De gewatermerkte ebooks van Elly’s Choice

elly's choice homepage
Ik vind het nog steeds een beetje jammer dat ik zelf geen interesse heb in het aanbod van Elly’s Choice. Daar kunnen VBK Uitgevers en Dutch Media Uitgevers overigens niks aan doen want ik lees gewoon liever Engelstalige boeken. Lees je zelf wel graag in je moerstaal dan zit je juist wel goed bij Elly’s Choice want voor iets minder dan 36 euro per jaar kun je elke maand 10 titels downloaden om te lezen en te houden.

Goed, ik ben wel een beetje kritisch over het feit dat ze alleen maar melden dat het je €2,99 per maand kost – terwijl je toch echt aan een jaarabonnement vastzit – en dat je in de kleine lettertjes van de voorwaarden (of een beetje verstopt in de FAQ) moet snuffelen om er achter te komen hoe je dat jaarabonnement weer op moet zeggen. Maar het blijft een interessant, innovatief en vooral betaalbaar initiatief om eens in oplossingen te denken in plaats van problemen als het gaat om het verkopen van ebooks.

Deze en komende maand

Ook in november bestaat het aanbod weer uit een mix van bekende en minder bekende titels:

 • Marion Pauw – Hemelen
 • S.J. Watson – Voor ik ga slapen
 • Saskia Noort – Nieuwe Buren (die van de tv serie :) )
 • Femke Roobol – De laatste winter
 • Nathan Filer – De schok van de val
 • Anna Chojnacka – De Poolster
 • Aliefka Bijlsma – Mede namens mijn vrouw
 • Chantal van Gastel – Zwaar verliefd
 • Isa Maron – Galgenveld
 • Tess Gerritsen – De laatste sterft

En ook het aanbod van december is al op de site te vinden:

 • Piper Kerman – Oranje is het nieuwe zwart
 • Esther Kreukniet – En Passant
 • Lee Child – Ga nooit terug
 • Milou van der Will – In mijn bloed
 • Rob Waumans – De nacht van Lolita
 • Simon Beckett – Klem
 • Joanne Harris – Chocolat
 • Denis Avey – De man die naar Auschwitz wilde
 • Esther Verhoef – Tegenlicht
 • Nicci French – Dinsdag is voorbij

Maar wat download je nou precies?

Ik was (en ben) alleen wel benieuwd of er verschillen zijn tussen de versies van de ebooks die je kunt downloaden bij Elly’s Choice en de versies die je kunt kopen bij bijvoorbeeld Bol.com, libris.nl of ebook.nl. Ik ben vast cynisch, ik weet het, maar ergens kan ik het me niet voorstellen dat je precies dezelfde versies krijgt. Helemaal als je als uitgevers en auteurs, die betrokken zijn bij Elly’s Choice, de dienst als een alternatief ziet voor het illegaal downloaden van ebooks. Zouden ze dan echt de retailversies van de ebooks door elke abonnee laten downloaden? Die ze vervolgens zonder pardoes weer kunnen uploaden bij een illegale ebooksite? Ook al heb je ook in de voorwaarden een heel epistel opgenomen over wat je allemaal niet mag doen met de gedownloade ebooks?

7.4 Het is niet toegestaan om de op de Website aangeschafte Producten (zowel tijdens de duur van je abonnement als daarna):
(a) te kopiëren, veranderen, “rippen”, uit te lenen of op enige andere wijze aan een derde ter beschikking te stellen. De door Elly’s Choice verstrekte Epub bestanden zijn derhalve voorzien van een zicht- en onzichtbaar watermerk. Dit watermerk mag niet worden verwijderd (zie artikel 4 Epub Watermerk).
(b) te gebruiken om plaatselijke bestanden te importeren dan wel te kopiëren, waarvan je niet het wettelijke recht hebt ze op deze wijze te importeren of kopiëren;
(c) het reverse-engineeren, decompileren, demonteren, modificeren van of het creëren van afgeleide werken gebaseerd op de Elly’s Choice Services of een deel daarvan;
(d) het omzeilen van de technologie die door Elly’s Choice, haar licentiegevers of derden wordt gebruikt voor de beveiliging van via de Service beschikbare content;
(e) het verhuren van de Producten of enig onderdeel daarvan;
(f) het omzeilen van door Elly’s Choice toegepaste lokale beperkingen;
(g) het verwijderen of wijzigen van auteursrecht- of merkaanduidingen of aanduidingen van andere intellectuele eigendomsrechten die zijn opgenomen in of worden verstrekt via de Elly’s Choice Service;
(h) het beschikbaar stellen van je wachtwoord aan anderen of het gebruik maken van de gebruikersnaam of het wachtwoord van anderen.

Watermerk en een Ex-libris

In de voorwaarden staat dus al vermeld in artikel 7.4(a) dat de ebooks (het zijn ePub bestanden) voorzien worden van een zichtbaar en onzichtbaar watermerk. Dat is niet vreemd want ook de retailversies bevatten zo’n watermerk en ook daar hebben ze liever niet dat je die weghaalt. Volg je de (overigens verkeerde) verwijzing naar de betreffende passage over het watermerk dan kom je in artikel 8.1 nog iets tegen dat Elly’s Choice toevoegt aan elk gedownload ebook:

8.1 De door jou aangeschafte content zal op basis van jouw account gegevens voorzien worden van een “Ex-libris”. Dit is een print van jouw accountgegevens op de eerste pagina van het Epub bestand.

