Tweetweekoverzicht: Onbeperkt opslaan in OneDrive, Kobo, afschaffing geschriftenbescherming en de Google-tax

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Deze week maakte ik iets meer een selectie zodat het tweetweekoverzicht wat minder onderwerpen heeft. Hopelijk vergroot het de leesbaarheid.

Sla alles onbeperkt op in de cloud bij OneDrive?

Het moest er een keer van komen natuurlijk dat één van die cloudopslagdiensten met een onbeperkte hoeveelheid ruimte zou komen bij een betaald abonnement. Ik had het na de recente ronde met verhogingen bij zowel Google Drive, Dropbox en OneDrive alleen nu nog niet verwacht. En ik dacht dat het Google zou zijn die de druk op Dropbox op deze manier zou gaan vergroten. Maar nee, het is dus Microsoft die hun ‘alles in de cloud’ aanpak doorzet en vanaf volgende week gaat beginnen om alle beperkingen van OneDrive te verwijderen als je over een Office 365 abonnement beschikt. Geen gekke zet want het betekent – andersom geredeneerd – dat je voor een tientje per maand onbeperkte opslagruimte hebt in OneDrive en daar als bonus Office bij krijgt waarmee je zowel op je pc als online *en* op de iPad kunt tekstverwerken, powerpointen of excellen. Niet gek.

Je Gmail inbox in je Google zoekresultaten

Google is druk bezig met Gmail. De nieuwe Inbox app – alleen te gebruiken als je over een invite beschikt – moet email weer toegankelijker maken, binnenkort komt de nieuwe Gmail app voor Android uit en nu las ik dat Google je eigen Gmail inbox toont in Google als je zoekt op termen als ‘my inbox’ en ‘show inbox’. Vanzelfsprekend krijg alleen jij die zelf te zien en het is ook nog niet voor iedereen beschikbaar. Tenminste, bij mij wordt het (nog) niet zichtbaar. Dat is ook niet erg want ik zie oprecht het nut er niet van in. Dat wordt wat anders als je – optioneel! – de mogelijkheid krijgt om tegelijkertijd het web en je mailarchief te doorzoeken want dat zou ik wel best handig vinden.

Kobo fixt het niet meer kunnen downloaden van gekochte ebooks

Het lijkt er op dat Kobo het probleem van het niet (meer) kunnen downloaden van gekochte ebooks uit je account heeft opgelost. Een maand geleden meldden vele klanten dat ze enkele titels niet meer konden downloaden en het lijkt erop dat het echt alleen maar een technisch probleem was. Titels die alleen maar beschikbaar zijn in Kobo’s eigen formaat (KePub) kun je echter nog steeds niet downloaden. Hier vallen o.a. de meeste graphic novels onder – comics en strips –  waar Kobo ook steeds meer van aanbiedt. Die kun je ook niet fatsoenlijk lezen op een ereader en zijn sowieso bedoeld voor gebruik op een tablet. Wil je graphic novels wel kunnen downloaden om een eigen backup te hebben? Dan ben je beter af bij uitgevers die dat actief ondersteunen zoals Image Comics.

Powerpoint presentatie beschermd door auteursrecht

Dat een Powerpoint-presentatie ook beschermd wordt door het auteursrecht is niet verrassend want dat geldt voor alle werken waar een creatieve prestatie voor gepleegd is. Het was wel bijzonder dat dit in een rechtszaak ter discussie stond waardoor de rechter het expliciet nog even bevestigde. Ik stond er ook even bij stil in een blogpost en schreef vervolgens over waar je t.a.v. gebruiksrechten op moet letten als je ze uploadt (of downloadt) van SlideShare.

Afschaffing van de geschriftenbescherming

Alle werken die middels een creatieve prestatie – met een eigen oorspronkelijk karakter of persoonlijk stempel van de maker – zijn gecreëerd worden beschermd door het auteursrecht. Zoals dus een Powerpoint-presentatie waarover ik hierboven al schreef. In artikel 10 van de Auteurswet staat een niet uitputtende opsomming waar echter in lid 1 (onderdeel 1), lid 4 en lid 5 verwezen wordt naar uitzonderingen binnen de categorie geschriften.

In het verleden werd een zogenaamde geschriftenbescherming ook toegekend aan verzamelingen van gegevens waarbij geen sprake was van een creatieve prestatie maar waarbij de investering beschermd werd om die gegevens te verzamelen en te ordenen. Voorbeelden hiervan waren telefoongidsen, dienstregelingen en gebruiksaanwijzingen. In de praktijk was deze geschriftenbescherming al afgeschaft – het was effectief ondoenlijk om je er op te beroepen – maar vorige week ging een wetsvoorstel Wijziging van de Auteurswet in verband met de afschaffing van bescherming van geschriften zonder oorspronkelijk karakter of persoonlijk stempel van de maker stilletjes door de Eerste Kamer. De betreffende onderdelen van artikel 10 zijn nu ook officieel geschrapt, net als de verwoording van artikel 15 over nieuwsberichten. Zoals IE-forum al concludeerde wordt het nu eenvoudiger om feitelijke informatie te verspreiden zonder dat iemand een auteursrechtelijke claim hier op kan leggen.

Spanje introduceert nieuwe auteursrechtwetgeving. En een Google tax

Ook in Spanje is een wetswijziging aangenomen in de auteursrechtwetgeving. Deze voegt een sterkere bescherming toe aan rechthebbenden waardoor ze een wettelijk recht krijgen om betaald te worden voor (her)gebruik van hun werken. Het probleem is echter dat deze nieuwe wetgeving het ook lastiger maakt om je content gratis weg te geven onder bijvoorbeeld een Creative Commons licentie en het lijkt een nieuwe barrière op te gaan werpen in het vrijelijk (kunnen) delen van informatie in Spanje. De grootste barrière die opgeworpen wordt in de nieuwe wetgeving is echter specifiek gericht op Google. De zoekmachine wordt nu met een ‘Google-tax‘ wettelijk verplicht te betalen als ze links naar nieuwsartikelen opnemen in hun zoekindex.

Hoe blij de uitgevers (en Google) moeten zijn hiermee valt nog te bezien. Google zal zeker niet gaan betalen en andere manieren gaan vinden om onder deze nieuwe regels uit te komen. Uitgevers hebben – meer dan ooit – nieuwe lezers nodig en het niet meer terug kunnen vinden van hun artikelen in Google is dan iets dat ze zich ook niet kunnen veroorloven.

In Duitsland werd al eerder soortgelijke wetgeving geïntroduceerd en dat heeft rechthebbenden niks geholpen: vorige maand besloot Google alleen nog maar de titels van artikelen te tonen van Duitse nieuwsartikelen. En die zijn niet auteursrechtelijk beschermd natuurlijk. Het ligt voor de hand dat ze dit straks ook in Spanje gaan doen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top