De Kobo Aura H2O in de praktijk

kobo aura h2o
Toen Kobo in de zomer van 2013 de Kobo Aura HD uitbracht werd deze gepositioneerd als een luxe (en dure) ereader met een extra groot scherm voor de veellezers. Een tijdelijk model aangezien Kobo dit als een kleine markt beschouwde in een markt waar ereaders alleen maar goedkoper werden en niet duurder. De Aura HD werd echter onverwachts een verkoopsucces – het was verantwoordelijk voor 25% van alle verkopen bij Kobo binnen enkele maanden – en dat is de reden dat Kobo dit succes probeert te behalen met de Kobo Aura H2O. Met hetzelfde grote scherm, bijna gelijke specificaties en hardware als de Aura HD maar met enkele vernieuwingen die het opnieuw stevige prijskaartje moeten verantwoorden. Maar onderscheidt de Kobo Aura H2O zich voldoende van zijn voorganger?

Het zegt al genoeg dat je een nieuwe Kobo ereader eigenlijk alleen maar kunt vergelijken met zijn eigen voorganger(s). Ook al begint het er echt naar uit te zien dat Amazon binnenkort hier actief zal zijn, de Kindle Paperwhite 2 – en de dure Kindle Voyage – zijn op dit moment niet de concurrenten van Kobo in Nederland. Sony heeft zich teruggetrokken uit de ebook- en ereadersmarkt waardoor alleen de ereaders van Pocketbook, Tolino en Icarus overblijven die echter geen van alle een eigen ebookwinkel bieden. Kobo heeft de krachten gebundeld met Bol.com – die door het verdwijnen van Sony uit de markt zonder partner zat – en lijkt zich daarmee ook schrap te zetten voor het effect van Amazon op de Nederlandse markt voor ebooks en ereaders.

De Kobo Aura H2O samengevat

Specificaties:

 • Een 6,8″ scherm (Carta E-Ink), 1080×1440 resolutie met 265 pixels per inch;
 • 4GB interne opslag met mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart (max 32GB);
 • 233 gram zwaar;
 • Frontale schermverlichting;
 • IP67 gecertificeerd wat betekent dat de ereader max 30 minuten waterbestendig is tot 1 meter diepte. Mits het klepje onderaan de ereader dicht zit natuurlijk;
 • Te koop voor €179,99

Pluspunten:

 • Waterbestendig en dus geen zorgen meer over je ereader in een regenbui of bad;
 • Lichte en dunne ereader;
 • De Kobo software werkt uitstekend;
 • Het heldere Carta E-Ink scherm is het allerbeste scherm tot nu toe op een ereader.

Minpunten:

 • Waterbestendig is niet waterproof. Is het water dieper dan 1 meter, dan is het maar afwachten of de Aura H2O het nog doet;
 • Het scherm reageert op waterdruppels en hoewel er een instelling is om dat te negeren heeft dat ongewenste bijwerkingen tijdens het bladeren, wat ook alleen maar via het scherm kan;
 • Als je de ereader vaak aan een computer koppelt (omdat je de ereader met Calibre beheert bijv.), dan is het telkens openpeuteren van het beschermende klepje bij de micro usb poort irritant. Het valt ook te bezien hoe goed dit klepje blijft sluiten na honderden keren openen en sluiten;
 • Logo’s van Bol.com worden getoond in de schermen bij het opstarten en in de slaapstand (als je de ereader bij Bol gekocht hebt);
 • De prijs van €179,99 is behoorlijk pittig vergeleken met de Aura HD die je voor €149,99 nu kunt kopen;

In de doos

kobo aura h2o doos
Kobo richt zich met de Aura H2O expliciet op de lezers die tot nu toe hun ereaders niet wilden blootstellen aan het strand of de gevaren in de badkamer. De doos waarin de Aura H2O geleverd wordt is aan de voorkant niet voorzien van teksten en stickers maar laat met één beeld zien dat je met deze ereader nu zonder zorgen uren kunt gaan lezen in de badkuip. In de doos zelf tref je behalve de Aura H2O alleen een micro usb kabeltje aan om hem op te laden via de computer (of met een usb lader) en een doekje om je natgeworden scherm weer droog te vegen. Kobo biedt ook een eigen SleepCover aan (een hoes die de ereader automatisch in de slaapstand zet als je hem sluit) maar deze dien je los te bestellen voor €39,99. Beschik je over een hoes die gemaakt is voor bijvoorbeeld de Aura HD, dan moet je even kijken of die wel past. De Aura H2O is namelijk een fractie groter dan de Aura HD.

Het uiterlijk

Kobo Aura H2O

Het design van de Aura H2O (links) is een evolutie van dat van de Aura HD (rechts). De achterkant van de Aura HD is hoekig met 2 richels waar je makkelijk je handen op kunt leggen. Dat maakte de ereader wel wat dikker dan gebruikelijk en dat is bij de Aura H2O aangepast. Het heeft nog steeds een hoekige achterkant maar is meer afgevlakt. Hierdoor is de Aura H2O zowel slanker als lichter dan zijn voorganger. Met als enige nadeel dat het witte plastic is vervangen door een soort rubber aan de achterkant dat meteen alle vingerafdrukken toont. Het is een minder logische keuze die bijna bedacht lijkt te zijn om de voordelen van de SleepCover te benadrukken.

De interne hardware, zoals de processor en het interne geheugen, zijn identiek aan die van de Aura HD. Ook de resolutie van het E-Ink scherm is met 1080×1440 ongewijzigd gebleven. Het type scherm is echter wel veranderd want de Kobo Aura H2O beschikt over het nieuwste Carta E-Ink scherm. Het verschil met het Pearl E-Ink scherm van de Kobo Aura HD is op de bovenstaande foto niet heel goed te zien maar is indrukwekkend te noemen. Het scherm van de Aura H2O is een stuk witter en helderder waardoor het, zelfs met de schermverlichting uit, de witheid van papier weet te evenaren. Het contrast is ook beter waardoor de tekst van een geopend ebook werkelijk gedrukt lijkt te zijn op het scherm. Juist met de focus van Kobo op de waterbestendigheid had ik eigenlijk niet verwacht dat het scherm zoveel beter zou ogen maar dat blijkt wel het geval te zijn.

Schermverlichting

Kobo Aura H2O

Ook aan de schermverlichting is gesleuteld door Kobo. Allereerst is de fysieke knop aan de bovenkant – om ComfortLight aan en uit te zetten – vervangen door een icoontje in de software. Je schakelt het nu dus in door op het scherm te drukken waarna je de helderheid kunt instellen van 0 tot 100. De schermverlichting lijkt een nog betere verdeling van het licht op het scherm te bewerkstelligen dan de Aura HD maar aangezien ik die al meer dan uitstekend vond is het verschil niet wereldschokkend.

De software

De Kobo Aura H2O maakt gebruik van de eigen software die Kobo ook voor de andere ereaders gebruikt. Op het beginscherm zijn er blokken zichtbaar die o.a. het laatst gelezen boek tonen, enkele Reading Life statistieken en de optionele integratie met Pocket zodat je bewaarde webpagina’s kunt lezen op je ereader.

Bij het eerste gebruik moet je dan ook, zoals altijd bij Kobo ereaders, een Kobobooks account hebben om de Aura HD te configureren. De handleiding en de instructies op het scherm sturen je weliswaar naar een werkwijze van het koppelen van de ereader aan je pc en gebruik maken van de Kobo desktopsoftware maar die kun je helemaal negeren als je wilt. De Aura H2O is via wifi – en met behulp van je Kobobooks account – in te stellen. Heb je al eerder ebooks gekocht bij Kobobooks, dan worden de recentste titels rechtstreeks gesynchroniseerd naar je ereader toe terwijl alle overige titels zichtbaar worden in de Bibliotheek om later te downloaden. Of niet natuurlijk. Bij de instellingen kun je aangeven of deze nog niet gedownloade titels getoond moeten worden in je Bibliotheek.

Daarnaast heb je nog steeds Reading Life voor je leesstatistieken, badges voor bepaalde leesprestaties (prijzen) en de mogelijkheid om met Verzamelingen je ebooks op de ereader zelf te organiseren.

Bij de instellingen is één nieuwe instelling terug te vinden die specifiek en alleen voor de Aura H2O bedoeld is. Het biedt de optie om het herkennen van waterdruppels op het scherm uit te zetten. Een waterdruppel is namelijk ook in staat om een aanraking op het scherm te simuleren waardoor een menu geopend kan worden of er gebladerd wordt. Niet handig als je in een lichte regenbui door wilt lezen. Helaas neemt de gevoeligheid van het scherm behoorlijk af als je deze instelling aanvinkt en wordt het lastiger om wel zelf te bladeren of een menu te openen. De zijkant van mijn vingers – waar ik meestal mee tegen het scherm tik om naar de volgende pagina te gaan – werd niet meer herkend en ik moest met mijn vinger plat op het scherm drukken om verder te bladeren.

