Acht jaar Vakblog

8 jaar Vakblog
Het is vandaag alweer 8 jaar geleden dat ik besloot om te gaan schrijven over de interessante websites, nieuwtjes en weetjes waar ik bijna dagelijks tegenaan loop. Nadat ik jarenlang teksten ‘gewoon in html’ op mijn eigen site had staan leek een blog me een wat beter idee om op die manier minder tijd kwijt te zijn met de vormgeving. Ik installeerde Pivot 0.12, dacht na over een naam voor mijn blog en kwam uiteindelijk op Vakblog uit. Ik twijfelde nog wel even of ik een omschrijving als (merk)naam zou gebruiken maar de term vakblog werd (en wordt) maar nauwelijks gebruikt en het leek me geen probleem om hem mezelf toe te eigenen. Ik deed er nog een ondertitel “Werken met informatie” bij omdat het dan wel duidelijk zou zijn in welk vakgebied er geblogd ging worden.

Dat Vakblog (met een hoofdletter) de naam van mijn vakblog (met kleine letter) is heeft me altijd wel geamuseerd eigenlijk. Helemaal toen mijn blog enkele jaren geleden wat populairder werd en, in Google tenminste, er bijna geen onderscheid meer was tussen Vakblog en een vakblog.”Zoek je op een vakblog, dan kom je op mijn blog”, zei ik nog enigszins trots tijdens een zoeken-op-internet instructie. Toen ik vorig jaar echter de Victorine van Schaickprijs won, las ik echter in het juryrapport dat ik deze gewonnen had “voor mijn vakblog Werken met Informatie”. Tja ;)

Terugblik op het achtste jaar

Hoe dan ook, nadat ik met drie blogposts op 6 december 2006 begon staat de teller inmiddels op 1410. De vorige verjaardag vierde ik dat nog met 1171 en dus heb ik toch nog 239 blogposts weten te schrijven, ook al heb ik het dagelijkse bloggen losgelaten. Twintig per maand vind ik echter nog steeds best veel eigenlijk, zeker omdat ik er ook veel tijd insteek. Tijd die lastig te vinden is naast mijn werk, gezin en andere hobbies die ook aandacht opeisen.

Het afgelopen jaar ben ik daarom meer gaan werken met terugkerende rubrieken. Zoals de Recht op informatie columns uit de IP die ook hier op mijn blog verschijnen en de Afbeeldingen zoeken reeks waarin ik af en toe een fotosite bespreek waar je gratis foto’s kunt vinden. En begon ik, nadat ik het idee al een jaar daarvoor had uitgewerkt, dan toch eindelijk met de boekenplogs: fotoverslagen van boekenplekken met korte omschrijvingen erbij. Ik heb tot nu toe 23 bibliotheken, boekwinkels en antiquariaten bezocht en in beeld gebracht. Ontzettend leuk om te doen hoewel het uiteindelijk maar nauwelijks tijd bespaarde want ook die blogposts zijn best wel bewerkelijk om te maken.

Tussendoor schreef ik het afgelopen jaar natuurlijk weer veel over o.a. auteursrechten, uitlenen van ebooks door de bibliotheken, doorverkopen van ebooks via Tom Kabinet, Blendle, de nieuwe Bibliotheekwet, (sociale) DRM, ereaders, Calibre en die weetjes/tips die ik min of meer voor mezelf schrijf zodat ik ze niet vergeet.

Maar ook al schrijf ik sommige dingen echt voor mezelf op, in 2014 kwamen er meer bezoekers dan ooit tevoren op dit blog terecht. De overgrote meerderheid vinden hun weg via Google en Twitter maar er zijn ook meer maandelijks terugkerende lezers waardoor Vakblog nu elke maand meer dan 20.000 unieke bezoekers heeft. Dat had ik 8 jaar geleden niet kunnen dromen en het is nog steeds een onwerkelijk idee nu.

En het negende jaar?

Of ik nu 10 bezoekers heb of 20.000, ik schrijf gewoon door want dat is precies wat ik zo leuk vind aan bloggen. Nieuwe manieren vinden om iets op te schrijven en betere manieren zoeken om iets te vertellen. Ik ga volgend jaar ook door met Recht op informatie, de boekenplogs, de blogposts over Afbeeldingen zoeken en het kan bijna niet anders dan dat ik blijf schrijven over de ontwikkelingen qua auteursrechten, ebooks en bibliotheken.

Maar er gaat ook wel iets veranderen denk ik. In de vorm misschien of anders in de frequentie. Meer inhoudelijke artikelen maar dan minder vaak. Of juist vaker korter nieuws in een nieuwsbrief-formaat waar ik met de tweetweekoverzichten al mee experimenteer. Of mezelf eens een maandje vrijaf geven om andersoortige dingen te schrijven die niet op dit blog thuishoren. En wie weet lukt het me komend jaar wel om een paar mooie gastblogs op dit blog te krijgen van mensen die verstand hebben van de dingen waar ik zelf te weinig verstand van heb. Ik ben zelf ook benieuwd :)

Hoe dan ook, op naar het negende jaar!

@afbeelding via Pixabay met een CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (19) Write a comment

 1. Hmmm…. mijn felicitaties zijn opgegeten door de software denk ik . Hierbij dus nog maar een poging tot feliciteren met je blog, waar ik zoveel van leer. Waarbij ik ook nog wil opmerken dat je met alle moeite en tijd die je erin stopt misschien ook eens moet kijken naar de mogelijkheden om er wat geld voor terug te krijgen, via dingen als google ads en sponsored links.

  Reply

 2. Beste Raymond, gefeliciteerd met 8 jaar Vakblog, mooie prestatie. Ga vooral zo door. Ik lees niet alles maar wel veel van je blogs. Je opmerking en verwijzing m.b.t. “Nederland en de Bibliotheekwetenschap” was een goeie. Het is inderdaad zorgelijk dat de vakopleiding zo langzamerhand onherkenbaar wordt.
  Succes met de volgende 8 jaar.
  Hartelijke groet, Peter

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top