Afbeeldingen zoeken: Travel Coffee Book

pexels

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb, inclusief deze:

Travel Coffee Book

travel coffee bookSharing beautiful travel moments, 10 new photos every 10 days. Dat staat er boven de zeer eenvoudige site, gevolgd door de melding dat alle foto’s vrij zijn gegeven onder een CC0 verklaring waardoor je er alles mee mag doen wat je wil.

En zo simpel is het ook wat Travel Coffee Book betreft. Het achterliggende idee is om de foto’s die je toch al deelt via sociale media over je reisbestemming, verder te delen met de rest van de wereld die ze vervolgens mogen (her)gebruiken op hun eigen site of blog. Je kunt daar dus zelf je eigen foto’s aanmelden die door de eigenaar van Travel Coffee Book worden beoordeeld of ze ook geschikt voor de site zijn. Elke 10 dagen komen er 10 nieuwe foto’s beschikbaar. Nou ja, bijna elke 10 dagen dan want er zit soms wel iets meer tijd tussen.

Wat biedt Travel Coffee Book?

Sinds april 2014 worden er maandelijks ca. 20 nieuwe foto’s op de site geplaatst. Deze worden voorzien van een titel die keurig beschrijft wat er op de foto staat en in de meeste gevallen worden er enkele trefwoorden bij gezet, voorzien van een #-teken. Travel Coffee Book is een Tumblr blog dat echter niet beschikt over een zoekfunctie. Je zult dus moeten bladeren door het aanbod op de voorpagina of door het archief waarbij je met Control-F nog kunt proberen om op iets specifieks te zoeken, hoewel de kans klein is dat je precies vindt wat je zoekt.

Dat geeft allemaal niets want met iets meer dan 100 foto’s kun je prima bladeren door het aanbod en elke maand bijhouden welke er bij zijn gekomen. Dat kun je handmatig doen door naar de site te gaan, jezelf te abonneren op een mailinglijst of de RSS-feed waardoor je meteen weet wanneer er nieuwe foto’s zijn.

Jade Pavilion, Dujiangyan, Sichuan, China

Jade Pavilion, Dujiangyan, Sichuan, China

De foto’s staan niet op de site zelf maar in het OneDrive account van de eigenaar. Dat heeft als voordeel dat je het origineel kunt downloaden en kunt zien welke oorspronkelijke metadata erbij hoort (zoals het fototoestel dat gebruikt is en de exacte afmeting).Ook kun je rechtstreeks alle foto’s van Travel Coffee Book in een OneDrive album bekijken.

Zoals gezegd zijn alle foto’s beschikbaar onder een CC0 verklaring. Dit houdt in dat je alle foto’s mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik. Er is zelfs geen naamsvermelding nodig, iets dat je met de reguliere Creative Commons licenties wel altijd moet doen. Ik blijf het overigens netjes vinden om een bron- en naamsvermelding te gebruiken als je een foto van een ander gebruikt op je site of blog, ook al hoef je dat niet van de rechthebbenden. Niet alleen handig voor jezelf om te weten waar je iets vandaan hebt gehaald maar ook nuttig voor anderen om bijv. kennis te maken met sites als Travel Coffee Book natuurlijk.

@foto Jade Pavilion, Dujiangyan, Sichuan, China via Travel Coffee Book met CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top