Tweetweekoverzicht: De mooiste bibliotheken, uitgever Macmillan, thuiskopieheffing en muziek terwijl je een game speelt

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat het over de mooiste bibliotheken, Macmillan titels in Scribd, de te hoge thuiskopieheffing, zeggen bibliotheken te dure abonnementen op, kun je legaal muziek streamen terwijl je een game speelt en wil een andere Macmillan ook nog eens fuseren met Springer.

De (meer dan) 25 mooiste bibliotheken van de wereld en 10 van Nederland

De kans dat ik voor mijn boekenplogs nog eens kan afreizen naar Roemenië, Tsjechië, Oostenrijk of Amerika acht ik niet heel groot maar gelukkig zit er ook een Nederlandse bibliotheek tussen die te doen zou moeten zijn (Handelingenkamer van de Tweede Kamer, hoewel je daar ook niet zo maar naar binnenstruint).

De Handelingenkamer heeft MustReads ook opgenomen in hun eigen top 10 van mooiste Nederlandse bibliotheken en daar heb ik er al meerdere van bezocht (en vastgelegd in een boekenplog). Eentje ervan stond toevallig ook op mijn eigen lijst om te bezoeken afgelopen week maar daar kwam het door omstandigheden nog niet van. Twee anderen heb ik naar aanleiding van de top 10 lijst juist zelf ook toegevoegd aan mijn verlanglijstje.

Een selectie van titels van Macmillan is nu beschikbaar in Scribd en Oyster

Heel veel grote en bekende uitgevers hebben de twee Amerikaanse ebookdiensten Scribd en Oyster nog niet in hun catalogus zitten maar met Macmillan is er wel een belangrijke bijgekomen. Na HarperCollins voegt Macmillan nu ook een selectie van hun titels toe aan de beide ebookdiensten hoewel ze eerst heel voorzichtig hun grote teen in het hete ebookwater steken. Dat betekent dat ze geen recente titels bijdragen maar het beperkt houden tot 1000 titels uit hun backlist die in papieren vorm nauwelijks of niet goed verkrijgbaar zijn in boekwinkels. Ik vraag me met die voorzichtige aanpak altijd af wat je dan precies aan het uitproberen bent, helemaal als je ook de wens uitspreekt om de verkoop van je ebooks beter te spreiden (dan alleen via Amazon), maar meer keuze is altijd beter uiteindelijk. Nog een paar uitgevers erbij en dan vind ik Scribd in elk geval echt interessant worden.

Nogmaals uitstel in het spoedappel tegen Tom Kabinet

Eerst was het 23 december, toen werd het uitgesteld naar 13 januari en op die dag meldde het Hof wederom dat het vonnis uitgesteld was. Het uitstel wordt wel steeds minder overigens want de nieuwe datum is aanstaande dinsdag, 20 januari. Ergens is dat goed te begrijpen want de hele wereld kijkt toe of er in Nederland besloten gaat worden dat je ebooks echt tweedehands kunt doorverkopen maar ik heb niet de verwachting dat de rechtbank zich zo expliciet gaat uitspreken hierover. De kans is bijzonder groot dat er doorverwezen gaat worden naar het Europese Hof van Justitie met prejudiciële vragen of er inderdaad beroep gedaan kan worden op het UsedSoft arrest (die de overdracht van softwarelicenties onder voorwaarden toestaat) bij de doorverkoop van ebooks. En ik schat in dat de rechtbank nu vooral aan het piekeren is of ze gedurende dit langdurige proces wel of niet de stekker uit Tom Kabinet gaan trekken. We zullen er dinsdag (misschien) achterkomen.

De thuiskopieheffing in 2013 en 2014 was te hoog

Vorig jaar oordeelde het Europese Hof van Justitie dat een thuiskopieheffing niet bedoeld mag zijn om het kopiëren van werken uit illegale bron te rechtvaardigen. Dat maakte een einde aan de mogelijkheid om te mogen downloaden uit illegale bron en hadden we, ook in Nederland, ineens een downloadverbod. Maar het betekende ook dat de in 2013 geïntroduceerde thuiskopieheffing met terugwerkende kracht wellicht te hoog was omdat die wel degelijk rekening hield met het kopiëren van werken uit illegale bron. Tenminste, dat was de inzet van een rechtszaak tussen diverse grote leveranciers en de overheid en daar heeft de rechter nu uitspraak over gedaan. In 2015 is er rekening gehouden met het downloadverbod maar de afgelopen twee jaar is die thuiskopieheffing inderdaad te hoog geweest en hebben de leveranciers dus hun prijzen onnodig met enkele euro’s moeten verhogen.

Weg met die dure wetenschappelijke tijdschriften

Het lijkt een beetje non-nieuws te zijn als bibliotheken besluiten om dure tijdschriftabonnementen op te zeggen maar dat is het niet. Al vele jaren worden universiteitsbibliotheken geconfronteerd met sterk stijgende prijzen van wetenschappelijke informatiebronnen en tijdschriften maar werden ze ook min of meer gegijzeld door de belangen die hun gebruikers – onderzoekers – hebben bij die bronnen. Oftewel, het was al jaren niet meer op te brengen in de budgetten maar opzeggen kon ook niet. Met de focus op Open Access en de stevige onderhandelingen met wetenschappelijke uitgevers lijkt nu die impasse ook doorbroken te worden en heeft de Universiteit van Tilburg nu twee van de duurste (en meest geciteerde) tijdschriften opgezegd. 2015 belooft een heel boeiend jaar te worden in bibliotheek- en (wetenschappelijke) uitgeversland.

Muziek terwijl anderen zien wat je speelt op Twitch

Twitch is de grootste streaming videosite (na YouTube) die zich echter gespecialiseerd heeft in gamevideo’s. Tienduizenden gamers streamen daar uitzendingen over wat ze op hun consoles of PC spelen. Vorig jaar werden velen onaangenaam verrast toen Twitch duizenden gearchiveerde video’s ontdeed van de audiotracks omdat er auteursrechtelijk beschermde muziek (ergens) in gebruikt werd. Net als wat YouTube doet dus.

Nu komt Twitch met een bibliotheek met ruim 500 muzieknummers die wel gebruikt mogen worden in gamevideo’s en die door hun geautomatiseerde systemen genegeerd worden (wederom, net als wat YouTube doet). Zodat je tenminste nog naar muziek kunt luisteren terwijl je anderen laat meekijken met jouw game.

Springer en Macmillan willen fuseren

Macmillan kwam afgelopen week niet alleen in het nieuws om die 1000 titels die ze aan Oyster en Scribd toevoegen maar ook omdat ze de intentie uitspraken hun Science and Education tak te willen fuseren met Springer Science+Business. Als de fusie goedgekeurd wordt zou dat in juni 2015 een enorme educatieve uitgever opleveren waar meer dan 13.000 mensen werken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top