Bol.com

Een andere toevoeging aan de software van deze specifieke Aura H2O bleek in de branding te zitten. Nu Kobo samenwerkt met Bol worden de bij Bol verkochte ereaders voorzien van een Bol.com logo in het opstartscherm en in het scherm van de slaapstand.

koboaurah2o bol

Mijn reviewexemplaar is dus afkomstig van Bol.com (met dank aan collega Hélène die hem kocht en meteen uitleende aan me). Hoewel ik het kan waarderen dat je de Kobo ereaders bij Bol kunt kopen ben ik er niet zo gecharmeerd van dat ik elke keer dat ik de Aura H2O oppak om te lezen, geconfronteerd word met een Bol.com logo. Om de vergelijking met een papieren boek te maken: het is alsof je een onverwijderbare sticker van de boekhandel op de voorkant van je gekochte boek hebt zitten. Niet iedereen zal daar over vallen maar ik ben er niet van gediend.

In de instellingen van de Aura H2O kun je niets vinden om dit aan te passen maar na wat rondsnuffelen op de ereader zelf blijken de logo’s van Bol.com wel degelijk te verwijderen te zijn. Als je de Aura H2O aansluit op je computer dan kun je ook de bestanden op de ereader raadplegen. In de .kobo map op de Aura H2O vind je een tekstbestandje dat affiliate.conf heet. Dit kun je openen met Kladblok. In dit tekstbestandje staat de regel affiliate=BOL. Wijzig dit naar affiliate=kobo en nadat je het bestand opgeslagen hebt zijn de Bol.com logo’s op beide schermen verdwenen.

Conclusies

Kobo benadrukt de waterbestendigheid van de Aura H2O als argument om de ereader aan te schaffen. En inderdaad, als je altijd al graag in bad wilde lezen zonder bang te hoeven zijn voor een kapotte ereader dan is de Aura H2O voor jou bedoeld. De naam van de ereader en de afbeelding op de doos kun je echter ook opvatten als dat de ereader volledig waterproof is. Dat is absoluut niet het geval. Kobo garandeert de werking van de ereader voor maximaal 30 minuten bij een maximale diepte van 1 meter. Nou zal een ereader niet snel op de bodem van een zwembad belanden maar de kans dat de Aura H2O die hoeveelheid H2O overleeft lijkt mij klein.

Dat waterdruppels het scherm activeren wordt weliswaar door Kobo ondervangen met een softwarematige instelling om de gevoeligheid op dit punt aan te passen maar het is enerzijds de vraag of je die (best goed verborgen) instelling ontdekt hebt en anderzijds de vraag of die oplossing niet erger is dan het probleem. De gevoeligheid van het scherm wordt dermate minder dat je ook zelf meer moeite hebt om de ereader normaal te gebruiken, vooral omdat behalve de aan/uitknop er geen enkele fysieke knop meer aanwezig is en je alles via het aanraakscherm moet doen. Ja, je kunt in de regen blijven lezen op je Kobo Aura H2O maar ik kan werkelijk geen reden bedenken waarom je dat zou willen. En dan is die waterbestendigheid niet meer dan een gimmick.

Het Carta E-Ink scherm daarentegen is zeker geen gimmick en het verbaast me dat Kobo hier niet meer de nadruk op legt. Amazon introduceerde twee jaar geleden de Kindle Paperwhite maar maakt gebruik van de schermverlichting om het ‘wit als echt papier’ effect te bereiken. De Aura H2O weet met het nieuwe scherm datzelfde effect te bereiken zonder de schermverlichting, dankzij de hogere resolutie en het aanzienlijk verbeterde contrast.

Terugkomend op de vraag of de Aura H2O zich voldoende weet te onderscheiden van zijn voorganger is het antwoord volmondig ja. Wat mij betreft echter niet doordat je er (relatief) veilig gebruik van kunt maken in bad of op het strand want tenzij je daar dagelijks leest is die functionaliteit de prijs simpelweg niet waard. De Aura H2O is echter wel een lichte, mooie en snelle ereader. Het is zonder twijfel ook de beste ereader die je op dit moment kunt kopen. Het grotere scherm van 6,8″ maakt het lezen sowieso al prettiger dan op de 6″ modellen en met de verbeteringen in het contrast en helderheid is het nieuwe scherm alleen al de prijs waard als je veel leest op een ereader. Van alle ereaders die ik getest heb, komt de Aura H2O uiteindelijk het dichtste in de buurt bij de ervaring van het lezen van een op papier gedrukt boek.

De Aura H2O is voor €179,99 te koop terwijl (o.a. bij Bol) de Aura HD inmiddels een prijsverlaging heeft gekregen en voor €149,99 te vinden is. Heb je een Aura HD dan zou ik niet opnieuw 180 euro uitgeven voor een Aura H2O maar twijfel je tussen de twee modellen, dan is het betere scherm zeker de extra drie tientjes waard.

Met dank aan Hélène voor het beschikbaar stellen van de Aura H2O. Als tegenprestatie heb ik de Bol.com logo’s van je ereader weten te verwijderen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (110) Write a comment

 1. Goede recensie. Ik ben erg tevreden over de Aura H2O, die ik kocht omdat mijn drie maanden oude Aura HD totaal crashde en ik geen dag zonder boek kan. Dat ik nu ook de branding, die me mateloos irriteerde, kan verwijderen, is helemaal super. Dank daarvoor.

  Reply

 2. Hoi Raymond.
  Ik heb de kindle paperwhite. Maar welke ereader is nou beter? de paperwhite of de aura H2O? Ben er erg benieuwd naar. Ik wil een andere, of een erbij. dan kan mijn zoon ook een krijgen. Maar welke is de beste? Want als ik toch een moet kopen. Dan de beste maar lijkt me.
  Alvast bedankt. En een super review hierboven.

  Reply

  • Hoi Jennifer,

   Zowel de Paperwhite als de Aura H2O hebben hetzelfde scherm hoewel het op de Aura H2O dankzij de hogere resolutie en het betere contrast veel mooier is (mijns inziens). De Paperwhite gebruik ik zelf regelmatig maar dat komt vooral omdat ik Engelstalige boeken lees en graag ebooks bij Amazon.com koop … dan is de Paperwhite natuurlijk bijzonder handig. Hoewel de Aura H2O de betere ereader is denk ik, zou ik de keuze vooral laten afhangen van hoe je aan je ebooks komt: koop je ze bij Amazon of zijn ze in Mobipocketformaat, dan echt de Paperwhite. Koop je ze (of heb je ze) als ePubs, dan zou ik de Aura H2O erbij nemen.

   Reply

 3. Heb de Kobo H2O uiteindelijk besteld bij Bol nadat ik je artikel had gelezen en je een fix beschreef voor het Bol logo te verwijderen. Nu ik hem heb en probeer het logo probleem op te lossen loop ik tegen het volgende probleem : ik vind de files die je beschrijft niet op mijn Mac. Ik vermoed dat dit een Mac/PC fenomeen is maar het resultaat is dat ik dat Bol logo spuugzat ben en het er niet af krijg. Enig idee hoe dit op een Mac is op te lossen ? Alvast bedankt !

  Mvg,

  Tjerri

  Reply

  • Ik heb geen Mac dus ik weet het niet zeker maar het verschil zit hem denk ik in het feit dat je Windows relatief eenvoudig de verborgen files en mappen kunt zien. De .kobo map op de ereader is een systeemmap en zal vast standaard verborgen zijn in MacOS.

   Zo te zien kun je met wat commando’s in de terminal Finder instellen om wel (tijdelijk) de verborgen mappen en de bestanden daarin te tonen. Hopelijk helpt deze link je verder: https://www.mikesel.info/show-hidden-files-mac-os-x-10-7-lion/

   Reply

   • De link die je postte is er eentje die geldt voor het ‘oude’ osx en werkt niet voor de nieuwere osx. Ik heb ondertussen wel de goeie manier gevonden. Bedankt om mee te denken en ik hoop dat de lezers van je blog met mijn methode verder geholpen zijn. Goeie blog van jou trouwens !

