Hoe je (alle) tweets op Twitter.com kunt doorzoeken zonder honderdduizenden zoekresultaten te krijgen

tweetsearch tweets
Vorige maand maakte Twitter bekend dat het nu dan eindelijk mogelijk is om alle publieke tweets die ooit verstuurd zijn via de microblogdienst te doorzoeken op Twitter.com. Dat klinkt misschien niet als iets bijzonders als je bedenkt dat een zoekmachine als Google het hele internet probeert te indexeren maar het gaat om honderden miljarden tweets die sinds de eerste tweet verstuurd zijn en waar er wekelijks miljarden van bijkomen. Qua hoeveelheden wint Twitter het met de tweets echt wel van de rest van het internet.

Tot begin van 2013 was het nauwelijks mogelijk om tweets (gericht) terug te vinden die ouder dan een week waren en hoewel Twitter in dat jaar meerdere verbeteringen aanbracht in de zoekfunctie bleef je aangewezen op gespecialiseerde externe zoekmachines die een volledig twitterarchief van Twitter zelf kregen. Dat is nu dus niet meer nodig en je kunt gewoon je zoekopdrachten intikken in de zoekbalk die je rechtsbovenaan aantreft op Twitter.com

Zoeken naar tweets is eenvoudig, terugvinden echter niet

Nou wordt de effectiviteit, kwaliteit maar vooral het gebruiksgemak van een zoekfunctie door vele factoren bepaald maar één ding staat voorop:de grootste uitdaging van elke zoekmachine is om zo slim mogelijk te filteren en de gebruiker de meest relevante zoekresultaten voor te schotelen. Daarom maakt het niet heel veel uit dat je bij alle eenvoudige zoekopdrachten in Google miljoenen zoekresultaten vindt, Google focust zich op het gepersonaliseerd aanbieden van relevante sites op (vooral) de eerste pagina met zoekresultaten.

Maar dit is met tweets van maximaal 140 tekens een stuk lastiger. Zeker als je het over ruim een biljoen tweets hebt.

Dat is ook wel logisch want op welk woord je ook zoekt, je gaat gegarandeerd honderden, zo niet (honderd)duizenden tweets terugvinden waar dat woord in vermeld staat. Hoe algemener het woord of begrip is, hoe kleiner de kans is dat je een specifieke tweet gaat terugvinden. Daar tegenover staat dat hoe unieker het woord of begrip is, hoe groter de kans is dat je (slechts) enkele tweets gaat terugvinden. Maar ja, dat weet je van te voren natuurlijk nooit.

Niet googelen maar over je zoekvraag nadenken

Google heeft het zoeken op eenvoudige/enkelvoudige zoektermen tot een kunst verheven en verstopt de mogelijkheid om geavanceerd te zoeken omdat het steeds minder een zoekmachine wil zijn. Het is al lang niet meer duidelijk waarom bepaalde resultaten op de eerste pagina worden gepresenteerd.

Zoek je echter tweets op Twitter.com, dan kun je wel degelijk goed gebruik maken van (klassieke) zoekstrategieën waarbij er een rechtstreeks verband is tussen de zoekvraag die je formuleert en de resultaten die dat oplevert. Dat klinkt ingewikkelder dan dat het is want het komt er eigenlijk op neer dat je in plaats van dat standaard zoekbalkje op Twitter.com het zoekscherm met de geavanceerde zoekopties gebruikt.

twittersearch tweets

Dat kleine zoekbalkje kun je wat groter vinden op search.twitter.com zonder dat je meteen afgeleid wordt door je eigen tijdlijn. Hier krijg je ook de belangrijke tip om operators te gebruiken om geavanceerd te zoeken waar ook naar gelinkt wordt. Operators zijn commando’s die op specifieke aspecten (velden) van tweets kunnen filteren en die je in de zoekbalk kunt gebruiken om een zoekvraag samen te stellen. Twitter kent de volgende operators:

OperatorFinds tweets…
twitter searchcontaining both “twitter” and “search”. This is the default operator.
“happy hour”containing the exact phrase “happy hour”.
love OR hatecontaining either “love” or “hate” (or both).
beer -rootcontaining “beer” but not “root”.
#haikucontaining the hashtag “haiku”.
from:alexiskoldsent from person “alexiskold”.
to:techcrunchsent to person “techcrunch”.
@mashablereferencing person “mashable”.
“happy hour” near:”san francisco”containing the exact phrase “happy hour” and sent near “san francisco”.
near:NYC within:15misent within 15 miles of “NYC”.
superhero since:2010-12-27containing “superhero” and sent since date “2010-12-27” (year-month-day).
ftw until:2010-12-27containing “ftw” and sent up to date “2010-12-27”.
movie -scary : )containing “movie”, but not “scary”, and with a positive attitude.
flight : (containing “flight” and with a negative attitude.
traffic ?containing “traffic” and asking a question.
hilarious filter:linkscontaining “hilarious” and linking to URLs.
news source:twitterfeedcontaining “news” and entered via TwitterFeed

Dat betekent dat als ik op zoek wil naar mijn eigen Nederlandstalige tweets, waarin het woord ‘ebooks’ voorkomt en die ik dit jaar (tot 14 december) heb geproduceerd, ik de zoekvraag ebooks lang:nl from:rsnijders since: 2014-01-01 until:2014-12-14 kan gebruiken.

