Doorzoek je eigen RSS nieuwsdatabank met Feedly Search

Ik kan me letterlijk niet herinneren hoe lang ik al – voor mij interessante – nieuwssites en blogs volg met behulp van een feedreader. De aanwezigheid van RSS-feeds beschouw ik als een vanzelfsprekende basis om als lezer op de hoogte gehouden te worden van nieuwe artikelen of blogposts en het is het eerste waar ik naar kijk als ik een nieuwe site of blog vind die ik interessant genoeg vind om te volgen. Heb je geen RSS-feed, dan ben je mij kwijt als lezer. Zo simpel is het.

RSS-feeds geven me de gelegenheid om alle nieuw verschenen artikelen, weetjes en nieuwtjes op één plek bij elkaar te brengen. Zodat ik snel kan kijken of er iets leuks bijzit of om dat ene interessante artikel meteen te kunnen lezen. Als je je afvraagt waar ik de onderwerpen vandaan haal waar ik over blog en twitter, dan is Feedly het antwoord. Gevuld met tientallen feeds die ik dagelijks scan.

Oud nieuws kan ook interessant zijn

Hoe handig het ook is om nieuw verschenen artikelen bij te houden, ik vind het eveneens nuttig om oudere nieuwsartikelen terug te kunnen zoeken in mijn feedreader. Omdat ik soms iets te snel items als gelezen markeer, omdat ik soms pas aan het einde van de dag besef dat een onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en soms omdat bepaalde onderwerpen weken, maanden of zelfs jaren later opnieuw relevant en interessant voor me worden. En dan wil je niet oneindig terugscrollen in je feedreader in de hoop dat je iets bekends tegenkomt.

Google Reader had een dergelijke zoekfunctie waarmee je ook de oudere items uit je feeds kon doorzoeken maar de gratis versie van Feedly ontbeert die mogelijkheid. Het is de reden dat ik iets meer dan een jaar geleden een abonnement nam op Feedly Pro, de betaalde variant van Feedly. Puur omdat het een zoekfunctie toevoegde waar ik sindsdien ook veelvuldig gebruik van heb gemaakt.

Feedly Search bleek echter nog wel wat beperkingen te hebben. Zo indexeerde de zoekfunctie alleen maar een beperkt deel van de oude feeditems en was er ook geen sprake van Google-achtige snelheden. Het was beter dan niets maar er was ook voldoende ruimte voor verbetering.

De nieuwe Feedly Search

feedly search
Afgelopen week introduceerde Feedly echter een nieuwe versie van Feedly Search voor de Pro-abonnees. En het maakt de zoekfunctie een stuk beter en interessanter. Zo wordt nu eindelijk je gehele geschiedenis (van alle feeditems) uit je account geïndexeerd, kun je beperkt filteren op zoekresultaten en is het mogelijk om te zoeken in RSS-feeds waar je zelf niet geabonneerd bent maar die dankzij anderen in de Feedly Search index zitten. Alsof dat al niet mooi genoeg is, is ook de snelheid drastisch verbeterd.

De zoekfunctie zit nog steeds op de oude plek voor Feedly Pro gebruikers: rechtsbovenaan vind je een eenvoudig zoekbalkje waar nu ook enkele voorbeeldzoekopdrachten bij staan vermeld. Doe je eenmaal een zoekactie, dan worden de geavanceerde opties zichtbaar.

feedly search
Standaard doorzoekt Feedly Search alle items uit je eigen verzameling van feeds waar je op geabonneerd bent [1]. Dit kun je zelf nu verfijnen naar de (sub)verzamelingen – mapjes of collections zoals ze in Feedly heten – als je zelf een onderverdeling hebt gemaakt binnen je feeds maar ook naar de bewaarde items die automatisch de tag Saved for later krijgen. Zoals al gezegd is het ook mogelijk om Beyond my feedly te zoeken als je simpelweg op een specifiek onderwerp zoekt en je niets in je eigen feeds gevonden hebt.

De zoekresultaten kun je filteren op een aantal criteria. Bij Matching [2] kun je instellen dat de zoekterm moet voorkomen in de titel, de auteur of in alles (titel, auteur en inhoud van het item). Feedly houdt zelf de sociale interactie van gebruikers met individuele items bij, in de vorm van likes, aantallen keren dat iets bewaard is enz, en die mate van populariteit kun je nu ook gebruiken [3] om je zoekresultaten te filteren. M.b.v. het pulldown menu van Embeds [4] kun je de zoekresultaten filteren op items die een audio of videobestand als bijlage hebben. Vanzelfsprekend werken de geavanceerde operatoren nog steeds [5] en kun je met AND, OR, NOT zoeken. Zinnetjes kun je tussen aanhalingstekens zetten om te zoeken op de exacte volgorde van je zoektermen (handig voor namen van producten of personen) en met de tilde (~) kun je fuzzy zoeken zodat je resultaten vindt met termen die lijken op je zoekterm (handig bij spelvarianten).

Ik was benieuwd tot hoe ver terug de nieuwe Feedly Search kan zoeken en wat beter om een egosearch op je eigen naam uit te voeren om te kijken tot hoe ver ik mijn eigen blogposts terug kan vinden.

feedlysearch limiet van de search
Ik kwam er achter dat de zoekresultaten niet in pagina’s verdeeld worden maar dynamisch toegevoegd worden zodra je naar beneden scrollt. Vijf minuten scrollen later zag ik dat een blogpost van 20 mei 2013 de oudste was in de index en dat viel me helemaal niet tegen. Bijna anderhalf jaar en honderden blogposts die uit mijn (twee) feeds bewaard waren.

Feedly Search is een beetje mijn Google

De verbeteringen in Feedly Search betekenen dat je veel meer kunt met je feedreader dan voorheen. Niet Google maar jij zelf bepaalt welke feeds wel of niet interessant voor je zijn en het was sowieso al de plek voor mij om het nieuws en interessante nieuwe artikelen bij te houden. Nu je ook heel snel alle items uit alle verzamelde feeds kunt doorzoeken stel je feitelijk je eigen nieuwsdatabank samen die je ook achteraf kunt raadplegen. Natuurlijk kun je ook Google gebruiken – en dat blijf ik ook heus wel doen – maar met Feedly Search hoef ik niet achteraf na te denken of iets relevant is of niet want die keuze heb ik daar al vooraf gemaakt. Toen ik de feed toevoegde aan Feedly.

Of Feedly Pro $45 per jaar waard is kun jij alleen zelf beoordelen natuurlijk maar met de verbeterde zoekfunctie wordt het volgens mij een afweging die elke fanatieke Feedly gebruiker opnieuw zou moeten maken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

  1. Betaal ook al een tijdje die 45 dollar maar gebruik de extra functionaliteit niet veel. De belangrijkste reden voor mij om te betalen: zorgen dat Feedly blijft bestaan! Het is een geweldige tool, en die verbeterde zoekfunctie is ook heel mooi. Zelfs als je hem niet zo vaak gebruikt :-)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top