Boekenplog: Waterstone’s Amsterdam

In 1995 en 1996 studeerde ik aan de Universiteit van Amsterdam terwijl ik al parttime begonnen was als mediathecaris in Enschede. De meeste colleges volgde ik bij de UvA locatie aan het Spui en dat betekende dat ik regelmatig van het station richting de UvA liep. Langs het Damrak, over de Dam en door de Kalverstraat liep ik tot aan de kruising met Spui. Vervolgens kwam ik daar een grote hindernis tegen die er meerdere malen voor heeft gezorgd dat ik wat te laat in de collegebanken zat. Op die kruising van de Kalverstraat en Spui staat namelijk een prachtig monumentaal pand – ontworpen door Berlage – waar een Engels(talig)e boekwinkel in gevestigd was: W.H. Smith. Als liefhebber van Engelstalige SF en fantasy heb ik daar vele uren doorgebracht.

De precieze reden weet ik niet maar toen ik in 1998 terugkeerde zat W.H. Smith er niet meer. Dat vond ik iets minder erg want nu zat er een andere boekwinkel in, nl. de Nederlandse vestiging van het Britse Waterstone’s. Met nog steeds de focus op het Engelstalige boek, met Engels sprekend personeel en nog steeds in dat prachtige pand. Vanzelfsprekend mag Waterstone’s daarom niet ontbreken in mijn reeks van boekenplogs.

Waterstone's

In een nat Amsterdam arriveer ik na een kwartiertje wandelen bij Waterstone’s. Waar, net als vroeger, kennelijk nog steeds een bloemenkraam voor de deur staat als het markt is.

Waterstone's

Aan de kant van de Kalverstraat kijk je toch wat mooier op de boekwinkel. Het zou Amsterdam niet zijn volgens mij als er geen fietsen of scooters bij de etalage geparkeerd zouden staan.

Waterstone's

De buitenkant heb ik genoeg bewonderd. Tijd om The home of English language books te betreden!

Waterstone's

Waterstone’s of Waterstones? Ze zijn er zelf ook niet helemaal consequent in maar wat maakt het uit? Vier verdiepingen met Engelstalige boeken!

Waterstone's

Ik begin natuurlijk op de begane grond. Rood tapijt en (donker)houten boekenkasten. Tja, ik vind dat prachtig!

Waterstone's

A-Z by Author. De boeken staan alfabetisch op achternaam van de auteur in de kast. Dat zouden bibliotheken ook eens moeten doen ;-)

Waterstone's

De bestsellers staan allemaal op de begane grond. Alleen hiermee ben ik al flink wat tijd kwijt met rondsnuffelen.

Waterstone's

Eén van de leukste aspecten van Waterstone’s is dat een groot deel van het assortiment is voorzien van een handgeschreven recensie en aanbeveling. A Wild Sheep Chase blijkt het favoriete Murakami boek te zijn van deze lezer en zo vind je nog letterlijk honderden andere kaartjes bij andere titels terug. Het is net alsof je op de site van Amazon zit maar dan veel leuker.

Waterstone's

In een kast bij de trap naar boven tref je zelfs nog DVD’s aan. Voor als je nog geen abonnement op Netflix hebt zeg maar.

Waterstone's

Zelfs de trap naar de eerste verdieping wordt gebruikt om nog wat titels onder de aandacht te brengen. Wel uitkijken waar je loopt he?

Waterstone's

De eerste verdieping is een stuk kleiner en bevat ook wat anders dan boeken. Je vindt er een kleine sortering Britse voedingsmiddelen, wenskaarten, bordspelen en schrijfwaren terug.

Waterstone's

En natuurlijk de kranten en tijdschriften.

Waterstone's

Een Cyberman staat naast een kast met Doctor Who boeken halverwege de trap op je te wachten. Geen paniek want de Doctor zorgt er wel voor dat je de tweede verdieping veilig bereikt.

Waterstone's

Op die tweede verdieping tref je o.a. de kinderboeken en de kookboeken aan. En alles wat je ooit over Britse humor wilde weten.

Waterstone's

Kinderboeken, kinderboeken en nog eens childrens books. Inclusief een leesplekje in het raam met uitzicht over de Kalverstraat.

Waterstone's

Hello Kitty!

Waterstone's

Maar het is ook de verdieping waar ik mijn hart kan ophalen. Graphic novels (Amerikaanse stripalbums) en mangapockets (Japanse strips) aan de andere kant van die kast.

Waterstone's

En de science fiction & fantasy boeken! Joepie!

Waterstone's

Kasten vol met science fiction boeken zelfs.

Waterstone's

En kasten vol met fantasy boeken. Ik ben in de SF&F hemel :)

Waterstone's

Titels van o.a. Frank Herbert, Douglas Adams, Hugh Howey, John Scalzi maar ook de Doctor Who boeken en zelfs al de nieuwe van Ann Leckie – die nog niet uit is als ebook – proberen me tot een aankoop te verleiden!

Waterstone's

Met flink wat moeite scheur ik me los van de boeken en loop ik naar de derde verdieping. De verlichting zorgt voor een apart kleurtje op de foto maar de poster verwoordt de reden van mijn bezoek wel mooi. A good book will keep you fascinated for days. A good bookshop for your whole life. Amen.

Waterstone's

Boeken over fotografie en kunst vind je op de derde verdieping.

Waterstone's

Naast boeken over mode, spiritual writing, business & management en true crime. Een beetje een allegaartje :)

Waterstone's

Maar dat heeft een lange geschiedenis natuurlijk.

Waterstone's

Tijd om weer af te dalen uit de boekenhemel.

Waterstone's

Er ligt zo te zien geen stof boven op de boekenkasten.

Waterstone's

Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om weg te gaan maar er wacht nog een andere boekenplek op me in Amsterdam en dus ga ik kijken of het buiten droog is. Het is ook wat beter voor mijn portemonnee want bij Waterstone’s vergeet ik altijd dat ik ebooks lees en wil ik met tassen vol met boeken terug naar huis.

Ben je eens in (het centrum van) Amsterdam en hou je van Engelstalige boeken? Vergeet dan niet om een bezoekje te brengen aan Waterstone’s. Het is echt één van mijn favoriete boekwinkels en ik ben benieuwd wat jij er van vindt. En of het jou wel lukt om zonder tassen vol met boeken de uitgang weer te bereiken natuurlijk!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

  1. Wat heb je dat goed weten te fotograferen! Het geeft mij precies het gevoel dat ik heb als ik daar ben. En ja, een echt boekenparadijs voor engelstallige SF+Fantasy liefhebbers.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top