twittersearch tweets
Dit is al een hele specifieke zoekvraag natuurlijk waarin al gefilterd wordt op taal, gebruiker (ik zelf) en de periode waarin de tweets geplaatst zijn. Zou ik minder filters gebruikt hebben, dan zou ik veel meer zoekresultaten gevonden hebben. In dat geval gaat Twitter zelf filteren in de presentatie van de zoekresultaten door alleen de Top resultaten weer te geven. Hierbij worden alleen de tweets getoond waar veel sociale interactie heeft plaatsgevonden: de tweets die door iemand geplaatst zijn met zeer veel volgers, de tweets die veel geretweet zijn of favoriet zijn gemaakt enz. Door op All te klikken wordt dat specifieke filter opgeheven en krijg je in een megalange lijst alle zoekresultaten te zien die aan de zoekvraag voldoen.

Het geheim van een goede zoekvraag is dus eigenlijk om zo goed mogelijk te filteren zodat je zo min mogelijk tweets overhoudt. Bijvoorbeeld door op meerdere woorden te zoeken die in een tweet voor moeten komen en vervolgens te filteren op mentions, periode of taal.

Hoewel de operators prima werken is het wel lastig precies te onthouden welke je waarvoor kunt gebruiken. Gelukkig heeft Twitter alle operators en de eenvoudige zoekbalk samengevoegd in een zoekscherm waar je alle geavanceerde zoektopties in een formulier kunt invullen. Dat zoekt toch een stuk makkelijker, nietwaar?

twittersearch tweetsIn het formulier kun je op woorden zoeken (die allemaal moeten voorkomen, in een precieze volgorde, waarvan er minstens 1 in moet voorkomen, er bepaalde woorden juist niet in moeten voorkomen, op hashtags en het taalfilter), personen (accounts waar tweets van afkomstig zijn, accounts aan wie tweets gericht zijn of accounts die in een tweet vermeld wordt), plaatsen (mits de tweet geografische informatie bevat), periode en overige aspecten (positieve en negatieve emoticons, vraagtekens en of retweets apart opgenomen moeten worden in de zoekresultaten).

Een voorbeeld

In 2009 hield ik me met een project bezig waarin Sharepoint werd geïmplementeerd op mijn werk. Daar was ik vooral druk met het documentbeheer en de document libraries die Sharepoint gebruik. Ik weet zeker dat ik daar wel eens over getwitterd heb en dus is het een mooi voorbeeld om te kijken of Twitter tenminste alle tweets van mij vindbaar heeft gemaakt.

twittersearch tweets
Drie zoektermen die alle drie moeten voorkomen in tweets is al wel erg specifiek, helemaal als ze ook nog van 1 account afkomstig moeten zijn en het, ondanks het feit dat het Engelstalige termen zijn, Nederlandstalige tweets moeten zijn. Filter ik niet op taal of account dan vind ik nog steeds duizenden tweets die meteen gefilterd worden door Twitter.

Met de additionele filters hou ik echter twee tweets over van mezelf:

twittersearch tweets
Ook al heb je via het geavanceerd zoekformulier gezocht, bij de kleine balk zie je de zoekactie vertaald naar de operators toe. Het zijn maar twee zoekresultaten en dus worden ze ook ‘allemaal’ getoond.

Deze zoekactie kun je bewaren (met Save) om het later nog een keer uit te voeren en door op de 3 stippen links in het scherm te klikken kun je een zoekwidget aanmaken om de resultaten allemaal te embedden op een website of blog. En daarnaast kun je vanzelfsprekend (alsnog) antwoorden op de individuele tweets, retweeten of ze favoriet maken.

Het is niet al te lastig om je eigen tweets terug te vinden natuurlijk maar je zult toch goed moeten nadenken – en zoektermen uitproberen – als je op zoek wilt gaan naar die ene tweet uit dat werkelijk gigantische archief van Twitter zelf. In een tijd waar zoekmachines steeds meer mogelijkheden verstoppen voor de eindgebruikers en eigenlijk alle zoeksystemen zich (moeten/willen) spiegelen aan de ogenschijnlijke eenvoud van Google vind ik het zeer verfrissend dat je lekker ouderwets en ingewikkeld kunt moet zoeken om precies te vinden wat je zoekt.

Ik zou zeggen, probeer het vooral zelf ook eens.

@afbeelding is een mix van Twitter bird en Magnifying glass via Pixabay met CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (20) Write a comment

  1. Mooi artikel en perfect alle twitter mogelijkheden bij elkaar gezet. Voorheen gebruikte ik hiervoor http://topsy.com/ en zet deze soms nog steeds in: omdat ze aantal handige tools hebben zoals zoeken op tweets met video, afbeelding enz. Daarnaast is trends http://topsy.com/analytics bij topsy eenvoudig in te zetten of http://topsy.com/top/100 om het actuele wereldnieuws te volgen.
    Echter zoeken op specifiek Nederlandse tweets kan weer niet in Topsy, wel aantal andere talen. Naast Google blijft Twitter een mooie informatiebron.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top