Paginering van ebooks per boek en niet per hoofdstuk op je Kobo ereader

pagineringHet is waarschijnlijk niet iets waar je veel over nadenkt als je een boek leest. De paginanummers in het boek om bij te houden waar je bent gebleven. Paginanummers zijn echter niet zo vanzelfsprekend als je een ebook leest op een ereader want afhankelijk van het grootte van het scherm en hoe groot je de tekst, marges en regelafstand hebt ingesteld, zijn er natuurlijk meer of minder schermen om door te bladeren. Het is de reden dat (bijna) alle ereaders de voortgang in percentages weergeven want dat is onafhankelijk van de grootte van de ‘pagina’s’ of schermen van een ereader.

Omdat de meeste mensen het desondanks prettiger vinden om toch paginanummers te zien hebben o.a. de Kobo ereaders de optie om de paginanummers te gebruiken zoals die in veel ePub ebooks wordt gebruikt. Dit is een nummering die ook in de kantlijn wordt weergegeven en die uitgaat van de standaard opmaak van de uitgever.

Kobo ebooks

Maar voor de ebooks die door Kobo zelf worden verkocht (in hun ebookstore) gebruikt Kobo een eigen versie van het ePub formaat. Eén van de verschillen tussen een regelier ePub ebook en een Kobo ePub ebook (KePub) is hoe de laatste omgaat met paginanummering. Dat is zo ingericht dat, in de onlosmakelijke combinatie van een KePub ebook op een Kobo ereader, de paginering per hoofdstuk wordt getoond. Je ziet dan dus hoe ver je bent in het hoofdstuk dat je aan het lezen bent maar je hebt geen enkele indicatie hoever je in het boek zelf bent. En dat kon je niet veranderen tenzij je erg ingewikkeld ging doen met een Calibre plugin om de ereader te forceren de paginering voor het gehele boek te gebruiken.

kobo_reading_settings paginering

Firmware versie 3.11

Dat *kon* je niet veranderen maar dat is dus verleden tijd. Met de nieuwe 3.11 update van de software voor de Kobo Glo, Kobo Aura, Kobo Aura HD en de Kobo Aura H20 voegt Kobo eindelijk de optie toe in de instellingen om te wijzigen hoe de voortgang in een ebook wordt getoond. Bij de leesinstellingen (reading settings) vind je, behalve een nieuwe mogelijkheid om met 1 hand te kunnen bladeren door een ebook, nu ook een nieuwe instelling waarbij je kunt aangeven of je de voortgang per hoofdstuk of voor het gehele boek wilt zien.

kobo_reading_settings paginering
Daaronder kun je ook nog steeds kiezen om, in plaats van paginanummers, een percentage te zien of de geschatte tijd die je nog nodig hebt. Dit geldt dan vanzelfsprekend ook voor het gehele boek als je de optie daarboven aangepast hebt.

Het is een kleine wijziging maar wel eentje die een grote irritatie (bij mij) weghaalt bij gekochte Kobo ebooks!

De nieuwe 3.11 firmware met de nieuwe opties wordt automatisch geïnstalleerd als je je Kobo Glo, Aura, Aura HD of Aura H2O ereader synchroniseert via wifi.

@foto via Pixabay met een CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

 1. Maar de mogelijkheid om het nummer van de bladzijde op te geven zou nog veel simpeler zijn. Dat kon bij de Sony e-readers wél. En dát was wel erg handig.

  Reply

 2. Is deze wijziging (waardoor je het totale aantal pagina’s ziet) ook door te voeren op de Kobo-app die ik op m’n iPad heb? Vast vriendelijk bedankt voor het antwoord!

  Reply

 3. Ik wil dit ook graag in de app van Kobo, zodat ik zowel op mijn e-reader als de app dezelfde instelling heb

  Reply

 4. Hoi, Ik gebruik Kobo desktop op mijn laptop en wil de pagina nummering aanpassen… Hoe doe ik dit? Ik wil dit niet per hoofdstuk…

  Reply

  • Hoi Yaëllie, helaas is dit 1 van de dingen die je niet kunt aanpassen als je via de Kobo desktop software leest. Tekstgrootte, lettertype, uitlijning, marges en regelafstand vind je daar terug in de instellingen maar je kunt de paginanummering niet wijzingen. Die blijft standaard op een nummering per hoofdstuk staan.

   Reply

   • Maar ik heb de pagina nummers nodig voor mijn bachelorproef… Er moet toch iets zijn dat ik kan doen??

    Reply

    • Bij ebooks kun je nooit betrouwbaar naar paginanummers verwijzen want die worden – ook als je ze wel kunt instellen – dynamisch weergegeven, afhankelijk van de grootte van het scherm, ingestelde marge, regelafstand en natuurlijk lettergrootte. Een specifieke passage kan dus op pagina 10, 2 maar ook 50 staan als je de letters maar groot genoeg instelt.

     Voor je proefschrift heb je echter de paginanummers niet nodig. Als je verwijst naar een boek dan stelt (o.a.) de APA-richtlijn dat je moet verwijzen naar:

     Auteur, A. (jaar van uitgave). Titel boek. Plaats: Uitgever.

     De vorm van het boek en de paginering heb je dan niet nodig. Wil of moet je die nummering per se wel van je opleiding opnemen? Dan zit er niets anders op dan een papieren exemplaar te raadplegen. Of je docent te wijzen op de APA richtlijnen https://www.auteursrechten.nl/apa-richtlijnen

     Reply

 5. Kan ik op een Kobo H20 edition 2 ook meteen de laatste bldz ve boek lezen zonder alles door te bladeren?

  Reply

  • Nee, niet meteen. Maar je hoeft ook niet alles door te bladeren natuurlijk. Je kunt op elke Kobo tijdens het lezen op het scherm tikken – zodat je het menu te zien krijgt – en vervolgens op <-> klikken voor het menu met de navigatie. Hier kun je de inhoudsopgave vinden maar ook de ronde schuifknop helemaal naar rechts schuiven zodat je op de laatste pagina terecht komt van het boek.

   Reply

 6. One can change it while reading but it keeps jumping back to “percentage read”, much to my irritation.

  Reply

 7. Ik moet op de blz tikken van mijn kobo ( zie ik alle mogelijkheden) om paginanummer
  te zien. Was niet, kon het tijdens lezen zien. Kan dat anders?

  Reply

 8. Kan ik op mijn kobo arc 7 hd de paginanummers van het gedrukte boek te voorschijn halen? Ik krijg nu slechts de nummering per hoofdstuk.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top