Uitgebreide Pinterest pins inschakelen voor je WordPress blog (en waarom dat handig is)

pinterest pinsIk moet toegeven dat ik niet verwacht had dat Pinterest nog steeds zo populair zou zijn. Het leek me een kort leven beschoren met vooral veel klachten (en rechtszaken) over inbreuken op het auteursrecht maar het lijkt echt een plek gevonden te hebben in de rij met populaire sociale netwerken. Er worden dagelijks onvoorstelbare hoeveelheden foto’s en afbeeldingen gepind, je kunt er zelfs succesvol een CV mee maken en er zijn veel bedrijven (en nonprofit-instellingen) die Pinterest inzetten voor hun marketing of PR.

Ook interessant voor bloggers

Nou kun je, eh zoals ik ooit, besluiten om het mensen lastig te maken met het pinnen van afbeeldingen en foto’s van je blog maar de kans is groot dat een dergelijke foto beter wordt bekeken via Pinterest dan via jouw eigen blog. En Pinterest is uiteindelijk ook gewoon een sociaal netwerk natuurlijk. Als je je nieuwe blogpost promoot via Twitter, Facebook of Google+, waarom dan niet ook via Pinterest?

Foto’s en afbeeldingen die gepind worden op Pinterest worden namelijk automatisch voorzien van een bron URL. Dat betekent dat als je je blogposts voorziet van foto’s die gepind worden (of kunnen worden), de link naar die blogposts bij de Pinterest pins vermeld worden.

En er blijkt dus heel veel gepind te worden van blogs en andere nieuwssites. Dagelijks meer dan 5 miljoen zelfs.

Daar moet je wel een kanttekening bij plaatsen want als die pins worden overgenomen door andere Pinterest gebruikers, dan kunnen deze zelf bepalen wat er in de omschrijving wordt neergezet. Het mooiste zou natuurlijk zijn als de titel en omschrijving van je artikel, zoals je die op je blog hebt neergezet, standaard gebruikt zou worden. Dat geldt niet alleen voor blogposts/artikelen maar ook voor andere bronnen van foto’s en afbeeldingen die het vaakst voorkomen op Pinterest.

Uitgebreide pins

Voor site-eigenaren heeft Pinterest daarvoor de optie ontwikkeld om zogeten rich pins – uitgebreide pins – in te schakelen voor je site of blog. Hierbij kun je zelf meta tags (metadata die in de HTML code van je blog staat) aan je blogposts meegeven die automatisch door Pinterest gebruikt worden als foto’s en afbeeldingen van je blog gepind worden.

Op dit moment onderscheidt Pinterest vijf soorten van deze uitgebreide pins. Je kunt dit inschakelen als je een site of blog hebt over films, recepten, artikelen, producten of locaties. Een blog bevat natuurlijk artikelen en met deze uitgebreide pin kun je dus feitelijk precies doen wat hierboven staat: automatisch de titel en omschrijving van je blogposts laten toevoegen aan pins op Pinterest. Het idee erachter is bijna gelijk aan dat wat Twitter doet met Twitter Cards bijvoorbeeld: het legt een duidelijke link tussen de inhoud van je blog en het feit dat die blogpost van jou afkomstig is.

En hoe ziet dat er dan uit?

Standaard wordt dus alleen de URL meegenomen van de site waar een foto van gepind wordt. Hieronder zie je een gepinde afbeelding van een eerdere blogpost deze maand over Google Nieuws.

pinterest pins rich pins uitgebreide pins
Onderaan de afbeelding zie je de vermelding van de site waar deze vanaf gepind is. Found on rsnijders.info verwijst (en klikt) door naar de oorspronkelijke blogpost. De enige omschrijving die meegegeven kan worden moet door degene die pint erbij gezet worden en dat heb ik in dit geval nogal karig gedaan met de datum en dat het over Google Nieuws ging. Overigens ontbreekt een omschrijving op Pinterest sowieso in de meeste gevallen.

Maar nadat de uitgebreide pins ingeschakeld zijn komt er meer informatie te voorschijn zoals je hieronder bij een andere blogpost kunt zien:

pinterest pins rich pins uitgebreide pins
De bron staat er nog steeds gewoon maar er is een nieuw blok bijgekomen. De titel van de blogpost, favicon, naam van de blog en mijn eigen korte omschrijving worden nu automatisch onder de gepinde foto getoond. Waarbij je kunt klikken op de titel om naar de blogpost toe te gaan. Aangezien dit blok onderdeel uitmaakt van de pin zelf wordt deze ook meegenomen als anderen de pin opnieuw pinnen (kopiëren) op hun eigen Pinterest borden.

