Tweetweekoverzicht: Adobe en privacy, minder cookies, Superman, Amazon en door Google vergeten URL’s

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Adobe weet wat jij leest in Adobe Digital Editions

Het was een behoorlijke rel de afgelopen week. Nate Hoffelder van The Digital Reader bracht naar buiten dat Adobe niet alleen precies bijhield welke ebooks geopend en gelezen worden in Adobe’s Digital Editions 4 maar die informatie ook nog eens als platte tekst over het internet verstuurd wordt naar de Adobe servers. Het PR team van Adobe reageerde niet terug naar The Digital Reader maar vond het wel nodig om met een reactie te komen naar andere (grotere) techsites toen duidelijk werd dat deze niet van plan waren om de privacyschending te negeren.

“Ja maar dan moet je de voorwaarden maar lezen want daar staat toch echt in dat we die gegevens verzamelen hoor”, was ongeveer de kern van de reactie. Dat ze hun eigen voorwaarden negeren door dit onbeveiligd te doen is echter niet iets dat in Amerika licht opgevat wordt en het zijn dan ook de bibliothecarissen die actie ondernemen. Adobe Digital Editions wordt bijzonder veel gebruikt door bibliotheekgebruikers die ebooks lenen van de bibliotheken en het is hun leesgedrag die door Adobe bijgehouden wordt in strijd met diverse privacywetten in Amerika. Wordt niet alleen vervolgd in Amerika maar ook morgen (of dinsdag) hier op Vakblog met een artikel over waar je hier in Nederland op moet letten als je ebooks met Adobe DRM gaat lenen van de bibliotheek.

De Tweede Kamer gaat akkoord met een versoepeling van de cookiewet

Het is nog even wachten of de Eerste Kamer akkoord gaat maar de Tweede Kamer ziet een versoepeling van de cookiewet (het onderdeel van de Telecommunicatiewet waarin het gebruik van cookies geregeld wordt) wel zitten. De Kamer wil een uitzondering maken voor cookies die geen inbreuk maken op de privacy en noemt daar o.a. cookies van statistiekensoftware bij. Cookies voor het koppelen van sociale media waren en worden niet uitgezonderd.

Hoewel het goed is dat een nauwelijks te handhaven wet wordt vereenvoudigd lijkt me een versoepeling van de wet echter een bestrijding van symptomen die een bredere oplossing camoufleert. Het is in eerste instantie maar de vraag of Nederland wel eenzijdig een versoepelde versie mag invoeren want het maakt onderdeel uit van Europese wetgeving en daar kun je niet zo maar van afwijken. Nou is het de taak van de Eerste Kamer om juist op dit soort criteria nieuwe wetsvoorstellen te toetsen en dus is het maar afwachten of het ook zo gaat werken in de praktijk.

En over de praktijk gesproken … wat je als site-eigenaar – en helemaal als consument met je eigen blog of site – nou het beste kunt doen om je aan de regels te houden (zonder onnodig barrières op te werpen voor je bezoekers) blijft nog steeds onduidelijk. Zo ben ik dus niet van plan om een cookiewaarschuwing te gaan tonen hier alleen omdat ik bij een blogpost de optie heb staan deze te delen op verschillende socialmedianetwerken. Maar weet ik niet of ik daar nou fout mee zit of niet. Tja.

De rechter wil niets meer horen over auteursrecht op Superman

Eén van de bekendste voorbeelden over hoe het overdragen en verkopen van je auteursrecht slecht kan aflopen is dat van de bedenkers van Superman, tekenaar Joe Shuster en schrijver Jerry Siegel. In 1938 verkochten ze de rechten op hun creatie aan DC Comics, en zoals ze dan zeggen, de rest is geschiedenis. In 1947 klaagden ze DC Comics voor het eerst aan nadat Superman een overweldigend commercieel succes werd, en het jaar erna kwamen de partijen tot nieuwe afspraken zonder dat de rechter een uitspraak deed. Vele jaren later, in 1975, kregen ze een nieuwe deal met DC Comics die beide makers jaarlijks voorzag van een inkomen voor de rest van hun leven inclusief een uitkering voor de nabestaanden van Shuster en Siegel. Ook werd toen de afspraak gemaakt dat bij elk nieuw werk waarin Superman zat, de beide namen vermeld werden.

