Streaming video’s van JW Player downloaden met Video DownloadHelper

video downloadhelper jw player
Normaliter kan ik prima uit de voeten met streaming video’s van YouTube, Netflix of Crunchyroll. Dat komt omdat je deze video’s zowel gemakkelijk kunt kijken in een browser (op een computer of tablet) als met behulp van de diverse apps die beschikbaar zijn. Ik vind het vooral prettig om wat langere video’s op mijn tv te kunnen kijken via AirPlay, Chromecast of één van de apps die op de mediaspelers zitten.

Met video’s die met JW Player  – naar eigen zeggen de meest populaire videospeler op het internet – worden gestreamd heb je echter wat minder mogelijkheden. De JW Player wordt inderdaad op heel veel sites gebruikt en is echt bedoeld om video’s te streamen binnen alleen die omgeving. Dat betekent dat je ze zonder problemen in een browser kunt bekijken maar dat je deze video’s niet (eenvoudig) op je tv kunt bekijken. De speler zelf ondersteunt weliswaar Chromecast (en ik heb het ooit werkend gezien met AirPlay) maar dit moet door de site die de speler gebruikt ook worden aangezet. En dat is lang niet altijd het geval helaas.

Dan maar ouderwets downloaden

Als het niet gemakkelijk kan, dan moet het maar iets moeilijker. Als je de videobestanden kunt downloaden dan kun je met bijv. een mediaplayer (extern of ingebouwd in je tv) die video’s alsnog op je tv bekijken. Maar dan moet je wel die streaming video’s kunnen downloaden en dat is natuurlijk nou net niet wat de streaming videosites willen. Ook al wil je ze alleen maar op je tv bekijken of bijvoorbeeld downloaden om ze in de trein op je laptop te kunnen zien. Gelukkig zijn er manieren om dit toch te doen.

Streaming video’s downloaden die legaal zijn geüpload is niet verboden. De gedownloade video’s opnieuw elders uploaden zodat anderen ze kunnen zien is in veel gevallen een inbreuk op het auteursrecht van de maker van de video’s. Doe dat dus niet.

Hoe je video’s van YouTube kunt downloaden heb ik al eerder beschreven maar voor video’s die de JW Player gebruiken is dat iets minder gemakkelijk. Dat komt omdat de makers van de JW Player en de streaming videosites zelf ook hun best doen om dit te voorkomen maar op moment van schrijven werkt de Video DownloadHelper add-on voor Firefox nog wel. Het vereist dus wel dat je Firefox geïnstalleerd hebt want de add-on is niet beschikbaar voor andere browsers.

Video DownloadHelper installeren en gebruiken

1. Installeer Video DownloadHelper rechtstreeks of vanuit de Add-on sectie in Firefox;

2. Na installatie van Video DownloadHelper zie je een nieuw icoontje in de menubalk verschijnen. Het zijn drie bolletjes die geel, blauw en rood worden als er een ondersteunde video herkend wordt op de pagina waar je bent;

video downloadhelper icoon3. Als er 1 of meerdere video’s zijn die herkend worden, dan verschijnt er naast de bolletjes ook een pijltje. Klik op het pijltje om de bestanden te zien en klik op de bestandsnaam om de video te downloaden. Hernoem deze wel even want meestal kun je uit de bestandsnaam niet afleiden waar de video over gaat;

3a. Alle opties van Video DownloadHelper zijn beschikbaar als je rechtsklikt op de pagina waar een video staat. Onder de menu-optie DownloadHelper vind je ook hier, onder Media, de videobestanden of afbeeldingen terug die je van de pagina kunt downloaden.
video downloadhelper

4. Er zijn meerdere bestandsformaten die geschikt zijn voor streaming video dus je zult o.a. mp4’s, flv en ts bestanden tegenkomen. Afhankelijk van waar je de video’s vervolgens op gaat bekijken kan het zijn dat je ze moet converteren naar een ander formaat. Hiervoor is het gratis Handbrake zeer geschikt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top