    Tjerri

    Reply

  • De aanhouder wint :-)

   Voor diegenen die geïnteresseerd zijn hoe je het probleem opschoont onder OSX 10.10 ofte Yosemite volg de stappen hieronder :
   Open ‘Terminal’ en kopieer het volgende commando :

   defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -boolean true ; killall Finder

   Ga nu naar je Finder en je Kobo en je zal zien dat de .kobo map nu wel zichtbaar is. Open de .kobo map en vervolgens dubbelklik je op het affiliate.conf bestand. De Mac zal dit niet kunnen openen en je vragen met welk programma je dit wil doen. Opteer voor ‘Teksteditor’ en verander ‘Bol’ door ‘kobo’. Sluit het bestand en klik na de waarschuwing dat de verandering definitief is op ok. Koppel de Kobo af en … logo is weg !
   Nadat je dit hebt gedaan wil je uiteraard terug je Mac in ‘Safe Mode’ schakelen zoals ie daarvoor stond. Ga hiervoor terug naar ‘Terminal’ en voeg volgend commando in (kortere weg is copy/paste) :

   defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -boolean false ; killall Finder

   En voilà … Een kind kan de was doen. Veel plezier met jullie Kobo zonder Bol.com logo.

   Mvg,

   Tjerri

   Reply

   • Sinds de update naar OS X Yosemite is mijn kobo niet meer zichtbaar. Als ik mijn ereader aansluit is deze helemaal niet zichtbaar, ook niet in Finder. Heb je hier ook een oplossing voor Tjerri?

    Mvg,
    Mariska

    Reply

   • Werkt ook voor het fnac-logo :-) en in de plaats staat er nu het boek dat ik lees.
    Bedankt

    Reply

 4. Op de kobo glo van een vriendin wil ik uit mijn calibrebibliotheek boeken zetten. Dit lukt niet. het lijkt wel of hij geblokkeerd is en je alleen boeken kunt kopen via kobo

  Reply

 5. Super bedankt Raymond!
  Ook ik irriteerde me rot aan die Bol.com logo’s!!
  Met jouw tip simpel verwijderd. Thanks!
  Mvg, edwin

  Reply

 6. Goede review, heb hem vandaag bij de mediamarkt gekocht voor nog geen €143!! (De 21% btw weg ermee actie)

  Reply

 7. Hi Raymond,

  Ik wil een ereader kopen, lees bijna alleen engelstalig, maar omdat me op lange zeiltochten in miezer, of bij ruig weer met zo nu en dan een plens water over, toch te kunnen lezen wel handig lijkt dacht ik aan de Kobo H2O. Bij Mediamarkt vertelde een verkoper me dat er ook boeken van Amazon op te lezen waren mbv plug-ins of zo die via internet te downloaden zijn.
  Klopt dit? Weet je waar ik die vind?
  Ik heb de Kobo nog niet gekocht: hij was tijdelijk uitverkocht.

  Vast bedankt voor je advies!
  Groet, Inge

  Reply

  • Hoi Inge,

   Dat vereist helaas wel wat meer werk dan ‘alleen een plugin’ te installeren. Amazon/Kindle ebooks bevatten DRM, feitelijk om er juist voor te zorgen dat ze alleen op een Kindle ereader van Amazon zelf gelezen (kunnen) worden. Met behulp van Calibre – gratis software om ebooks mee te beheren, je vindt er veel over op mijn blog – en inderdaad een plugin die de DRM kan verwijderen, kun je een backup maken van Amazon boeken. In Calibre zul je ze vervolgens ook nog moeten converteren naar het ePub formaat waar hier in Europa mee gewerkt wordt want het bestandsformaat van Amazon werkt ook niet rechtstreeks op een Aura H2O. Als je wilt weten hoe je backups kunt maken van bij Amazon gekochte ebooks, dan heb ik daar al zeer uitgebreid over geschreven: https://rsnijders.info/vakblog/2014/06/29/backup-kindle-ebooks/

   Tenzij je al heel veel Kindle ebooks gekocht hebt, kan ik je echt adviseren om je Engelstalige ebooks gewoon rechtstreeks bij Kobobooks.com te kopen. Ook Kobo heeft namelijk een prima aanbod van Engelstalige ebooks (ik lees ook alleen maar Engeltalig) en met een Kobo ereader worden die er automatisch al opgezet via de wifi verbinding. Mocht je, net zoals ik, ook van bij Kobo gekochte ebooks een backup willen maken, dan vind je daar eveneens diverse uitleggen van op mijn blog. Zoals bijv. https://rsnijders.info/vakblog/2014/09/27/backup-kobo-ebooks/

   Reply

   • Ik heb intussen een H2O en heb een Amazon Kindle book in Calibre naar ePub geconverteerd. In Calibre kan ik de ePub prima lezen maar eenmaal naar de H2O gekopieerd, verschijnt de ePub niet in de boekenlijst… In de Kobo Desktop map (mac) verschijnt überhaupt geen geïmporteerde ePub… En het bookmanagement gaat zo traag als een slak. Na iedere upload is de H2O minimaal een half uur aan het “bijwerken”. Ik vind het onvoorstelbaar dat jij daar niets over hebt geschreven in jouw review, Raymond.

    Reply

    • @Eva Terecht onvoorstelbaar want de reden dat ik er niets over geschreven heb is dat ik dat probleem ook helemaal niet heb. Noch met van Kindle books geconverteerde ePub bestanden noch met het bijwerken van de bibliotheek door de H2O als ik er nieuwe titels op zet. Dat laatste duurt soms een paar minuten als ik er meer dan 10 titels in 1 keer op plaats maar een half uur is natuurlijk veel te lang.

     Ik heb werkelijk geen idee wat er bij jou fout gaat maar ik zou overwegen om de H2O terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en, na opnieuw instellen, kijken of dat enig soelaas geeft.

     Reply

     • Mijn Macbook Pro stond altijd al met hidden files zichtbaar maar sinds ik recent naar Yosemite heb geüpdated, staat ook mijn Kobo H2O niet meer zichtbaar als disk. Ook niet in Disk Utility. Voorheen, toen ik nog Mountain Lion gebruikte, verscheen de ereader wel als harde schijf op mijn laptop. De Kobo app voor mac is intussen ook geüpdated maar maakt geen verschil. Even zien of de software van de ereader te updaten is en of dat verschil maakt…

     • Dank nog voor je reactie, Raymond, die had ik nog niet eerder gezien. :-) Fijn om te weten dat de traagheid niet normaal is, wel balen dat mijn ereader er last van heeft dan. :-)
      Het probleem met het Amazonbook is intussen opgelost, het boek was niet goed gedownload, een ander geconverteerd Kindle boek lukte wel en daarna het eerste boek ook.
      Ik ga kijken of het zin heeft om de ereader terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en evt de software updaten. Momenteel is ook nog een probleem gerezen dat de Kobo überhaupt niet verschijnt op mijn mac (zie onderstaande reactie). Dank iig voor de suggestie!

   • Mogelijk heeft het met de usb-kabel te maken. De Kobo herkent de mac wel maar de mac de Kobo niet. Na factory reset wilde ik de Kobo opnieuw configureren met de desktop Kobo app en die vraagt om de Kobo te connecten met de originele usb-kabel… laat ik die nou net niet bij me hebben (op reis). En alle boeken zijn eraf door de factory reset… :-( Vooralsnog niet bijzonder tevreden met de algehele user experience…
    (ps ik zie dat ik mijn reactie over de hidden files onder de verkeerde reactie gereilde heb, excuus)

    Reply

    • @Eva Bij problemen met de herkenning van je ereader zou ik altijd eerst een andere USB kabel proberen inderdaad (en/of een andere USB poort).

     Ik heb zelf geen OS X Yosemite maar als er een probleem met een besturingssysteem is dan hoor je er meteen heel veel mensen over en je bent de eerste die ik er over hoor :)

     Reply

     • Het was inderdaad de kabel, een nieuwe gekocht en nu herkent de mac hem wel. Nu heb ik nieuwe boeken erop gezet na de reset, maar van de 40 boeken verschijnen er maar 25…
      Het synchroniseren duurt voor 15 boeken van 32mb 50 minuten. Zijn er andere gebruikers bij wie dit zo lang duurt?

     • @Eva 17.07.17 @ 22:45
      Edit: Uiteindelijk, na 4x een softwareupdate werkt het wel en als een zonnetje.
      Nu loop ik tegen een ander ding aan: de schermverlichting springt uit zichzelf naar sterker ’s avonds. Ik heb hem juist altijd uit staan. Nu kan ik niet de optie vinden om de automatische aanpassing van schermverlichting uit te zetten, ik weet ook niet zeker meer of het er wel of niet op zit. Iemand een idee¿ Googelen en de handleiding raadplegen levert me tot nog toe niets op.

     • Ik wist niet eens dat dit mogelijk was bij de Aura H2O :) Maar die optie om het automatisch aanpassen van de schermverlichting uit te zetten vind je waarschijnlijk terug als schuifje bij het menu van de verlichting zelf. Dus daar waar je de verlichting sterker of zwakker zet zie je een schuifje (met de tekst ‘auto’ erbij) en die kan dan uit.

