De Kobo Aura H2O in de praktijk

kobo aura h2o
Toen Kobo in de zomer van 2013 de Kobo Aura HD uitbracht werd deze gepositioneerd als een luxe (en dure) ereader met een extra groot scherm voor de veellezers. Een tijdelijk model aangezien Kobo dit als een kleine markt beschouwde in een markt waar ereaders alleen maar goedkoper werden en niet duurder. De Aura HD werd echter onverwachts een verkoopsucces – het was verantwoordelijk voor 25% van alle verkopen bij Kobo binnen enkele maanden – en dat is de reden dat Kobo dit succes probeert te behalen met de Kobo Aura H2O. Met hetzelfde grote scherm, bijna gelijke specificaties en hardware als de Aura HD maar met enkele vernieuwingen die het opnieuw stevige prijskaartje moeten verantwoorden. Maar onderscheidt de Kobo Aura H2O zich voldoende van zijn voorganger?

Het zegt al genoeg dat je een nieuwe Kobo ereader eigenlijk alleen maar kunt vergelijken met zijn eigen voorganger(s). Ook al begint het er echt naar uit te zien dat Amazon binnenkort hier actief zal zijn, de Kindle Paperwhite 2 – en de dure Kindle Voyage – zijn op dit moment niet de concurrenten van Kobo in Nederland. Sony heeft zich teruggetrokken uit de ebook- en ereadersmarkt waardoor alleen de ereaders van Pocketbook, Tolino en Icarus overblijven die echter geen van alle een eigen ebookwinkel bieden. Kobo heeft de krachten gebundeld met Bol.com – die door het verdwijnen van Sony uit de markt zonder partner zat – en lijkt zich daarmee ook schrap te zetten voor het effect van Amazon op de Nederlandse markt voor ebooks en ereaders.

De Kobo Aura H2O samengevat

Specificaties:

 • Een 6,8″ scherm (Carta E-Ink), 1080×1440 resolutie met 265 pixels per inch;
 • 4GB interne opslag met mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart (max 32GB);
 • 233 gram zwaar;
 • Frontale schermverlichting;
 • IP67 gecertificeerd wat betekent dat de ereader max 30 minuten waterbestendig is tot 1 meter diepte. Mits het klepje onderaan de ereader dicht zit natuurlijk;
 • Te koop voor €179,99

Pluspunten:

 • Waterbestendig en dus geen zorgen meer over je ereader in een regenbui of bad;
 • Lichte en dunne ereader;
 • De Kobo software werkt uitstekend;
 • Het heldere Carta E-Ink scherm is het allerbeste scherm tot nu toe op een ereader.

Minpunten:

 • Waterbestendig is niet waterproof. Is het water dieper dan 1 meter, dan is het maar afwachten of de Aura H2O het nog doet;
 • Het scherm reageert op waterdruppels en hoewel er een instelling is om dat te negeren heeft dat ongewenste bijwerkingen tijdens het bladeren, wat ook alleen maar via het scherm kan;
 • Als je de ereader vaak aan een computer koppelt (omdat je de ereader met Calibre beheert bijv.), dan is het telkens openpeuteren van het beschermende klepje bij de micro usb poort irritant. Het valt ook te bezien hoe goed dit klepje blijft sluiten na honderden keren openen en sluiten;
 • Logo’s van Bol.com worden getoond in de schermen bij het opstarten en in de slaapstand (als je de ereader bij Bol gekocht hebt);
 • De prijs van €179,99 is behoorlijk pittig vergeleken met de Aura HD die je voor €149,99 nu kunt kopen;

In de doos

kobo aura h2o doos
Kobo richt zich met de Aura H2O expliciet op de lezers die tot nu toe hun ereaders niet wilden blootstellen aan het strand of de gevaren in de badkamer. De doos waarin de Aura H2O geleverd wordt is aan de voorkant niet voorzien van teksten en stickers maar laat met één beeld zien dat je met deze ereader nu zonder zorgen uren kunt gaan lezen in de badkuip. In de doos zelf tref je behalve de Aura H2O alleen een micro usb kabeltje aan om hem op te laden via de computer (of met een usb lader) en een doekje om je natgeworden scherm weer droog te vegen. Kobo biedt ook een eigen SleepCover aan (een hoes die de ereader automatisch in de slaapstand zet als je hem sluit) maar deze dien je los te bestellen voor €39,99. Beschik je over een hoes die gemaakt is voor bijvoorbeeld de Aura HD, dan moet je even kijken of die wel past. De Aura H2O is namelijk een fractie groter dan de Aura HD.

