Tweetweekoverzicht: Facebook, Google News, Bob Evers, de Sony hack, Swets en de Pirate Bay

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat het over de Facebook voorwaarden, watermerken van foto’s, hervorming van het Europese auteursrecht, Bob Evers, Kindle ereaders bij de Mediamarkt, Sony, Google News in Spanje, schikt de Staat voor 33,5 miljoen euro met Stichting de Thuiskopie, de kosten van het faillissement van Swets en gaat de Pirate Bay offline.

De privacy illusie van Facebook

Je behoudt weliswaar je auteursrecht op alles wat je plaatst op Facebook maar zowel in de oude als de nieuwe voorwaarden (die per 1 januari 2015 ingaan) geef je Facebook het recht om feitelijk alles te doen met jouw content waar ze zelf zin in hebben. Wil je dat niet, dan moet je het daar niet neerzetten of uberhaupt geen Facebook account beginnen. Dan kun je wel denken slim te zijn en in een bericht Facebook te verbieden gebruik te maken van jouw content zonder toestemming maar dat heeft werkelijk nul impact.

Watermerken van foto’s

Je eigen foto’s voorzien van een watermerk kan een goed idee zijn om op het misbruik/gebruik ervan toe te zien maar er zitten ook nadelen aan het ontsieren van je foto’s natuurlijk.

Hervorming van het auteursrecht op de Europese agenda

Zou het er toch van komen? De Europese Commissie heeft vorig jaar een uitgebreide consultatie georganiseerd en met de resultaten daarvan lijken ze volgend jaar echt aan de slag te gaan met een nieuw Europees auteursrechtenbeleid. Ik ben benieuwd.

Bob Evers serie wordt opnieuw uitgegeven

Ik was als tiener een groot fan van de Bob Evers serie (of de Jan Prins, Bob Evers en Arie Roos serie want ik snapte nooit waarom de reeks boeken naar slechts 1 van het drietal genoemd is) en ik heb alle boeken in die tijd gekocht. En ook al zal het allemaal wat gedateerd aanvoelen vrees ik om ze opnieuw te gaan lezen, ik vind het wel erg mooi dat Dutch Media Books de rechten heeft verkregen en de serie opnieuw gaat uitbrengen. Zowel op papier als ebook. Hopelijk wordt er bij de prijs van de ebooks rekening gehouden met nostalgische lezers die niet van plan zijn de 32 delen voor tien euro per stuk aan te schaffen. Ik pleit voor een leuke bundel van alle 32 digitale deeltjes voor een zacht prijsje.

Kindle ereaders bij de Media Markt

Nu Amazon.nl in Nederland gelanceerd is zou je denken dat de Kindle ereaders ook rechtstreeks vanuit Nederland geleverd worden. Dat is niet het geval want je wordt op de Kindle pagina doorverwezen naar de Duitse Amazon site. Wil je per se in Nederland een Kindle ereader kopen, dan kun je nu gewoon naar de dichtstbijzijnde Media Markt gaan want daar zijn ze sinds afgelopen week ook te koop. Ik ben wel benieuwd hoeveel er terug worden gebracht nadat kopers ontdekken dat ze hun voorraadje illegale ebooks in het epub formaat er niet op kunnen lezen ;)

De hack bij Sony Pictures

Eind november blijken de computers van Sony (Pictures) gehacked te zijn waarbij er enorm veel vertrouwelijke documenten en mails buit zijn gemaakt. Met enige regelmaat beginnen de zaken uit te lekken doordat de hackers de informatie online zetten en naar aanleiding hiervan zijn er diverse nieuwsberichten geweest die er vooral op uit lijken te zijn om het leven van Sony Pictures en hun personeel lastig te maken. Een onsmakelijke zaak die echter wel een kijkje verschaft in het interne beleid van Sony Pictures.

