Gecureerd nieuws in Trove

trove
Door redacteuren gefilterd en geselecteerd nieuws? Klinkt dat beter dan ‘gecureerd’? Het voelt vreemd om het Engelse begrip ‘curation’ op zo’n manier te vernederlandsen. De VanDale kent die definitie van curatie ook niet maar de Oxford Dictionary natuurlijk wel:

Select, organize, and present (online content, merchandise, information, etc.), typically using professional or expert knowledge:
‘people not only want to connect when using a network but they also enjoy getting credit for sharing or curating information.’
(as adjective curated) a curated alternative to the world’s most popular video portal

Ook al weet de Dikke van Dale nog niet wat content curatoren zijn, het is wel definitief een trend aan het worden. In plaats van een gigantische stortvloed aan nieuws(berichten) over je heen te krijgen uit duizenden bronnen is het idee achter content curatie dat het nieuws gefilterd en geselecteerd wordt door een expert, al dan niet ondersteund door slimme technieken die al een voorselectie kunnen maken. Het is als praktijk geen nieuw iets natuurlijk want op Twitter en op blogs wordt er ook al flink aan curatie gedaan. Mensen zijn nou eenmaal eerder genegen op een linkje te klikken naar een artikel als dat afkomstig is van een bekende (expert). En dus zoekt (bijv.) Blendle naar experts die de honderden artikelen die dagelijks verschijnen op de site gaan selecteren per onderwerp.

Bekende andere voorbeelden die aan content curatie doen zijn Flipboard en mijn favoriet Zite, die inmiddels door Flipboard overgenomen is. Beide apps bieden voorgeselecteerd nieuws aan per onderwerp vanuit een redactie maar geven eindgebruikers ook de mogelijkheid om een eigen magazine te beginnen waar ze zelf artikelen kunnen selecteren en delen met anderen.

Trove

Flipboard en Zite zijn echter alleen maar beschikbaar als apps voor diverse platformen en kunnen niet in de browser gebruikt worden. Bij Trove kan dat wel.

Trove is begin 2014 gestart door de vorige eigenaar van de Washington Post (de krant werd eind 2013 verkocht aan Jeff Bezos, CEO van Amazon) en is feitelijk een vernieuwde versie van de Social Reader app dat ooit onderdeel uitmaakte van de Washington Post site. Trove werkt met hetzelfde principe als Flipboard of Zite: een kleine redactie filtert dagelijks nieuwsartikelen uit duizenden bronnen naar algemene onderwerpen als sport, entertainment nieuws en de headlines. Daarnaast kunnen eindgebruikers een expertrol oppakken en zelf met een ‘trove’ beginnen (het woord heeft geen goede Nederlandse vertaling maar met ‘schatkamer’ kom je in de buurt denk ik) om een selectie van nieuwsartikelen aan te bieden.

troveHet nieuws komt bijna exclusief uit Engelstalige bronnen maar er zijn veel interessante troves te vinden als je dat geen bezwaar vindt. Ik heb me meteen geabonneerd op copyright, ebooks, ereaders, libraries en intellectual property report en hoewel ik wel overlap zie met Zite, komt er ook veel nieuws binnen dat ik nog niet elders zag.

Behalve via trove.com is Trove ook te gebruiken als app. Er is een Android app met een meer traditionele vormgeving en een iOS app waarbij het hoofdscherm met artikelen als een paneel over de menu’s met iconen ligt. Het is even wennen maar het werkt fijn als je er een tijdje mee gewerkt hebt.

Trove kan ook suggesties geven aan de hand van links die in je Facebook of Twitter tijdlijn voorkomen, mits je de site toegang geeft tot je accounts. Ik heb dat met Twitter getest maar daar komt (voorlopig) alleen nog maar een foutmelding uit voort.

Zoek je dus nieuws dat verder gaat dan alleen de RSS feeds of nieuwssites die je dagelijks volgt, dan zou je Trove eens kunnen proberen. De kans is groot dat je dan nieuwsberichten voorbij ziet komen uit bronnen waarvan je het bestaan niet kende. En wie weet vind je het wel leuk om je eigen trove te beginnen?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top