Boekenplog: Hilarius Broekhuis (Almelo)

Meer dan 23 jaar geleden was ik klaar met de middelbare school in Almelo. Ik had mijn VWO diploma gehaald en was al bij enkele open dagen geweest om me te oriënteren op een vervolgstudie. Ik wist eigenlijk wel zeker dat ik de bibliotheekopleiding wilde gaan doen maar overwoog daar toch nog een jaartje mee te wachten toen ik in de Volkskrant een advertentie zag staan voor een medewerker bij een lokale boekhandel.

Ik schreef vervolgens mijn allereerste sollicitatiebrief, benadrukte mijn liefde voor bibliotheken en andere boekenplekken, en liet zoveel mogelijk weg dat ik bijna allemaal technische vakken in mijn VWO pakket had. Zelfs toen vermoedde ik al dat dit niet per se in mijn voordeel zou werken. Ik werd uitgenodigd voor mijn allereerste sollicitatiegesprek maar tot mijn grote teleurstelling kreeg ik de baan niet. Ze zochten ongetwijfeld iemand die het niet als een tussenstation zag maar enfin.

Dat was het hoofdstuk van boekhandel Hilarius in mijn leven. Ik ging alsnog studeren aan de bibliotheekopleiding in Deventer en verhuisde kort daarna ook naar die stad. Ik ben nooit meer terug geweest bij boekhandel Hilarius maar kon het natuurlijk niet laten om afgelopen week tijdens een bezoekje aan Almelo terug te keren naar de plek waar het ooit *niet* is begonnen :)

Hilarius Broekhuis

Hilarius zit nog steeds op de plek waar het 23 jaar geleden ook zat, ook al herkende ik het totaal niet terug dankzij de nieuwe panden die er staan aan de Koornmarkt. Het Kolkje, een prachtig stukje natuurgebied met beekje, zag er gelukkig nog precies zo uit zoals ik het me herinnerde.

20141117_115832

Gewoon midden in het centrum van Almelo!

Hilarius Broekhuis

Wat ook veranderd is, is dat Hilarius jaren geleden onderdeel is gaan uitmaken van boekhandel Broekhuis. Er zit een Broekhuis in Enschede, in Hengelo en dus ook in Almelo: HilariusBroekhuis. Het is nog lekker rustig op deze maandagmiddag want de boekhandel heeft net enkele minuten geleden de deuren geopend.

Hilarius Broekhuis

Hilarius Broekhuis blijkt uit 1 zeer grote ruimte te bestaan. Geen kelder, geen tweede en derde verdieping en logischerwijs geen trappen of lift. Dat kom ik niet vaak tegen maar het wil niet zeggen dat er niet veel te vinden is.

Hilarius Broekhuis

Aan de linkerwand staan de cadeau’s met daarnaast de rubrieken Kunst en hobby. Die staan in mooie lage kasten waardoor je goed overzicht houdt op de hele ruimte en er geen smalle gangetjes ontstaan. Doe meer met minder zeg maar.

Hilarius Broekhuis

Linksachteraan is de kinderboekenhoek. Met een klein speeltafeltje maar vooral met veel voorlees- en prentenboeken.

Hilarius Broekhuis

Via de esoterie en theoleogie sectie die vlakbij de kinderboekenhoek is zie ik ineens een foto van Adele hangen.

Hilarius Broekhuis

CD’s zijn overduidelijk niet zo populair mee maar de muziekdvd’s doen het nog wel goed zo te zien.

Hilarius Broekhuis

En daarmee ben ik aan de achterkant van de ruimte gekomen. Waarvandaan je natuurlijk wel prachtig een overzichtsfoto kunt maken met zicht op de ingang/uitgang.

Hilarius Broekhuis

Tijd om de andere zijde te bekijken :)

Hilarius Broekhuis

Spanning, fantasy en luisterboeken wachten me daar op.

Hilarius Broekhuis

Helaas alleen maar vertaalde fantasy in de kast en zo te zien geen Engelse SF & fantasy te bekennen. Dat was wel anders geweest als ze me 23 jaar geleden hadden aangenomen denk ik dan maar :)

Hilarius Broekhuis

Ook een krantentafel mag niet ontbreken.

Hilarius Broekhuis

En vanaf de krantentafel heb je ook prima zicht op de kassa waar ik eerder langs ben gelopen. De medewerkster/eigenaresse weet ik, zoals gewoonlijk, vakkundig te mijden op de foto maar ze staat er echt.

Hilarius Broekhuis

En dan ben ik de ruimte rondgelopen en sta ik weer vlak bij de ingang/uitgang. Met een laatste blik (en foto) achter me ga ik weer naar buiten om nog even te genieten van de omgeving.

Als je een keer in Almelo bent, vergeet dan niet om zowel de bibliotheek als HilariusBroekhuis te bezoeken. Twee mooie boekenplekken die echt meer aandacht verdienen dan het stoplicht waar Finkers het ooit over had.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top