Terug- en vooruitblik

terug- en vooruitblik
Ik heb zelf weinig met jaaroverzichten en ook al schreef ik ze de afgelopen jaren wel, dit jaar doe ik het iets anders. Geen overzichten van mijn tien meestgelezen artikelen (van dit jaar), geen lange lappen tekst die je toch niet gaat lezen omdat je te veel oliebollen gegeten hebt en geen alinea’s vol met opsommingen van cijfertjes. Nee, het worden een paar puntsgewijze feiten en weetjes van het afgelopen jaar (wel met wat cijfertjes want daar houd ik nou eenmaal van), aangevuld met plannetjes en goede voornemens voor 2015. Het hoort er toch bij als je blogt, nietwaar?

2014

 • Het ging goed met de productiviteit van mij op Vakblog. Ik stopte na 2012 met dagelijks bloggen maar wilde een frequentie van ongeveer 20 blogposts per maand aanhouden. Daar zat ik iets boven in 2013 maar in 2014 heb ik dat exact weten te behalen. Deze terug- en vooruitblik is de 240e blogpost van dit jaar. En weet je, dat vind ik best veel :)
 • Ik stop meer tijd in mijn blog dan toen ik dagelijks blogde. Ook al houd ik het niet precies bij, gemiddeld doe ik zo’n drie uur over een blogpost. Met uitschieters naar boven en soms naar beneden;
 • 2014 was het jaar waarin ik meer aandacht besteedde aan de terugvindbaarheid van mijn blogposts/artikelen. Ik ontsloot veel blogposts binnen diverse categorieën in de “Inhoudsopgave” op Vakblog en ging beter letten op het selectief verspreiden van de blogposts op sociale media en hoe de zoekmachines er mee omgingen;
 • Wat er precies goed is gegaan weet ik niet om eerlijk te zijn maar Google vond Vakblog vanaf de zomer ineens een stuk leuker. Het aantal bezoekers per maand steeg sterk en het (voorheen al hoge) percentage dat mijn blogposts vindt via Google werd nog groter. Meer dan 90% van mijn bezoek komt via zoekmachines binnen;
 • Volgens de WordPress stats had ik in 2013 (mijn beste jaar tot nu toe) iets meer dan 200.000 views. Dit jaar zijn dat er ruim 344 duizend. Kijkende naar de (unieke) bezoekers bij Google Analytics steeg ik van 124.000 in 2013 naar 210.000 dit jaar. De piek zit in de laatste vijf maanden van dit jaar waarin ik consequent meer dan 20.000 bezoekers per maand mocht verwelkomen. Deze decembermaand is mijn recordmaand met meer dan 25.000 bezoekers. Het zijn onwerkelijke aantallen voor me;
 • De ‘praktische’ blogposts doen het goed op Vakblog. De reviews van de Kobo ereaders worden permanent goed gelezen, net als de blogposts over usb laders, DRM verwijderen, Netflix en tutorials over Twitter en Facebook. Dat maakt ze ook redelijk onafhankelijk van de actualiteit: slechts drie van de tien best gelezen blogposts in 2014 heb ik ook dit jaar geschreven;
 • 2014 was ook het jaar waarin ik nieuwe vaste onderdelen (rubrieken is niet het goede woord geloof ik) introduceerde. Naast de 9 Recht op informatie columns die ik voor de IP schrijf begon ik met enige regelmaat sites te bespreken waar je foto’s kunt vinden voor gebruik op je eigen site of blog, startte ik in april met de boekenplogs en in september met de tweetweekoverzichten. Die worden geen van alle bijzonder goed gelezen maar ik vind ze heerlijk om te schrijven :)
 • Tot slot was 2014 ook het jaar waarin ik veel praktische vragen in de comments maar ook in mijn mailbox kreeg. Het leidde soms tot lange draadjes in de comments bij o.a. de Calibre blogposts maar ook tot hele interessante mailconversaties en (voor mij) inspiratie voor nieuwe blogposts. Fijnere feedback en motivatie om door te blijven bloggen kan ik me niet voorstellen. Dank jullie allemaal!

2015

 • Volgend jaar ga ik mijn negende jaar in met Vakblog. Met onverminderd veel zin maar wel met een gevoel dat ik ook wat meer tijd aan andere (schrijf)zaken wil gaan besteden die je niet hier terug zult zien. Twintig blogposts per maand willen plaatsen levert enerzijds een positieve druk op, anderzijds ook echt een gevoel van productie maken die ik inmiddels toch wat minder nodig vind. Het kan dus zijn dat er minder artikelen per maand gaan verschijnen maar goed, dat denk ik al twee jaar natuurlijk;
 • Of mensen ze volgend jaar wel gaan/willen lezen weet ik niet maar ik ga ze lekker wel schrijven: er komen (negen) nieuwe Recht op informatie columns, nieuwe besprekingen van fotosites en ook ga ik weer diverse bijzondere boekenplekken vastleggen in nieuwe boekenplogs. Ik vind het schrijven van de tweetweekoverzichten een fijne manier om het nieuws van de afgelopen week voor mezelf samen te vatten en dus zul je die hier ongetwijfeld ook weer gaan aantreffen;
 • Soms lijkt het misschien alsof dit blog alleen maar gaat over auteursrecht, ebooks en (handleidingen voor) webdiensten. En dat klopt! Ik heb nu al zin in alle nieuwe ontwikkelingen volgend jaar op deze gebieden en ik ga er zeker weten over schrijven ;)
 • Mijn blogvoornemen voor 2015 is om (meer) gebruik te gaan maken van de kennis, ideeën en vragen van anderen. En ben ik dus op zoek naar mensen die eens een artikel willen aanleveren over wat hun professioneel bezig houdt. Ik ga mensen actief benaderen als ik een onderwerp heb waar ik zelf meer over wil weten maar roep bij deze graag ook iedereen op om zelf met ideeën of vragen te komen die jij, ik of een ander zou kunnen uitwerken hier. Ik zou het fantastisch vinden als ik op 31 december 2015 wederom zou kunnen terugblikken op de input van jullie;
 • Een ander voornemen heeft meer te maken met mezelf dan met mijn blog maar vooruit, ik wil in 2015 minder bescheiden zijn en bedrijven benaderen voor een reviewexemplaar van ereaders of andere zaken die ik interessant genoeg vind om te bespreken hier. Ik wil graag meer reviews gaan doen maar elke ereader zelf aanschaffen gaat me echt te ver. Dus als jullie meelezen, Kobo en Amazon, bereid je voor op een gevulde mailbox.

Tot volgend jaar!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Minder bescheiden klinkt als een super goed voornemen. Ik wens je veel succes.
  En ik persoonlijk kijk het meest uit naar je plogs over boekwinkels en bibliotheken.

  Reply

 2. Je doet een oproep om met vragen te komen. Ik zoek een mooie oplossing voor het backuppen van mijn 20 000 boeken in Calibre.

  Met Nero Backup maak ik nu elke week een backup van mijn Calibre bibliotheek naar mijn NAS.

  Maar misschien zijn er mooiere en betere methoden om te backuppen. Mijn NAS (synology) heeft ook een cloud functie, misschien is dat handiger.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top