Screenshots maken op een Kindle Paperwhite

kindle paperwhite screenshots
Het maken van screenshots, of schermafbeeldingen, is één van de mogelijkheden die al sinds het allereerste model van de Kindle ‘verstopt’ zit in het apparaat. Je vindt het namelijk niet terug bij de instellingen of in de documentatie aangezien het geen functionaliteit is die je waarschijnlijk vaak (of ooit) zult willen gebruiken.

Toch vind ik het zelf een bijzonder handige functie als je iemand wilt uitleggen waar bepaalde opties zitten en is het aanzienlijk beter dan telkens een foto te maken van de ereader terwijl je probeert het scherm goed in beeld te krijgen. Ik wou dat ik het had geweten voordat ik mijn review schreef van de Kindle Paperwhite maar vooruit, nu de Kindle ereaders ook in Nederland verkrijgbaar zijn is de kans groter dat ik het alsnog kan gebruiken. Zoals in deze blogpost dus.

De vroegere modellen van de Kindle werkten, net als bijna alle apparaten waar je screenshots op kunt maken, met een toetsencombinatie. Op de 2007 editie van de Kindle, Kindle 2, Kindle DX en de Kindle Keyboard waren toetsenbordjes aanwezig en met de combinatie Shift-Alt-G maakte je screenshots. De Kindle Touch had geen toetsenbord meer maar wel een aanraakscherm en met de combinatie van de Home knop ingedrukt houden en het scherm aanraken maakte je daar de screenshots mee. Maar ja, zowel de nieuwe basis Kindle als de Kindle Paperwhite beschikken ook niet meer over een Home knop en dus moest Amazon iets creatiever worden.

Screenshots op de nieuwe Kindle en de Kindle Paperwhite maak je daarom door twee tegenovergestelde hoeken van het scherm tegelijk in te drukken en even ingedrukt te houden. Dat zou zowel linksonder/rechtsboven als linksboven/rechtsonder moeten lukken hoewel ik het eerlijk gezegd alleen maar met de laatste geprobeerd heb.

screenshot maken Kindle Paperwhite
Je moet er even handigheid in krijgen maar je weet dat het gelukt is als het scherm kort flitst en kortstondig witte letters op een zwarte achtergrond weergeeft. Dat betekent dat de Kindle (Paperwhite) een screenshot gemaakt heeft.

Denk niet zwart-wit

screenshot kindle paperwhiteAangezien ereaders e-ink schermen hebben zijn de screenshots vanzelfsprekend niet in kleur. De voorkanten van ebooks zijn meestal foto’s en die worden in een goede kwaliteit in zwart-wit weergegeven in een screenshot, net als op de Kindle zelf.

Zoals je op de screenshots hierboven kunt zien worden de menu’s en de pagina’s van een ebook in een soort tekstweergave getoond. Zwarte tekst op een witte achtergrond. Het heeft het voordeel dat het relatief kleine bestanden oplevert.

Screenshots hebben hetzelfde formaat als de resolutie van het e-ink scherm en voor de Kindle Paperwhite 2 betekent dat 758×1024. De gemaakte PNG-bestanden krijgen automatisch de datum en de tijd mee in de bestandsnamen en je vindt ze terug in de hoofdmap van de Kindle als je deze op je computer aansluit.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top