 8. @ Raymond, dank voor de info en recensie. heb sinds kort de H2O en begin er net mee te spelen.vooral het weghalen van de branding is prettig. Daaropvolgend: weet jij of ik er een eigen logo of tekst in kan zetten? bijvoorbeeld mijn naam of een afbeelding?
  ik hoor het graag.
  Marcel

  Reply

  • @Marcel Nee, voor zover ik weet is dat niet mogelijk zonder de firmware van de Kobo zelf te hacken. Kobo bouwt de logo’s en tekst namelijk daar in en hoewel dat met een configuratiebestandje dus instelbaar is, ben je daar beperkt tot de mogelijkheden die Kobo zelf al ingebakken heeft. In dit specifieke geval heeft Kobo hun ‘affliates’, hun partners, opgenomen in de firmware zodat die partners de ereaders kunnen voorzien van hun eigen logo’s. Tenzij je een firmware hacker bent of je jezelf weet te registreren als partner van Kobo vrees ik dat je er zelf weinig mee kunt.

   Reply

 9. Bedankt voor de tip over het verwijderen van het Bol.com logo. Jammer dat bedrijven dit soort commerciele opdringerigheid nog steeds bedrijven.

  Reply

 10. Beste Raymond,
  Is er een manier om die onzinnige meldingen over gewonnen prijzen ( hoera, je hebt tijdens de lunch gelezen) uit te schakelen?
  Verder erg bedankt voor alle informatie over de Kobo H20. Ik heb hem aangeschaft en ben er heel erg blij mee.

  Reply

  • Dag Hanneke,

   De leesactiviteiten/reading activity is waar Kobo juist zo trots op is. Wie wil er nou geen badges? ;)

   Mocht je dat uit willen zetten, dan zit dat enigszins verstopt in de Instellingen. Ga dus naar Instellingen, kies voor Leesinstellingen en blader naar pagina 2 van die leesinstellingen.

   Daar vind je de optie ‘Leesactiviteit bijhouden’. Vink je die af, dan stopt je ereader met het bijhouden van zowel de leesstatistieken en die badges.

   Reply

 11. Heel hard bedankt voor de info. Gisteren pas een E-reader gekocht en nu reeds enorm geïrriteerd door de Bol-logo’s. Gelukkig snel en makkelijk kunnen verwijderen dankzij je heel duidelijke uitleg. Nu lekker lezen :-)

  Reply

 12. Super dat ik nu heb gevonden hoe ik die irritante Bol.com reclame van mijn Kobo Aura (werkt ook!) af krijg! Heel erg bedankt!

  Reply

 13. Duidelijke recensie! Erg handig als je een keuze moet maken Mijn HD begaf het na 19 maanden, nu heb ik de H2O aangeschaft. Ik krijg het alleen niet voor elkaar dat de kaft van het boek wat ik aan het lezen ben in beeld blijft als de e-reader uitgeschakeld is. Op zich natuurlijk niet zo heel belangrijk, maar ik neem aan dat het wel moet kunnen omdat het bij de Aura HD ook kon. Ik kan helaas geen duidelijke gebruiksaanwijzing vinden waar vermeld staat waar je dit soort dingen kan aanpassen. Verder vind ik dat er soms lijnen of letters van een ander menu vaag in beeld blijven staan. Ik heb het verversen veranderd naar elke pagina en nu is het veel minder. Bij de Aura HD had ik dat helemaal niet. Het lijkt me eigenlijk niet dat het nodig zou moeten zijn om iedere pagina te verversen om dit te voorkomen. Ik heb ondanks de korte levensduur van mijn vorige Kobo weer voor dit merk gekozen vanwege het licht en het grotere beeldscherm. Hopelijk gaat deze langer mee!

  Reply

  • Dat vind je onder Instellingen en dan onder Slaapstand en Energie onderdeel Schermbeveiliging (huidig boek tonen)

   Reply

 14. Mijn Kobo Aura HD kreeg last van strepen op scherm. Had de ereader net iets langer dan een jaar in mijn bezit. Na contact te hebben gehad met Kobo werd mij een mailtje gestuurd met tips om het op te lossen. Mocht het niet lukken moest ik weer terug mailen. Wederom werd er door Kobo vlug gereageerd en werd me verteld dat ik terug naar de winkel moest gaan en de ereader gewoon mocht omruilen voor een nieuwe. SUPER SERVICE van KOBO! in overleg met BCC heb ik nu met bijbetaling van 10 € de Kobo aura h2o gekregen. ben er super blij mee omdat deze handiger is op de boot.

  Reply

 15. Dank je wel voor de tip om de bol.com logo’s te verwijderen! De Aura ziet er een stuk beter uit zo, zonder de logo’s!

  Reply

 16. Dank voor de tips mbt het verwijderen van de Bol.com reclame!
  Het is gelukt, heel fijn.

  Reply

 17. Ik heb zojuist mijn Sony PRS T2 vervangen door de Kobo Aura H20.
  Qua leesplezier is het een enorme vooruitgang. De interne verlichting is geweldig, daar ga ik echt veel plezier van krijgen.

  Waar ik me echter groen en geel aan erger is het commerciele startscherm. De zoekfunctie staat standaard op shop en is met geen mogelijkheid op bibliotheek te zetten. Je moet dat steeds opnieuw kiezen. De categorieën verwijzen niet naar je bibliotheek categorieën maar gaan ook weer naar de shop. Ik vind in de instellingen geen mogelijkheid om het startscherm aan te passen maar heb begrepen dat dit wel mogelijk is.
  Als ik de tegels van het startscherm kon configureren naar mijn lokale bibliotheek zou het geweldig zijn.

  Dan vervolgens het beheer via Calibre. Waar mijn Sony automatisch labels en reeksen omzette naar shelves gaat dit met de Kobo een stuk moeizamer. Heb geprobeerd om de kolom Labels om te zetten naar bookshelves (met en zonder #) maar de Kobo weigert. Ik weet ook niet of de kobo meerdere trefwoorden per boek wil ondersteunen als shelves?

  Dit vind ik al met al toch een stuk onvriendelijker dan de Sony. Dus, de software valt toch eigenlijk tegen. Niet dat je nou zo briljant kon zoeken met de Sony. De zoekmogelijkheid van de Kobo is echt beter, maar de instellingen zijn te beperkt.

  Overigens, het openmaken van het klepje vind ik wel meevallen. Had erger verwacht na het lezen van alle reviews.

  Reply

 18. Ik kan niet rechtstreeks op mijn wifi met mijn ereader H2O.
  Nochtans werkt mijn draadloos netwerk perfect met paswoord. Heeft dit iets met Kobo desktop te maken? Moet ik mijn ereader terug op fabrieksinstellingen zetten en herbeginnen? Met vriendelijke groet,
  Els

  Reply

  • Het moet bijna wel een instelling van je wifi netwerk zijn vrees ik want de Kobo ereaders ondersteunen gewoon wifi met WEP/WPA/WPA2 beveiliging (wachtwoorden) en er is geen instelling op de ereader die dat kaduuk kan maken (tenzij er hardwarematig iets defect is met je H2O natuurlijk).

   De beste manier om dat uit te sluiten is om bij vrienden, buren of familie – die jou hun wifi wachtwoord willen toevertrouwen – jouw ereader aan hun wifi te koppelen. Werkt dat wel? Dan ligt het dus aan je eigen wifi-instellingen. Werkt dat ook niet, dan eerst idd de reader terugzetten op de fabrieksinstellingen om toch een softwarefout uit te sluiten en anders terug naar de winkel.

   Reply

 19. Wat een fijne review!
  Ik twijfel op dit moment tussen de h2o en de nieuwe kobo glo hd. Heb je toevallig een tip om een keuze tussen deze 2 readers te kunnen maken?
  En komen er op korte termijn nog meer readers van kobo aan?

  Alvast bedankt!

  Reply

  • Dank je, Loes

   De review van de Glo HD komt hopelijk eind juli, begin augustus op mijn blog (ik moet nog even doorsparen :P) maar ruwweg kun je zeggen dat de H2O een wat luxere/stevigere bouwkwaliteit heeft met een iets grotere scherm (6,8″) dat ik persoonlijk erg kan waarderen.

   De Glo HD heeft een regulier 6″ scherm dat echter niet onderdoet voor de H2O qua helderheid en scherpte. Ik vind hem zelf iets minder mooi maar dat is subjectief. Je betaalt namelijk wel behoorlijk voor dat iets grotere scherm en dat luxere gevoel van de H2O. Het prijsverschil is 50 euro en dan is de H2O dat alleen waard als je echt gewend bent (of van plan bent) om op een 6,8″ scherm te lezen.