Inschakelen van uitgebreide pins op je WordPress blog

Maar hoe doe je dat nou? Moet je zelf gaan rommelen in de HTML code van je blog? Gelukkig niet want Pinterest maakt gebruik van standaarden om automatisch die extra gegevens erbij te zoeken als er een foto gepind wordt van je blog. Degene die je het beste kunt gebruiken is het Open Graph protocol dat vooral door Facebook gebruikt wordt en wat je aan je WordPress blog kunt toevoegen door de WordPress SEO plugin van Yoast te installeren.

De WordPress SEO plugin zorgt er sowieso al voor dat de metadata van een blogpost geoptimaliseerd wordt voor de terugvindbaarheid in zoekmachines maar het heeft in het tabblad Social ook een optie om dit voor Facebook te doen. En daarbij de Open Graph metadata in te schakelen voor al je blogposts.

pinterest pins wordpress SEO yoast
Testen bij Pinterest en je aanmelden voor uitgebreide pins

Zodra je de Open Graph metadata aangevinkt hebt kun je testen in de validator van Pinterest of de uitgebreide informatie ook gevonden wordt. In de zoekbalk op deze site kun je de URL van een willekeurige blogpost (ik zou een recente nemen) plakken en op Validate klikken.

pinterest pins
Je krijgt vervolgens een preview te zien van hoe een pin er uit komt te zien. Als de extra gegevens herkend (en getoond) worden krijg je de optie Apply te zien waarmee je meteen een aanvraag indient bij Pinterest om er voor te zorgen dat in de toekomst alle pins, afkomstig van jouw blog, ook als uitgebreide pins worden behandeld. Bij mij duurde dat iets minder dan twee weken voordat ik de bevestiging kreeg dat mijn aanvraag was goedgekeurd.

Je kunt nu natuurlijk wachten tot anderen jouw blog vinden en foto’s gaan pinnen om de uitgebreide pins terug te zien. Handiger is het om een eigen Pinterest bord te maken en alvast je blogposts zelf te gaan pinnen. Dat heeft het grote voordeel dat de uitgebreide pins van je blog dan al op Pinterest staan waardoor de foto’s (en verwijzingen) daar te vinden zijn. Pint vervolgens iemand anders een foto die jij al gepind hebt, dan krijgen ze de suggestie om op jouw bord te gaan kijken naar meer interessante foto’s en afbeeldingen.

Het betekent wel dat je, wellicht meer dan voorheen, er voor moet zorgen dat jouw interessante blogposts ook altijd voorzien zijn van foto’s die gepind kunnen worden. Anders heb je nu helemaal voor niets deze blogpost zitten lezen ;)

Verder lezen: Pinterest tips voor bloggers // Uitgebreide pins inschakelen (Pinterest) // Rich Pins Validator (Pinterest)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Nou Ray ik vind dit een geweldige tip. Deze Pinterest-no-no is meteen even gaan proberen te pinnen. En snapt er geen hout van. Maar: ik heb wel plaatjes! Yay! :)

  Reply

  • Ik keek er eerst alleen maar naar vanuit het perspectief van auteursrecht moet ik zeggen. Maar het idee om foto’s, en voor mij vooral artikelen, in een bord te verzamelen werkt inderdaad best inspirerend en Pinterest heeft een enorm groot sociaal netwerk opgebouwd waar je meer mee kunt dan alleen maar plaatjes verzamelen. Ik vond het een tweede blik wel waard in ieder geval :)

   De grap is trouwens dat ik het laatste jaar vooral Pocket ben gaan gebruiken als een soort ‘Pinterest voor artikelen’ en dat werkt voor mij ook erg goed om ideeën voor blogposts op te doen. Maar dat is iets voor een andere blogpost volgend jaar …

   Reply

 2. Rsnijders’ blog over Pinterest klinkt interessant. Maar van Pinterest zelf had ik nooit eerder gehoord, dus wilde ik er even aan gaan snuffelen.Kom ik me toch op een cripple-site waar de honden geen brood van lusten. Verplicht eerst een account aanmaken om eraan te kunnen snuffelen, daar hou je mij dus mee buiten de deur. Ben ik nou zo ouderwets of zijn zij nou zo stom (vrij naar guru van Gaal).

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top