Tweetweekoverzicht: Sony DRM, GTA, de Stentor, Bibliotheekblad en kijken naar muziek met YouTube Music Key

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat het over netneutraliteit, de Bibliotheekwet, Sony DRM, muziekdiensten, muzieklicenties en kan ik eindelijk mijn regionaal nieuws lezen in Blendle.

Obama wil netneutraliteit

Heel veel impact zal het niet hebben nu bij de laatste midterm elections – de tussentijdse verkiezingen – de Republikeinen ook een meerderheid kregen in de Senaat (ze hadden dat al in het Huis van Afgevaardigden) maar de Democratische president Obama sprak zich afgelopen week uit over het beschermen van netneutraliteit: I believe the [Federal Communications Commission] should create a new set of rules protecting net neutrality and ensuring that neither the cable company nor the phone company will be able to act as a gatekeeper, restricting what you can do or see online.

De discussie rondom netneutraliteit gaat over de vraag of providers bepaalde soorten internetverkeer met voorrang dan wel met vertraging mogen behandelen. In Nederland werd netneutraliteit in de wet verankerd nadat KPN had voorgesteld om internetdiensten, zoals internetbellen, te blokkeren tenzij klanten daar extra voor betaalden. Vlak daarna werd netneutraliteit in 2012 opgenomen in de Telecomwet. Zowel in Nederland als in Amerika wordt er echter telkens getornd aan dat principe door nieuwe wetgeving die providers de gelegenheid geeft extra te verdienen aan webdiensten die veel bandbreedte vereisen, zoals de streamingvideodiensten.

Sony ontwikkelt nieuwe DRM t.b.v. tweedehands ebooks

Sony heeft zich weliswaar bijna volledig terug getrokken uit de ebook- en ereadersmarkt maar de afdeling die zich bezighoudt met cd’s, dvd’s en blurays is aan de slag gegaan met een nieuwe DRM die het voor ereading apps en ereaders mogelijk moet maken om ebooks uit te lenen aan vrienden en ebooks door te verkopen aan anderen. Dat zou je als een positief iets kunnen beschouwen neem ik aan. Zoiets zou de mogelijkheden kunnen verruimen die een consument heeft voor zijn of haar gekochte ebooks.

Maar met DRM wordt dat per definitie gedaan door de controle van een uitgever te vergroten over iets waar jij voor betaald heeft en dat kan ik onmogelijk in een positief licht zien. Bij het doorverkopen betekent het bijvoorbeeld dat een ebook automatisch moet verdwijnen van jouw account/ereader en ik gruwel bij de gedachte om Adobe DRM simpelweg in te ruilen voor Sony DRM.

De Bibliotheekwet in de Eerste Kamer

Afgelopen dinsdag werd de nieuwe Bibliotheekwet behandeld in de Eerste Kamer en zoals minister Busseveld memoreerde was dat de eerste keer sinds 1975 dat er over het openbare bibliotheekwerk werd gesproken in de Kamer. Twee termijnen van vragen en discussie leverde uiteindelijk 1 motie op [om een ondergrens te definiëren qua dekking van bibliotheken in Nederland] en de datum waarop er door de Eerste Kamer gestemd gaat worden over de Bibliotheekwet en de ingediende motie: volgende week dinsdag 18 november om 13.30. Wat interessant genoeg qua timing samenvalt met het KNVI congres waar meer dan duizend informatieprofessionals en bibliothecarissen bijeenkomen.

Luitingh-Sijthoff start kinder- en jeugdboekenfonds

Ook al lees ik zelf graag ebooks, als het gaat om kinderboeken dan wil ik nog steeds gewoon een boek kunnen vasthouden. Des te leuker om te lezen dat uitgever Luitingh-Sijthoff vanaf 1 januari 2015 met een kinder- en jeugdboekenfonds gaat beginnen. Want weet je? Van kinderboeken kun je er simpelweg nooit genoeg hebben!

Update verwijdert 17 muzieknummers uit GTA: San Andreas

Gameontwikkelaar Rockstar staat er om bekend dat ze veel (en goede) muziek licenseren voor gebruik in de succesvolle reeks Grand Theft Auto games. Deze komen vooral voorbij in de radiostations die je in de games tot je beschikking hebt en ik moet zeggen, het is een stuk leuker rondrijden in je gejatte auto met goede muziek op je radio. Maar ja, licenties verlopen en tien jaar na het uitbrengen van GTA: San Andreas is dat ook het geval met zeventien nummers uit de game. Een recente update van het spel in Steam [die standaard automatisch wordt geïnstalleerd] introduceerde enkele nieuwe mogelijkheden maar verwijderde ook de 17 nummers. Zonder aankondiging of waarschuwing.