   Het lijkt er op dat Kobo ook nog met een opvolger van de Kobo Touch wil gaan komen maar ik denk dat dit voorlopig niet gaat gebeuren nu de Glo HD uit is. Mocht dat wel gebeuren, dan zal dat het nieuwe instapmodel worden aangezien het middensegment (met de Glo HD) en het topsegment (met de Aura H2O) al afgedekt is.

   Reply

   • Ha Raymond,

    Bedankt voor je snelle reactie! Dan wordt het voor mij nog even een twijfelgeval en in de winkel vergelijken, aangezien ik de reader mee op vakantie wil nemen… Maar ongetwijfeld lees ik de review daarna met veel plezier!
    Nogmaals bedankt, ik twijfel nog heel even door om deze vakantie, ongeacht op welk apparaat, weer lekker te lezen!

    Reply

 20. Helaas is het waterdichte klepje van mijn kobo h20 volledig losgeraakt. Zo te zien is er niks gescheurd maar alleen losgetrokken.
  Tot mijn grote verbazing krijg ik dit antwoord van Kobo:
  “Helaas is het niet mogelijk om dit klepje weer te repareren. Wij raden u daarom aan om uw apparaat niet meer in aanraking te laten komen met water, gezien de eReader nu niet meer waterdicht is.”

  Dit vind ik nogal wat. Mijn kobo is net 5 maanden oud en met zo’n onbenullig defect nu niet meer te repareren?

  Reply

  • Het zegt helaas vooral wat over de service die Kobo levert en dat blijkt dus behoorlijk tegen te vallen. Ik deel je verbazing en vind het eigenlijk schandalig dat als je een ereader verkoopt op basis van de belofte dat die waterdicht is, je kennelijk niet de moeite wilt nemen om zo’n klepje te repareren binnen de garantietermijn. Dat is overigens niet mijn persoonlijk gevoel van gerechtigheid maar ook waar de wetgeving in Nederland op gebaseerd is als het gaat om waar je de leverancier op mag aanspreken.

   Je mag verwachten dat als je een waterdichte Kobo H2O aanschaft, de leverancier dit soort problemen verhelpt binnen de garantietermijn (artikel 7:6a Burgerlijk Wetboek http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-7/artikel6a). Dat is geen kwestie van kunnen bij Kobo maar een kwestie van willen. En in dit geval een kwestie van garantie zoals de wet het definieert.

   Als je de waterdichte eigenschap van de ereader echt gebruikt (bijv. omdat je in bad leest) , dan zou je alsnog kunnen proberen om verhaal te halen en op basis van de garantie te eisen dat ze de ‘waterdichtheid’ herstellen. Kunnen of willen ze het niet repareren? Een nieuw exemplaar is dan hun optie.

   Reply

 21. Om schade aan het klepje van de usb-aansluiting door veelvuldig openen te voorkomen, kunnen e-books ook via de browser worden gedownload. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je de inhoudsserver van Calibre inschakelen. M.b.v. de browser kun je direct verbinden met Calibre en boeken downloaden. Daarna kun je ze op de Kobo labelen. Het gaat niet bijzonder snel, maar het werkt, vooral als je het ip-adres van de inhoudsserver als startpagina van de browser op je e-ereader instelt.

  Reply

  • Dat is een prima tip inderdaad, vooral als je maar 1 of enkele ebooks per keer op je ereader zet want dan valt het met de traagheid ook nog wel mee. Ik zal binnenkort een korte uitleg over de inhoudssserver schrijven want behalve voor dit doel is het ook een interessante en nuttige manier om door je collectie ebooks te bladeren.

   Reply

 22. Tja, dat klepje …..
  Mijn oplossing: Het toevoegen doe ik draadloos:
  – Een koppeling (hyperlink) naar een map bij OneDrive gemaakt
  – Een pdf-je met die link op de Kobo gezet
  – Boeken in de map op OneDrive die ik op de Kobo wil hebben ….
  – Downloaden via de link in het pdf-je …..

  Werkt perfect

  Reply

 23. Leuke recensie…
  Hieronder mijn eerste ervaringen met een Kobo-reader (ja, de Aura H2O)

  Na een aantal jaren gelezen te hebben via eReaders die niet aan een boekhandel gekoppeld waren (BeBook, Boox i62, Boox t68), ben ik recent overgeschakeld naar een Kobo Aura H2O.
  Redenen voor de keuze: het grote scherm van de Boox t68 beviel mij enorm, maar de huidige versie van die reader (t68 plus) kan enkel in China besteld worden, en ik wilde het risico niet lopen dat ik snel after-sales nodig heb! Bovendien had ik mijn Boox bij een Belgische electro-zaak (Vanden Borre) die Kobo verkoopt naast de Aura H2O gehouden, en het contrast tussen letters en scherm viel absoluut in het voordeel van de Kobo uit.
  Ik bestelde bij Kobo bij Coolblue, die geen eigen logo op het toestel zet. (Vanden Borre doet dat ook niet, maar toen ik de knoop had doorgehakt was de voorraad bij de plaatselijke winkel uitgeput.)

  Reeds voor ik de Kobo ontving, had ik mijn Calibre bibliotheek wat aangepast, zodat ik mijn ‘verzamelingen’ vanuit Calibre kan beheren. (Ik wil niet van één verkoper afhankelijk zijn, dus elk boek dat ik koop wordt gedownload en – eventueel na passage via ADE – naar mijn Apprentice-Alf- Enhanced Calibre bibliotheek versluisd. Geen Kobo Desktop app op mijn computer dus.)
  Eerste indrukken mbt het gebruik van de reader:
  Ik vind de homepage van de Kobo veel aantrekkelijker dan die van mijn Boox, en de cover van het boek dat ik aan het lezen ben op screensaver en afsluitscherm vind ik leuk.
  Minder leuk vind ik de complete refresh na elke zes pagina’s. Met de huidige technologie is er nog nauwelijks ghosting, en dan is die zwarte flits wel erg afleidend. Zo waren er nog een aantal andere kleine storende visuele elementjes, maar die konden grotendeels worden opgevangen via de zgn metazoa firmware patches.

  Toch is het met een beetje spijt in het hart dat ik mijn Boox aan de kant laat (na een korte ontlading komt die in een bootloop, waardoor ik hem bijna dagelijks moet herladen): Boox is een android eink reader, en kan dus net zo aan je wensen worden aangepast als een android telefoon. Je kan er allerhande Android apps op installeren, bv een andere ereader app zoals Moon+ reader, waarbij je bijna alle aspecten van je leeservaring kan aanpassen. Bovendien (en dat mis ik het meest) kon je er Calibre Companion op installeren, waardoor je niet alleen draadloos kon inloggen op je eigen Calibre Bibliotheek (wanneer je binnen hetzelfde netwerk was als de computer waarop Calibre actief was), maar bovendien kan je je Bibliotheek op alle mogelijke manieren doorzoeken: je boeken zijn gesorteerd op titel, maar ook op auteur, op serie, en als je een beetje knutselt met Calibre ook op genre, ev. op datum van toevoegen aan je ereader…

  Ik heb ook even het KSM (Kobo Start Menu) geïnstalleerd op de Aura H2O om op die manier in elk geval KoReader te kunnen installeren, maar Koreader werkt niet met een Database gebaseerde bibliotheek, maar met een file manager. Heel leuk als je altijd op auteur zoekt, maar niet als je ook wel eens op genre wil zoeken.
  Beheer van collecties met Calibre/Kobo: http://wiki.mobileread.com/wiki/Kobo_Shelves_and_Collections
  Firmware patches: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=268407

  Reply

 24. Lichte voorkeur voor de Kobo readers ook vanwege Pocket integratie maar stoor me aan het feit dat de boeken vaak 5 euro per boek duurder zijn bij Bol/Kobo vergeleken met Amazon.nl

  Reply

  • @Arnout, heel herkenbaar ja. Ik bestel bijna alleen nog bij Amazon.nl en zet ze dan middels een conversieslag alsnog op mijn Kobo ereader. Steeds vaker neem ik die moeite niet eens meer en lees ik ze meteen op mijn Kindle Voyage.

   Het feit dat de Kobo ebookwinkel hardnekkig weigert om de Nederlandstalige ebooks weg te filteren betekent dat ik steeds minder reden heb om voor ebooks of ereader voor Kobo te gaan. Als je net als ik Engelstalig leest lijkt Amazon op alle fronten de betere keuze. Hoe fijn ik de Kobo ereaders ook vind …

   Reply

 25. Ik heb inmiddels ontdekt waarom bij sommige ebooks het omslaan van de pagina’s zo lang duurt ….
  Het heeft te maken met de grootte van de (x)html text-secties.

