Over het KNVI jaarcongres 2014

knvi jaarcongres
Natuurlijk neem ik het serieus. Tientallen vrijwilligers, leden en bestuursleden van de afdelingen die elk jaar weer een mooi en interessant programma samenstellen voor het KNVI jaarcongres. Ooit begonnen als de Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, informatie- en kennissector (NVB) in 1912, kreeg onze vakvereniging twee jaar geleden het predicaat koninklijk en veranderde de naam in Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI). Maar nog steeds wordt er jaarlijks een congresdag georganiseerd waar zo’n beetje iedereen die werkzaam is in dit vak naar toe gaat. En waar dus ook elk jaar weer hard gewerkt wordt aan een interessant programma met interessante sprekers.

Maar zoals dat – bij mij – wel vaker met dit soort congressen gaat, kijk ik maar nauwelijks naar het programma. Zo’n dag is bij uitstek geschikt om zelf eens met anderen te praten over je vak en de onderwerpen die je interessant vindt. Met collega’s van andere instellingen die je al lange tijd niet gesproken hebt. Met leveranciers van informatiesystemen, databanken of beveiligingsystemen waar je wel nieuwsgierig naar bent maar waar je nog niet aan toe was gekomen om je er verder in te verdiepen. En, met wat geluk, nieuwe mensen te ontmoeten of collega’s in het echt tegen te komen die je alleen maar via social media kent.

knvi jaarcongres eventhall

En dan snap ik wel de oproep en de belofte van onze voorzitter om meer leden te werven. Om verder de samenwerking te zoeken met andere verenigingen met grote raakvlakken met ‘ons’ vak. En luister ik met grote interesse naar Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom, die bibliothecarissen oproept tot wat meer activisme om de vrije toegang tot informatie te waarborgen. Naar Tineke Netelenbos over waarom Nederland digitaal vaardiger, digitaal bewuster en digitaal veiliger gemaakt moet worden. Hoor ik de discussie aan tussen beide sprekers die vakkundig geleid werd door Marcel Becker. Zucht ik diep als een aangekondigd onderdeel over de resultaten van een trendonderzoek feitelijk een twintig minuten durend stand-up comedy stukje blijkt te zijn door Michel Wolf. Wat ik persoonlijk niet zo geweldig vond maar smaken verschillen nu eenmaal.

Natuurlijk was ik ook benieuwd wie de Victorine van Schaickprijzen gewonnen hebben dit jaar nadat die eer mij vorig jaar te beurt viel. De scriptieprijs ging naar Eline Coree, de initiatiefprijs naar de drijvende krachten achter Frysklab en de Victorine van Schaickprijs zelf ging naar Hanna Jochmann.

Maar …

De echte hoogtepunten van het KNVI jaarcongres 2014 hadden voor mij niet zo veel te maken met de rest van het programma. Want dat waren toch echt al die mensen die naar het congres gekomen waren en waar ik er nog steeds te weinig van gesproken heb.

Ook al waren dat er nog best veel en werd ik wat verlegen toen enkele mensen me aanspraken omdat ze mijn blog lezen.

Ook al had ik de gelegenheid om naar een mooi verhaal van Arnoud Engelfriet te luisteren en werd ik wederom verlegen toen ik hem eindelijk de hand kon schudden – ik lees zijn blog al jaren – en ik als een klein jongetje eruit flapte dat hij mijn voorbeeld was als het gaat om presentaties over auteursrecht te geven. Ik hoop maar dat hij er vervolgens gehaast vandoor ging omdat hij de tram wilde halen …

Het was hoe dan ook een geweldige dag. Uiteindelijk moet elke vakvereniging het van de mensen hebben en heb je nou eenmaal geen inhoud zonder die collega’s. Nietwaar?

PS. Er zal ongetwijfeld nog een verslag volgen op de KNVI site maar, net als voor blogpraat, heb ik alvast even alle #knvi2014 tweets in een Excel verslag gezet. Dat is leuk voor later.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (21) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2020 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top