Archiveer en exporteer je blog naar PDF, Word en LibreOffice met BlogBooker

blogbooker
Er zijn verschillende redenen om een (offline) kopie, backup of archief van je blog(posts) te willen hebben. Sommige mensen willen graag een papieren of digitaal boek van hun blog maken voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden terwijl anderen het een prettig idee vinden dat ze een backup hebben van de inhoud van hun blog. Helemaal als je gebruik maakt van een blogplatform dat zelf niet de mogelijkheid biedt voor een backup.

Zelf wil ik graag mijn eigen archief hebben van mijn blog. Geen standaard WordPress backup waarin alle blogposts in WordPress formaat  opgeslagen zijn maar een eenvoudige backup in een voor mij leesbaar formaat. Een Worddocument of een PDF bestand dus. En dan kan ik wel alles kopieren en plakken van mijn blog naar een Worddocument maar dat is natuurlijk wel erg bewerkelijk. Gelukkig is er een gratis webdienst waar je dit redelijk eenvoudig automatisch kunt laten doen.

BlogBooker

BlogBooker gebruikt de export- of archiefbestanden van Blogger, WordPress, LiveJournal, Tumblr, TypePad en Twitter om een PDF bestand te maken van de blogposts (of tweets). Hierbij worden ook Word en LibreOffice bestanden aangemaakt die je kunt gebruiken als je ze na afloop nog wilt kunnen bewerken, bijvoorbeeld om een andere layout te gebruiken.

Op de site staat vermeld hoe je de benodigde export- of archiefbestanden kunt genereren (bijvoorbeeld voor Blogger) maar hieronder beschrijf ik de stappen van hoe je dat doet met een WordPress blog en hoe je met dit exportbestand een backupdocument maakt in BlogBooker.

Exporteer je blogposts

wordpress export blogbookerIn WordPress kun je een speciaal XML-bestand laten aanmaken waarin alle blogposts, pagina’s, comments, tags en categorieën opgenomen zijn.

Die optie vind je in het Dashboard terug onder Tools -> Export (of Extra -> Exporteren als je de Nederlandstalige versie gebruikt)

Standaard staat aangevinkt dat alle content van je blog in zo’n exportbestand opgenomen moet worden maar je kunt er ook voor kiezen om een selectie te maken van waar je een backup van wilt hebben.

wordpress exporteren blogbooker
Door aan te vinken dat je (alleen) blogposts wilt hebben in het exportbestand krijg je de mogelijkheid om alleen de blogposts uit één categorie [1] op te nemen, van een specifieke auteur [2] als je blog meerdere auteurs heeft, van een afgebakende periode [3] of met de blogposts te kiezen die een bepaalde status hebben [4] zoals alleen de gepubliceerde blogposts als je er meerdere als klad hebt staan.

Hoewel je zometeen bij BlogBooker ook nog kunt aangeven dat je alleen maar de blogposts uit een bepaalde periode wilt omzetten, is het verstandig om dit nu al in WordPress zelf te beperken. Er kunnen minder conversiefoutjes optreden als het exportbestand zelf alleen maar de blogposts bevat die je ook echt wilt hebben als PDF-of Wordbestand. In mijn geval kan ik bijvoorbeeld de gastblogs eruit filteren (die zijn onder de naam van de respectievelijke auteurs geplaatst) en alleen de in 2014 gepubliceerde blogposts selecteren omdat ik een bestand per jaar wil hebben.

Weet je wat je wilt downloaden? Klik dan op de knop om het exportbestand te downloaden. Dat bestand bevat de naam van je blog, de datum waarop je het aangemaakt hebt en heeft de bestandsextensie .xml. Dit bestand kun je bij BlogBooker gebruiken voor de volgende stap, het aanmaken van je backup.

PDF maken bij BlogBooker

Op de site van BlogBooker kun je klikken op de logo’s van de blogplatformen om een PDF en Worddocument aan te maken met het bijbehorende exportbestand. Voor WordPress kom je dan op het volgende scherm terecht:

blogbooker wordpress
Hier heb je een groot aantal opties die (mede) bepalen hoe de documenten er uit komen te zien. Bovenaan begint het natuurlijk met het – verplicht – selecteren van het exportbestand dat je zojuist hebt aangemaakt in WordPress [1]. Ook moet je de URL opgeven van je blog [2] die gebruikt wordt om o.a. de afbeeldingen te importeren die in de blogposts gebruikt zijn. Deze zitten namelijk niet in het exportbestand en worden ter plekke online opgehaald.

