Boekenplog: Kinderboekwinkel Kakelbont

Ik kom al vele jaren in Utrecht aangezien het een mooie centrale plek is voor al die vergaderingen van landelijke verenigingen en werkgroepen waar ik bij betrokken ben. Dat betekent echter dat ik vooral vergader in Utrecht en nooit de tijd neem om in Utrecht eens rond te kijken en op zoek te gaan naar bijzondere boekenplekken. Afgelopen vrijdag had ik pas in de middag een afspraak en dwaalde ik een beetje rond in het centrum langs de grachten. Aan de Oudegracht trof ik een kleine maar heel gezellige en kleurrijke winkel aan die ik toch echt even van binnen wilde bekijken: kinderboekwinkel Kakelbont.

Kinderboekwinkel Kakelbont

Geef toe, die valt wel op als je er langs loopt! Het heeft ook de felle kleuren die je zou associëren met het huis van Pippi Langkous. Ik doe meteen mijn huiswerk op mijn telefoon en controleer of er een website is. En ja hoor, kinderboekwinkel Kakelbont heeft er eentje en is ook op Twitter te vinden.

Kinderboekwinkel Kakelbont

Toeristen en Utrechtenaren wachten allen beleefd tot ik nog wat foto’s van de voorgevel gemaakt heb. Heel sympathiek. Ik probeer nog of ik een foto kan maken waar de linkerdeur met graffiti niet op zichtbaar is maar dat lukt niet zonder dat ook de naam van de winkel wegvalt. Nou ja.

Tijd om naar binnen te gaan. Twee medewerkers, waaronder de eigenaresse, kijken me best wel argwanend aan als ik uitleg dat ik dat ik voor mijn blog foto’s maak van bijzondere boekenplekken maar ja, kinderboekwinkelbloggers kom je natuurlijk ook niet elke dag tegen. Uiteindelijk is het gelukkig geen probleem en vertelt de eigenaresse dat de kinderboekwinkel al twintig jaar in Utrecht zit. Ik vertel nog dat het in Overijssel wel armoe troef is met kinderboekwinkels – er zit er geen één meer – en ze tipt me nog op het bestaan van twee kinderboekwinkels in Friesland en eentje die vorig jaar in Assen geopend is: Rapunsel.

Kinderboekwinkel Kakelbont

Het is dan weliswaar een kleine en smalle winkel maar dat wil niet zeggen dat er weinig aanbod is. Snuffelen bij de prentenboeken!

Kinderboekwinkel Kakelbont

En een kleine maar goedgevulde etalage met kinderboeken die o.a. winnaars zijn van de Kinderjury 2014, Zilveren Griffels of de Vlag en Wimpels (PDF). Maar ook Agent en Boef omdat tekenaar Kees de Boer de afgelopen Kinderboekenweek een uitgebreid bezoek bracht aan Kakelbont.

Kinderboekwinkel Kakelbont

Een volle boekenkast met kinderboeken links na de ingang die goed bewaakt wordt door tientallen knuffels!

Kinderboekwinkel Kakelbont

En aan de rechterkant is er ook volop keuze. Er wordt wel op toegezien dat ik goede foto’s maak :)

Kinderboekwinkel Kakelbont

De achterwand wordt gebruikt voor tentoonstellingen van tekeningen van kinderboekillustratoren. In de winkel zijn ze er niet zeker van of ik daar foto’s van mag maken en dus laat ik het bij deze foto waar je in elk geval kunt zien dat er tekeningen hangen.

Ik wil nog een overzichtsfoto maken van de hele winkel vanaf die achterwand maar word onderbroken door de bezorger van CB die twee ladingen met dozen vol kinderboeken recht voor mijn voeten begint te stapelen. Tja, dat gaat voor natuurlijk!

Kinderboekwinkel Kakelbont

Dan maar een beetje vanaf de zijkant.

Kinderboekwinkel Kakelbont

Tegenover de kassa staan ook nog twee kasten en in de kast waar Buurman en Buurman op me neerkijken ontdek ik een boek dat ik echt niet kan laten liggen. Ik reken af en beloof nog de link van de(ze) blogpost door te sturen.

Kinderboekwinkel Kakelbont

Op een terrasje in de buurt bekijk ik de buit. De verzamelde verhalen over Krik de eekhoorn van Hanna Kraan uit de drie boeken die ik toevallig aan het voorlezen ben. Met nieuwe tekeningen van Mies van Hout. Mijn eerste bezoek aan kinderboekwinkel Kakelbont zal zeker niet het laatste bezoek zijn. Tenzij ze deze blogpost en foto’s helemaal niks vinden natuurlijk :)
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

  1. Dat ziet er knus uit. Niet zo overdesignd maar lekker leefbaar.
    Kleine teleurstelling alleen dat je niet met jouw lengte over die twee dozen heen hebt kunnen fotograferen. :-)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top