  Reply

 26. Op de home pagina staan blokken met huidige boek, statistieken etc. Die kun je gemakkelijk verwijderen. Maar hoe krijg je ze terug? ik zal wel iets simpels over het hoofd zien, maar ik kan niets vinden…..

  Reply

  • Nee hoor, je ziet niet iets simpels over het hoofd. Verwijderen is gemakkelijk inderdaad maar er is geen specifieke optie om die blokken (tegels) te beheren en dus ook weer toe te voegen. Ze komen automatisch terug als je de functie gebruikt waarvoor ze waren: als je twee tegels sluit van recent gelezen boeken, komen die weer terug bij de volgende (twee) boeken die je opent. Of het bladeren door categorieën als je de winkel bezoekt op de ereader.

   Wil je alles precies zo terug zoals het was? Dan is terug naar de standaard/fabrieksinstellingen de snelste optie. Je bent dan wel alle leesvoortgang enzovoort kwijt.

   Als je Calibre gebruikt kun je de Kobo Utilities plugin installeren (vanuit Calibre zelf) om wat meer opties te krijgen voor het beheer van de tegels. Zo kun je hiermee ook bepaalde tegels definitief verwijderen zodat ze juist niet iedere keer terugkomen.

   Reply

 27. Hi Raymond,

  Allereerst even mijn waardering voor je zeer uitgebreide review van de Kobo H2O. Echter er blijven voor mij toch een aantal vraagjes over die ik je graag wil voorleggen. Ik ben al zowat 10 jaar lang in het bezit van een Sony E-reader, en ik moet zeggen ik ben super enthousiast over dat ding. Echter de accu capaciteit neemt de laatste tijd heel snel af waar ik vroeger soms een dag of 10 kon lezen is het nu binnen een dag einde verhaal. Helaas heeft Sony geen E-readers meer dus ik ben mij aan het oriënteren op wat nieuws.
  Nu heb ik interesse in de Kobo H2O. Maar wat gebeurd er met mijn zeer grote bibliotheek. Zoals je wel zult begrijpen heb ik in de loop der jaren een grote voorraad boeken verzameld. Ik heb op mijn Mac een boekenkast geïnstalleerd waarin al mijn boeken zijn opgeslagen. Dus geen Calibra of zoiets, nee gewoon een map waarin de boeken worden opgeslagen op alfabetische volgorde, achternaam auteur, voornaam, titel boek en eventueel het deel (op nummer). Als ik nu een boek op mijn Sony wil zetten hang ik de reader aan mijn Mac, een symbool van de reader verschijnt op mijn bureaublad, dat open ik, vervolgens open ik de database en sleep de boeken vanuit mijn boekenkast zo naar de reader. Dit zonder allerlei hulp programmaatjes o.i.d.
  Nu is mijn vraag : is zoiets bij die Kobo ook mogelijk, ik ben een redelijk ouwe sukkel, en echt geen slimme kerel wat betreft computers dus zie een beetje op tegen al die heisa die er komt kijken bij nieuwe apparaten. Misschien kan je mij hierover inlichten. Bij voorbaat mijn vriendelijke dank,

  Benjamin.

  Reply

  • Hoi Benjamin,

   Dat is met een Kobo H2O ook gewoon mogelijk. Je kunt ook deze ereader aan je Mac hangen en dan de boeken uit de map(jes) slepen naar de ereader toe.

   Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de Kobo ze simpelweg achter elkaar zet in de bibliotheek. Je bent dan dus de opgebouwde structuur uit de mapjes kwijt en de enige metadata die de ereader gebruikt, is dan wat er in de ebooks zelf zit: de titel en de naam van de auteur. Die laatste is niet altijd even consequent en dus kun je soms verschillende titels van 1 en dezelfde auteur op verschillende plekken aantreffen.

   Informatie over deeltjes binnen een serie gaan ook niet mee en dus worden die bijv. gesorteerd op titel in plaats van de volgorde binnen een serie.

   Zolang je echter geen tientallen, honderden of duizenden ebooks tegelijk op je Kobo zet hoeft dat natuurlijk niet een probleem te zijn. Zelf gebruik ik Calibre om juist die metadata te krijgen zoals ik het wil want ik lees veel series en dan stoor ik me aan het feit dat ik niet kan zien wat het volgende deel is.

   Maar je hebt het inderdaad niet nodig om gewoon je eigen voorraad ebooks te lezen op een Kobo ereader. Simpelweg aansluiten en slepen maar!

   Reply

 28. Hoi Raymond Snijders,
  Ben ik lekker aan t lezen, blokkeert die Kobo Aura h2o opeens, niet meer aan te krijgen. Heel irritant.
  Wat doe ik daar aan?

  Reply

  • @Lindsy Nee dat is niet de bedoeling natuurlijk. Als eerste zou ik hem een uurtje aan de oplader hangen om zeker te weten dat er niets met de accu aan de hand is. Hou daarna de powerknop een paar seconden lang ingedrukt om te kijken of die nu wel aan gaat.

   Gebeurt er nog steeds niets, peuter dan het klepje onderop open en druk voorzichtig met een opengevouwen paperclip in het miniscule gaatje naast de micro usb poort tot je het hoort klikken. Dat zou hoe dan ook de ereader moeten resetten zodat die weer aan gaat.

   Reply

 29. Hai Raymond,

  Op het startscherm van de H2O zie je normaal 8 minicovers van de laatstgeopende boeken. Echter, Sinds kort krijg ik twee ‘reclamemeldingen’ van Kobo onder de noemer ‘Aanbevolen’ en ‘Verwant aan’.
  Hinderlijk ….. vind ik.
  Is hier naar jou idee wat aan te doen?

  Groet, Teun v. Veelen

  Reply

  • Zeker! Het startscherm van elke Kobo is opgebouwd uit losse blokken (tiles) waarin de inhoud gepresenteerd wordt. Er zijn meerdere blokken die aangeven welke boeken je geopend hebt met info over hoe lang je nog te lezen hebt, een blok voor de laatste keer dat je gesynchroniseerd hebt en inderdaad, ook blokken met Aanbevolen en Verwant aan titels die door Kobo zelf gevuld worden aan de hand van gekochte en gelezen titels.

   Het goede nieuws is dat je elk blok ook kunt weghalen. Door een paar seconden lang een blok ‘ingedrukt’ te houden (een longpress) krijg je een menuutje te zien met de mogelijkheid om het blok te openen of om het te negeren. Kies je voor de laatste, dan verdwijnt het blok van je startscherm en wordt het opgevuld door een ander blok. Negeer/verwijder alle blokken die je niet aanstaan en je hebt het startscherm van je dromen :)

   Reply

 30. Ik heb een vraag: ik heb een Kobo Aura H2O e-reader (waar ik zeer tevreden mee ben). Nu vraga ik mij af of ik deze ook kan opladen op het elektriciteitsnet. De usb aansluiting die ik normaal in de computer doe, past ook in de stekker van mijn oplader voor de telefoon. Ik ga op vakantie en neem geen computer mee, vandaar de vraag.

  Reply

 31. Hallo Raymond,
  Wat fijn iemand die zoveel kennis heeft en dat ook nog deelt! Ik heb een vraag: ik woon in Frankrijk en wil zowel nederlandse als franse (engelse) boeken lezen. Ik vind die boekwinkel afhankelijkheid vreemd en lastig. Ik wil ook graag een frans woordenboek op mijn E-reader. Er zijn niet heel veel franse titels bij BOL of Kobo. Andersom, als ik bv een Kindle koop, kan ik geen Nederlandse titels? kopen. ALs ik de Kobo in Frankrijk koop kan ik dan ook in de nederlandse kobowinkel?

  Reply

  • Dag Miriam,
   Je beschrijft één van mijn grootste irritaties als het om ebooks gaat. Zowel uitgevers als de internationale ebookwinkels (Kobo en Amazon) verdelen hun markt in geografische gebieden en dan vooral op taal. Niet alleen verschilt de beschikbaarheid van titels per gebied maar ook de prijzen kunnen *flink* van elkaar verschillen afhankelijk in welke regio je woont en koopt.

   Ik heb vorig jaar een middagje besteed om er achter te komen hoe die gebieden afgebakend worden (en hoe ik bijv. de Engelse ebooks die ik lees een stuk goedkoper kan kopen). Lang verhaal kort is het een combinatie van waar je bent maar vooral ook het land waar je betalingsmiddel ‘thuishoort’. Oftewel, als je een creditcard gebruikt met naam en adres dat in Frankrijk uitgegeven is, dan ben je gelocked op Frankrijk bij bijv. Amazon. Je kunt bij Amazon maar bij 1 Amazonversie thuishoren hoewel je kunt ‘verhuizen’ door dit bij je accountinstellingen aan te geven. Ik weet echter niet zeker of dit ook gaat werken vanuit Frankrijk om dan te switchen naar Amazon.nl. Vrij heen en weer gebruik maken van beide zal je echter niet lukken nee.

