Tweetweekoverzicht: Netflix, de KB, veel Google verwijderingsverzoeken en betalen we nu meer voor ebooks?

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit korte tweetweekoverzicht blokkeert Netflix misschien wel of misschien niet enkele gebruikers, bereidt de KB zich voor op hun nieuwe taak voor de OB-en, verwijderde Google vorig jaar bijna een miljoen links per dag en zijn de gevolgen van de nieuwe btw-regels nog niet heel zichtbaar.

Netflix blokkeert wel (of niet) de toegang buiten de regio

Dat was even schrikken vorige week toen vele sites met het nieuws kwamen dat Netflix zou zijn begonnen met het blokkeren van diensten waarmee de geografische restricties omzeild kunnen worden. Oftewel, de diensten waarmee je de Amerikaanse versie van Netflix kunt bekijken ook al woon je in Nederland. Of de Engelse versie. Of de Mexicaanse, enz. “Dankzij” (onnodig?) complexe licentie-afspraken beschikt elk land waar Netflix actief is over verschillende tvseries en films maar kun je vaak specifieke films en series alleen maar in bepaalde landen vinden. De tv serie West Wing is bijvoorbeeld niet in Nederland beschikbaar (maar wel de Amerikaanse) terwijl de Amerikanen weer niet over Suits beschikken die wel in Nederland te kijken is. Andere series, zoals het recent toegevoegde Friends komen een half jaar eerder in Amerika dan in de andere regio’s.

Nou maken veel betalende Netflix abonnees gebruik van VPN diensten om de restricties te omzeilen waarbij het lijkt alsof het apparaat waar je Netflix op kijkt in een ander land aanwezig is. Zo kijk ik zelf ook af en toe een serie op een Netflix in een ander land en heb daar weinig principiële problemen mee aangezien ik betaal voor Netflix. TV- en filmmaatschappijen zijn daar minder blij mee en dringen er bij Netflix op aan om dat soort diensten te blokkeren zodat abonnees alleen de content kan kijken uit het eigen land of regio. Daar staat Netflix vervolgens niet om te springen aangezien veel Amerikanen buiten Amerika gebruik maken van deze diensten en het wel eens flink wat klanten zou kunnen gaan kosten als ze deze categorie buiten zouden sluiten. Met vele tientallen VPN en DNS diensten zou dat ook nog wel eens een duur kat-en-muis spelletje gaan worden want veel van dat soort diensten ontleent zijn bestaansrecht nou net aan het mogelijk maken van een brede Netflix toegang.

Netflix ontkent dan ook gestart te zijn met het blokkeren van diensten hoewel ik vermoed dat ze wel degelijk aan het kijken zijn hoe ze extra drempels kunnen gaan opwerpen zonder in zo’n expliciet kat-en-muis spel te belanden met al die diensten. Zelf hoop ik dat ze ook de kans grijpen om al die aanbieders meer te stimuleren de series en films wereldwijd beschikbaar te maken want uiteindelijk is dat natuurlijk de echte kern van het probleem. In plaats van je betalende gebruikers te gaan pesten door VPN-diensten te blokkeren moet de insteek zijn om ze de tvseries en films te geven waar ze ook voor betalen. Oh en ik wil ook graag Engelse ondertiteling bij alle Engelse en Amerikaanse series/films in Nederland, Netflix. Make it so!

De Koninklijke Bibliotheek is er nu ook voor de openbare bibliotheken

Op 1 januari 2015 zijn de taken, het budget en de medewerkers van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB), de Stichting Bibliotheek.nl (BNL) en de stichting Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) overgegaan naar de KB. Dat komt omdat vanaf nu de KB een belangrijke rol speelt voor de openbare bibliotheken met een mandaat uit de nieuwe Bibliotheekwet. Hoe dat precies vorm gaat krijgen, wat er allemaal gaat gebeuren rondom één digitale bibliotheek en wat we daar van te zien gaan krijgen in 2015, dat moet nog blijken. Ik hoop (en verwacht) wel dat het een verbetering in de communicatie gaat opleveren naar de bibliotheekgebruikers in Nederland. Ik ben benieuwd!

Google heeft in 2014 345 miljoen links verwijderd uit de zoekmachine

Bijna een miljoen links per dag. Dat is wat Google vorig jaar verwijderde naar aanleiding van takedown notices die organisaties en bedrijven als (of namens) rechthebbenden hebben ingediend. Dat zijn absurde aantallen die vooral aantonen dat er nu met kanonnen op muggen geschoten wordt – geautomatiseerde aanvragen waarbij alles wat maar een beetje verdacht oogt in een takedown notice belandt – en dat er nog steeds niet geconcludeerd wordt dat het hele systeem niet werkt op deze manier. Ook ‘onze’ Stichting Brein ging los in 2014 met maar liefst 4,4 miljoen verwijderingsverzoeken en die geeft ook volmondig toe dat het allemaal geautomatiseerd gebeurt “met steekproeven om foute verzoeken te voorkomen”. Nog even en er worden dagelijks meer links uit Google verwijderd dan dat er bij komen?

De nieuwe BTW-regels lijken nog niet veel impact te hebben op de prijzen van ebooks

Op 1 januari werd de nieuwe btw-wetgeving van kracht die bepaalt dat vanaf dit jaar bedrijven het btw-tarief gehanteerd moet worden van het land waarin de koper zich bevindt (ipv het tarief van het land waarin de verkoper gevestigd is). Dat heeft een enorme impact op met name kleine bedrijven en ZZP-ers die ineens btw-aangifte moeten doen in de landen waar ze ook klanten hebben zitten en ik vermoedde dat we het ook als consumenten zouden gaan merken bij de aankoop van Engelstalige ebooks.

Vooralsnog lijkt dat nog mee te vallen. Ik las wel enkele artikelen over Amerikaanse auteurs die dankzij de wisselende btw-tarieven in Europa ook wisselende inkomsten krijgen via Amazon maar ben nog geen (grote) prijsstijgingen tegengekomen bij Kobo of Amazon. Het lijkt er op dat de prijzen gelijk gehouden worden wat inderdaad zou betekenen dat de inkomsten voor de uitgevers en auteurs zouden gaan variëren, afhankelijk waar de ebooks verkocht worden. Op de korte termijn zal er misschien dan niet veel veranderen voor de consument maar als het voor Amerikaanse uitgevers en auteurs onaantrekkelijk wordt om hun titels te koop aan te bieden in Europa – waar elk land zo’n beetje een ander btw-tarief heeft – dan gaat dat op langere termijn zeer vervelend worden voor het beschikbare aanbod. Ik vraag me echt af welk probleem opgelost moet worden met dit nieuwe Europese btw-beleid want het lijkt alleen maar problemen te veroorzaken voor zover ik dat kan overzien.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top