Boekenplog: Bibliotheek Den Haag

Ik kom niet heel vaak in Den Haag en was daarom ook nog nooit bij de openbare bibliotheek langs geweest. Aan het Spui staat een groot wit complex van architect Richard Meier met winkels, kantoren, het stadhuis en de bibliotheek, die centraal in dat complex staat. Tijd om een kijkje te nemen in de bibliotheek Den Haag!

Bibliotheek Den Haag

Je ziet het al voordat je bij de ingang komt: in deze bibliotheek is het druk!

Bibliotheek Den Haag

Geen bekende landelijke logo’s van de Bibliotheek maar eenvoudig de vermelding dat in dit pand de bibliotheek gevestigd is. En de VVV. Ik ben dus op de goede plek.

Bibliotheek Den Haag

De draaideur bevestigt dat het echt de bibliotheek is en maakt gemakshalve ook gewag van het telefoonnummer bij calamiteiten. Voor als je vast komt te zitten in de draaideur neem ik aan.

Bibliotheek Den Haag

Het wordt meteen duidelijk als je binnenkomt dat de architect het gebouw als een soort warenhuis ontworpen heeft. Een stelsel van roltrappen (of de lift) brengt je naar de vijf verdiepingen en op de begane grond is nauwelijks te zien dat het hier om een bibliotheek gaat. Er is een leescafé en je kijkt bij binnenkomst aan de linkerkant uit op het Haags Uitburo en de VVV. Handig als je nog een kaartje wilt sturen naar huis.

Bibliotheek Den Haag

Gelukkig wordt het aan de andere kant toch al wel snel duidelijk dat je echt in de bibliotheek bent. Het uitleencentrum en de kast met de gereserveerde boeken staan gelijk achter een kleine balie waar een beveiligingsbeambte toezicht houdt op de ruimte. En me wat argwanend aankijkt als ik foto’s maak. Oh jee.

Bibliotheek Den Haag

Ook een grote leestafel bij kasten vol met dag- en weekbladen plus tijdschriften zit gelijk achter de ingang.

Bibliotheek Den Haag

Een tafel met cataloguspc’s vlakbij de roltrap zodat je meteen weet waar je iets kunt vinden in de bibliotheek. Hopelijk staan de boeken hier gewoon op SISO (onderwerpscodes) in de kast zodat je ook wat aan die cataloguspc’s hebt.

Bibliotheek Den Haag

En als we het toch hebben over wat je kunt vinden in de bibliotheek… dit overzicht aan de muur helpt!

Bibliotheek Den Haag

Of dit alfabetische overzicht als je liever niet elke verdieping wilt doorzoeken.

Bibliotheek Den Haag

Ook hier zijn twee liften op elke verdieping te vinden en blijkt het plaatsen van een metalen prullenbak toch een soort bibliotheekstandaard te zijn. De B van begane grond neem ik aan. Of beneden.

Bibliotheek Den Haag

Op de eerste verdieping staat echter geen 1 aangegeven maar ook een B?

Bibliotheek Den Haag

Aha, Studio B. “Een open en mooi ingerichte ruimte voor talkshows, lezingen, presentaties en debatten voor een groot publiek”, aldus de website van de bibliotheek.

Bibliotheek Den Haag

Maar die buiten de evenementen om kennelijk (goed) gebruikt wordt als leeszaal.

Bibliotheek Den Haag

Door naar de tweede verdieping waar de getallen hun intrede doen bij de liften. Gelukkig met de oude vertrouwde prullenbak.

Bibliotheek Den Haag

Dit lijkt de verdieping te zijn waar je in elk geval de jeugdcollectie zult aantreffen.

Bibliotheek Den Haag

Hoewel de eerste verdieping niet echt klein was, blijkt de tweede verdieping fors groter te zijn. Vanaf de grote balie kijk je uit op rijen vol met kasten die gevuld zijn met romans. Op volgorde van achternaam van de schrijver en zonder retailconceptopstellingen e.d. Ik kan mijn geluk bijna niet op, dit is wat ik bedoel met een bibliotheek! Aan de verre zijde (links hier) is nog een brede lange ruimte te vinden waar zo te zien de jeugdafdeling zit.

