Over Amazon.nl en het (kunnen) lezen van Kindle ebooks

amazon.nl
De geruchten gingen letterlijk al jaren lang maar de afgelopen weken werd duidelijk dat Amazon dan toch eindelijk echt concrete afspraken aan het maken was met Nederlandse uitgevers. En toen ineens, op 12 november rond 07.00, was Amazon.nl een feit. Het is geen volwaardige variant van de webwinkel zoals je die kent van Amazon.com, amazon.co.uk of amazon.de want (voorlopig?) lanceert Amazon alleen de Kindle Store in Nederland in combinatie met Kindle Direct Publishing, waar nu ook Nederlandse auteurs gemakkelijk zelf hun eigen ebooks kunnen publiceren en verkopen in de Kindle Stores wereldwijd.

Ebooks only

Fysieke boeken maar ook electronica, kleren, speelgoed en alle andere fysieke goederen hoef je dus niet te zoeken op Amazon.nl. Ook de andere digitale diensten die je kent van Amazon, zoals de films, Android apps en muziek ontbreken. Het gaat vooralsnog alleen om ebooks op de Nederlandse Amazon-site. Maar wel heel veel ebooks.

Op Amazon.nl verwacht je natuurlijk vooral Nederlandstalige ebooks en die staan er ook volop. Zo’n 20.000 titels van de meeste Nederlandse uitgevers – wel wat minder dan de ruim 30.000 titels die je in de Nederlandse ebookshops kunt vinden – die centraal staan op de voorpagina van de site. Daarnaast vind je echter ook meer dan 3 miljoen Engelstalige titels die Nederlandse Kindle bezitters tot nu alleen maar via de Amerikaanse Amazon-website konden aanschaffen. Dit werkt twee kanten op want de Amerikanen kunnen vanaf vandaag ook Nederlandstalige titels terugvinden op amazon.com.

Kindle ebooks lees je op … een Kindle ereader of app

OK, het zijn niet alleen maar ebooks die je kunt kopen op amazon.nl want om de gekochte Kindle ebooks te kunnen lezen heb je één van de Kindle apps nodig of een Kindle ereader. Ook hier pakt Amazon.nl het iets bescheidener aan dan de andere Amazon-websites want de Nederlandse pagina met Kindle apps beperkt zichzelf tot de apps voor iOS en Android terwijl de Kindle Cloud Reader (om ebooks in de browser te lezen), de Kindle for PC applicatie en de Windows 8 versies voor zowel desktop als tablet wel degelijk te gebruiken zijn.

Wil je Kindle ebooks op een ereader lezen, en je beschikt nog niet over een Kindle ereader, dan kun je deze nu ook eindelijk bestellen zonder extra verzendkosten en importkosten. Op de pagina met Kindle ereaders vind je het basismodel van de Kindle terug, de Kindle Paperwhite en de nieuwe Kindle Voyage. Bestel je er eentje dan word je doorgestuurd naar de Duitse Amazon-site (of optioneel naar de Engelse site) en dien je je bestelling daar af te ronden. De Kindle Paperwhite is de komende twee maanden tijdelijk in prijs verlaagd en kun je voor 99 euro op de kop tikken. Dat is een stuk goedkoper dan wat ik er voor betaalt heb :) Het nieuwe paradepaardje, de Kindle Voyage, gaat voor 189 euro en is via Duitsland pas half december leverbaar.

De prijzen van ebooks tussen de verschillende Kindle Stores

Ik koop zelf regelmatig Kindle ebooks bij Amazon.com en daar viel het me op dat je voor sommige titels meer betaald als Nederlander dan dat de Amerikanen doen. Dat is een kwestie van rechten, contractuele afspraken en prijsdifferentiatie in de verschillende regio’s wereldwijd. Maar nu ook de Nederlandse Amazon-site live is gegaan wilde ik wel weten of de ebookprijzen op Amazon.nl vergelijkbaar zijn in euro’s.

Ik bekeek zo’n 20 titels en gemiddeld genomen zijn de prijzen inderdaad vergelijkbaar. Er zitten echter nog steeds verschillen – in positieve en negatieve zin – tussen want drie Calvin and Hobbes ebooks bleken bijvoorbeeld een klein beetje goedkoper te zijn in Nederland terwijl ik ook enkele titels vond die juist iets duurder waren. Dit geldt natuurlijk vooral voor de Engelstalige ebooks, het prijsverschil met de Nederlandse ebooks tussen de Amerikaanse en Nederlandse Amazon-sites kan verklaard worden door kleine koersschommelingen in het vertalen van de euro-naar de dollarprijs.

