Twitter zoektips: zoek tweets op basis van aantallen retweets en favorieten

Nu je alle tweets die ooit verstuurd zijn kunt doorzoeken op Twitter.com was ik nieuwsgierig of ik ook kon filteren op tweets die een bepaalde mate van engagement hebben. Dat is de term die door Twitter zelf gebruikt wordt in o.a. hun eigen Twitter Analytics om aan te geven dat er geklikt is op een tweet, dat deze geretweet is of dat deze favoriet is gemaakt. In het (geavanceerd) zoekscherm ontbreekt deze optie maar het leek me raar dat het niet mogelijk zou zijn als het wel degelijk per tweet bijgehouden wordt zoals je in je eigen statistieken kunt terug zien.

Natuurlijk kun je die statistieken gebruiken maar dan heb je alleen maar je eigen tweets. Ik wilde echter kunnen zoeken naar alle tweets die verwijzen naar (één van) mijn blogposts en die ook enige vorm van interactie, van engagement, hebben opgeleverd. Ongeacht of dat mijn eigen tweets zijn of dat ze door een ander getwitterd zijn.

Dat blijkt stiekem toch te kunnen

Ook al lijkt dat niet mogelijk te zijn met de zoekfunctie op Twitter.com, via een ander blog kwam ik er achter dat die mogelijkheid wel door Twitter ingebouwd is in Tweetdeck. Maar ook dat er twee ongedocumenteerde zoekcommando’s zijn die kunnen filteren op het aantal keren dat een tweet geretweet is en het aantal keren dat een tweet favoriet is gemaakt: min_retweets en min_faves.

Zoals gezegd zijn deze zoekcommando’s niet opgenomen in het zoekformulier en dat betekent dat je handmatig de zoekvraag moet intikken in de zoekbalk bovenaan in het scherm op twitter.com of in de zoekbalk op de aparte zoekpagina.

Zoeken naar tweets die verwijzen naar een blogpost is simpel want ik hoef alleen maar naar de url van mijn blog te zoeken. Vervolgens voeg ik daar de twee filters aan toe waarbij ik zoek naar tweets die minstens 3x geretweet zijn OF die minstens 3x favoriet zijn gemaakt: rsnijders.info min_retweets:3 OR min_faves:3

twitter zoektips

Ik ben al lang blij dat ik uberhaupt nog zoekresultaten overhield maar dat hangt vooral af van je eigen zoekterm natuurlijk ;)

twitter zoektips
Standaard laat Twitter alleen maar de (recente) Top resultaten zien maar je kunt zowel bovenaan klikken op All of onderaan op View all Tweets om alle tweets te zien die aan de zoekvraag voldoen. Hierbij kreeg ik trouwens ook tweets te zien met ‘slechts’ 1 of 2 retweets of favorieten dus dat lijkt niet helemaal perfect te werken. Het zou wellicht verklaren waarom ze die zoekopties niet vermelden in de lijst met operators of in het zoekformulier.

Maar of je nou nieuwsgierig bent naar de impact van je eigen tweets of wat anderen over jou, je blog of wat dan ook zeggen, met één snelle zoekactie word je meteen uit de droom geholpen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top