Een prepaid ebook-abonnement bij Elly’s Choice (mbv een cadeaukaart)

elly's choice cadeaukaart
Ik moet het Elly’s Choice wel nageven. De Nederlandse ebook-abonnementsdienst van VBK Uitgevers en Dutch Media Uitgevers, waarbij je elke maand 10 ebooks uit hun fondsen kunt downloaden, timmert aan de weg en probeert op zo veel mogelijke manieren nieuwe gebruikers te vinden. Behalve een jaarabonnement – ja het is echt een jaarabonnement ook al wordt er over 2,99 euro per maand gesproken op de site – zijn er deals gesloten met Samsung waardoor je bij aankoop van bepaalde modellen tablets gratis een maandje Elly’s Choice cadeau krijgt.

Een maand lang de toegang tot Elly’s Choice cadeau krijgen is nu echter niet meer voorbehouden tot de kopers van Samsung tablets, las ik anderhalve week geleden op Boekblad. Elly’s Choice is namelijk afgelopen maandag (1 december) begonnen met de verkoop van cadeaukaarten die twee maanden lang toegang geven tot het beschikbare aanbod van ebooks. Voor €9,99 koop je dan feitelijk een prepaid abonnement waarbij je gedurende de twee maanden 20 ebooks kunt downloaden.

Dat is vanzelfsprekend gemiddeld per ebook duurder dan hun jaarabonnement van €35,88 waarbij je dan 120 ebooks kunt downloaden. Het feit dat je niet vast zit aan een jaarabonnement is echter wel een groot voordeel en aangezien je zelf kunt bepalen wanneer je dat abonnement start, weet je ook vooraf welke 20 ebooks je koopt met de cadeaukaart. De titeloverzichten worden namelijk altijd 1 maand van te voren op de site van Elly’s Choice gezet. Ik ben zelf niet echt geïnteresseerd in een jaarabonnement met Nederlandstalige ebooks – ik lees eigenlijk alleen maar Engelstalige titels – maar ik ben wel nieuwsgierig naar hoe Elly’s Choice werkt en hoe het precies zit met de gewatermerkte ebooks. Een prepaid abonnement van twee maanden klinkt dan als een uitstekende investering, nietwaar?

Even naar Primera

De Elly’s Choice-cadeaukaarten zijn voorlopig exclusief verkrijgbaar bij Primera en dat betekende dat ik afgelopen maandag bij een vestiging langsging in Zwolle om zo’n cadeaukaart op de kop te tikken. Daar bleken Elly’s Choice en de gelijknamige cadeaukaarten nog geen grote bekendheid te genieten. Pas nadat ik de medewerkers duidelijk had gemaakt dat de cadeaukaarten alleen bij de Primera te koop waren, voor welk bedrag ze waren en ik E-L-L-Y-‘-S-C-H-O-I-C-E gespeld had voor het betere nazoekwerk in de computer bleken ze inderdaad een stapeltje op voorraad te hebben. Als compensatie werd de cadeaukaart extra sjiek ingepakt en durfde ik niet meer te vertellen dat ik het voor mezelf had gekocht.

Even naar ellyschoice.nl

Het verzilveren van de cadeaukaart ging gelukkig een stuk eenvoudiger.

elly's choice cadeaukaart
Op de cadeaukaart staat dat je op de site van Elly’s Choice naar ‘Cadeau gekregen’ moet gaan maar daar bedoelen ze vast ‘Cadeaucode gekregen?’ mee.

elly's choice cadeaukaart
Even twijfelde ik of de code wel toegang gaf tot twee maanden (en twintig ebooks) Elly’s Choice want dat had wel iets duidelijk gekund (“van deze en volgende maand” bijv.). Wel weer goed dat benadrukt wordt dat het abonnement automatisch stopt.

elly's choice cadeaukaart
Na het overtikken van de code, die onder de barcode op de cadeaukaart staat, wordt gelukkig wel duidelijk dat het om twee maanden Elly’s Choice gaat. Tijd om een account aan te maken via ofwel Facebook dan wel met je mailadres. Aangezien je bij die laatste optie niet meteen je halve doopceel doorgeeft aan een commerciële partij kies ik daar voor. Voordat je verder gaat naar stap 2 is het wel belangrijk om de algemene voorwaarden te lezen. Daar staan een aantal zaken in die je mijns inziens wel moet weten.

elly's choice cadeaukaart
Zou ik de eerste zijn die de tikfout ziet bij het controleren van de bestelling? Enfin, de cadeaucode wordt ter bevestiging getoond en daar moet nog de pincode bij opgegeven worden die onder de kraslaag op de kaart zit. Is dat eenmaal gelukt, dan is je account aangemaakt en moet je alleen nog een activatielink aanklikken die naar het mailadres is gestuurd dat je hebt opgegeven. Ter controle of je wel een geldig mailadres hebt ingevuld.

elly's choice cadeaukaart
Na het activeren van je account ben je klaar en vind je bij de downloads de titels van deze maand. Je kunt zien welke tien titels de twee voorgaande maanden werden aangeboden maar die zijn – logischerwijs – niet toegankelijk. De titels die wel binnen je abonnement vallen kun je maximaal drie keer downloaden en op alle ereaders of ereading apps lezen.

Watermerkbeveiliging

De ebooks van Elly’s Choice worden tijdens het downloaden voorzien van een watermerk. Dat is feitelijk een heel proces waarbij meerdere zichtbare en onzichtbare kenmerken worden aangebracht in het ebook. Alle ebooks krijgen o.a. een bestandsnaam in het formaat titelvanhetboek_abonneenaam_ISBN.epub, een extra pagina aan het begin waarop het logo van Elly’s Choice en de naam van de abonnee weer staan en een disclaimerpagina aan het eind van het ebook met nogmaals de abonneenaam plus een algemene tekst over de gebruiksrechten.

elly's choice cadeaukaart
Al met al komt mijn naam vaker voor in de gedownloade ebooks dan de naam van de auteur ;)

Conclusie

Cadeaukaarten (of prepaid kaarten, afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt) zijn mijns inziens ook in het digitale tijdperk een uitstekende manier om sommige diensten te gebruiken zonder meteen vast te zitten aan een abonnement dat je per se moet koppelen aan je bankrekening of creditcard. Ik gebruik ze om die reden voor o.a. de Nintendo eShop, Apple iTunes en de Playstation Store. Dat je nu ook een prepaid abonnement op een ebookdienst kunt afsluiten is tamelijk uniek lijkt me.

De cadeaukaarten van Elly’s Choice zijn tot 1 jaar na aanschaf te gebruiken en dat betekent dat je nog even kunt wachten tot er titels aangeboden worden die je ook graag wilt lezen. Daarnaast zit je nergens aan vast, in tegenstelling tot het reguliere jaarabonnement dat je zelf moet opzeggen, en hoef je met een cadeaukaart niet gelijk al je persoonsgegevens door te geven zolang je maar niet je Facebookaccount gebruikt om je account bij Elly’s Choice aan te maken.

Dus als je nog een cadeautje zoekt voor Sinterklaas of Kerst?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top