Controleer de muziekrechten voor je een video uploadt bij YouTube

youtube muziekrechtenEr worden elke minuut vele honderden video’s geupload naar YouTube. Ongeacht welke doel mensen hierbij voor ogen hebben, op het moment een video op YouTube wordt gezet is het gewoon een openbaarmaking zoals bedoeld in de Auteurswet en krijg je te maken met het auteursrecht. YouTube waarschuwt iedere gebruiker om geen auteursrechtelijk beschermd materiaal (van een ander) te uploaden maar het is duidelijk dat niet iedereen deze waarschuwing ter harte neemt.

Behalve dat er vaak geprobeerd wordt om tv afleveringen en films te uploaden gaat het ook regelmatig mis met de muziek die in video’s gebruikt wordt. Met alle aandacht voor het maken van filmpjes is het selecteren van muziek vaak een bijzaak. Ook nog letten op welke muziek je wel of niet mag gebruiken is zeker geen leuk aspect van het maken van een filmpje maar eigenlijk wel één van de meer essentiële zaken. YouTube maakt namelijk gebruik van een geautomatiseerd controlesysteem (Content ID) om geüploade video’s te screenen op het voorkomen van auteursrechtelijk beschermde content.

Content ID

Content ID is feitelijk een set aan tools voor rechthebbenden wiens content (met grote regelmaat) geüpload wordt op YouTube. Rechthebbenden – meestal tv/filmstudio’s en muziekuitgevers – uploaden dan zelf via die tools hun content als referentiemateriaal naar de servers van YouTube en kunnen aangeven hoe er door YouTube gehandeld moet worden als die content door het publiek op YouTube gezet wordt. Bijvoorbeeld door deze content automatisch te laten blokkeren maar er kan ook gekozen worden om eigen advertenties toe te voegen aan de geüploade video’s.

Dat betekent dat al het video materiaal door YouTube automatisch vergeleken wordt met hun database vol referentiemateriaal. Als de video of de audio herkend wordt, dan wordt ook meteen de actie uitgevoerd die de rechthebbende heeft ingesteld voor die specifieke video. Veel mensen voorzien hun zelfgemaakte video’s van een bekend stukje popmuziek? Na het uploaden heb je dan kans om een video te krijgen met absolute stilte eronder omdat de gehele audiotrack uit voorzorg is verwijderd. Afhankelijk van hoe het zit met de muziekrechten van een muzieknummer kan het ook zijn dat de video in zijn geheel verwijderd wordt of in bepaalde landen niet getoond wordt.

Zelf de muziekrechten controleren

Tot nu toe was er geen enkele manier om vooraf te kunnen controleren wat er ging gebeuren met je video als je die voorzien had van een muzieknummer. Behalve door het te uploaden en maar af te wachten wat er ging gebeuren natuurlijk. Of door de vrij te gebruiken muziek van YouTube’s Audio Library onder je video te zetten.

Dat is nu veranderd want de Audio Library heeft een extra tabblad Ad-supported music gekregen waarin gezocht kan worden naar populaire muzieknummers om te controleren hoe het met de gebruiksrechten van die muziek zit. Op die manier weet je dus wel precies wat er met je video gebeurd als je een specifiek muzieknummer in die video gebruikt.

Zoals gezegd vind je deze zoekfunctie in de Audio Library van YouTube. Die zit behoorlijk goed verborgen in het dashboard van Creator Studio, waarvan je de link aantreft als je op je eigen profielfoto rechtsbovenaan klikt op de site van YouTube.

youtube audiolibrary muziekrechten
In het voorbeeld hierboven heb ik gezocht op een klassieker, The Final Countdown van de Zweedse band Europe. Je krijgt vervolgens de zoekresultaten terug die je open kunt klappen om de gebruiksrechten te zien terwijl je met een indicator rechts kunt zien hoe populair het muzieknummer is op YouTube. Niet in het gebruik maar hoe vaak er op gezocht wordt gok ik overigens.

youtube audiolibrary muziekrechten
The Final Countdown gebruiken in je video is zo te zien geen goed idee. Content ID zal de video dan blokkeren of ontdoen van de gehele audiotrack. Meer succes heb je met een andere hit van Europe, Carrie. Een video die dit nummer gebruikt is, op twee landen na, gewoon te zien en te beluisteren. Hier zie je echter wel het kopje Monetization opduiken dat stelt dat je geen eigen advertenties kunt plaatsen bij een dergelijke video. Het is goed om te beseffen dat dit dus betekent dat de rechthebbenden van het muzieknummer wel advertenties bij jouw video kunnen (laten) plaatsen!

En dat is waarschijnlijk ook de reden waarom er behoorlijk veel (zeer) bekende muziek gewoon gebruikt kan worden. Het is onmogelijk om precies na te gaan maar ik weet redelijk zeker dat de meeste commercieel uitgebrachte muziek eerder niet gebruikt kon worden en geblokkeerd werd via Content ID. Het lijkt er op dat enkele grote muziekuitgevers een andere koers ingezet hebben en via advertenties inkomsten hopen te genereren door de muziek beschikbaar te maken voor YouTube gebruikers.

Update 18 maart 2018: Het tabblad Ad-supported music is uit de Audiobibliotheek gehaald en is een los onderdeel geworden dat je in het menu terugvindt onder Muziekbeleid. Hier kun je op muzieknummers zoeken die je wilt gebruiken en zien wat YouTube er vervolgens mee doet.

muziekbeleid youtube

In het (oude) voorbeeld van The Final Countdown van Europe zie je dat het nummer nu dus wel gebruikt kan worden maar dat er advertenties bij weergegeven zullen worden.

Als je liever geen advertenties bij je video’s wilt hebben, dan kun je in elk geval vooraf controleren of je dat risico loopt bij bepaalde muziek. En wil je er zeker van zijn, dan kun je maar beter muziek gebruiken uit andere bronnen zoals Dig CC Mixter, Open Music ArchiveFree Music Archive of het audio archief van The Internet Archive. Die muziek kun je wel vrijelijk gebruiken bij je geüploade video’s.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (99) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top