   Bij Kobo werkt het binnen Europa anders dan tussen Europa en Amerika. Het aanbod van titels op de Kobobooks site wordt primair bepaald door de locatie waar je je bevindt. En dat betekent waarschijnlijk dat je de meeste Nederlandse titels niet zult zien en dus niet kunt kopen. Ik heb net een testje met een VPN gedaan om te doen alsof mijn pc in Frankrijk staat en ik kan dan inderdaad niet de Nederlandse titels zien die ik vorige maand gekocht heb. Ik kan echter wel de Franse titels kopen dus met een VPN-met-NL-server zou het kunnen werken vermoed ik.

   Dat is natuurlijk wel een idiote omslachtige (en prijzige) route en ik weet niet 100% zeker of het ook echt nodig is. Ik kan het niet echt uitproberen helaas.

   De beste manier is om een (tweede) Kobo account aan te maken, daar een NL adres enz in te vullen en dan te kijken of je (voldoende) NL titels vindt op Kobobooks.nl. Werkt dat niet, dan zou ik een mailtje sturen naar de helpdesk van Kobo en uitleggen dat je een NL account wilt omdat je Nederlander in Frankrijk bent. Kan dat niet? Dan heeft het geen zin om een Kobo ereader te kopen vrees ik.

   Voor Amazon geldt eigenlijk precies hetzelfde als bij Kobo: een (extra) account aanmaken en kijken of je dat op Amazon.nl kunt krijgen. Zie je de titels en kun je ze kopen? Dan kun je veilig tot aanschaf van een Kindle overgaan.

   Voordeel van Amazon is wel dat, in mijn ervaring, hun helpdesk aanzienlijk behulpzamer is en meer gewend is aan vragen van mensen die in een ander land wonen dan waarvan ze de ebooks willen lezen. Ook t.a.v. je woordenboekvraag scheelt het want de Kindle downloadt automatisch de woordenboeken van de taal waarin je je ebooks leest. Overigens zijn een Frans en Frans-Engels woordenboek standaard aanwezig op een Kobo ereader.

   Reply

   • Hai Miriam en Raymond.

    Ik heb een H2O en schaf uiteraard geregeld e-boeken aan; in mijn geval Nederlandstalige. Dat doe ik meestal bij BOL en soms via (een aanbieding bi) Elly’s. Via Kobo schaf ik vrijwel nooit iets aan en dat is ook niet nodig als het om de prijs gaat. Voorbeeld: in het kader van moederdag zijn er z.g. ‘aanbiedingen voor moeder’ ….., kijk je echter op de site van BOL, dan zijn de prijzen daar hetzelfde als de ‘aanbiedings’-prijzen bij Kobo. Met andere woorden: je kunt – wanneer je een Kobo hebt en in Fr. zit je Nederlandse boeken alsnog gewoon via BOL kopen en die zijn dan direct te downloaden. Vervolgens zet je ze op je Kobo via het kabeltje …..

    Reply

    • Goede toevoeging, Teun! Ik had er inderdaad niet aan gedacht dat je gewoon Bol kunt (blijven) gebruiken. Bol en Kobo werken samen overigens en je hoeft de prijzen ook niet te vergelijken want zowel aanbod (qua boeken) als prijzen zijn identiek.

     Aanvullende tip is dat je bij je accountinstellingen in Kobobooks op de site je Bol.com account kunt koppelen. Ebook-aankopen die je vervolgens doet bij Bol worden dan ook gesynchroniseerd naar je Kobo ereader!

     Reply

 32. weet iemand misschien een manier hoe je een los poortklepje weer gemonteerd krijgt. Er zit een rubber weerhaakje aan..er helemaal goed inkrijgen lukt niet goed, ook niet met een dun stokje.

  Reply

 33. Ik heb de Franse Kobo klanten service geschreven over het probleem van buitenlandse boeken kopen. Volgens hen kan ik met een in Frankrijk aangeschafte Kobo gewoon in Nl. boeken kopen als ik op de KOBO site maar een Nederlands adres zet…

  Reply

 34. Hallo. Ik heb de Kobo h20 net gekocht en nog volop aan het onderzoeken hoe alles werkt. Maar het valt me op dat als ik het scherm soms wat langer aanraak dit zwart wordt met witte letters. Ook zo weer verdwenen hoor! Maar is dit gewoon. Ik lees graag uw reactie. M vr gr Carla

  Reply

  • Ja … zo lijkt het wel: zwart met witte letters als je het scherm wat langer aanraakt.
   Maar dat is niet wat er in werkelijkheid gebeurt, dus je ‘waarneming’ klopt niet helemaal.
   Gelukkig is er niks aan de hand, want ……
   De schermtechnologie van het e-ink scherm vereist, dat het om de x pagina’s (zelf in te stellen) met worden ververst om weer keurige ‘zwart-op-witte’ letters te krijgen. En precies is dát wat je even ziet: het scherm wordt een luttele seconde inverse.
   Niks aan de hand dus.

   XX … ehh: grts, T.

   Reply

    • Nx te thx …. En om je een evt ‘post-traumatisch-maandagochtend-gevoel’ te voorkomen ….. dit is mijn derde Kobo. De eerste was een Aura HD, die wat schermgrootte betreft hetzelfde is als de H2O, alleen … het scherm van de laatste is aanmerkelijk beter. De eerste ging na een paar maanden kapot (die had ik bij Foto Klein in Utrecht gekocht) het heeft door toedoen van laatstgenoemde uiteindelijk twee maanden geduurd voordat ik een nieuwe kreeg. Zowel bij de Aura HD áls bij de huidige H2O heb ik in het begin ‘vastloop’-problemen gehad tijdens het lezen van een boek. Alleen het volledig opnieuw opstarten loste het probleem – tijdelijk – op. Wat wel heeft geholpen bij beide is een volledige reset naar de z.g. ‘fabrieksinstellingen’. Ik heb het daarna met name bij de H2O niet meer gehad, dus …… Mocht het bij jou een keer voorkomen, w.s. geen noot. Ik denk dat bij een volledige reset de nieuwste versie van de software wordt bijgewerkt.

     Reply

     • Hai Teun, ik ga proberen wat je voorgesteld hebt, volledig terug zetten naar de frabrieks instellingen, want zoals ik nu heb gemerkt na een tijdje lezen (wat trouwens heerlijk is) slaat mijn hd20 op hol en schakelt gewoon uit, ik kan vervolgens niks meer, geen tik geen veeg kan het kr… opstarten. bedankt weer voor het advies dat er al was voordat ik problemen kreeg, ik laat nog weten of het heeft geholpen. anders maar terug naar de winkel :-(

     • Zo begon het ook met m’n eerste, een Kobo Aura HD.
      En nadat hij een aantal keren was vastgelopen hield hij er helemaal mee op. Helaas had ik hem gekocht bij Foto Klein ….. het heeft twee maanden geduurd voor ik een nieuwe had en pas na inschakelen van de importeur. Als je het probleem nog hebt na herinstallatie (iets wat de importeur overigens ook vraagt voordat je hem opstuurt), zou ik gebruik maken van de garantie want gegarandeerd dat er dan iets mis is met de hardware.

  • @Carla Het is inderdaad precies wat Teun aangeeft: een e-ink scherm, zoals dat door ereaders gebruikt wordt, werkt op een heel andere manier dan dat van bijvoorbeeld een tablet of telefoon. Op de eerste, vroege, modellen ereaders moest het scherm elke pagina volledig ververst worden en dat is het kortdurige ‘flitsen’ van zwart-op-wit naar wit-op-zwart wat je ziet. Bij nieuwere ereaders zoals jouw Kobo hoeft dat gelukkig niet elke pagina meer maar (gemiddeld) elke zes pagina’s.

   Als het scherm niet ververst wordt dan zie je na een paar keer bladeren ‘echo’s’ of schaduwen verschijnen van de tekst die op de voorgaande pagina’s staan. De meeste mensen hebben er tot zes pagina’s bladeren niet zo veel last van maar als het je wel hinderlijk opvalt, dan kun je bij de instellingen aangeven dat het scherm elke (2,3,4 of 5) pagina’s ververst moet worden.

