Afbeeldingen zoeken: New Old Stock

pexels

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb, inclusief deze:

New Old Stock

new old stockVintage photos from the public archives. Free of known copyright restrictions. Dat is de enige beschrijving die er op de site van New Old Stock te vinden is. De verwijzingen naar de maker, het Twitter account van New Old Stock en de rechten (van de foto’s) maken echter duidelijk dat New Old Stock dagelijks één foto plaatst die afkomstig is van Flickr: The Commons.

In 2008 begon Flickr, samen met de Library of Congress, The Commons als een folksonomy pilotproject om historisch fotomateriaal van de Library of Congres te laten voorzien van metadata (tags) op Flickr door het publiek. De afgelopen jaren hebben meer dan 50 musea, nationale bibliotheken en nationale archieven zich aangesloten bij The Commons (vanuit Nederland het Nationaal Archief) om eveneens het publiek toegang te geven tot hun historisch materiaal met mogelijkheden voor commentaar en tags. Voor het meeste fotomateriaal in The Commons geldt dat inmiddels de auteursrechten vervallen zijn of dat er om andere redenen geen claim wordt gelegd. Op Flickr is dat bij de licentiegegevens te zien met de aanduiding “No known copyright restrictions” waardoor je de foto’s vrijelijk mag hergebruiken. De curator van New Old Stock selecteert dagelijks een foto uit The Commons en plaatst het op de site.

Zoeken en vinden

New Old Stock is een Tumblr blog en dat betekent dat je voor de zoekmogelijkheden aangewezen bent op de zoekfunctie van Tumblr. Aangezien alleen de oorspronkelijke titel van de foto, inclusief link terug naar Flickr, wordt weergegeven kun je dus ook alleen maar zoeken naar woorden uit de titels van de verschillende foto’s.

Het is daarom ook meer de bedoeling dat je scrollt door de selectie van foto’s die hier te vinden zijn. Heb je zelf een Tumblr blog, dan kun je New Old Stock op die manier volgen maar vanzelfsprekend kun je de RSS feed toevoegen aan je feedreader en worden alle nieuwe foto’s ook gemeld op het Twitter account van New Old Stock. Wil je wel per se kunnen zoeken naar foto’s, dan kun je beter naar Flickr gaan en geavanceerd zoeken binnen The Commons collectie.

Liftoff of Space Shuttle Endeavour

Gebruiksrechten en naamsvermelding

Heb je een foto gevonden die je wilt gebruiken? Dan kun je deze natuurlijk rechtstreeks downloaden van New Old Stock maar je kunt ook doorklikken naar de oorspronkelijke foto op Flickr. Daar heb je ook de mogelijkheid om een foto te embedden – zoals ik hierboven gedaan heb – waardoor je verder de foto niet hoeft te bewerken en ook niet op de gebruiksrechten hoeft te letten. Controleer nog wel even of de foto echt van The Commons afkomstig is en er ook een melding “No known copyright restrictions” bij staat. Een naamsvermelding is in dat geval ook niet nodig hoewel ik, zoals altijd, voorstander van blijf om het er toch bij te zetten zodat je ook zelf nog weet waar een foto vandaan kwam.

New Old Stock is niet de beste plek om makkelijk en met een paar klikken geschikte foto’s te vinden voor op je blog of website. De site is daar ook niet voor bedoeld. Door de dagelijkse selectie van foto’s uit The Commons word je echter wel op ideeën gebracht en kun je ook bij The Commons zelf verder zoeken op andere foto’s die je eveneens zonder problemen kunt gebruiken.

@foto Liftoff of Space Shuttle Endeavour via NASA on the Commons

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top