Afbeeldingen zoeken: Photos for Class

pexels

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor gebruik in lessen of om leerlingen en studenten naar door te verwijzen. Niet alleen moet je goed oppassen als het om auteursrechten op foto’s gaat maar foto’s moeten ook ‘veilig’ zijn voor jongeren. Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik al eerder besproken heb maar Photos for Class is bedoeld voor gebruik in het lager en middelbaar onderwijs.

Photos for Class

photos for class
Wat doe je als je voor je lessen op zoek bent naar veilige (niet expliciete) foto’s die je ook nog eens met een Creative Commons licentie mag gebruiken? Dan kun je gebruik maken van de vele fotosites die er te vinden zijn op internet en handmatig gaan zoeken naar geschikte foto’s. Of je ontwikkelt een eigen aangepaste zoekmachine die filtert op de criteria die voor het onderwijs handig zijn. En dat is precies wat de makers van Photos for Class gedaan hebben. Het is een eenvoudige zoekmachine die de foto’s van Flickr doorzoekt die onder een Creative Commons licentie te gebruiken zijn. Flickr hanteert namelijk zelf ook een aantal richtlijnen als het gaat om wat voor soort foto’s je mag uploaden.

Photos for Class gebruikt daarbovenop nog een paar extra filters waardoor je op een aantal woorden simpelweg niet kunt zoeken en waarbij ‘twijfelachtige’ foto’s ook niet terug te vinden zijn, ook al zijn ze wel vindbaar bij Flickr.

Zoekresultaten

photos for class
Het filteren heeft weinig of geen invloed op de snelheid. Tik een zoekterm in op de voorpagina en je krijgt meteen de zoekresultaten terug. Deze worden als grote thumbnails weergegeven zonder verdere omschrijving. Onder elke foto in de zoekresultaten staan een drietal linkjes:

  • Download om de foto te downloaden;
  • View on Flickr om doorklikken naar de fotopagina op Flickr waar je wel de hele beschrijving kunt nalezen;
  • Report photo waarmee je de foto als ongewenst kunt markeren. Na een handmatige controle wordt die foto in de toekomst eventueel niet meer meegenomen in de zoekresultaten.

Downloaden en naamvermelding

Zolang je de gevonden foto’s niet wilt bewerken maakt het niet uit welke van de zes Creative Commons licenties meegegeven is aan de foto’s. Het enige wat ze echter allemaal vereisen is een correcte naamsvermelding van de maker van de foto. Daar doet Photos for Class iets slims mee want de naamsvermelding wordt automatisch als tekst toegevoegd *in de foto* tijdens het downloaden. Op die manier hoeven leraren niet zelf op zoek te gaan naar de naam van de fotograaf op Flickr en kunnen gevonden foto’s meteen gebruikt worden.

photos for class

Hoewel Photos for Class zich specifiek richt op het gebruik van foto’s door leraren in het lager en middelbaar onderwijs, is het dankzij de automatische naamsvermelding ook een prima zoekmachine voor iedereen die wel eens een foto wil gebruiken op een website, blog of in een presentatie.

Eentje om toe te voegen aan je favorieten?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top