Het uiterlijk

Kobo Aura H2O

Het design van de Aura H2O (links) is een evolutie van dat van de Aura HD (rechts). De achterkant van de Aura HD is hoekig met 2 richels waar je makkelijk je handen op kunt leggen. Dat maakte de ereader wel wat dikker dan gebruikelijk en dat is bij de Aura H2O aangepast. Het heeft nog steeds een hoekige achterkant maar is meer afgevlakt. Hierdoor is de Aura H2O zowel slanker als lichter dan zijn voorganger. Met als enige nadeel dat het witte plastic is vervangen door een soort rubber aan de achterkant dat meteen alle vingerafdrukken toont. Het is een minder logische keuze die bijna bedacht lijkt te zijn om de voordelen van de SleepCover te benadrukken.

De interne hardware, zoals de processor en het interne geheugen, zijn identiek aan die van de Aura HD. Ook de resolutie van het E-Ink scherm is met 1080×1440 ongewijzigd gebleven. Het type scherm is echter wel veranderd want de Kobo Aura H2O beschikt over het nieuwste Carta E-Ink scherm. Het verschil met het Pearl E-Ink scherm van de Kobo Aura HD is op de bovenstaande foto niet heel goed te zien maar is indrukwekkend te noemen. Het scherm van de Aura H2O is een stuk witter en helderder waardoor het, zelfs met de schermverlichting uit, de witheid van papier weet te evenaren. Het contrast is ook beter waardoor de tekst van een geopend ebook werkelijk gedrukt lijkt te zijn op het scherm. Juist met de focus van Kobo op de waterbestendigheid had ik eigenlijk niet verwacht dat het scherm zoveel beter zou ogen maar dat blijkt wel het geval te zijn.

Schermverlichting

Kobo Aura H2O

Ook aan de schermverlichting is gesleuteld door Kobo. Allereerst is de fysieke knop aan de bovenkant – om ComfortLight aan en uit te zetten – vervangen door een icoontje in de software. Je schakelt het nu dus in door op het scherm te drukken waarna je de helderheid kunt instellen van 0 tot 100. De schermverlichting lijkt een nog betere verdeling van het licht op het scherm te bewerkstelligen dan de Aura HD maar aangezien ik die al meer dan uitstekend vond is het verschil niet wereldschokkend.

De software

De Kobo Aura H2O maakt gebruik van de eigen software die Kobo ook voor de andere ereaders gebruikt. Op het beginscherm zijn er blokken zichtbaar die o.a. het laatst gelezen boek tonen, enkele Reading Life statistieken en de optionele integratie met Pocket zodat je bewaarde webpagina’s kunt lezen op je ereader.

Bij het eerste gebruik moet je dan ook, zoals altijd bij Kobo ereaders, een Kobobooks account hebben om de Aura HD te configureren. De handleiding en de instructies op het scherm sturen je weliswaar naar een werkwijze van het koppelen van de ereader aan je pc en gebruik maken van de Kobo desktopsoftware maar die kun je helemaal negeren als je wilt. De Aura H2O is via wifi – en met behulp van je Kobobooks account – in te stellen. Heb je al eerder ebooks gekocht bij Kobobooks, dan worden de recentste titels rechtstreeks gesynchroniseerd naar je ereader toe terwijl alle overige titels zichtbaar worden in de Bibliotheek om later te downloaden. Of niet natuurlijk. Bij de instellingen kun je aangeven of deze nog niet gedownloade titels getoond moeten worden in je Bibliotheek.

Daarnaast heb je nog steeds Reading Life voor je leesstatistieken, badges voor bepaalde leesprestaties (prijzen) en de mogelijkheid om met Verzamelingen je ebooks op de ereader zelf te organiseren.

Bij de instellingen is één nieuwe instelling terug te vinden die specifiek en alleen voor de Aura H2O bedoeld is. Het biedt de optie om het herkennen van waterdruppels op het scherm uit te zetten. Een waterdruppel is namelijk ook in staat om een aanraking op het scherm te simuleren waardoor een menu geopend kan worden of er gebladerd wordt. Niet handig als je in een lichte regenbui door wilt lezen. Helaas neemt de gevoeligheid van het scherm behoorlijk af als je deze instelling aanvinkt en wordt het lastiger om wel zelf te bladeren of een menu te openen. De zijkant van mijn vingers – waar ik meestal mee tegen het scherm tik om naar de volgende pagina te gaan – werd niet meer herkend en ik moest met mijn vinger plat op het scherm drukken om verder te bladeren.

