Lijstjesmaand: mijn boeken(series) top 10 van 2014

lijstjesmaand statistieken goodreads
Op 1 januari van dit jaar nam ik me voor mezelf uit te dagen en eindelijk eens een deuk te maken in de voorraad ongelezen boeken (ebooks eigenlijk). Ik dacht dat 75 boeken lezen nog te doen was maar zoals je hierboven kunt zien blijk ik me mezelf flink onderschat te hebben. Dat komt vooral omdat ik mijn oude passie van comics lezen weer opgepakt heb en ik, dankzij diverse aangeschafte Humble Bundles en aanbiedingen bij Comixology en Amazon, vele tientallen trade paperbacks digitaal gelezen heb. Het is waar iPads voor gemaakt zijn vind ik zelf. Net als vorig jaar kijk ik tijdens december (de lijstjesmaand bij uitstek) terug op wat ik gelezen heb en kom ik tot de onderstaande top 10 van boeken en/of boekenseries. Je gaat hier dus ook veel comics en strips terugvinden maar laat je daar niet door weerhouden want als ik één conclusie uit het afgelopen jaar kan trekken dan is het wel dat veel van de beste verhalen in comics verteld worden.

1The Essential Calvin and Hobbes, The Authoritative Calvin and Hobbes, The Indispensable Calvin and Hobbes, Attack of the Deranged Mutant Killer Monster Snow Goons, The Days Are Just Packed en Homicidal Psycho Jungle Cat.
calvin and hobbesDe Calvin and Hobbes strips zijn al vele jaren mijn absolute favoriete verhalen. Ik heb alle albums in de kast staan en kon de verleiding tien jaar geleden niet weerstaan om The Complete Calvin and Hobbes te kopen. De avonturen van Calvin en zijn levendige fantasie waardoor zijn knuffeltijger Hobbes tot leven komt en hij de dagelijkse beslommeringen vanuit zijn geheel eigen perspectief bekijkt zijn tijdloos. Helemaal omdat de dialogen helemaal niet voor kinderen bedoeld zijn en je, naar mate je zelf ouder wordt, steeds meer lagen ontdekt in die korte stripjes. Toen de uitgever van de boeken besloot om in 2014 de eerste drie verzamelalbums als ebook opnieuw uit te geven greep ik de kans aan om ze voor de derde keer te kopen. Ook als Kindle ebooks op een iPad komen ze fantastisch uit de verf en inmiddels zijn de volgende drie albums ook te koop. Hopelijk komen de laatste twee volgend jaar uit en tja, die schaf ik onmiddellijk aan. Ook al zijn ze daarmee de enige uitzondering op mijn regel dat ik geen ebooks koop als ik ze niet kan backuppen. Absolute aanraders, stuk voor stuk.

2. Hard Magic, Spellbound en Warbound (The Grimnoir Chronicles) van Larry Correia
Hard MagicDe Hugo Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste romans, korte verhalen enz uit het SF & fantasy genre. Ik ontdekte dit jaar dat je lid kon van de London Convention waar de Hugo’s worden uitgereikt en dat je daarmee een stemrecht krijgt. Onderdeel van dit lidmaatschap is dat je een groot deel van alle genomineerde titels als een pakket ebooks ontvangt en bij de genomineerde titels voor de Best Novel zat dus Warbound van Larry Correia. De uitgever had heel attent ook de eerste twee delen toegevoegd en ik raakte helemaal verslingerd aan deze titels. Zo erg dat ik zelfs de uiteindelijke winnaar in deze categorie, Ancillary Justice, niet eens gelezen heb (die komt volgend jaar vast wel). The Grimnoir Chronicles is een avonturen fantasy reeks die zich afspeelt in een alternatieve versie van Amerika in de vorige eeuw. Hierin beschikken veel mensen over magische talenten en wordt er door twee geheime organisaties een oorlog uitgevochten waarin de hoofdrolspeler betrokken wordt. Het klinkt als een comicverhaal, ik weet het, en dat is het ook maar het leest werkelijk als een trein. Ik heb meteen alle andere series van Larry Correia op mijn leeslijst gezet.

3. Chew van John Layman en Rob Guillory
ChewAls je de beschrijving van deze serie comics leest dan vraag je je af waarom die in mijn lijstje staat. Tony Chu is een agent die een bizar geheim heeft. Tony is namelijk cibopathic wat betekent dat hij visioenen krijgt van alles wat hij eet. Erg onhandig in het dagelijkse leven maar het zorgt er wel voor dat hij een geweldige detective is zolang hij maar geen bezwaar heeft om te knabbelen aan een lijk. Ik las de serie op aanraden van iemand en dat was de beste keuze die ik dit jaar gedaan heb. Ondanks de bizarre en best ranzige situaties waar Tony in belandt is de serie ronduit briljant geschreven met geweldige humor, fantastische personages en weet het de toon desondanks serieus te houden. Het tekenwerk versterkt dit alleen maar waarmee Chew – met afstand – de beste serie is die ik de laatste tien jaar gelezen heb. De serie is ook nog eens overladen met diverse prijzen en dat is helemaal terecht.