   Reply

   • Heel hartelijk dank voor de uitleg allebei.
    En ik ben blij dat het zo moet zijn. Ik kreeg al een beetje het maandagmorgensyndroom gevoel.
    Maar nogmaals dank ;-)

    Reply

 35. Vanavond m’n e-reader ontvangen. En het eerste wat mij opviel was de bol.com reclame. Bedankt voor de tip met betrekking tot het verwijderen van deze reclame van bol.com :) Dat is gelukt :) Nu als een dolle e-boeken erop zetten

  Reply

 36. Beste Raymond,
  Ik overweeg een Kobo glo of Kobo h20 te kopen in Canada. Kan ik daar in Nederland NLtalige boeken op zetten en aanschaffen bij NL online bookstores? Of zijn de ereaders gekoppeld aan een land of regio van aanschaf?

  Reply

 37. Ik heb een Kobo Glo van 4 à 5 jaar oud.
  Ik zou graag willen weten of ik mijn scherm zwart met witte letters zou kunnen krijgen, ik heb gehoord dat het mogelijk is, maar HOE??

  Reply

  • @Siem Kobo ondersteunt die mogelijkheid niet zelf met hun ereaders in hun software en het vereist dus een hack waarbij je feitelijk een handmatige update van de firmware moet doen. Die firmware update bevat dan een hack waarmee het wel mogelijk zou moeten zijn. Let op dat je daarmee dus de officiele firmware van Kobo zelf vervangt en dat bij een toekomstige update die mogelijkheid van witte letters op een zwart scherm kapot kan gaan.

   1) Download de bestanden van de Kobo Night Mode hack op https://github.com/traycold/kobo-nightmode door op de groene knop te klikken (Clone or download).
   2) Unzip dat bestand in een map naar keuze op je harde schijf. In de Installer map van de files zit een KoboRoot.tgz bestand en dat is de aangepaste firmware versie;
   3) Koppel je Kobo Glo ereader met de usb kabel aan je computer en kies Verbinden/Connect. Op de ereader is een map .kobo te vinden (let op de punt voor de naam) waar je het KoboRoot.tgz bestand in moet plaatsen;
   4) Koppel je Glo weer af (door het usb apparaat netjes te sluiten) en de Glo zal beginnen met het bijwerken van de aangepaste firmware;
   5) Nadat je Glo opnieuw opgestart is kun je de Nachtmode inschakelen door het lichtknopje (of de power knop op andere Kobo ereaders) ca. 5 seconden lang ingedrukt te houden.

   Wil je de hack weer ongedaan maken? Dan kun je het KoboRoot.tgz bestand gebruiken dat in de UNINSTALLER map staat van de gedownloade bestanden en de bovenstaande stappen (vanaf de derde stap) herhalen om de ongewijzigde firmware terug te zetten.

   Ik heb het zelf niet geprobeerd overigens en ga er van uit dat de versie op https://github.com/traycold/kobo-nightmode nog steeds werkt.

   Reply

 38. Ik vraag me af, ben nieuweling want heb net een Aura h2o aangeschaft, of het klopt dat als ik probeer op internet te surfen, het scherm onleesbaar wordt door continu aan en uit flitsen.

  Reply

  • Hai Nancy,
   Ja het klopt …. want het soort ‘scherm’ van je e-reader is feitelijk niet echt geschikt om internet-pagina’s weer te geven. En wat jij ziet is feitelijk, dat de z.g. opbouw van de pagina’s op het scherm té traag verloopt. Dat werkt dus – zogezegd – ‘voor geen meter’. Ik denk dat het bij e-readers van andere merken precies hetzelfde is …. omdat het te maken heeft met de techniek van het e-ink scherm.

   Reply

   • Teun, dank je voor je uitleg, het is jammer, maar dan weet ik het tenminste! Fijne dag!

    Reply

 39. ik heb net een Kobo H2O gekregen maar ik blijf het een lastig ding vinden. Bij mijn oude e-reader kon ik een duidelijke mappen structuur maken voor mijn boeken, maar deze wil mijn sd kaart nog niets eens lezen laat staat via de computer weergeven. Dus alle boeken die er op staan moet ik nu eerst kopieren naar de kobo. Dat doe ik maar direct in de root anders ziet hij ze niet maar dan heb je 1 lastige lange lijst. Wie weet er een oplossing om dit te veranderen of doe ik iets fout. Volgens de handleiding gaat het allemaal simpel.

  Reply

  • @Martin De boeken naar de root van de SD kaart kopiëren zou ook moeten werken want dat verwerkt je Kobo ereader dan ook gewoon in de bibliotheek. Het heeft alleen – inderdaad – geen zin om je ebooks te willen beheren op de ereader of SD kaart zelf want zo werkt het simpelweg niet (meer) op hedendaagse ereaders.

   Je ebooks kun je het beste beheren op de ereader zelf of, zoals Hans al aangaf, via Calibre als je dat liever op de computer doet ipv op de ereader. Ook bij Calibre moet je overigens niet aan de mappenstructuur van de bestanden zelf tornen (buiten Calibre om dus) want dat is een goede manier om je bibliotheek om zeep te helpen.

   Reply

 40. Ik ben van plan de Kobo Aura H20 aan te schaffen. Mijn vraag: kan ik op de extra ruimte van een sd-kaart ook foto’s opslaan als extra back-up als ik op reis ben?

  Reply

  • @Mieke Ja hoor. Niet via de Kobo natuurlijk maar de SD kaart hoeft niet apart voor de Kobo geformatteerd te worden. Ereaders negeren mapjes en herkennen EPUB bestanden dus als je alle foto’s in een apart mapje op de kaart zet kun je het zelf gemakkelijk terugvinden en heeft de Aura H2O er geen enkele last van.

   Reply

 41. Hoi,

  Mijn Kobo AURA h2o scherm is kapot. Kan dit worden gerepareerd? Zo ja, heeft iemand tips waar ?

  Groet
  Simon

  Reply

 42. Ik wens je veel succes, ik heb zojuist mijn tweede kobo H2O naar coolblue verzonden vanwege een kapot scherm. De eerste kwam van bcc die deed niets voor me, kobo vind dat het je eigen schuld is ondanks dat hij niet gevallen is. Dus nu mijn hoop op coolblue gevestigd. De eerste heeft 7 maanden geleefd de tweede heeft net 8 maanden gehaald. Ik hoop dat coolblue vervanging voorsteld dan stap ik over op zijn opvolger

  Reply

 43. Als ik het goed heb begrepen moet je Kobo Start Menu installeren om KoReader te kunnen gebruiken. KoReader schijnt vooral op gebied van PDF veel beter te werken.

  Kan je vervolgens makkelijk switchen tussen KoReader en de standaard reader?

  En kan je KSM ook weer makkelijk verwijderen als het niet bevalt (of switchen tussen de twee menu’s)?

  Weet je toevallig ook wat er bij een firmware update van Kobo gebeurt? Ben je dan je geïnstalleerde KSM weer kwijt?

  Reply

  • Hoi Edward, ik heb zelf KOReader nog nooit geprobeerd maar het vereist dat je een aangepaste/gepatchte versie van de Kobo software gebruikt. Dat heeft als voordeel dat je het er relatief makkelijk op kunt zetten (en af kunt halen) maar dus ook dat je het zo moet patchen dat er geen automatisch nieuwe firmware van Kobo meer opkomt … want die overschrijft inderdaad je KOReader dan.

   Reply

 44. We hebben problemen om boeken bij te bestellen. Volgens Kobo moet ik een reset doen, maar dat kan pas als het apparaat is uitgezet. Dat lukt echter niet, blijft in de slaapstand staan. Is dat erg? En een reset, wat gebeurt er dan? Zijn we dan ook onze boeken kwijt?
  Ben in behoorlijke verwarring.

  Reply

  • Een reset voer je uit, door de reader aan een lader te leggen (niet via usb aan een laptop dus).
   Druk vervolgens met een puntig voorwerp net zolang op het reset-knopje tot de procedure begint.
   Je bent alle boeken kwijt want het apparaat wordt teruggezet naar de fabriekeninstellingen

   Reply

 45. Hallo Raymond
  Bestaan er überhaupt goede e-readers met bladerknoppen?
  M Vr Gr
  Han

  Reply

  • @Han Er zijn er niet veel met bladerknoppen nee. De Kindle Voyage en Kindle Oasis (2) hebben bladerknoppen en dat geldt ook voor de meeste modellen van Icarus. Maar bij Kobo en Tolino ontbreken ze.

   Reply

 46. Helemaal blij dat ik de branding fnac er af heb kunnen halen. Irriteerde me vreselijk. Nu zie ik fijn de cover weer.
  Thnx

  Reply

 47. hallo, weet jij ook of er een mogelijkheid is om de verzamelingen te verwijderen of te herbenoemen? Ik heb nu voor 1 en dezelfde schrijver 2 mappen/verzamelingen. een met voornaam en een met voornaam en achternaam van de schrijver. ik wil dit goed kunnen organiseren, maar weet niet hoe

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top