het geval van Laan iig) via de Kobo app wordt gedaan. Wellicht dat het om Kobo Plus boeken gaat die een andere vorm van beveiliging hebben om – precies dit – te voorkomen? De enige oplossing die ik kan geven is om de titels rechtstreeks te downloaden vanuit je Kobo account op de website. Dat kan vanzelfsprekend niet met Kobo Plus boeken maar wel met de door jezelf gekochte titels.

   Reply

 20. Beste, als ik mijn gedownloade eboeken van kobo plus met calibre én de plugins omzet naar epub, mobi of pdf krijg ik steeds onderstaand geval. Ik kan de gedownloade boeken wél perfect lezen op pc én op mijn kobo ereader, maar om een back-up te maken om ze op een externe schijf te zetten , lukt niet . Weet iemand waarom niet ?

  GXá4²Õ±(?5‹aµ?ó—åH42™lïÒr[sÌdDþk-†‹Tâþ?½ÌËÖZïÞ™ –Ý?z4‹ LB{)sŒ¤Êâøa?¢žªcã¥ñß䡈ÿd¹æ‚yÝ¡«z$õ=‰÷}ÓØ\rP“ƒ"p b‘X=-3.F¡èÏ5•UÒ,HEyÑïn÷ ?h8üâì&¯,s˜_Ë­Ò5Í”•¸Q;Wš½Á2t¶”‹g”tûSº%æ¬Ë™ÿ^º<Ã~ð?÷“–ß š??û?l? ƒÀ.º¹ÝF”Ì\““Ÿœ»ãsó÷æf´Ö×+¹ýbj@},…bɈKKL<¦¼uà—ìý×

  Reply

  • Dag Renilda, de reden waarom het niet werkt is dat het om Kobo Plus boeken gaat. Die hebben een andere beveiliging dan de boeken die je gekocht hebt via Bol/Kobo. De DeDRM plugin is niet bedoeld om boeken die je niet gekocht hebt te ontdoen van beveiliging (zodat je in feite een illegale kopie maakt) en ondersteunt dit ook niet. Het is dus de bedoeling dat het je niet lukt :)

   Reply

 21. Ik heb de pluginzip file gedownload en uitgepakt maar ik krijg maar geen pulgin te zien als ik via je instructie naar de folder ga…. Enig idee hoe ik de plugin kan vinden?

  Reply

 22. Hi, ik heb een Kobo Aura en een tig aantal boeken aangeschaft in de Kobo shop. Nu heb ik voor een goede vriendin een nieuwe Kobo gekocht voor haar verjaardag. Ze zou dolgraag een paar van mijn boeken daarop zien. Ik heb voornamelijk engelstalige boeken. Ik ben niet super technisch en schrok beetje van bovenstaande verhaal – weet niet of het het doel dient wat ik zoek.
  Moet ik het bovenstaande verhaal geheel doorlopen en kan ik ze dan vanuit die Calibre bibliotheek overzetten naar haar Kobo?
  Ik heb een mac, weet niet of dat verschil uitmaakt.
  Alvast dank, gr Iris

  Reply

  • Dag Iris, het zijn ook wel wat ingewikkelde stappen geef ik toe maar dat komt deels ook omdat het niet de bedoeling is van Kobo/Bol/uitgevers om boeken die je zelf gekocht hebt te delen met anderen. Nou komt het bovenstaande stappenplan uit 2014 en zijn tegenwoordig bijna alle Nederlandse titels die je koopt gewoon rechtstreeks te downloaden uit je Kobo account. Maar de Engelstalige titels zijn bijna zonder uitzondering wel voorzien van beveiliging; eigenlijk precies om te voorkomen wat je er mee wilt doen. En ik vrees dat je dan dus wel het hele verhaal moet doorlopen voor die titels.

   Reply

 23. Hoi, Kan ik op deze manier gekochte ebooks aan een ander uitlenen, Of werkt dat dan sowieso ook niet?

  Reply

 24. Ik heb de DRM plugin geinstalleerd volgens jouw aanwijzingen, maar als ik deze in wil laden in Calibe krijg ik een foutmelding, ik plak hem hieronder even. Heb je enig idee of ik hier wat aan kan doen? Ik wil een boek wat ik gekocht heb op mijn pc zetten.

  Dank alvast, karin

  calibre, version 5.10.1
  FOUT: Niet afgehandelde fout: SyntaxError:invalid syntax (calibre_plugins.dedrm.init, line 156)

  calibre 5.10.1 embedded-python: True is64bit: False
  Windows-10-10.0.18362 Windows (’32bit’, ‘WindowsPE’)
  32bit process running on 64bit windows
  (‘Windows’, ’10’, ‘10.0.18362’)
  Python 3.8.5
  Windows: (’10’, ‘10.0.18362’, ”, ‘Multiprocessor Free’)
  Interface language: nl
  Traceback (most recent call last):
  File “calibre\gui2\preferences\plugins.py”, line 316, in add_plugin
  File “calibre\customize\ui.py”, line 472, in add_plugin
  File “calibre\customize\ui.py”, line 61, in load_plugin
  File “calibre\customize\zipplugin.py”, line 293, in load
  File “importlib__init__.py”, line 127, in import_module
  File “”, line 1014, in _gcd_import
  File “”, line 991, in _find_and_load
  File “”, line 975, in _find_and_load_unlocked
  File “”, line 671, in _load_unlocked
  File “calibre\customize\zipplugin.py”, line 185, in exec_module
  File “calibre\customize\zipplugin.py”, line 181, in get_code
  File “calibre_plugins.dedrm.init“, line 156
  print u”{0} v{1}: Copying needed library files from plugin’s zip”.format(PLUGIN_NAME, PLUGIN_VERSION)
  ^
  SyntaxError: invalid syntax

  Reply

  • Lang verhaal kort: de DRM plugin werkt nog niet op de nieuwste versies (5 en hoger) van Calibre en zeker niet het plugin bestand waar ik in deze blogpost naar verwijs.

   Je kunt het beste nu versie 4.23 installeren (https://download.calibre-ebook.com/4.23.0/) want daarmee werkt het wel.

   Zodra er een update is waarmee het ook voor de nieuwste versies van Calibre werkt, zal ik deze blogpost ook bijwerken.

   Reply

 25. Ik krijg na het installeren van de plug-in de nieuwe knop Obok DeDRM niet op de menubalk. Krijg ook niet de pop-up om dit in te kunnen stellen. Kan na het installeren van de plug-in alleen kiezen voor toepassen. Wat doe ik fout? Ik heb de oude versie van Calibri.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top