Tweetweekoverzicht: Kinde Voyage, Swets, Kobo en de moeder van Alexander Klöpping

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

De Kindle Voyage is nu al niet aan te slepen

Vorige week werd de nieuwe ereader van Amazon aangekondigd en kon die ook alvast voorbesteld worden. Je zou denken dat met een prijskaartje van $199 dollar ($219 zonder de advertenties op je ereader) de vraag wat minder zou zijn – helemaal aangezien de Kindle Paperwhite 2 $119 kostte bij de introductie vorig jaar – maar dat blijkt niet het geval te zijn. Op Amazon.com was de Kindle Voyage tijdelijk uitverkocht en voor nieuwe bestellingen is de leverdatum naar achteren verschoven. Wederom lijken de verhalen over de (aanstaande) dood van de ereader schromelijk overdreven te zijn. En dat voor een ereader die niemand nog vastgehouden heeft. Nou ja, in elk geval is het ondanks de hoge prijs nog steeds een stuk goedkoper dan een nieuwe iPhone nietwaar?

Ik ben benieuwd of, als Amazon dan toch naar Nederland komt in oktober, de nieuwe Kindle Voyager hier ook leverbaar gaat zijn zonder die belachelijk hoge verzendkosten (inclusief douanekosten) die ik voor de Paperwhite 2 betalen moest.

Wat heeft de moeder van Alexander Klöpping met LeesID te maken?

Ik moet het toegeven. Het was een schoolvoorbeeld van een pakkende kop boven een artikel want ik wist al voldoende over LeesID – daar had ik wel over geblogd namelijk – maar zag niet de link met de moeder van Alexander Klöpping. Het bleek een citaat te zijn van Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Stichting CPNB, die niet zijn eigen moeder opvoerde als voorbeeld van hoe eenvoudig en klantvriendelijk de nieuwe LeesID dienst moest worden maar die van Alexander Klöpping. Het NRC artikel vertelt verder niets nieuws eigenlijk maar geeft wel een aardig overzicht van de ontwikkelingen rondom ebookdiensten in Nederland.

Ik ben nu alleen wel nieuwsgierig naar de moeder van Alexander Klöpping geworden. Ebooktechnisch gezien dan he?

Swets is failliet

Het ging al langere tijd niet goed met Swets Information Services – in hun jaarverslag van 2013 viel dat al te lezen inclusief dat er naar een koper gezocht werd – en begin van vorige week werd er surseance van betaling aangevraagd. Prompt gevolgd door het uitspreken van een faillissement op woensdag. Op de site van de InformatieProfessional is een goed artikel te lezen over de gevolgen hiervan. De meest voor de hand liggende praktische consequenties zijn natuurlijk voor alle instellingen en bibliotheken die hun tijdschriftabonnementen hadden lopen via Swets en nu geconfronteerd worden met uitgevers die niet meer leveren aan Swets. Concurrenten LM Information Delivery en EBSCO zijn druk doende om de klanten van Swets te informeren over de mogelijkheden de lopende abonnementen over te zetten, zag ik in mijn mailbox deze week.

Het is interessant om te zien hoe die herverdeling van het ‘tijdschriftenagenten-landschap’ er uit gaat zien. En of ook daar wat (meer?) innovaties in gaan plaatsvinden nu zelfs een gigant als Swets omgevallen is.

Wel of niet je bij Kobo gekochte ebooks kunnen downloaden?

Kobo kwam in het nieuws omdat klanten ontdekten dat sommige gekochte ebooks niet (meer) te downloaden zouden zijn vanuit hun accounts. Dit werd vooral nieuws omdat Barnes and Noble de week daarvoor aankondigde dat het niet meer mogelijk was om gekochte Nook ebooks te downloaden op je pc voor gebruik op een andere ereader. Er ontstonden discussies over wat er nou precies aan de hand was op blogs en fora maar (mijn) conclusie is dat het gaat om ebooks die *alleen* in het KePub formaat beschikbaar gesteld worden door een uitgever. Een uitgever bepaalt namelijk zelf of, en welke, beveiliging er gebruikt wordt voor een ebook en kennelijk is het mogelijk om daarbij te kiezen voor het Kobo eigen KePub formaat waarbij er dan geen download beschikbaar is van een ePub met Adobe DRM erop. Dat staat volgens Kobo haaks op hun mandate of allowing people to read anytime, anywhere, on any platform en is een bug die snel verholpen gaat worden.

Ondertussen worstel ik met de helpdesk van Kobo omdat ik soms wel, soms niet mijn hele bibliotheek van bij Kobo gekochte ebooks kwijt ben. Ik heb toch maar alvast een nieuw account aangemaakt want ik maakte sowieso al DRM-vrije backups van alle eerdere aankopen en ik legde gisteren uit hoe jij dat ook kunt doen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top