Tweetweekoverzicht: Dropbox, privacy, studieboeken, Twitter en veel ebooklezers bij de bibliotheek

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Dropbox gehackt! Oh nee toch niet

Er was de afgelopen week wederom veel te doen over privacy. Diverse nieuwssites meldden dat Dropbox gehackt zou zijn en er verschenen lijsten met gebruikersnamen en wachtwoorden online. Het bleek flauwekul te zijn want die gegevens bleken geen betrekking te hebben op Dropbox. Het was qua PR geen geweldige week voor Dropbox echter want de dag erna bleek een bug in de Dropbox cliënt er bij sommige gebruikers voor te zorgen dat hun data verwijderd werd. Dan helpt zelfs het instellen van tweestapsverificatie natuurlijk niet.

Betere privacy begint bij jezelf in de copyshop

Je kunt argwanend over clouddiensten zijn m.b.t. hoe ze met je data en persoonsgegevens omgaan maar de Correspondent ging langs enkele fysieke copyshops en ontdekte dat mensen toch echt zelf het grootste probleem zijn. Die blijken de ingescande bestanden en geüploade bestanden (om te printen) massaal te laten staan op de computers daar. Loonstroken, bankafschriften en klassenlijsten van middelbare scholen zijn voor andere gebruikers eenvoudig te bekijken. Dat gaat online toch een stuk lastiger.

IS aast op domeinen van IJsland

Het is best lastig als je een (domein)naam hebt die ineens hele andere associaties en doelgroepen aanspreekt dan je zelf wilde. Pizzaria ISIS krabte de I van de voorruit af en ging verder als Pizzaria SIS terwijl IJsland geconfronteerd werd met Islamitische Staat die een domeinnaam claimde met de .is extensie van IJsland. Voor het eerst in de geschiedenis haalde het land de bijbehorende website offline om inhoudelijke redenen en laat nu onderzoeken of voorkomen kan worden dat de terreurgroep alsnog een .is domein claimt. Heel zielig is IJsland niet want de dag erna versloegen ze Nederland eenvoudig in een EK 2016 kwalificatiewedstrijd ;)

Hoe duur je studieboeken ook maakt, studenten gaan echt niet meer betalen

Amerikaans onderzoek wijst uit dat de prijzen van studieboeken (in Amerika) het laatste decennium verdubbeld zijn maar dat het bedrag dat studenten aan studieboeken uitgeven, in dezelfde periode niet gestegen is. Het blijkt zelfs iets gedaald te zijn. Niet geheel verrassend aangezien mensen altijd hun uiterste best zullen doen om alternatieven te vinden om te voorkomen dat ze (veel) meer moeten gaan betalen. Dat beperkt zich niet tot Amerika (of het laatste decennium) wat mij betreft want het is de reden waarom studenten ook in Nederland al tientallen jaren studieboeken kopiëren – en inscannen – bij dezelfde copyshops waar ze ook hun bestanden op de pc’s laten staan ;) Het artikel op NPR.org noemt ook het gemak (van internet) om eenvoudiger tweedehands exemplaren op te sporen en de opkomst van goedkopere e-studieboeken maar constateert ook dat studenten simpelweg minder studieboeken zijn gaan kopen. Waardoor uitgevers de prijzen verhogen van nieuwe studieboeken om hun kosten te dekken en studenten weer steeds minder gaan kopen. The spiral of destruction, zoals dat zo mooi genoemd wordt.

De Bibliotheekwet wordt 4 november behandeld in de Eerste Kamer

Op 10 juni jl. stemde de Tweede Kamer met een grote meerderheid voor de nieuwe Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen. Voordat de Bibliotheekwet van kracht kan worden – door publicatie in het Staatsblad – moet de Eerste Kamer de wet ook nog aannemen. Afgelopen week stelde de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor om het wetsvoorstel plenair te behandelen op 4 november a.s. Iets meer dan een week geleden gaf de regering al antwoord op vragen van Eerste Kamerleden in een memorie van antwoord.

Bibliotheken gaan ebooks niet onderverdelen in een gratis en betaald (plus)pakket

Nadat de bibliotheken (Stichting Bibliotheek.nl eigenlijk als beheerder) in januari met hun ebookplatform kwamen was het de bedoeling om, na een introductieperiode, het aanbod van ebooks te splitsen in een voor de leden gratis pakket met oudere titels en een betaald pluspakket met de wat recentere titels. Dat leek me persoonlijk een goede manier om je klanten permanent weg te jagen zolang je niet beschikt over de echte bestsellers en populaire titels om in zo’n pluspakket te stoppen en heel erg verrast was ik niet toen de introductie van het pluspakket uitgesteld werd. Tijdens de Frankfurter Buchmesse maakte de directeur van Stichting Bibliotheek.nl bekend er voor dit jaar in elk geval van af te willen zien. BNL gaat vooralsnog uit van een volledig gratis aanbod waarbij ook recentere en populaire titels gratis beschikbaar komen (en blijven).

