Afbeeldingen zoeken: Pexels

pexels

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb, inclusief deze:

Pexels

Best Free Photos In One Place, beweert Pexels aan te bieden. Dat klopt ook (een beetje) want de site biedt geen eigen foto’s aan maar selecteert ze handmatig uit andere bronnen die foto’s in hoge kwaliteit aanbieden en voorzien zijn van een Creative Commons Zero (CC0) verklaring. Pexels selecteert deze uit o.a. Unsplash, Gratisography en Little Visuals – die ik allemaal al eerder besprak – maar beperkt zich daar naar eigen zeggen niet toe.

pexels
Pexels beweert op de voorpagina dat er dagelijks vijf nieuwe foto’s worden toegevoegd maar dat is niet het geval. Via het Twitteraccount van Pexels kun je prima volgen wanneer er nieuwe foto’s bij komen en dat lijkt toch gemiddeld slechts één keer per dag te gebeuren. Soms meerdere keren per dag maar ook soms een halve week geen enkele toevoeging.

De link met Twitter lijkt ook wat verder te gaan want de foto’s worden netjes voorzien van wat (Engelstalige) trefwoorden in de vorm van hashtags. Daar moet je je niet te veel bij voorstellen want dat is er soms maar eentje terwijl een andere foto is voorzien van tien hashtags of meer. Het loont echter wel de moeite om, behalve door te bladeren door het aanbod, ook de zoekfunctie eens uit te proberen.

Heb je een foto gevonden die je wilt gebruiken? Dan is deze in (zeer) hoge kwaliteit te downloaden en vind je bij elke foto ook keurig terug wat de oorspronkelijke bron van de foto is. De CC0 verklaring betekent dat je alle foto’s mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik. Er is zelfs geen naamsvermelding nodig, iets dat je met de reguliere Creative Commons licenties wel altijd moet doen. Pexels hoeft dus eigenlijk ook niet de oorspronkelijke bron van een foto te noemen maar het is wel een handige doorverwijzing naar de bronsites waar je vervolgens nog meer CC0 foto’s kunt vinden.

pexels book-checked-hand-1579
Na het downloaden komt er wel een venster die je vraagt of iets wilt doneren aan Pexels maar dit hoef je vanzelfsprekend niet te doen.

Hoewel Pexels dus feitelijk zelf niets nieuws biedt t.o.v. de sites waar ze zelf gebruik van maken, is het wel een nuttige verzameling van inmiddels ruim 1200 foto’s die je allemaal vrijelijk mag gebruiken. Het feit dat Pexels ze zelf voorziet van trefwoorden betekent dat je ook kunt zoeken op de aanwezige foto’s – iets dat bij Unsplash zelf bijvoorbeeld niet kan – en het is zeker de moeite waard om eens te kijken of er wat van je gading tussen zit.

Ook al hoef je van de makers van al die foto’s niet aan naamsvermelding te doen voor de foto’s, het blijft mijns inziens een goed idee om wel de bron erbij te zetten als je een foto van Pexels gebruikt op je site of blog. Al was het maar om zelf te weten waar een foto vandaan komt mocht je ooit nog eens moet aantonen dat je een foto correct gebruikt hebt. En wie weet help je ook je eigen lezers weer aan een handige site met vrij te gebruiken foto’s, precies zoals Pexels zelf ook doet.

@foto via Pexels en Splitshire

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top