Klik je nu meteen op Create your BlogBook dan gaat BlogBooker aan de slag met alle standaardinstellingen die daar onder staan. Het loont echter wel de moeite om deze even langs te lopen aangezien deze dus bepalen hoe de documenten er uit komen te zien.

Als je de periode niet afgebakend hebt in WordPress dan kun je dit bij [3] alsnog doen. Hoe meer blogposts je wilt omzetten, hoe langer BlogBooker er over doet en het is een goed idee om de eerste keer te testen met een wat kleiner aantal blogposts totdat je tevreden bent met de layout bijvoorbeeld. Amerikanen werken namelijk met een andere opmaak van pagina’s en bij [4] kun je dit aanpassen naar o.a. A4 formaat of het 6×9 inch formaat dat door Lulu.com gebruikt wordt (waarmee je papieren boeken kunt laten drukken van je documenten). Ook zul je waarschijnlijk in het Nederlands bloggen en kun je bij [5] de taal op Nederlands zetten. Daaronder kun je eventueel ook nog het lettertype aanpassen maar voor mij voldoen de standaardinstellingen prima.

Onder features staan nog enkele andere zaken. De meeste spreken voor zich maar sommigen zijn minder vanzelfsprekend:

 • Tenzij je een donor bent kun je geen gebruik maken van de mogelijkheid om de afbeeldingen in (de oorspronkelijke) hoge resolutie binnen te halen. Dit is overigens de enige beperking die je met de gratis versie hebt;
 • BlogBooker maakt een ToC, een inhoudsopgave, van alle blogposts en dat kun je uitzetten bij [6];
 • Standaard worden alle reacties bij een blogpost ook opgenomen in de documenten. Mocht je dit niet willen, dan kun je dat afvinken bij [7];
 • Aan paginanummering doet BlogBooker standaard niet maar als je dat wel wilt dan kun je dit aangeven bij [8]. Let op dat de PDF altijd een paginanummering bevat, deze optie lijkt alleen invloed te hebben op de Word- en LibreOfficedocumenten;
 • Linkjes in een blogpost worden aangepast zodat ze ook op papier te zien zijn. Dat betekent dat alle linkjes voetnoten worden bij een blogpost waarin de URL’s staan. Wil je gewoon klikbare linkjes, dan moet je het vakje [9] afvinken;
 • Een beetje onlogisch maar BlogBooker geeft de blogposts in de documenten chronologisch weer van oud naar nieuw, ook al is dat precies andersom op een blog. Wil je ook in de documenten de recentste blogposts als eerste hebben staan, dan moet je bij [10] aanvinken dat de volgorde omgekeerd moet worden.

Heb je alle instellingen zoals je ze hebben wilt? Klik dan de knop om het WordPress exportbestand te uploaden en BlogBooker de documenten te laten maken. Dat duurde bij mij iets minder dan 10 minuten voor de blogposts van 2014 waarna een PDF-bestand, Worddocument en LibreOffice (ODT-bestand) te downloaden zijn.

De PDF is niet bedoeld om achteraf nog te bewerken en heeft een vaste layout. Op wat enkele schoonheidsfoutjes na ben ik er heel tevreden over. Kijk je echter naar het Worddocument dan zie je dat deze aanmerkelijk minder goed opgemaakt is. De layout verspringt op vele plekken en met name de reacties onder de blogposts leiden af van de blogposts. Als je een bewerkbare backup wilt van je blogpost als Worddocument, dan zou je kunnen overwegen om alle opties onder features af te vinken om een zo kaal mogelijke versie van je teksten te krijgen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

 1. Beste Raymond, ik heb je stappen gevolgd om van wp een pdf te maken. Wat ik ook doe, ik krijg alle berichten tot 20-8-2014, maar niet tot op heden. Kan je me helpen? Ik vind nergens informatie over hoe dit komt.

  Alvast hartelijk bedankt,
  Marion

  Reply

  • @Marion Het enige dat ik kan bedenken is dat je ofwel bij het exporteren van dat XML bestand een beperking hebt ingevuld waardoor dat bestand slechts de berichten tot die datum in 2014 bevat, danwel bij het importeren van dat bestand in Blogbooker.

   Mijn gok zou de eerste zijn, dus bij het exporteren. Als je bij Exporteren dat bestand aanmaakt, heb je dan ook alleen blogposts aangevinkt? En staat dan echt bij categorie, auteurs en status ‘All’? Is er geen enkele start-/einddatum ingevuld? Want in dat geval zouden alle blogposts toch echt in dat bestand terecht moeten komen en geïmporteerd moeten worden in Blogbooker. Veel meer instellingen zijn er namelijk niet.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top