De erfgenamen van Joe Shuster kregen de toegezegde jaarlijkse vergoeding vanaf 1992 toen Shuster overleed maar deze probeerden in 2003 onder de overeenkomst uit te komen onder de Copyright Act van 1976 die de mogelijk biedt om na 35 jaar auteursrechtelijke afspraken te ontbinden. Het was een poging om zelf weer volledige zeggenschap te krijgen over Superman en alle door Shuster en Siegel bedachte verhaalelementen. In de loop van de afgelopen jaren doorliep dat de verschillende lagen van het Amerikaanse rechtstelsel waarbij de erfgenamen tot in hoger beroep de zaak verloren. De Amerikaanse Supreme Court – het allerhoogste gerechtshof – weigerde afgelopen week zelfs maar de zaak in behandeling te nemen en daarmee is het nu dan eindelijk beslist. Het auteursrecht blijft dus gewoon bij DC Comics.

Het regent waterdichte ereaders?

Het lijkt een trend te gaan worden om waterdichte (nou ja, een beetje waterdicht dan) ereaders op de markt te gaan brengen. Kobo introduceerde begin van deze maand de Aura H2O en toen ik de review daarvan plaatste, attendeerde Libris me op de aankondiging van Tolino die met de (spat)waterdichte Vision 2 gaat komen.

Met hetzelfde scherm als de Aura H2O en een nieuwe manier van bladeren via de achterkant van de ereader ben ik in elk geval nieuwsgierig naar deze ereader. Aangezien Libris/Blz in Nederland de ereaders van Tolino zal gaan verkopen heb ik aangegeven me graag aanbevolen te houden voor een reviewexemplaar. Een bad heb ik zelf wel.

Komt Amazon punt nl er niet of wel?

Een update van de Kindle app voor Android brengt een ondersteuning voor Nederlands waardoor je de app (grotendeels) nu in onze prachtige taal kunt gebruiken. Samen met het nieuws dat Nederlandse uitgevers benaderd zijn door Amazon – voor het verkopen van hun titels via Amazon – en het CB een koppeling heeft gerealiseerd met de Amerikaanse retailer, lijkt het er nu toch echt op dat we binnen enkele weken de lancering van een Nederlandstalige Amazon site gaan zien. Ga maar vast sparen voor een nieuwe Kindle!

Kobo gaat geen nieuwe tablets meer uitbrengen

Na alle sombere voorspellingen over de aanstaande dood van ereaders en de opkomst van tablets om op te lezen, speelde ook Kobo op veilig (net als Amazon met hun Kindle Fire tablets) en gingen ze experimenteren met de verkoop van eigen Android tablets. Hun eerste, de Kobo Arc, heb ik nog besproken maar zowel de 7″ als 10″ HD opvolgers heb ik gelaten voor wat ze waren. Prima tablets maar ik was en blijf tevreden met hun ereaders. Dat geldt kennelijk ook voor hun andere gebruikers want mede dankzij het succes van die ereaders en de concurrentie van andere partijen die betaalbare Android tablets maken, heeft Kobo besloten geen nieuwe modellen meer te maken. Terecht lijkt me.

Google honoreert tienduizenden vergeetverzoeken

Google maakte afgelopen vrijdag in een Transparantierapport bekend hoeveel verwijderingsverzoeken ze gekregen hebben sinds dat het Europese Hof van Justitie oordeelde dat Europese burgers in het kader van privacy zoekresultaten uit de index van Google mogen laten verwijderen.

verwijderingsverzoeken

Uit Nederland ontving Google 8949 verzoeken die betrekking hadden op 33.380 url’s. Van die laatste heeft Google 59,5% inmiddels al verwijderd uit hun index. Zolang je niet via google.com zoekt natuurlijk want daar vind je ze nog gewoon terug. In het Transparantierapport heeft Google ook voorbeelden opgenomen van verwijderingsverzoeken zodat je een interessant beeld krijgt van de redenen van mensen om een dergelijk verzoek in te dienen. Ook maakt Google duidelijk dat de meeste url’s zijn verwijderd van het facebook.com domein.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top