Voor de Nederlandse ebooks geldt dat de prijs bepaald wordt door de uitgever en niet door Amazon. Bij elke titel vind je ook de vermelding ‘Deze prijs is ingesteld door de uitgever‘. De Sinterklaas-promotie die tot 70% korting belooft op de voorpagina van Amazon.nl is dan ook geen eenzijdige actie van Amazon die het tijdperk van stunten met prijzen van ebooks inluidt maar eentje waarbij de uitgevers zelf bepalen voor welke prijs ze hun titels mee willen laten doen.

Gemakkelijk alles lezen via Amazon apps en ereader of toch op je eigen ereader?

Moet je nu meteen overstappen naar Amazon om je ebooks te kopen? Dat hangt van een aantal zaken af. Ook al maakt Bol.com zich – terecht denk ik – niet heel veel zorgen aangezien het aanbod van Nederlandse ebooks daar groter is en de prijzen gelijk zijn, het kopen en lezen van Kindle ebooks heeft enkele voordelen als je dat vergelijkt met Bol. Zo zorgen de vele apps van Amazon er voor dat je gekochte ebooks op bijna elk apparaat kunt lezen waarover je beschikt. Van pc tot telefoon tot tablet, voor elk platform is er wel een Kindle app te vinden. Je koopt letterlijk met 1 klik een ebook die seconden later in alle versies van de apps beschikbaar zijn die je in gebruik hebt. En datzelfde geldt voor op je Kindle ereader, helemaal als je de 3G versie hebt waarmee je wereldwijd alle ebooks automatisch downloadt.

Daar staat tegenover dat Amazon een zogeheten gesloten ecosysteem heeft. Alle titels zijn in het Kindle/Mobipocket formaat en niet het ePub formaat waar in Nederland mee gewerkt wordt. Dit Kindle formaat is niet compatibel met de (meeste) ereaders die al in Nederland in gebruik zijn en bovenop dit Kindle formaat gebruikt Amazon een eigen DRM oplossing waardoor je ook niet 1-2-3 de ebooks kunt downloaden en converteren naar het ePub formaat. De in Nederland verkochte ebooks zijn tegenwoordig alleen nog voorzien van sociale drm waarbij zichtbare en onzichtbare watermerken zijn aangebracht in het ebook. Deze kun je zonder problemen ook op alle apparaten lezen waarover je beschikt hoewel dat toegegeven meer werk is dan met de Kindle apps. Amazon “verstopt” de DRM feitelijk achter een schil van extreme gebruiksvriendelijkheid: de ebooks zijn beveiligd maar het is lastig een reden te bedenken waarom je dat erg zou moeten vinden.

Zelf heb ik die reden wel want ik wil bijvoorbeeld niet afhankelijk zijn van Amazon (of wie dan ook) om over de door mij gekochte ebooks te beschikken. En ook al heb ik een Kindle Paperwhite, ik lees ook veel op mijn Kobo ereader en dan wil ik soms Kindle ebooks downloaden, ontdoen van DRM en converteren naar het ePub formaat zodat ik ze op mijn Kobo Aura HD kan lezen. Mocht je datzelfde willen doen, dan kun je hier een uitgebreid artikel vinden over hoe je een backup kunt maken van Kindle ebooks. Vervolgens kun je ze met behulp van Calibre converteren naar ePub formaat.

Wel of niet Amazon.nl?

Heb je al een ereader en wil je die blijven gebruiken? Dan heb je erg weinig aan het ebookaanbod van Amazon.nl tenzij ze in de toekomst toch gaan stunten met de prijzen. Je zult dan wel de gekochte ebooks moeten ontdoen van de DRM beveiliging en zelf moeten converteren naar ePub formaat. Lees je graag – of wil je graag lezen – op je tablet en/of telefoon? Dan zijn de Kindle apps wel degelijk een prima reden om je Nederlandse en/of Engelse ebooks bij Amazon te kopen, vooral als je ook nog meerdere apparaten gebruikt. De apps synchroniseren de voortgang in het boek dat je aan het lezen bent en alle gekochte (en zelf geuploade documenten) ebooks zijn op alle apparaten beschikbaar.

