Afbeeldingen zoeken: Snapwire Snaps

pexels

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb, inclusief deze:

Snapwire Snaps

snapwire snapsGet 7 Free Photos Every 7 Days, staat er boven in de balk op het Tumblr blog Snapwire Snaps. En dat is precies wat je krijgt als je op zoek bent naar fraaie foto’s voor op je blog of website. Elke week worden er zeven nieuwe foto’s in hoge resolutie geplaatst op deze redelijk onbekende fotosite. Deze kun je downloaden en vrij gebruiken dankzij de CC0 verklaring die aan alle foto’s is meegegeven door de uploaders.

De CC0 verklaring betekent dat je alle foto’s mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik. Er is zelfs geen naamsvermelding nodig, iets dat je met de reguliere Creative Commons licenties wel altijd moet doen.

SW_NateMueller snapwire snaps

nate mueller // nate-mueller.tumblr.com // free under CC0 1.0

Ondanks het feit dat er geen naamsvermelding nodig is, is het wel zo natuurlijk dat alle foto’s aangeleverd worden door (amateur)fotografen die hopen dat je ook een kijkje komt nemen op hun eigen sites. Je vindt dan behalve de downloadlink ook de naam van de fotograaf en de (eventuele) eigen website onder elke foto terug.

Snapwire Snaps is een Tumblr blog en aangezien de individuele foto’s niet voorzien zijn van verdere omschrijvingen of tags, kun je de site niet doorzoeken als je een bepaalde foto zoekt. Je zult gewoon regelmatig langs de nieuwe foto’s moeten scrollen om te kijken of er iets van je gading bij zit hoewel je je kunt abonneren zodat je een mailtje krijgt als er nieuwe foto’s staan. Heb je een tijdje niet gekeken en wil je niet langs alle foto’s scrollen? Dan kun je ook bundels downloaden waar alle foto’s per week in opgenomen zijn.

Snapwire Snaps is gemaakt door de makers van Snapwire, een soort marktplaats waar je opdrachten kunt uitzetten en waar fotografen kunnen reageren om hun werk te laten licenseren. Op Snapwire vind je wel een zoekfunctie terug maar moet er betaald worden om gebruik te maken van de foto’s die je daar vindt. Overigens vallen de prijzen daar redelijk mee als je geen hoge resolutie foto’s nodig hebt en je bijvoorbeeld iets unieks voor je eigen site of blog wilt laten maken door een fotograaf maar het is goed om te beseffen dat het verder los staat van Snapwire Snaps.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top