Gepersonaliseerd nieuws lezen in Google Nieuws

Nadat ik afgelopen week las over het opnieuw beschikbaar worden van het Google News archief (alleen de Amerikaanse versie overigens) en natuurlijk het verdwijnen van de Spaanse kranten uit Google News, besloot ik zelf weer eens een kijkje te gaan nemen in de Nederlandse versie van Google News. Het was namelijk al jaren geleden dat ik Google Nieuws gebruikt had en het moet waarschijnlijk weinig indruk op me gemaakt hebben want ik was het effectief al weer vergeten.

google nieuws
Het idee achter Google News (Google Nieuws) is eenvoudig. Google indexeert sowieso al zo veel mogelijk vrij toegankelijke sites voor de zoekmachine en het deel daarvan dat bestaat uit nieuwsbronnen – in zeer brede zin – wordt apart aangeboden in Google News. Er zijn tientallen verschillende versies die per land en/of per taal van elkaar verschillen. Je krijgt op basis van de geografische locatie van je IP-adres de versie voorgeschoteld die bij jouw locatie hoort (de taalinstellingen van de browser en/of je besturingssysteem worden zo te zien volledig genegeerd) en dat is de reden dat je in Nederland naar Google Nieuws gaat.

De voorpagina

Als je voor het eerst op Google Nieuws komt zie je dat het nieuws standaard onderverdeeld is in katernen [1] zoals je die ook in veel (papieren) kranten aantreft. De belangrijkste artikelen worden het eerst getoond als Voorpaginanieuws en je kunt verder scrollen of klikken naar Buitenland, Nederland, Economie, Wetenschap/techniek, Entertainment, Sport en Gezondheid.

Normaliter zul je dus de versie voor Nederland [2] zien maar mocht je toch liever het nieuws van andere landen willen lezen, dan kun je handmatig wisselen naar een andere versie van Google News. Mocht je nieuwsgierig zijn of Spanje inderdaad weg is dan kan ik dat bevestigen. Voor Spaanstalig nieuws moet je niet meer bij Google News zijn.

De standaardweergave voor de nieuwsberichten is Modern [3] waarbij behalve de kop en een korte weergave van de eerste regels van het artikel ook een afbeelding/foto wordt getoond mits het artikel daar over beschikt. Je kunt dit echter aanpassen naar Krantenkoppen, Compact of Klassiek. Het verschil zit hem in het weergeven van die eerste regels, het aantal artikelen per katern en de plek waar de afbeelding/foto wordt getoond.

Extra nieuws

In de rechterkolom heeft Google extra weergaven en ingangen voor het nieuws gezet op Google Nieuws die je kunt personaliseren [4]. Het kopje Recent toont eenvoudigweg het laatst toegevoegde nieuws, ongeacht in welk katern het staat, je vindt er de weersverwachting van jouw geografische locatie en je kunt bladeren door een selectie van koppen uit nieuwsbronnen onder Keuze van de redactie [5]. Een andere voorselectie wordt ten slotte gepresenteerd in de vorm van Meest gelezen nieuwsberichten [6].

Personaliseren

google nieuwsGoogle maakt dus gebruik van veel nieuwsbronnen om Google Nieuws te vullen. Dit zijn zowel min of meer officiële nieuwssites van kranten en nieuwsorganisaties maar ook heel veel blogs. Hoewel je niet kunt aanpassen welke bronnen daadwerkelijk gebruikt worden (of zelfs maar kunt zien welke het allemaal zijn), kun je wel beperkt beïnvloeden wat Google je voorschotelt. Of zoals ik zelf vermoed, Google helpen om een nog beter beeld van jou te krijgen ;)

Als je klikt op Personaliseren dan verschijnt er een submenu aan de rechterkant waar je met schuifjes de prioriteit van de katernen kunt aangeven. Ben je, zoals ik, bijvoorbeeld niet zo geïnteresseerd in Sport dan kun je die helemaal naar links schuiven. Daarmee verdwijnt het katern (jammer genoeg) niet maar zal nieuws uit die categorie minder frequent op je voorpagina belanden.