Lees je vooral Engelstalige ebooks? Dan heb je waarschijnlijk al een Kindle ereader en kun je nu ook Nederlandse ebooks rechtstreeks kopen en lezen zonder dat je juist ePub bestanden moet converteren naar het Kindle formaat toe.

Heb je nog geen ereader, overweeg je er wel eentje te kopen en lees je zowel Nederlands als Engelse ebooks? Tja, dan ben je precies de doelgroep waar Amazon zich op richt en ben je mijns inziens prima af met de Kindle Paperwhite die nu in de aanbieding is. Zolang je je maar beseft dat je min of meer vastzit aan het aanbod van Amazon zelf.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (28) Write a comment

 1. Whispernet is da bomb. Super is dat. Gewoon even een book downloaden als je je verveelt. Of als je het vandaag nog moet lezen. Mjn Kindle DX – wil hem nooit meer kwijt! Goed nieuws dus.

  Reply

 2. “Dit werkt twee kanten op want de Amerikanen kunnen vanaf vandaag ook Nederlandstalige titels terugvinden op amazon.com.” Dit klopt niet: je kan geen enkel betalend Nederlands e-book terugvinden op Amazon.com of enige andere Amazon-website. Enkel oude gratis (public domain) e-books zijn er in het nederlands, maar die staan er al jaren.

  Reply

 3. Hoe betaal je voor de kindle e-books? kan dit via Ideal, of moet je perse een creditcard hebben?

  Reply

 4. Ik ben op zoek naar vervanging van mijn Sony e-reader en ben me aan het orienteren op de kindle. Kan ik de e-boeken die ik nu al heb ook op een kindle zetten?

  Reply

  • Ja dat kan zeker hoewel je hier enkele dingen zelf voor moet doen aangezien de Kindle dus niet het ePub formaat ondersteunt van je huidige ebooks.

   Als die ebooks redelijk recent zijn, en dan bedoel ik dat ze niet voorzien zijn van Adobe DRM, dan kun je ze met behulp van Calibre (of een andere tool) converteren naar MOBI formaat. Deze kun je vanuit Calibre of gewoon via de Verkenner dan op de Kindle zetten. Zo doe ik het zelf dus met de ebooks die ik bij Kobo koop en mijn Kindle.

   Zijn het wat oudere ebooks en zijn ze wel voorzien van Adobe DRM? Dan moet je eerst die eenmalig eraf halen helaas. Gebruik je Calibre, dan kan dat ook in 1 moeite door want dat is wederom precies wat ik moet doen voor mijn bij Kobo gekochte boeken: https://rsnijders.info/vakblog/2014/09/27/backup-kobo-ebooks/

   Ik zie dat ik zelf nog geen stukje heb geschreven over het converteren van ePub ebooks voor gebruik op een Kindle. Die gaat op de lijst voor volgende week!

   Reply

 5. Bedankt voor je heldere uitleg. Ik lees het liefste Nederlandse boeken. En ik heb en kobo reader die ik even kwijt ben. Vandaar dat ik twijfelde of ik de kindle whitepaper aan zou schaffen. Ik doe het maar niet, vooral omdat ik zit te denken aan Bliyoo van Bruna.

  Reply

 6. Hallo. Ik heb een boek gekocht voor de kindle via de app op mijn smartphone. Hoe sybchroniseer ik deze met mijn kindle ereader?

  Reply

  • Gewoon via de cloud: alle aankopen voor de Kindle zijn gekoppeld aan je Amazon account en dan maakt het niet uit of je Kindle books via de app of via de site koopt. Zolang je Kindle ereader maar aan hetzelfde account gekoppeld is kun je je aankopen synchroniseren door in het menu van de ereader naar ‘Sync and check for items’ te gaan.

   Je ereader gaat dan online (als je wifi standaard aan hebt staan dan merk je daar niks van natuurlijk) en haalt je nieuwe ebooks dan op.