Bibliotheek Den Haag

Luisterboeken, grootletterboeken en rijen met goedgevulde boekenkasten in een grote overzichtelijke ruimte. Ja, dit noem ik een bibliotheek!

Bibliotheek Den Haag

Met genummerde kasten zodat je in de catalogus ook meteen goed verwezen wordt naar de goede plek om het boek terug te vinden dat je zoekt. Willen al die andere bibliotheken die zo nodig creatief met dat retailconcept aan de slag moesten, even opletten? Er is niks mis met de boeken terug kunnen vinden in de kasten en in de eigen catalogus.

Bibliotheek Den Haag

Kasten vol met SF & fantasy. Ik voel me thuis hier.
Maar zoals ik al zei, er zit nog meer op deze verdieping. Zoals het Taalhuis.

Bibliotheek Den Haag
Bibliotheek Den Haag
Bibliotheek Den Haag

En een grote jeugdafdeling. Aan de zijkanten zijn werkplekken en tussen de kasten zijn meerdere leesplekken te vinden die bijna allemaal bezet zijn.

Bibliotheek Den Haag

Heb je gevonden wat je zocht? Dan kun je dat zelf uitlenen bij het uitleenpunt.

Bibliotheek Den Haag

Op de al eveneens grote derde verdieping is de voorgrondcollectie te vinden. Dat zijn alle studieboeken uit de SISO 000 t/m 799 rubrieken die met enige regelmaat geleend en gebruikt worden.

Bibliotheek Den Haag

Maar natuurlijk ook weer een grote balie en voldoende werk- en studieplekken.

Bibliotheek Den Haag

Er is zoveel te vinden dat de derde verdieping zijn eigen bordjes nodig heeft om de weg te wijzen.

Bibliotheek Den Haag

Logisch toch?

Bibliotheek Den Haag

Vaktijdschriften en natuurlijk weer genummerde kasten met werkplekken ertussen. Mooi!

Bibliotheek Den Haag

Met een beetje uitleg is de rechtswetenschap ook best te doorgronden. Deze kasten staan trouwens achter een balie van de Haagse Wetswinkel waar drie keer per week een gratis inloopspreekuur is.

Bibliotheek Den Haag

Boeken, boeken en nog eens boeken.

Bibliotheek Den Haag

En door naar verdieping nummer vier waar de resterende SISO rubrieken te vinden zijn tot SISO 990.

Bibliotheek Den Haag

Of in beter leesbare taal: film, talen, landen, geschiedenis en de Hagana, de collectie over Den Haag. Ook de boeken over muziek zijn er te vinden en dat kan live beoefend worden op een piano.

Bibliotheek Den Haag

Een beetje verwarrend want op de vierde verdieping vind je dus een veel uitgebreidere collectie strips terug dan op de tweede verdieping waar ze volgens de bewegwijzering horen te staan. Dat is voor een bibliothecaris wel logisch want stripboeken horen in de SISO rubriek van taal- en letterkunde thuis maar ik vraag me af of de jeugd ze hier wel weet te vinden.

Bibliotheek Den Haag

Joepie! Een grote kast vol met mangapockets. Daar hou ik dus van.

Bibliotheek Den Haag

Als je, in tegenstelling tot mij, wel muziek kunt lezen dan zit je heel goed hier in de bibliotheek van Den Haag. Het is een zeer uitgebreide collectie.

Bibliotheek Den Haag

Als er nog videotheken waren dan zouden ze jaloers zijn op de collectie films op bluray van de bibliotheek in het Kijk- en luistercentrum.

Bibliotheek Den Haag

Om over de kasten met dvd’s maar niet te spreken.

Bibliotheek Den Haag

“Onze dvdspelers spelen ook gratis cd’s af”. Een goede tip voor de tientallen mensen die links van de dvdspelers door de tientallen bakken met cd’s aan het snuffelen zijn. Het is de enige foto die mislukt is dus je zult me op mijn woord moeten geloven hier.

