Boekenplog: Van Stockum (Den Haag)

“Van Stockum aan de Herengracht 60 is ‘n goede boekhandel”, is één van de antwoorden op Twitter als ik vraag welke boekenplek ik eigenlijk eens zou moeten bezoeken als ik dan toch in Den Haag ben. “De boekhandel is op een hoek, ‘n beetje in de diepte. Tenminste als hij er nog is.”, voegt een ander er aan toe als ik vraag waar het precies is. Ik heb die ochtend een afspraak bij de Vereniging Hogescholen en hoop dat het allemaal een beetje op loopafstand van elkaar ligt.

Dat blijkt ook zo te zijn want de hoek waar Van Stockum aan ligt blijkt de hoek te zijn waar de Herengracht kruist met de Prinsessegracht en aan die laatste is het pand waarin de Vereniging Hogescholen zit te vinden. Oftewel, vlak bij het station en op weg naar mijn afspraak loop ik meteen al langs Van Stockum. “Tenminste als hij er nog is”, blijkt ook een relevante opmerking te zijn want ook al zit Van Stockum sinds 1833 al in Den Haag, volgende maand verhuist de boekwinkel naar een nieuw en groter pand aan het Spui. Ik ben dus net op tijd om een bijzondere boekenplek op zijn oude locatie te bekijken. En vast te leggen.

Van Stockum

Van Stockum ligt inderdaad een beetje in de diepte want het ligt lager dan de Herengracht en Prinsessegracht.

Van Stockum

Vanuit de Herengracht kun je zien dat de ‘knik’ in het pand van de boekwinkel zelf zit. Een deel ligt hoog en een deel ligt laag. Tijd om naar binnen te gaan.

Van Stockum

Midden in de winkel vind je het overzicht van wat waar te vinden is. En een aankondiging van een lezing over Berlijn die 30 oktober plaats vindt.

Van Stockum

Meteen achter de ingang op de hoek – Van Stockum heeft een tweede ingang op het ‘hogere’ deel aan de Herengracht – vind je de cadeauboeken, woordenboeken en de filosofieboeken. De begane grond bestaat uit drie “gangen” waar de verschillende rubrieken ondergebracht zijn.

Van Stockum
Van Stockum

In de eerste gang tref je een behoorlijke grote collectie met boeken over treinen en de spoorwegen aan. Het is overduidelijk één van de specialisaties van de boekhandel.

Van Stockum

Geen boekhandel zonder een kast met thrillers natuurlijk.

Van Stockum

Ook de tweede gang is goed gevuld met o.a. poëzie, letterkunde en boeken over Indië en Indonesië.

Van Stockum

De trap naar de eerste verdieping vertelt ook meteen wat daarboven te vinden is maar ik ga eerst kijken in de derde gang, die dus zijn eigen in- en uitgang heeft en waar de informatiebalie staat.

Van Stockum

English literature staat daar in een wandrek. Zolang het tenminste in het correcte pocketformaat is natuurlijk want anders past het niet.

Van Stockum

De kunstboeken en tijdschriften die aan de andere kant van die derde gang te vinden zijn. Mooi maar voor mij iets minder interessant dus ik ga nu toch echt boven kijken.

Van Stockum

De hele eerste verdieping blijkt een tweede specialisatie van Van Stockum te bevatten. Een zeer uitgebreide collectie boeken over schaken en overige denksporten, zoals dammen, bridge en Go. Ook zijn er setjes te vinden van de bord- en kaartspellen zodat je meteen aan de slag kunt.

Van Stockum

Eigenlijk heb ik altijd al wel eens Go willen leren spelen maar ik weersta toch de verleiding om met de doos en wat boeken naar de kassa te lopen.

Van Stockum

Een snelle foto van de gehele eerste etage en dan maar snel terug naar beneden. Het is wel echt een bijzondere en leuke collectie om in een boekhandel aan te treffen.

Van Stockum

Het valt me nu pas op dat ook de muur aan de zijkant van de trap een schaakbordpatroon heeft.

Van Stockum

En dat de kast met kinderboeken onderaan de trap te vinden is.

Van Stockum

De romans had ik ook in eerste instantie gemist in de tweede gang :)

Van Stockum

Maar goed, Van Stockum is een mooie boekhandel op een prachtige locatie vlakbij het station van Den Haag CS en ik ben blij dat ik het nog goed heb kunnen bekijken voordat ze gaan verhuizen naar één van de megagrote nieuwbouwpanden aan het Spui. Ik verlaat de winkel en neem me voor om volgende maand meteen een kijkje te gaan nemen in het nieuwe pand. Dat komt ook goed uit want ik loop ook vandaag nog naar het Spui. Op nummer 68 zit namelijk de openbare bibliotheek en daar ben ik ook benieuwd naar.

Maar dat is weer een nieuwe boekenplog natuurlijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

  1. Wat leuk dat je hier binnen bent geweest. Al jaar en dag bestel ik boeken bij Van Stockum en kwam er pas een jaar geleden achter dat ze een winkel hebben toen ik er per ongeluk langs liep. Jij bent ook nog binnen geweest, nog veel leuker natuurlijk. En ook nog net op tijd. Je snapt dat ik wel verwacht dat je ook naar de nieuwe vestiging gaat en daarover zal bloggen.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top