Boekenplog: Broese Boekverkopers (Utrecht)

Het was al meer dan tien jaar geleden dat ik bij Broese in Utrecht geweest was, besefte ik me toen ik vorige week eindelijk weer eens die kant op liep. Ik reisde in die tijd regelmatig speciaal voor Broese Wristers – zoals het toen heette – naar Utrecht omdat het, als één van de grootste boekhandels, zo’n uitgebreide voorraad SF & fantasy boeken had. Zowel Engelstalig als vertaald. Maar ja, op een gegeven moment stonden de boekenkasten thuis (te) vol, las ik sowieso minder boeken en diende het fenomeen ebooks zich aan. Ik heb dan ook de hele fase gemist waarin Broese eerst Selexyz Broese werd en later Polare. Gelukkig overleefde de boekhandel het faillissement van Polare en is Broese Boekverkopers nog steeds te vinden aan de Stadhuisbrug in het centrum van Utrecht, waar het al sinds 1974 gevestigd is. Tijd om te kijken wat er allemaal veranderd is.

Broese Boekverkopers

Het (grote!) pand is nog hetzelfde maar de naam en de borden zijn nieuw. Broese Boekverkopers dus.

Broese Boekverkopers

Loop je met de bocht mee dan gaat het pand gewoon verder parallel aan de gracht. De bibliotheek valt er bijna bij in het niet. Maar goed, ik kom niet voor de bibliotheek.

Broese Boekverkopers

Kom gerust binnen via de rolstoelvriendelijke ingang. Het lijkt me persoonlijk nog wel een hele uitdaging om met een rolstoel via die volle smalle straatjes langs de grachten uberhaupt bij die ingang te komen maar enfin. Ik loop achter de dame in de rode jas aan die volgens mij nu bij een informatiezuil staat.

Broese Boekverkopers

Even oriënteren en kijken waar wat te vinden is. Tijdschriften, boeken en niet-boeken. Daarmee heb je alles wel beschreven wat je in een boekhandel aan kunt treffen, toch?

Broese Boekverkopers

Ik zal mijn best weer doen maar het wordt lastig om geen mensen op de foto’s te zetten. Het is vrijdagmiddag en het is druk! Als ik het me goed herinner staan de thrillers, SF & fantasy boeken aan de linkerkant achter de informatiebalie.

Broese Boekverkopers

Literatuur en luisterboeken staan volgens mij op de plek waar ooit de SF boeken te vinden waren. De kasten staan al net zo vol als de tafels ervoor. Handig die leesplanken in de boekenkasten trouwens want het is een mini etalage in elke boekenkast.

Broese Boekverkopers

Ah, iets verder op staan de thrillers dus. En ik zie dat de dame in de rode jas naar hetzelfde op zoek was.

Broese Boekverkopers

Sterker nog, de dame in de rode jas is ook fan van SF & fantasy. Ik snuffel even grondig door de kasten met Engelstalige fantasy en loop dan – met een beetje tegenzin – weer verder.

Broese Boekverkopers

… naar de andere kasten met Engelstalige boeken. Broese heeft toch echt een prachtig aanbod als je graag Engelstalig leest!

Broese Boekverkopers

De dame in de rode jas heb ik inmiddels uit het oog verloren en ik loop door naar de andere kant van de begane grond. Daar zit een tweede informatiebalie en een grote sectie met kinderboeken.

Broese Boekverkopers
Broese Boekverkopers
Broese Boekverkopers

Het maakt niet uit of je liever ebooks leest, iedereen wil nog steeds kinderboeken natuurlijk. En gelukkig heeft Broese er daar ook meer dan genoeg van. Ik zie weer een paar leuke titels staan maar ja, ik had al een mooi kinderboek gekocht die ochtend.

Broese Boekverkopers

Iets verderop, in een gang aan de zijkant zijn de studieboeken te vinden. Veel management en veel recht.

Broese Boekverkopers

En vanuit die gang heb je ook een best mooi beeld van de gehele begane grond. Nou ja, minus het deel waar de literatuur, thrillers en fantasy staat.

Broese Boekverkopers

Tijd om een kijkje te gaan nemen in de kelder.

Broese Boekverkopers

Alsof je afdaalt naar een andere wereld.

Broese Boekverkopers

Maar dan wel een wereld die nog steeds vol met boeken zit en nog knusser is. Behalve de inkoopbalie staan de tweedehands boeken ook allemaal hier!

Broese Boekverkopers

Het SF & fantasy boekenparadijs bevindt zich gewoon in een kelder in Utrecht. Joepie!

Broese Boekverkopers

Gezellig naast de literatuur en de thrillers, net als boven.

Broese Boekverkopers

En aan de andere kant vind je de tweedehands kinderboeken. Met luie leesstoel.

Broese Boekverkopers

Wie heeft er tijd om in die leesstoelen te zitten? Er moet gesnuffeld worden in de kasten!

Broese Boekverkopers

Zelfs als ik kasten vol tweedehands boeken zie op een foto probeer ik te kijken welke titels er op de planken staan. Hebben jullie dat nou ook?

Broese Boekverkopers

Een moderne balie tussen de tweedehands boeken. Gelukkig is het een klassiek metalen bel waar je op kunt drukken als je een medewerker zoekt.

Broese Boekverkopers

Wat een aangename verrassing eigenlijk om zo’n knusse kelder aan te treffen in een grote boekwinkel. Het is een bijzonder boekenplekje op zichzelf.

Broese Boekverkopers

Eenmaal weer boven is er weinig meer te doen dan naar de uitgang te lopen. Vlak voor de uitgang, aan de rechterkant, zitten meerdere (genummerde) kassa’s die lijken te bevestigen dat mensen het kopen van papieren boeken nog niet beu zijn. Ook al hoef je niet in een rij te wachten tot je aan de beurt bent.

Broese Boekverkopers

Nou, dat was een fijn bezoek aan een hele fijne en bijzondere boekenplek. Als je nog eens gaat winkelen in Utrecht, vergeet dan niet om langs Broese te gaan. Helemaal als je ook een liefhebber van science fiction en fantasy boeken bent :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

  1. Pingback: Boekenplog: Bibliotheek Utrecht - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top