De VakantieBieb opent de deuren pas weer in de zomervakantie 2015

vakantiebieb gesloten
Het communiceren met de eigen klanten blijft een aandachtspunt voor de bibliotheken, bedacht ik me vorige week. Ik probeerde er namelijk achter te komen of ook dit jaar weer een kersteditie komt van de VakantieBieb app. Die was vorig jaar namelijk al weer geopend rond deze tijd en met de kerstvakantie voor de deur verwachtte ik wel enige berichtgeving hierover op de VakantieBieb site.

Maar nee, de VakantieBieb website meldt alleen dat ze vanaf 1 september gesloten zijn en hoewel je nu dus mag afleiden dat ze waarschijnlijk de rest van dit jaar gesloten blijven is het wel triest dat er zelfs geen berichtje af kan. Of een simpele banner met de aankondiging wanneer ze wel weer geopend zijn.

Informele communicatie

In een intern (PR) voortgangsbericht van BNL, gedeeld door @digibieb via Twitter (dank, Jan!), blijkt echter afgelopen week gecommuniceerd te zijn dat alle nadruk op het ebookplatform komt te liggen de komende periode. De 10.000ste ebooktitel is ingekocht en de PR machine van de bibliotheken richt zich dan ook volledig op het benadrukken (van het succes) van het aanbod van de te lenen ebooks. Dit aanbod is dan ook kennelijk reden dat de VakantieBieb pas in de zomervakantie van 2015 weer geopend zal zijn.

Dat een aanbod van ‘fantastische titels’ op het ebookplatform leidt tot het niet openen van de VakantieBieb de komende vakanties vind ik echter minder vanzelfsprekend dan BNL. De VakantieBieb spreekt een veel breder publiek aan omdat de titels in deze app beschikbaar zijn voor zowel leden als niet-leden, in tegenstelling tot de titels op het ebookplatform die vanzelfsprekend alleen door de eigen leden te lenen zijn.

Ook inhoudelijk verbaast de keuze me. Het sterke punt van de VakantieBieb app is juist dat de bibliotheken hiermee een gidsfunctie kunnen invullen door een goede selectie te maken van (die fantastische) titels die gedurende enkele weken de moeite van het lezen waard zijn. Het is mooi dat je nu 7000 titels op het ebookplatform beschikbaar hebt (en straks dus 10.000) maar die ‘fantastische titels’ die daar tussen zitten zijn wel bijzonder goed verstopt natuurlijk. Ik heb liever 50 door de bibliotheken geselecteerde titels in een VakantieBieb app dan 10.000 titels op het ebookplatform in de kerstvakantie.

En tja, die laatste zin van de berichtgeving vind ik ook wat slecht te verteren. “Het streven is om steeds meer synergie te krijgen tussen de VakantieBieb en het e-bookplatform, waar ook e-books voor op de e-reader worden aangeboden.” Synergie is nou juist niet de VakantieBieb op een laag pitje zetten zodat alle nadruk op het ebookplatform kan komen te liggen, tenzij mijn Dikke Van Dale een verkeerde definitie geeft van het begrip synergie. En hoewel ik het kan waarderen dat het kunnen downloaden van ebooks voor je ereader (eindelijk) als een essentieel voordeel – misschien wel een vereiste? – wordt gezien van het ebookplatform heb ik toch niet het idee dat de VakantieBieb app minder succesvol is geweest omdat je hiermee niet de titels op een ereader kunt zetten.

Maar enfin, het is nu wel duidelijk dat de VakantieBieb pas in de zomer van volgend jaar terugkeert. Hopelijk weer gevuld met een mooie selectie van toptitels die je kunt lezen in de app en kunt downloaden via het ebookplatform. Als je dan toch synergie wil ….

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (22) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top