HBO komt met een standalone streaming abonnement voor hun tv programma’s

Kabelzender HBO is vooral bekend van shows als Game of Thrones en True Detective maar is zowel in Nederland als in Amerika alleen maar verkrijgbaar als een abonnement via je kabeltv-provider. Ruim een jaar geleden introduceerde de kabelzender al HBO Go om via de browser of apps ook te kunnen kijken naar de HBO zenders maar deze was alleen maar te gebruiken als je over een abonnement beschikte op HBO-via-de-kabel. Ook al beschouwt HBO de recordaantallen illegale downloads van Game of Thrones als een indicatie van het succes, ook zij willen daar toch wel een graantje van meepikken door het HBO Go abonnement als een zelfstandige streaming videodienst te lanceren volgend jaar. Over prijzen e.d. (of de beschikbaarheid in Nederland) is nog niks bekend gemaakt maar Netflix krijgt er waarschijnlijk een concurrent bij.

Standaard Boekhandel heeft een eigen ereader en ebookshop

Ik had gemist dat Standaard Boekhandel afgelopen zomer al met een eigen ereader kwam (nou ja, het is de Tolino Shine aangezien Standaard met Tolino een samenwerking heeft, net als Libris/Blz nu) maar de Belgische boekhandelketen heeft besloten de e-boekenboot niet te willen missen en investeert met een uitgebreide campagne in wat een groter marktaandeel moet gaan worden. De Tolino Shine is rechtstreeks gekoppeld met de webshop van Standaard Boekhandel en klanten kunnen de 400.000 beschikbare titels dus meteen op de ereader downloaden. Dat heeft zelfs Bol.com nog niet zo vlot voor elkaar met de Kobo ereaders.

De wet op de vaste tijdschriftenprijs?

Ik las een interessante column op Inct.nl waarin de vraag gesteld werd waarom er wel (af en toe) een discussie plaats vindt over de vaste boekenprijs maar niemand ooit begint over het prijsbeleid van de meer dan 1000 publiekstijdschriften. Niemand kan zeggen dat de tijdschriftenindustrie het lastig heeft door het gestunt met prijzen maar toch verdwijnen er frequent titels omdat ze simpelweg niet meer kunnen concurreren met alle alternatieven. Waarom stunten de grote supermarkten of boekhandels eigenlijk niet met de tijdschriftenbestsellers? [Daar heb ik trouwens wel vermoedens bij maar dat is voor een andere keer].

Twitpic stopt er alsnog mee op 25 oktober

Eerst kondigde Twitpic – een veelgebruikte dienst om foto’s te delen via Twitter – in september aan te moeten stoppen, toen werd bekend dat ze overgenomen werden en de dienst door zou gaan maar nu valt het doek uiteindelijk alsnog op 25 oktober. Gebruikers kunnen hun data en foto’s tot die datum exporteren maar miljoenen tweets uit het verleden zullen vanaf volgende week slechts nog een kruisje (of niks) laten zien waar ooit een foto stond. Zoals al mijn tweets die ik plaats met de Twitter plugin voor Snagit en die tot nu toe alleen (en onveranderbaar) Twitpic ondersteunt.

Twitter gaat je tweets laten zien van accounts die je niet volgt

Twitter experimenteerde er al mee maar maakte afgelopen week bekend dat het nu definitief een nieuw iets in je Twitter tijdlijn gaat worden: tweets van accounts die je niet volgt. De mate waarin dat gebeurt is afhankelijk van de accounts die je wel volgt – als ze tweets massaal favoriet maken of er op reageren bijvoorbeeld – maar Twitter blijft bijzonder vaag welke criteria daar precies voor gebruikt worden. En zoals gewoonlijk zal het niet iets zijn – denk ik – dat je uit kunt zetten als je geen behoefte hebt aan nog meer tweets in je tijdlijn. Zelf kan ik er wel mee leven zolang het maar niet doorslaat naar spamachtige/advertentie-achtige tweets.

Meer leners/lezers van ebooks door de ebookcampagne van de Bibliotheek?

Via Inct.nl werd bekend gemaakt (waarom je dit soort dingen niet gewoon via de VOB of BNL kunt vinden is me al jaren een raadsel) dat de ebookcampagne – die gehouden werd van 15 september t/m 10 oktober – 25% nieuwe lezers van ebooks heeft opgeleverd. Dat aantal zou nu op 125.000 moeten staan, wat dan weer goed is voor 6% van de volwassen bibliotheekleden. Nou zou ik ‘wel eens een keer een ebook gedownload hebben bij de bibliotheek’ niet gelijk willen stellen aan ‘de stap gemaakt hebben naar lezen van ebooks’ maar ja, dat is altijd het probleem als je geen enkel inzicht krijgt in wat en hoe er gemeten wordt. Met een kilootje zout te consumeren dus. Overigens vinden bibliothecarissen zelf die campagneposters best wel fout aangezien het de nadruk alleen maar legt op de uitleenfunctie.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top