Weten wat je downloadt: Kobo ebooks met of zonder DRM

kobo ebooksToen er nog geen ebooks waren en je al je boeken in een boekwinkel kocht was het makkelijk. Je kon een boek vasthouden, bekijken, doorbladeren en op alle mogelijke manieren beoordelen voordat je naar de kassa liep om af te rekenen.

Met ebooks is het lastiger om vooraf vast te stellen wat je nou precies koopt. Is het een dik of dun boek? Is de opmaak goed (ook al kun je die op een ereader een beetje aanpassen)? Is een ebook voorzien van zichtbare watermerken? Kun je een ebook überhaupt wel op al je apparaten lezen? Wordt het ebook met of zonder DRM verkocht?

Kobo ebooks

Dat je als koper soms onaangenaam verrast kunt worden bleek enkele weken geleden toen eerst bij Barnes and Noble gekochte ebooks niet meer gedownload konden worden en dat later ook bij Kobo een aantal titels om vage redenen niet meer te downloaden waren. Dat werd korte tijd later ‘hersteld’ door Kobo maar wat nou precies het probleem was bleef onduidelijk. Kobo verkoopt ebooks met Adobe DRM, DRM-vrije ebooks en ebooks in het eigen Kobo ePub (kePub) formaat maar wanneer je nou precies te maken krijgt met welk soort ebook was niet altijd even goed af te leiden voordat je tot aankoop overging. Dat ging zelfs zo ver dat op diverse fora de tip werd gegeven om eerst de gratis preview toe te voegen aan je account zodat je dan tenminste kon zien met welk formaat je te maken had.

Dat kan beter

Klanten die moeten puzzelen om er achter te komen wat ze nou precies kopen. Dat moet Kobo geen geweldige PR geleken hebben en er zijn dan ook wat kleine wijzigingen doorgevoerd op de site van Kobo. Zo krijg je bij de beschrijvingen van de titels bij de download options (downloadopties) nu duidelijk te zien in welk formaat dat ebook te downloaden is en of dat ebook met of zonder DRM beschikbaar is.

kobo ebooks
De mogelijkheid om door te klikken op de titel van de reeks was me ook nog niet eerder opgevallen maar van de downloadopties weet ik zeker dat die er vorige week nog niet stonden. In het bovenstaande voorbeeld is te zien dat het ebook in ePub2 formaat te downloaden is en voorzien is van Adobe DRM. Dat is voor Kobo ook de standaard, want dat geldt voor het overgrote deel van de titels die verkocht worden, maar het is goed om te beseffen en te kunnen zien dat dit dus ook geldt voor Nederlandse ebooks die bij Bol.com (partner notabene van Kobo niet voorzien zijn van Adobe DRM. Inderdaad: Nederlandse ebooks worden bij Bol.com en andere ebookwinkels met een watermerkbeveiliging verkocht terwijl je bij Kobo nog steeds aan de slag moet met Adobe Digital Editions. Dat wil je volgens mij wel weten voordat je een ebooks koopt, toch?

kobo ebooks
Zelf let ik, waar mogelijk, vooral op de mogelijkheid om de ebooks te kopen (en te downloaden) die door de uitgever zonder DRM aangeleverd worden. Goede initiatieven moet je belonen vind ik en gelukkig zijn er enkele Amerikaanse uitgevers die van Kobo eisen dat hun ebooks zonder Adobe DRM verkocht worden. Het is jammer dat je nog steeds niet kunt zoeken of filteren op DRM-vrije ebooks maar nu kun je tenminste vooraf eenduidig zien of een titel wel of niet DRM heeft.

Helaas is Kobo nog steeds niet duidelijk als een ebook helemaal niet te downloaden is. Er is een kleine categorie titels die exclusief en alleen verkocht worden in het eigen kePub formaat. Dat formaat is bedoeld voor gebruik op de Kobo ereaders en apps maar kan niet gedownload worden vanuit je account. Of gekopieerd worden van je Kobo ereader naar een computer toe. Aangezien die titels niet gedownload kunnen worden zet Kobo daarom maar niets bij de omschrijving en ontbreken de downloadopties simpelweg.

kobo ebooks
Dat verdient de schoonheidsprijs niet natuurlijk, vooral omdat je niets hebt aan zo’n gekocht ebook als je geen Kobo ereader hebt. Er is geen downloadoptie in je Kobo library voor die titels en met dat probleem was deze hele kwestie nou net begonnen. Van een consument mag je misschien verwachten dat ze zich verdiepen in de fijnere nuances van ebooks, al was het maar om realistische verwachtingen te hebben van wat ze kopen, maar als verkoper moet je definitief beter je best doen om duidelijk te maken wat het precies is wat je verkoopt.

Soms snap ik heel goed waarom mensen ebooks zo’n onhandig gedoe vinden en liever papieren boeken kopen ….

@afbeelding via Pixabay met CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Ik vind het ook maar lastig. Ik ben zeker bereid om geld neer te leggen voor een ebook, maar gebruiks gemak staat erg hoog op mijn prioriteiten lijstje!

  Ik dacht dat een ereader een fijne manier zou zijn om een variatie aan boeken mee te nemen zonder dat ik een loodzware tas had, maar ik heb hem al jaren niet meer gebruikt omdat het gewoon niet mogelijk is om een boek fatsoenlijk te kopen.
  Het illegale downloaden voelt onprettig, is vaak helemaal niet handig, en je moet ook maar geluk hebben dat iemand een boek online zet wat je wilt lezen! Een USB’tje wat heen en weer gestuurd word heeft vaak eindeloze titels en auteurs zonder dat je kan zien wat het genre is, hoe de kaft eruit ziet, of wat the samenvatting is.

  Het is allemaal gewoon slecht geregeld.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top