De toevoeging van een extra (eerste) pagina met daarop je accountgegevens zodra je een ebook downloadt is ook niet uitzonderlijk hoewel je dit vanzelfsprekend niet hebt als je het ebook zou kopen bij een ebookwinkel. Het is bedoeld als extra hindernis om de gemiddelde abonnee – die nog nooit van Calibre gehoord heeft of kan googelen op een epub editor – er van te weerhouden dat ebook te verspreiden. Nou hou ik er niet van om mijn naam te schrijven in papieren boeken en zou ik dat ook niet terug willen zien in mijn ebooks maar het is niet vreemd dat Elly’s Choice dit doet natuurlijk.

Maar zijn er meer verschillen?

Idealiter had ik zelf een abonnement genomen en enkele gedownloade versies vergeleken met de retailversies maar het was me iets te veel van het goede om daar ‘even’ tientallen euro’s voor neer te tellen. Eén van mijn lezers heeft echter wel een abonnement afgesloten, constateerde dat er wel wat op aan te merken was en mailde me met de vraag ‘of dat wel mocht’:

Ik heb de proef op de som genomen en probeer het een jaartje uit, het zijn tenslotte de kosten niet. Over de wijzigingen in de coversectie en de toevoeging van een extra pagina is nog heen te komen maar tijdens het downloaden wordt ook het .css-bestand flink aangepakt. Zodanig zelfs dat de oorspronkelijke opmaak van de tekstsecties worden aangepast. Ik noem dat “verminkt” want sommige tekstgedeeltes worden daardoor moeilijk leesbaar. Dit alles uiteraard om allerlei ‘stamps’ te zetten als een soort watermerk. Ik vroeg me af, of dat mag. Zowel naar de auteur/uitgever als naar de abonnee toe want je verwacht eigenlijk een origineel e-boek maar daar is in een aantal gevallen geen sprake meer van.

Het lijkt te bevestigen dat in sommige gevallen de gedownloade ebooks flink onder handen worden genomen om die watermerken toe te voegen en dat dit (automatische) proces soms boeken zelfs deels onleesbaar maakt. Dat is geen kwestie van wel of niet ‘mogen’ – het zal zeker de bedoeling niet zijn van Elly’s Choice – maar je hebt natuurlijk als abonnee en koper wel recht op een deugdelijk product en het is dan ook zaak om in dit geval de klantenservice te laten weten wat er aan de hand is en dat je niet tevreden bent.

Dat recht strekt zich dan alleen uit tot die ebooks die dan ook deels “verminkt” worden door het proces van watermerken. Alleen het feit *dat* ze een watermerk hebben is niet voldoende want je mag immers verwachten bij een dergelijke dienst dat ze maatregelen nemen om ongewenst gebruik van de ebooks te voorkomen. Ze melden het ook duidelijk in hun voorwaarden en kunt dan redelijkerwijs niet verwachten dat je een ‘origineel’ ebook krijgt zoals je die ook zou kopen in de ebookwinkel.

Met welke verwachtingen het gemiddelde lid van Elly’s Choice een jaarabonnement afsluit, of ze tevreden zijn met de ebooks die ze downloaden en wat de auteurs daar eventueel zelf van vinden, zijn vragen waar leden en auteurs alleen zelf antwoord op kunnen geven. Ben jij lid (of wil je dat worden)? Dan hoor ik graag wat jouw ervaringen (of verwachtingen) zijn.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Ik las je artikel gisteravond laat (of was het vanmorgen vroeg ;) ) en ik vind het erg interessant!
  Ik weet dat een hoop boekenbloggers een abonnement hebben afgesloten en ondanks dat ik er positief tegenover sta, heb ik geen abonnement afgesloten, vnl. omdat er weinig literatuur tussen staat en omdat ik bij de bibliotheek voldoende keus heb. Ook het feit dat je een jaarabonnement moet nemen stuit mij tegen de borst. Maar goed, als er mensen zijn die er blij van worden, prima ;)

  Reply

 2. Ik heb wel een abonnement genomen. In het aanbod van het eerste jaar zit voor mij waarschijnlijk genoeg om de €36,- waard te zijn. Niet dat alle boeken die ik normaal zou kiezen er bij zitten, of dat ik alles lees dat aangeboden wordt, maar ik vind het leuk om via deze weg (voor mij) nieuwe schrijvers uit te proberen. Daarnaast zitten er lekkere no-nonsens boeken bij die ik kan lezen als mijn hoofd vol zit met andere gedachten ;-)
  Ik heb een herinnering in mijn agenda gezet om tijdig op te kunnen zeggen zodat ik er niet per ongeluk nog een jaar aan vast zit. Het zou wel kunnen dat ik bewust ga kiezen voor nog een jaar, afhankelijk van mijn ervaringen op dat moment.
  De boeken die ik tot nu toe gelezen heb op mijn Kobo Glo, doen voor mij niet onder voor boeken die ik eerder via Bol, Kobo en Google-Play heb gekocht.
  Ik heb maar één technisch probleem ervaren: na de laatste bladzijde lijkt het boek niet af te sluiten en komt het dus niet op “voltooid” te staan, tenzij ik dat handmatig alsnog doe. Ik moet hier nog eens goed naar kijken en er eventueel een melding van maken.
  Kortom: voor dit geld is het mij -op dit moment- waard dat het aanbod niet helemaal aansluit bij mijn wensen en dat mijn naam in het boek wordt “gestempeld”.

  Reply

 3. Ik heb ook een abonnement en heb tot nu toe nog niets gemerkt van verminkte boeken. Sterker nog, ik kan bij deze boeken juist zelf het lettertype aanpassen. Iets dat ondanks de mogelijkheden van mijn ereader niet altijd lukt. Tot nu toe erg tevreden over de techniek dus. Alleen het aanbod mag van mij nog wat beter; meer recente titels en minder chicklit.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top