Nee, je kunt niet eenzijdig de voorwaarden van Facebook aanpassen

social-network-76532 facebook
Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat Facebook binnenkort de voorwaarden en de teksten van hun privacybeleid gaat bijwerken. Op zich niets bijzonders want dat doen ze wel vaker maar deze keer gaat de update gepaard met veel media-aandacht. Dat heeft, als ik het zo lees allemaal, geen inhoudelijke reden – er verandert eigenlijk maar bar weinig in de voorwaarden – maar nu het in de media steeds vaker gaat over (je recht op) privacy wordt kennelijk elke kans aangegrepen om er sappige stukjes over te schrijven.

Daar heeft Facebook in het verleden ook wel aanleiding voor gegeven natuurlijk. Met enige regelmaat worden er nieuwe mogelijkheden geïntroduceerd die steeds meer mogelijkheden geven om steeds meer informatie te delen met anderen op het sociale netwerk. Mogelijkheden die Facebook alvast standaard aanzette voor je waarna je zelf op zoek mocht in de instellingen of je dat ook weer uit kon zetten. Maar goed, Facebook stelt dat het geleerd heeft van die ervaringen en dat ze nu zorgvuldiger en transparanter handelen als het gaat om de privacy van hun gebruikers.

Hoewel ik die toezegging zelf met een flinke korrel zout neem moet ik toegeven dat er weinig op te merken valt op de voorgestelde nieuwe formuleringen van de voorwaarden en het privacybeleid. Enkele zaken worden wat duidelijker geformuleerd en met name het privacybeleid is straks begrijpelijker en toegankelijker terug te vinden in de Privacy Basics. De vernieuwde vorm – want dat is het eigenlijk – zou per 1 januari 2015 ingaan maar is uitgesteld tot 30 januari om de gebruikers de tijd te geven ook daadwerkelijk kennis te nemen hiervan.

Niet dat iemand de voorwaarden leest natuurlijk

Om te kunnen oordelen wat je van de nieuwe voorwaarden vindt, zul je toch echt ook de oorspronkelijke voorwaarden gelezen moeten hebben. Dat doen er maar weinig volgens mij – ik ken ze tenminste niet – juist omdat ze in saaie juridische taal zijn geformuleerd en de meeste mensen er van uitgaan dat ‘het allemaal wel OK zal zijn’. En als je al enige interesse hebt in je auteursrecht en wat (anderen op) Facebook mag (mogen) doen met jouw teksten, foto’s en video’s dan haak je waarschijnlijk alsnog af als je het volgende leest:

For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos (IP content), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (IP License). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.

Wat dus stelt dat je Facebook toestemming geeft om alles te kunnen hergebruiken wat je op Facebook plaatst. Je blijft dus weliswaar de auteursrechthebbende (want anders kun je de toestemming niet geven) maar Facebook mag er van alles mee doen. Dat ‘van alles’ komt er vooral op neer dat ze het op Facebook zelf mogen tonen en dat andere gebruikers jouw materiaal mogen delen met elkaar maar het zou mogelijk zijn dat Facebook T-shirts gaat verkopen met jouw teksten of foto’s er op. Zonder dat jouw mening gevraagd wordt want daar heb je al mee ingestemd middels de voorwaarden.

En dat was altijd al zo. Zowel in de oude als nieuwe voorwaarden staat vermeld dat je zelf de rechthebbende bent van wat je plaatst op Facebook maar dat je Facebook toestemming geeft om dat naar eigen inzicht te gebruiken. Je droeg en draagt geen rechten over aan Facebook (dat kan niet eens in de voorwaarden) en Facebook mocht altijd al alles doen met wat je plaatst. Functioneel binnen het sociale netwerk maar ook commercieel, mochten ze daartoe ooit besluiten. Dat is allemaal niet nieuw.

