Bibliotheeknieuws (weer) voor iedereen

betaalmuur bibliotheekbladIets meer dan 9 maanden heeft het geduurd. Vorig jaar ging op 9 april Bibliotheekblad.nl – de website van en behorende bij het gelijknamige Bibliotheekblad – achter een inlogscherm. Voor zowel de artikelen uit het vaktijdschrift maar ook de nieuwsartikelen en de artikelen in de rubrieken die speciaal voor de site werden geschreven, moest je inloggen. Iets dat voorbehouden was aan de betalende abonnees.

Daar werd ik niet heel vrolijk van. Ook voor bibliothecarissen en informatiespecialisten is het bijhouden van vakliteratuur, het lezen van interessante artikelen en vooral het bijdragen aan en het delen ervan, niet vanzelfsprekend. Als je vervolgens geen reactie kunt achterlaten op de site en niet kunt verwijzen naar artikelen in mailtjes of sociale media, dan kun je je afvragen wat het nut nog is van een (vak)nieuwssite. Tenminste, ik vroeg me dat wel af.

De val van de Bibliotheekblad betaalmuur

bibliotheekblad bibliotheeknieuws
Waarschijnlijk zijn de reacties van vakgenoten, in combinatie met het overgaan van Bibliotheekblad naar een nieuwe uitgever – Uitgeverij IP die ook InformatieProfessional uitgeeft – redenen geweest om een einde te maken aan de noodzaak in te moeten loggen. Afgelopen week verscheen een melding dat de login verplichting zou gaan verdwijnen en aan het einde van de middag bleek dat vandaag ook inderdaad het geval te zijn.

bibliotheekblad bibliotheeknieuws
En dat betekent dat alle artikelen weer in te lezen zijn door iedereen die geïnteresseerd is in bibliotheeknieuws. Het betekent ook dat alle links die de afgelopen maand dood liepen weer normaal werken, zoals het artikel van Jan de Waal over het ebookplatform waar veel reacties en discussies onder te vinden zijn. Sowieso kunnen nu dus ook weer niet-abonnees reageren op de artikelen en werkt de RSS feed weer zoals het hoort.

Het mooie is dat het inlogscherm echt volledig verdwenen is en dat ook het archief met artikelen uit het blad nu voor iedereen open staat, wat voorheen niet het geval was. Helaas kun je niet bladeren door hele nummers maar moet je individuele artikelen zoeken op titel, trefwoorden of auteur. Gelukkig kun je wel kiezen om alle losse artikelen uit een specifiek nummer in één keer te vinden.

bibliotheekblad archief bibliotheeknieuws
Het zou nog fijner zijn als je makkelijk kon deeplinken naar de gevonden artikelen – de links zijn downloadlinks van de artikelen in PDF – maar het is al een fraaie stap vooruit dat de artikelen uit het archief na te lezen zijn zonder dat je op zoek moet naar de inloggegevens van het Bibliotheekblad-abonnement.

Ik begrijp heel goed dat elke uitgever (en elk tijdschrift) worstelt met het verdienmodel van papieren tijdschriften maar weiger te geloven dat het een goed idee is om betaalmuren te introduceren of nog erger, artikelen sowieso niet online te zetten. Zoals wetenschappelijke uitgevers het roer om moeten gooien met Open Access artikelen, zullen ook uitgevers van vaktijdschriften een balans moeten vinden tussen het vrij (online) beschikbaar maken van artikelen en de verkoop van abonnementen op de papieren of digitale versie van het tijdschrift. Ik denk dat het vrij toegankelijk zijn van kwaliteitsartikelen uiteindelijk de beste reden is om een abonnement te willen nemen op het tijdschrift zelf.

Zo werkt dat voor mij tenminste wel.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (21) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top