Bibliotheek Den Haag

In welk land je ook geïnteresseerd bent, de bibliotheek heeft er wel boeken over.

Bibliotheek Den Haag

Volgens mij niet bedoeld om zelf even muzikaal los te gaan maar waarschijnlijk bedoeld voor mensen met daadwerkelijk talent voor de piano.

Bibliotheek Den Haag

Met zelfs een expositieruimte voor de getalenteerden in de visuele kunsten.

Bibliotheek Den Haag

De bovenste vijfde verdieping is behalve voor studieruimtes gereserveerd voor de achtergrondcollectie. De studieboeken uit alle SISO rubrieken die minder vaak of zelfs nooit uitgeleend worden.

Bibliotheek Den Haag

Oh, pardon!

Bibliotheek Den Haag

De gehele verdieping is dan ook ruwweg verdeeld in twee gedeeltes. Ongeveer de helft bestaat uit (stille) studieruimtes die op deze donderdagmiddag ook aardig vol zitten.

Bibliotheek Den Haag

Terwijl de andere helft rijen met boekenkasten bevat waarin de achtergrondcollectie is opgenomen. Wederom met een keurige uitleg op de kasten zelf.

Bibliotheek Den Haag

RIJEN met genummerde boekenkasten zelfs.

Ik geef toe dat ik wat skeptisch was toen ik de bibliotheek Den Haag binnenkwam en op de begane grond het idee kreeg dat ik bij een V&D naar binnen was gelopen in plaats van een bibliotheek. Het warenhuisconcept pakt echter geweldig uit mijns inziens zodra je op de tweede verdieping komt en de ‘echte’ bibliotheek zichtbaar wordt. Elke verdieping is gigantisch groot, mooi ingericht en staat vol met kasten en collecties zonder dat het ooit druk en krap aanvoelt. Ze hebben ook allemaal hun eigen identiteit (de tweede is waar je komt als recreatieve lezer met je kinderen, de derde om actuele studieboeken te zoeken, de vierde voor de muziek, kunst en de dvd’s en de vijfde om te studeren) en dat is best een prestatie.

Daar waar vele andere grote openbare bibliotheken vernieuwen met experimentele inrichtingen, bijzondere gebouwen, nieuwe methoden van het presenteren van de fysieke collecties en het samenwerken met andere culturele instellingen, heeft de bibliotheek Den Haag meer dan die andere bibliotheken het traditionele bibliotheekgevoel weten te behouden. Het voelt en oogt heel modern maar de bibliotheek had er 30 jaar geleden ook zo uit kunnen zien met een goede bewegwijzering, collecties die in een duidelijke structuur in genummerde kasten staan en waar ook duidelijk uitgelegd wordt hoe je alles kunt terugvinden in die structuur. Precies wat je mag verwachten van een fysieke bibliotheek.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

 1. Hihi, angstaanjagende fotograaf! Wat dacht je er van een kaartje te laten drukken met het adres van je website erop en dat je die bij vorsend kijkende bewakers of winkeleigenaren in de hand kan drukken?
  Bij de liften op de B-verdiepingen vind ik de vormgeving erg mooi. En sinds jij die prullebakken hebt ontdekt, zoek ik er al vanzelf naar bij liften.
  En woooooooow, wat een enorme grote verdiepingen. Daar kun je maanden over dwalen. Boekenparadijs.

  Reply

  • Dat is best een goed idee, Niek. Ik stond het vrijdag ook weer uit te leggen in een boekwinkel en dan snap ik ook eigenlijk wel dat mensen moeilijk gaan kijken :)

   Reply

 2. Ik denk af en toe nog met smart terug aan de oude (zeer oude) bibliotheek in de Bilderdijkstraat waar ik vlakbij woonde toen ik net in Den Haag woonde, was zo leuk. Maar dit is wel een enorme verbetering. De VVV zit er overigens nog niet zo lang, maar het heeft het bezoek aan de bieb wel vergroot. Leuk verhaal

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top