Het is maar hoe je het wilt lezen

Dat Facebook helemaal geen tv commercials, fotoboeken, t-shirts of wat dan ook produceert met teksten, foto’s of video’s van gebruikers is niet zo interessant, het gaat er om dat ze het *kunnen* doen. Tenminste, dat lijkt de strekking te zijn van de berichtgeving rondom de nieuwe voorwaarden waarbij gebruikers door andere media gewaarschuwd worden tegen de mogelijke consequenties.

En het zou geen sociaal netwerk zijn als dat vervolgens niet door een rare actie opgevolgd zou worden op Facebook zelf. Je zou verwachten dat als gebruikers zich zorgen maken over wat er met hun content gedaan wordt door Facebook, ze zelf de nieuwe voorwaarden gaan bestuderen maar nee. Dan is het handiger om op grote schaal een bericht te plaatsen waarin je Facebook vertelt dat ze van je content moeten afblijven. De afgelopen weken kwam ik dat veel gedeelde bericht dan ook meerdere keren tegen.

Facebook
Klinkt wel goed, nietwaar?

Ik kan me voorstellen dat het heerlijk moet opluchten om dit bericht te plaatsen. Fijn even vertellen aan Facebook dat jij de baas bent over alles wat je op je account geplaatst hebt en dat ze schriftelijk toestemming nodig hebben als ze commerciële dingetjes van plan zijn met jouw content. En als ze je privacy schenden dan worden ze hartstikke gestraft!

Jammer alleen dat het een volledig zinloze handeling is. Jij was altijd al de auteursrechthebbende van wat je plaatst, ze hoeven je niet om schriftelijke toestemming te vragen want die toestemming heb je al gegeven bij het aanmaken van je account en wat jij als schending van je privacy ervaart heeft niets met recht of voorwaarden te maken. Facebook moet zich zeker aan de wetgeving houden maar jij moet je aan de voorwaarden houden waar jij mee akkoord bent gegaan.

Over wetgeving gesproken, met deze wetten hoef je sowieso niet te proberen je gelijk te halen. Er bestaat geen Wetboek van intellectueel eigendom en het gebruik van de lidnummers doet hoogstens vermoeden dat men de US Copyright Act voor ogen had omdat die tenminste nog over secties 111, 112 en 113 beschikt. Een wet die ook niet relevant is overigens. Je privacy wordt ook zeker niet wettelijk geborgd door de UCC, de Amerikaanse Uniform Commercial Code, net als dat het Statuut van Rome de basis vormde voor de oprichting van het Internationaal Strafhof, niet voor de bescherming van jouw foto’s op Facebook.

Het heeft dus geen enkele zin om dit statement op je Facebook tijdlijn te plaatsen.

Maar wat helpt dan wel?

Ook al is zo’n statement nutteloos, het betekent niet dat je geen enkele keuze hebt dan het opzeggen van je account als je (de voorwaarden van) Facebook niet vertrouwt. Welk sociaal netwerk je ook gebruikt, het is altijd verstandig om goed op te letten wat je wel of niet plaatst. Zo lang anderen jouw teksten, foto’s of video’s kunnen zien, kunnen ze er ook dingen mee doen die jij wellicht minder prettig vindt. Deel dus geen foto’s bijvoorbeeld die nu leuk zijn maar die je niet in andermans tijdlijn terug wilt zien. Laat staan op een t-shirt zeg maar.

Het is ook een goed idee om eens per jaar na te lopen wat je allemaal op Facebook geplaatst hebt. Maak daar een backup van en verwijder twijfelgevallen alsnog. Als Facebook nieuwe voorwaarden aankondigt dan is dat het goede moment om even kritisch naar je account te kijken. En de nieuwe voorwaarden ook echt te lezen natuurlijk.

Ook al helpen die (fictieve) wetten in dat statement je niet, in Nederland heb je wel de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) waar ook een organisatie voor is aangewezen die op de naleving toeziet. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) houdt zich bezig met hoe bedrijven en instellingen persoonsgegevens verwerken en heeft aangekondigd, na de ophef in de media, een onderzoek te starten naar het privacybeleid van Facebook.

Ik neem aan dat zij de voorwaarden dan wel goed doorlezen?

@foto via Pixabay met een CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top