Bol.com

Een andere toevoeging aan de software van deze specifieke Aura H2O bleek in de branding te zitten. Nu Kobo samenwerkt met Bol worden de bij Bol verkochte ereaders voorzien van een Bol.com logo in het opstartscherm en in het scherm van de slaapstand.

koboaurah2o bol

Mijn reviewexemplaar is dus afkomstig van Bol.com (met dank aan collega Hélène die hem kocht en meteen uitleende aan me). Hoewel ik het kan waarderen dat je de Kobo ereaders bij Bol kunt kopen ben ik er niet zo gecharmeerd van dat ik elke keer dat ik de Aura H2O oppak om te lezen, geconfronteerd word met een Bol.com logo. Om de vergelijking met een papieren boek te maken: het is alsof je een onverwijderbare sticker van de boekhandel op de voorkant van je gekochte boek hebt zitten. Niet iedereen zal daar over vallen maar ik ben er niet van gediend.

In de instellingen van de Aura H2O kun je niets vinden om dit aan te passen maar na wat rondsnuffelen op de ereader zelf blijken de logo’s van Bol.com wel degelijk te verwijderen te zijn. Als je de Aura H2O aansluit op je computer dan kun je ook de bestanden op de ereader raadplegen. In de .kobo map op de Aura H2O vind je een tekstbestandje dat affiliate.conf heet. Dit kun je openen met Kladblok. In dit tekstbestandje staat de regel affiliate=BOL. Wijzig dit naar affiliate=kobo en nadat je het bestand opgeslagen hebt zijn de Bol.com logo’s op beide schermen verdwenen.

Conclusies

Kobo benadrukt de waterbestendigheid van de Aura H2O als argument om de ereader aan te schaffen. En inderdaad, als je altijd al graag in bad wilde lezen zonder bang te hoeven zijn voor een kapotte ereader dan is de Aura H2O voor jou bedoeld. De naam van de ereader en de afbeelding op de doos kun je echter ook opvatten als dat de ereader volledig waterproof is. Dat is absoluut niet het geval. Kobo garandeert de werking van de ereader voor maximaal 30 minuten bij een maximale diepte van 1 meter. Nou zal een ereader niet snel op de bodem van een zwembad belanden maar de kans dat de Aura H2O die hoeveelheid H2O overleeft lijkt mij klein.

Dat waterdruppels het scherm activeren wordt weliswaar door Kobo ondervangen met een softwarematige instelling om de gevoeligheid op dit punt aan te passen maar het is enerzijds de vraag of je die (best goed verborgen) instelling ontdekt hebt en anderzijds de vraag of die oplossing niet erger is dan het probleem. De gevoeligheid van het scherm wordt dermate minder dat je ook zelf meer moeite hebt om de ereader normaal te gebruiken, vooral omdat behalve de aan/uitknop er geen enkele fysieke knop meer aanwezig is en je alles via het aanraakscherm moet doen. Ja, je kunt in de regen blijven lezen op je Kobo Aura H2O maar ik kan werkelijk geen reden bedenken waarom je dat zou willen. En dan is die waterbestendigheid niet meer dan een gimmick.

Het Carta E-Ink scherm daarentegen is zeker geen gimmick en het verbaast me dat Kobo hier niet meer de nadruk op legt. Amazon introduceerde twee jaar geleden de Kindle Paperwhite maar maakt gebruik van de schermverlichting om het ‘wit als echt papier’ effect te bereiken. De Aura H2O weet met het nieuwe scherm datzelfde effect te bereiken zonder de schermverlichting, dankzij de hogere resolutie en het aanzienlijk verbeterde contrast.

Terugkomend op de vraag of de Aura H2O zich voldoende weet te onderscheiden van zijn voorganger is het antwoord volmondig ja. Wat mij betreft echter niet doordat je er (relatief) veilig gebruik van kunt maken in bad of op het strand want tenzij je daar dagelijks leest is die functionaliteit de prijs simpelweg niet waard. De Aura H2O is echter wel een lichte, mooie en snelle ereader. Het is zonder twijfel ook de beste ereader die je op dit moment kunt kopen. Het grotere scherm van 6,8″ maakt het lezen sowieso al prettiger dan op de 6″ modellen en met de verbeteringen in het contrast en helderheid is het nieuwe scherm alleen al de prijs waard als je veel leest op een ereader. Van alle ereaders die ik getest heb, komt de Aura H2O uiteindelijk het dichtste in de buurt bij de ervaring van het lezen van een op papier gedrukt boek.

De Aura H2O is voor €179,99 te koop terwijl (o.a. bij Bol) de Aura HD inmiddels een prijsverlaging heeft gekregen en voor €149,99 te vinden is. Heb je een Aura HD dan zou ik niet opnieuw 180 euro uitgeven voor een Aura H2O maar twijfel je tussen de twee modellen, dan is het betere scherm zeker de extra drie tientjes waard.

Met dank aan Hélène voor het beschikbaar stellen van de Aura H2O. Als tegenprestatie heb ik de Bol.com logo’s van je ereader weten te verwijderen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (110) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top