Italië en Malta verlagen de btw op ebooks

Hoewel over ruim 2 weken de nieuwe BTW regels van kracht worden lijken diverse Europese landen niet lijdzaam te willen afwachten tot hun burgers ineens fors meer moeten gaan betalen voor ebooks. Ook al is dat tegen de regelgeving van de EU, Frankrijk en Luxemburg hebben het btw-tarief op ebooks enige tijd geleden al verlaagd en nu zijn daar Italië en Malta bijgekomen die hun btw-tarieven gelijk getrokken hebben naar die op papieren boeken (respectievelijk 4% en 5%). Het artikel vergelijkt dit met de Britse situatie waarbij er 20% btw zit op ebooks maar in Nederland ligt dat dus nog steeds een procent hoger. Italië had 22% en dankzij hun nieuwe tarief van 4% lijkt het erop dat Nederland vanaf 1 januari één van de duurste landen is voor ebookliefhebbers.

Spaanse uitgevers en kranten verdwijnen uit Google News

Na de wijziging van de Spaanse auteurswetgeving – die Spaanse uitgevers verplicht Google te laten betalen om fragmenten uit nieuwsartikelen te tonen in Google News – zat er niet heel veel anders op voor Google. In Duitsland konden de uitgevers tenminste nog terugkrabbelen maar dat is in Spanje niet eens een optie voor de uitgevers. Google kondigde vorige week dan ook aan dat met ingang van dinsdag 16 december alle nieuwsberichten van de Spaanse uitgevers verwijderd worden uit Google News en dat de Spaanse Google News gesloten wordt. Iets dat ongetwijfeld stevige negatieve consequenties zal gaan krijgen voor de bezoekersaantallen voor de Spaanse kranten en dat haaks staat op het idee achter de wetswijziging om middels het afpersen van Google een nieuw verdienmodel voor online content juist meer inkomsten te genereren. Ik ben benieuwd of Spanje hun bizarre wetswijziging terugdraait in de toekomst.

De Staat schikt met de Stichting Thuiskopie

De Nederlandse Staat besloot 1 mei 2007 de thuiskopievergoeding te bevriezen die een kleine vergoeding per apparaat/drager betaalde aan auteursrechthebbenden voor het maken van kopietjes van hun werken. Dat duurde tot 1 januari 2013 toen de regeling terugkeerde en er zelfs een uitgebreide thuiskopievergoeding betaald moest gaan worden op o.a. iPads en smartphones. Dat is ook nog gekoppeld aan het downloadverbod overigens maar afgelopen week eindigde een schikkingsonderhandeling die na een arrest van de Hoge Raad werd geïnitieerd. Die onderhandeling ging over het bedrag die de Staat zou moeten betalen omdat er dus 5,5 jaar lang niets is uitgekeerd aan de rechthebbenden. Met maar liefst 33,5 miljoen euro heeft de Stichting de Thuiskopie waarschijnlijk een mooi kerstcadeau voor alle aangesloten rechthebbenden.

Faillissement van Swets kost de bibliotheken vele miljoenen

Een paar maanden geleden ging tijdschriftenagent Swets failliet en dat had bijna niet op een ongunstiger moment kunnen gebeuren aangezien de abonnementen van 2015 door de meeste bibliotheken al vooruit betaald waren. Uit het eerste faillissementsverslag blijkt dat klanten tussen de 26 en 27 miljoen euro vooruit betaald hebben voor deze abonnementen en dat, op een enkele uitzondering na, die klanten kunnen fluiten naar zowel de abonnementen als het geld. De totale financiële strop zal zo’n 17 tot 18 miljoen euro gaan bedragen.

Dat is pech, de Pirate Bay is weg

Het bleef enige tijd onduidelijk maar afgelopen dinsdag blijkt de politie in Zweden een inval gedaan te hebben bij een webhost waarbij diverse servers in beslag zijn genomen die door de Pirate Bay gebruikt worden. Ondanks diverse eerdere beloftes van de huidige eigenaren van de Pirate Bay dat de site effectief niet meer offline te krijgen was, is nu het tegendeel gebleken want sinds dinsdag is de Pirate Bay niet meer bereikbaar. Dat zal ongetwijfeld niet heel lang gaan duren maar het feit dat het de politie uberhaupt gelukt is zal vast en zeker nieuwe impulsen geven aan organisaties als BREIN om dit succes te (willen) herhalen. Dat is iig beter dan internetproviders via de rechter te dwingen om de site ontoegankelijk te maken voor hun abonnees.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top