Exporteren en downloaden van je Facebook data

facebook

Over iets meer dan een week is het zo ver. Dan worden de nieuwe voorwaarden van Facebook van kracht. In tegenstelling tot de vorige keer is er niet veel veranderd en eigenlijk is er meer sprake van een herverdeling van de teksten in verschillende documenten – de Privacy Basics komen er bij bijvoorbeeld – waardoor de losse documenten wat beter leesbaar worden.

Inhoudelijk blijft het een simpel verhaal. Facebook mocht en mag nog steeds van alles doen met jouw content. Jij hebt vanzelfsprekend het auteursrecht op jouw teksten, video’s en foto’s maar door het te plaatsen op Facebook geef je ze een onbeperkt gebruiksrecht voor zo’n beetje alles wat ze maar kunnen bedenken. Of zoals je kunt lezen in de nieuwe voorwaarden:

For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos (IP content), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (IP License). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.

Op Facebook zie ik wel diverse acties en pogingen voorbij komen om Facebook met een eigen disclaimer te laten weten dat alle door jou geplaatste content van jou is en dat Facebook er niks mee mag doen maar dat is van nul en gener waarde. Wel kun je je tijd op Facebook beter besteden door je bewust te zijn van wat je nou precies deelt. Facebook meldt namelijk duidelijk dat de enige manier om die licentie en het gebruiksrecht in te trekken, het verwijderen van de content in kwestie is (of door het er nooit te plaatsen natuurlijk) tenzij anderen met wie je het gedeeld hebt die content niet verwijderen. Oftewel, het zijn niet alleen je eigen instellingen die bepalen wie jouw updates, video’s en foto’s zien maar ook die van (al) je vrienden.

Maar wat heb ik dan allemaal gedeeld op Facebook?

Ook al verandert er inhoudelijk dus eigenlijk niets per 1 januari 2015, het is goed om eens na te lopen wat je allemaal op Facebook geplaatst hebt. Dat kun je doen door te scrollen door je eigen tijdlijn en de video’s/foto’s/likes op je profielpagina door te spitten maar je kunt ook alles in 1 keer downloaden in een archiefbestand. Op die manier heb je ook meteen een backup als je besluit dat je toch teksten of foto’s wilt gaan verwijderen.

De mogelijkheid om al je Facebook data te downloaden vind je terug bij je Instellingen op de site van Facebook. Ik heb de taal in het Engels staan dus de onderstaande schermafdrukken zijn daarom ook Engelstalig.

facebook archief
Meteen onderaan vind je de optie om je data te downloaden.

facebook archief
In dat archief komt dus alles terecht wat je ooit gedeeld hebt op Facebook. Zowel je berichten en chats als de updates, video’s en foto’s. Klik op Start My Archive om het archief aan te vragen bij Facebook.

facebook archief
Afhankelijk van hoeveel berichten, updates, video’s en foto’s je hebt duurt het enkele minuten of meer voordat het archief samengesteld is. Je krijgt een notificatie op Facebook en een mailtje naar je mailadres uit je profiel zodra het archief gedownload kan worden.

facebook archief
In dat archief zit dus al je persoonlijke informatie en dat betekent dat je eerst je wachtwoord moet opgeven voordat je het archief kunt downloaden.

Het archief is een zip-bestand dat je kunt uitpakken naar een map op je harde schijf. Als je het index.htm bestand vervolgens opent krijg je een eenvoudige webpagina te zien waar je in een menu al je data kunt terugvinden (zonder opmaak).

facebook archief
Mocht je nu toch berichten, foto’s of video’s willen verwijderen, dan heb je ze in elk geval zelf nog wel. Vergeet niet om je vrienden te vragen hetzelfde te doen als ze iets gedeeld hebben wat jij wilt verwijderen. Hoewel dat misschien nou net weer ongewenste aandacht op die foto of video vestigt ;)

En vergeet niet de gouden regel van delen van content op sociale media: als jij per se niet wilt dat een ander zonder toestemming jouw teksten, foto’s of video’s gebruikt dan moet je het niet op social media zetten. Alle sociale netwerken hebben in de voorwaarden iets staan over het mogen gebruiken van wat je op dat netwerk plaatst. En dan is het echt beter om vooraf na te denken over wat je wel of niet online zet.

@ foto: Spencer E Holtaway via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

  1. Hoi Raymond, klopt het dat bij het downloaden van een Facebook pagina’s niet de bijbehorende reacties op een bericht worden gedownload? Ik kan ze nl. nergens in de ‘index’ vinden. Wel zijn de geplaatste berichten terug te vinden. Weet jij of de reacties ook gedownload kunnen worden? Groet, Lotte.

    Reply

    • @Lotte Helaas kun je reacties op berichten niet downloaden want die worden als andermans berichten/data gezien en niet als jouw data. Voor zover ik het weet is het niet mogelijk om (alle) reacties te downloaden en blijf je aangewezen op handmatig kopiëren en plakken of het maken van screenshots.

      Reply

  2. Ik heb het een tijdje terug geprobeerd en nu weer maar krijg geen mailtje of notificatie?

    Reply

  3. Hai Raymond ik had een vraagje als ik mijn gegevens van facebook heb gedownload. Kan ik dan mijn fb-account vrij verwijderen of moet ik eerst álle foto’s en video’s downloaden?
    Vraag me dit af omdat alles wat ik probeer te openen via m’n internetbrowser gaat.
    Dus dacht maar wat als me account weg is, opent ie dan nog steeds of is dan alles alsnog weg, vast bedankt groeten Val

    Reply

    • Hoi Val, het zijn twee verschillende dingen. Als je je Facebook data downloadt dan heb je een archief met daarin alle gegevens, berichten en foto’s die je geplaatst hebt op je Facebook account. Ze staan ook nog steeds online bij Facebook dus zul je inderdaad dan je account moeten verwijderen. Bij Facebook duurt dat eventjes voordat ECHT ALLES weggehaald is want ze houden het langere tijd vast ‘voor het geval je je bedenkt’. Anderen kunnen dat dan overigens niet meer zien volgens mij en na verloop van tijd is het ook echt allemaal weg en is je Facebook account noch voor jezelf, noch voor anderen beschikbaar. Tenminste, op alles na wat in je archiefbestand zit natuurlijk :)

      Reply

      • O top super bedankt Raymond dan kan ik mn account eindelijk verwijderen. Zonder bang te zijn dat al mijn fotos en video’s weg zijn. Ik heb ze veilig in archief zitten?Toppie hihi groetjes

        Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2018 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top