   Reply

 7. DRM is geen overweging als je boeken als “wegwerpartikelen” beschouwt: om meteen te lezen en daarna zijn ze niet belangrijk meer. Maar als je titels voor lange tijd wil houden, misschien wel voor je leven, dan is DRM een tijdbom onder je virtuele bibliotheek, en heb je meer toekomst bestendigheid met het nederlandse watermerk dan de DRM van Amazon. Toch heb ik zelf al jarenlang een Kindle, vooral vanwege het aanbod en prijzen op de Amerikaanse site. De prijzen op de Nederlandse site gaan echter gestaag omhoog, ik heb de indruk dat ze net onder de Bol prijs willen gaan zitten, bij diverse nieuwe titels die ik de afgelopen weken heb bekeken is dat al zo (Nederlandse prijs twee keer zoveel als de Amerikaanse). Als dat zo doorgaat, dan rijst de vraag of het wel de beste keuze is om je aan het zeer gesloten Amazon systeem te verbinden voor zo’n gering prijsverschil.

  Reply

  • Het steeds verder uiteenlopen van de Amerikaanse prijzen van Engelstalige ebooks en de Nederlandse prijzen was me ook opgevallen. Zelfs tot op het punt dat ik begin te overwegen om te kijken of ik mijn account weer terug kan zetten op Amazon.com ipv Amazon.nl. Ik vind het toch wel erg zuur om meer te betalen voor letterlijk hetzelfde boek als de Amerikanen.

   De meeste Amazon klanten vinden het geen enkel probleem dat er DRM op de Kindle ebooks zit omdat ze het inderdaad niet als iets zien wat ze zelf bezitten. Het maakt dan niet uit of het nou in je Amazon account zit of dat je een backupexemplaar in je eigen virtuele bibliotheek hebt.

   Reply

   • Is het makkelijk om tussen accounts te switchen? Dus van amazon.nl naar amazon.com of co.uk en weer terug?

    Reply

 8. Hallo,,, ik heb 13 jaar in Scotland gewoont, en ben nu weer terug in Nederland. Ik kreeg bij vertrek uit Scotland een kindle kado, maar ik heb er sinds mijn terug komst niets op kunnen zetten. Heeft dat te maken met het feit dat de reader uit de UK komt,of ben ik fout bezig,? Kan iemand hier mee helpen,??

  Reply

  • Hoi Henk, dat hangt vooral af wat je doet (of probeert te doen) natuurlijk. Als je zegt dat je er niets op kunt zetten, mag ik dan aannemen dat je probeert om ebooks in het EPUB formaat – zoals je ze koopt bij Nederlandse ebookwinkels – op de Kindle te zetten?

   Dat gaat inderdaad niet werken want de Kindle kan alleen overweg met de ebookformaten die door Amazon zelf worden verkocht (MOBI, AZW3). Als je dus de ebooks bij Amazon koopt worden ze via je account gesynchroniseerd naar je Kindle.

   Wil je wel in NL gekochte ebooks op je Kindle zetten? Dan zul je de EPUB bestanden moeten converteren naar MOBI formaat want helaas bieden NL ebookwinkels niet de optie om je gekochte ebook in dat formaat te downloaden. Voor dat converteren kun je een gratis programma, Calibre, gebruiken dat perfect werkt voor dit soort zaken.

   Een uitleg over beide formaten en hoe je de EPUB bestanden kunt converteren vind je hier: https://rsnijders.info/vakblog/2015/05/09/converteren-van-epub-voor-kindle/

   Reply

 9. Ik heb een ebook bij amazon.nl gekocht en in de Kindle PC – app gedownload. Ik zou het ook willen overzetten met Calibre naar mijn Sony reader. Hoe ga ik dit aanpakken?
  Ik kan het binnenhalen via Calibre vanuit de app, maar kan het niet naar mobi of epub converteren, en ook niet openen. Bij documenten staat het het niet als type azw maar als Kindle content.
  Is er een DRM verwijderaar voor en waar is die te vinden?
  Met vriendelijke groeten, Brigitte

  Reply

 10. Beste Raymond,
  Via die link had ik ook al geprobeerd om de plugins te vinden, maar ik heb de indruk dat die site geen oplossing biedt.Ik vind het lastig om uit alle mogelijke dowloads te bepalen wat ik nodig heb om dit probleem op te lossen.
  Ik denk dat dit dan mijn eerste en laatste aankoop van een ebook bij amazon is.
  Naar mijn mening is een dergelijke beveiliging alleen te rechtvaardigen bij een veel lagere prijs van het ebook.
  In ieder geval bedankt voor je reactie,
  Brigitte

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top