Nou is dit vooral een issue omdat dus de game waarempel langer commercieel rendabel bleek te zijn dan de termijn van de muzieklicenties maar het blijft belachelijk dat je als koper van de game nu ineens niet meer beschikt over het originele product. En jammer dat Rockstar niet dezelfde route koos als bij een eerdere game (GTA: Vice City) waarbij de muziek intact bleef voor bestaande klanten en er een nieuwe versie beschikbaar kwam voor nieuwe kopers zonder de “verlopen” muziek.

Amazon komt naar Nederland. Wacht, daar zijn ze al!

Zo zit je jarenlang te lezen over (langzaam) concreet wordende geruchten dat Amazon ook in Nederland diensten gaat aanbieden en zo lees je dinsdagavond laat dat Amazon de virtuele deuren opent de volgende ochtend. En is amazon.nl een feit. Om het te vieren heb ik een Fokke & Sukke ebook (Het afzien van 2014) gekocht bij Amazon.com en een Calvin and Hobbes album bij Amazon.nl. En jij? Heb jij al Kindle ebooks gekocht?

De Stentor editie Deventer in Blendle

Veel van de andere kranten van Wegener zijn al beschikbaar in Blendle maar als Deventernaar kon ik nog niet bij Blendle terecht om het regionale en lokale nieuws uit de Stentor te lezen. Daar kwam vorige week woensdag verandering in en aangezien ik geen abonnement heb (of wil) op de Stentor vind ik dat een mooie ontwikkeling. De overige edities van de Stentor schijnen overigens in de toekomst ook nog te komen dus niet gevreesd als je niet in Deventer woont. Ook al mis je heel wat moois in dat geval ;)

Bibliotheekblad gaat naar uitgeverij IP

Met ingang van volgend jaar verhuist het vakblad Bibliotheekblad van NBD Biblion – die het in 2009 overnam van de Vereniging van Openbare Bibliotheken – naar uitgeverij IP die InformatieProfessional op de markt brengt. Dat betekent dat beide vakbladen voor de informatieprofessionals/bibliothecarissen nu bij dezelfde uitgever zitten. Ik ben benieuwd wat (en of er) de veranderingen zullen zijn. Bibliotheekblad heeft als vakblad voor de openbare bibliotheek volgens mij moeite met het bereiken van de doelgroep (de betaalmuur op de eigen site zal niet geholpen hebben) en ik ben nieuwsgierig of er ruimte is voor twee vakbladen die zich uiteindelijk toch beide richten op informatieprofessionals. Ik hoop in elk geval op een digitale beschikbaarheid van artikelen in de toekomst, meer actueel nieuws dat vrij te lezen is en meer achtergrondartikelen over ontwikkelingen. Hoewel ik weet hoe lastig het is om auteurs te vinden die artikelen willen/kunnen schrijven over ons prachtige vakgebied. Of mensen die willen betalen om het te lezen.

YouTube Music Key komt er aan. Maar nog niet in Nederland

Hoewel Google weigert om precieze aantallen vrij te geven over het aantal abonnees van de eigen muziekdienst Google Play Music All Access (ik heb een abonnement maar ken eigenlijk niemand anders) lijkt het best goed te gaan hiermee. Dat weerhoudt Google er niet van om er nog een schepje bovenop te doen en het laatste jaar gaan er geruchten dat ze ook voor YouTube een betaalde muziekdienst willen gaan opzetten die natuurlijk vooral om de muziekvideo’s zal gaan. Afgelopen week werd die muziekdienst – YouTube Music Key – aangekondigd en zal de beta starten in Amerika, Canada en enkele Europese landen. YouTube krijgt hiermee de mogelijkheid om in de achtergrond te werken op mobiele apparaten, offline bekijken van video’s wordt mogelijk en advertenties zullen verdwijnen. Het goede nieuws is dat dit een combinatiedienst wordt met Google Play Music All Access (twee muziekdiensten voor de prijs van één) en Google bevestigde dat huidige abonnees straks automatisch toegang zullen krijgen tot YouTube Music Key. Vooruitlopend op de nieuwe dienst is YouTube inmiddels ook uitgebreid met een nieuw tabblad waar je gratis muziekvideo’s kunt bekijken: YouTube Mix.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top