De Goodreads 2015 leesuitdaging

goodreads 2015
Volgens mij heb ik echt elk jaar weer hetzelfde goede voornemen. Meer tijd maken om te lezen en proberen om de stapel ongelezen boeken (en comics en manga in mijn geval) in elk geval niet groter te laten worden. Dat blijkt ook ieder jaar weer een uitdaging te zijn want behalve dat er zo veel andere zaken strijden om die kostbare uurtjes vrije tijd, lijken er elke week wel prachtige nieuwe boeken uit te komen die ik ook best wel zou willen lezen.

Zo’n uitdaging moet je dan ook serieus nemen natuurlijk want anders blijft het bij alleen maar een voornemen en kijk je aan het einde van het jaar zo sneu terug op alle boeken die je *had* willen lezen. Het jaar is nog maar enkele uren oud maar bij Goodreads kun je je inmiddels al weer aanmelden voor de 2015 Reading Challenge, de leesuitdaging voor 2015. OK, je moet er dan wel eventueel een account voor aanmaken en bij voorkeur ook over vrienden beschikken op dit sociale netwerk voor boekenliefhebbers. Maar behalve dat je jezelf dan uitdaagt op een plek waar iedereen goede leestips heeft, zien al je vrienden ook hoeveel je wilt gaan lezen in 2015.

Inmiddels zie ik de eerste ingevulde leesuitdagingen al voorbij komen. De één is voornemens 30 boeken te gaan lezen dit jaar, een ander 60 maar er zijn ook fanatiekelingen die 160 en zelfs 200 boeken dit jaar willen verslinden. Zelf val ik waarschijnlijk ook in de fanatiekelingen-categorie want ik heb de teller op 150 gezet. Aangezien ik gisteravond en vanochtend al begonnen ben met een stapel mangapockets en (comics) tradepaperbacks kon ik er meteen al vijf van wegstrepen maar ik heb ook nog vele tientallen titels op mijn ereader klaar staan waar ik me bijzonder op verheug.

Ik wil dit jaar de resterende (8) Jack Reacher boeken van Lee Child gaan lezen, minstens 10 boeken van Robert Silverberg (ik ben met een meerjarenproject bezig om al zijn boeken te herlezen), de nieuwe titels van Alex Hughes en Dean Koontz en ik heb nog diverse SF reeksen liggen die uit meerdere delen bestaan. Ook ga ik de resterende delen lezen van de Berserk manga en heb ik nog veel oude en recente tradepaperbacks in mijn Kindle en comiXology account staan. Nee, het wordt vast en zeker een heerlijk leesjaar!

Wil je ook mee doen leesuitdaging of ben je benieuwd naar wat anderen lezen. Zoek me dan gerust op en voeg me toe op Goodreads. Weet jij al welke boeken jij wil gaan lezen dit jaar?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

 1. Wat een goed idee en bovendien een goede stok achter de deur. Helaas ben ik niet zo’n snelle lezer, dus heb ik de teller op 30 boeken gezet. Eens kijken of dat lukt!

  Reply

 2. WOW, 150 is wel erg veel. Zoveel durf ik niet aan hoewel ik dit jaar denk ik ook een grote voor mezelf vast ga stellen. 50 was te weinig kwam ik afgelopen jaar achter, dit werden er 63. Misschien 70 proberen, of ruim inschatten en inzetten op 100.. Ik denk er nog even over na.

  Reply

  • Bij mij tellen de tradepaperbacks met name stevig mee natuurlijk en die lees ik redelijk vlot weg. Een dikke SF pil daarentegen kost me bijna een maand dus ik ben ook wel benieuwd hoe ver ik kom dit jaar. Zeventig of 100 is ook best heel erg veel hoor!

   Reply

 3. Mijn uitdaging bij Goodreads op 75 gezet. Dat is voor mij ambitieus want 2014 was droevig, volgens mij heb ik de 10 niet eens gehaald. Maar ja, vrije tijd ging aan iets anders op :) Wel grappig als je kijkt naar de Challenge Stats dat op 4 januari al wordt aangegeven 23 Challenges Completed :) Nu heb ik de afgelopen dagen ook al goed gevuld met lezen, ben begonnen met de Robert Langdon reeks van Dan Brown, maar die vormen bij mij toch echt maar het begin van de challenge :)

  Reply

  • Ik denk dat 75 voor iedereen bijzonder ambitieus is hoor! Wel fijn dat je dit jaar meer tijd hebt voor lezen hoewel ik zou hebben gegokt dat met je enorme reistijden je ook enorme hoeveelheden leest in de trein :) Benieuwd wat er allemaal op je lijst komt te staan dit jaar!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top