4. The Sixth Gun van Cullen Bunn en Brian Hurtt
The Sixth GunOK, als Chew er niet geweest was dan was The Sixth Gun mijn favoriete serie geweest. Een maandelijkse serie die ook verzameld wordt in trade paperbacks, die zich afspeelt in het oude wilde westen vlak na de Civil War. Het verhaal draait om een set van 6 pistolen die elk een eigen duistere magische kracht hebben en die aan hun bezitters verbonden zijn totdat deze sterven. De hoofdrolspeelster bezit het zesde pistool en wordt opgejaagd door andere partijen die dit pistool in handen willen krijgen. Het tekenwerk, de setting van het wilde westen en het feit dat de verhalen behoorlijk duister zijn zorgen ervoor dat ik niet kan wachten tot de volgende trade paperback uitkomt. Definitief niet voor kinderen.

5. Old Man’s War boeken van John Scalzi
Old Man's WarDe vijf titels (Old Man’s War, The Ghost Brigades, The Last Colony, Zoe’s Tale en The Human Division) stonden al lange tijd op me te wachten en dit jaar kwam ik er eindelijk aan toe. Ze stelden niet teleur, ook al vond ik de eerste drie delen beter dan de latere twee, maar het verhaal over een toekomst waarin mensen op Aarde op hun 75ste verjaardag de optie hebben om in een verjongd lichaam te gaan vechten in een intergalactische oorlog a la Starship Troopers was meeslepend genoeg om ze allemaal achter elkaar uit te lezen. Scalzi is bezig met een zesde deel dat ergens volgend jaar zal verschijnen.

6. Locke & Key van Joe Hill en Gabriel Rodriguez
locke & keyHet eerste deel (Act 1) stond vorig jaar al in mijn top 10 en dit jaar las ik de overige 5 delen die samen acts 2 en 3 vormen. Ik krijg het plot zelf niet zo snel samengevat maar als magische sleutels, demonen en andere thema’s uit H.P. Lovecraft verhalen je aanspreken dan moet je definitief Locke & Key gaan lezen.

 

7. Saga van Brian K. Vaughan en Fiona Staples
sagaAlweer comics? Jawel want als je van SF houdt dan is dit gewoon verplichte kost. Saga is het verhaal van twee geliefden die de oorlog ontvluchten die hun beide rassen tegen elkaar aan het voeren zijn zodat ze hun dochter Hazel een veilig thuis kunnen bieden. Schrijver Brian K. Vaughan geeft aan sterk geïnspireerd te zijn door Star Wars en dat is precies het gevoel wat de serie bij het lezen geeft. Maar dan met een beter plot en betere dialogen :)

8. The Paper Magician en The Glass Magician van Charlie N. Holmberg
paper magicianIk ben er nog steeds niet helemaal achter waarom ik zo genoten heb van deze boeken. Ze zijn duidelijk gericht op tieners en gaan over de belevenissen van Ceony die leerling wordt van een papiertovenaar. Behalve dat het verhaal helemaal niet kinderlijk wordt verteld en er nogal gruwelijke details in voorkomen. Het zijn volgens mij kinderboeken voor volwassenen en misschien is dat de reden waarom ik ze met veel plezier gelezen heb. Deel drie van de trilogie komt volgend jaar uit en heb ik inmiddels al besteld.

9. Marked (Mindspace Investigations) van Alex Hughes
markedWat krijg je als je een telepaat bent die als consultant werkt voor de politie en daar moordzaken oplost? Het derde deel van de Mindspace Investigations reeks gaat verder met de combinatie van detective en SF aspecten waar de eerste twee ophielden. Het vierde deel, Vacant, is inmiddels ook uit.

 

10. Sand van Hugh Howey
lijstjesmaand hugh howeyHugh Howey was mijn ontdekking van 2013 met zijn Silo (en Molly Fyde) boeken maar begin 2014 schreef hij een nieuwe titel die geen deel uitmaakt van zijn eerdere reeksen. Sand speelt zich in een verre toekomst af waar de oude wereld, zoals wij die kennen, onder miljarden tonnen zand begraven ligt. In de huidige woestijnwereld zijn er zandduikers die oude schatten opduiken en de hoofdrolspeler is zo’n zandduiker die echter in een complot belandt om oude vernietigingswapens te vinden. En opnieuw te gebruiken.

Vanzelfsprekend waren er nog genoeg mooie, prachtige en lezenswaardige boeken over die mijn top 10 niet wisten te halen. Maar ja, het is toch kiezen en dus bleven de zes Jack Reacher boeken van Lee Child buiten de top 10 (ik heb er nog negen te lezen dus wie weet volgend jaar), net als The Great North Road van Peter F. Hamilton en comics-series The Sandman, Thor God of Thunder, Fatale en Lazarus.

En wat waren jouw favoriete boeken(series) die je dit jaar gelezen hebt?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Wat een regen aan series. Jij leest geen boeken meer die op zichzelf staan? Ik heb zelf ook nog een aantal series die ik volg maar op zichzelfstaande boeken vind ik toch fijner.
  Wel leuk om je leesavontuur van 2014 te kunnen meebeleven.

  Reply

  • Ik lees zeker nog wel boeken die op zichzelf staan maar die hebben mijn top 10 niet gehaald deze keer. Ook heb je met SF, fantasy en comics nogal vaak dat het meerdelige series zijn natuurlijk hoewel het mij ook opviel dat het bijna allemaal series waren die wel de top 10 haalden :)

   Reply

 2. Tjemig, wat een berg. En ik ken er geen eentje van :-)
  SF en comics heb ik lang geleden veel gelezen maar ze zijn door de jaren heen steeds verder naar de achtergrond verdrongen. Alleen de Eppo lees ik nu nog wel eens.
  Er zit veel tussen je top 10 wat ik best zou willen lezen. Dus wie weet waag ik me er weer eens aan.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top