Als de vooraf gedefinieerde katernen (categorieën) te generiek voor je zijn, dan kun je ook je eigen nieuwsonderwerpen toevoegen. Dit is feitelijk hetzelfde als dat je een zoekactie doet in Google Nieuws – de zoekbalk die bovenin het scherm staat – maar heeft dan als voordeel dat die zoekactie telkens herhaald wordt waardoor je (nieuwe) berichten die voldoen aan je zoekterm als katern te zien krijgt. Tik een willekeurig onderwerp in (de gewone Google zoeksyntax werkt hier) en klik op het + teken. Daarna wordt het een eigen categorie met ook een eigen schuifje die je kunt slepen naar de gewenste plek. In mijn voorbeeld gebruik ik zowel ‘ebooks’ als ‘e-books’ als handig onderscheid tussen nieuws over ebooks in twee talen maar ik had er ook één zoekactie van kunnen maken door ‘ebooks OR e-books’ toe te voegen.

Bronnen aanpassen suggereert dat je kunt aanpassen welke bronnen door Google Nieuws gebruikt worden om je artikelen te tonen maar dat is dus niet het geval, zoals ook in het balkje onder dat kopje te lezen is. Het gaat ook hier weer om de frequentie waarin een specifieke nieuwsbron voorkomt in de selectie van artikelen op de voorpagina. Zoals gezegd wordt nergens een volledige lijst getoond maar moet je (het begin van) de titel intikken in dat zoekbalkje om de titel van de nieuwsbron te selecteren. Dat doe je dus voornamelijk met de bekendere bronnen, zoals kranten, of als je ze met enige regelmaat terugziet op je voorpagina en je de frequentie wilt aanpassen. Iets minder Telegraaf vond ik bijvoorbeeld wel een goed idee.

Bijna helemaal onderaan in dit venster van personaliseren staat de enigszins verstopte link naar de Instellingen van Google Nieuws.

google nieuws
Hier kun je enkele zaken aanpassen van de voorpagina, zoals de weergave in 1 of 2 kolomen en of de weersverwachting getoond moet worden. Bij bronnen kun je nog steeds niets op titelniveau wijzigen maar wel de voorkeur voor ofwel blogs dan wel persberichten (kranten en andere grotere nieuwssites zoals NU.nl en RTLnieuws.nl) wijzigen. Het lastige hierbij is dat je bij die laatste wel een beeld kunt vormen maar dat het volstrekt onduidelijk is en blijft welke blogs door Google als nieuwsbron gebruikt worden. Vakblog zit er in elk geval niet tussen ;)

Tot slot … nog steeds met RSS!

Personaliseren is niet echt de term die ik zelf zou gebruiken aangezien het vooral Google is die de voorselectie maakt op basis van criteria en bronnen die verre van transparant zijn. Je kunt alleen aangeven dat je verhoudingsgewijs meer of minder wilt zien van een katern/categorie of van een specifieke nieuwsbron en de impact hiervan lijkt nogal beperkt te zijn. Desalniettemin is Google Nieuws alleen al door de enorme hoeveelheid nieuws die real-time geïndexeerd wordt een interessante bron voor je nieuws. Google Nieuws is ook één van de weinige webdiensten van Google die geen advertenties bevat en daarmee ook echt gratis lijkt te zijn. Als je het verder verfijnen van het profiel dat Google van jou heeft tenminste niet bezwaarlijk vindt natuurlijk.

Google Nieuws is (mede daardoor?) ook één van de weinige webdiensten die nog steeds de optie biedt om per categorie of katern de nieuwsberichten als RSS-feed te lezen. Onderaan elke pagina op Google Nieuws, op de voorpagina en bij elk nieuwsonderwerp of katern, vind je de link naar de RSS-feed terug die je kunt toevoegen aan bijvoorbeeld Feedly.

En dat maakt Google Nieuws voor mij pas echt nuttig!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top