Boekenplog: Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Enkele jaren geleden bracht ik een bezoekje aan de (toen nieuwe) Universiteitsbibliotheek in Utrecht op de Uithof. Daar heb ik zelf geen foto’s van en daarom staat die nog op mijn lijstje van te bezoeken boekenplekken voor mijn blog. Ik wist echter niet dat er een tweede locatie was van de Universiteitsbibliotheek Utrecht in de binnenstad.

Afgelopen week strandde ik, na een bijeenkomst van de landelijke werkgroep Licenties, samen met een collega bij het station toen er geen treinen meer reden en stelde hij voor om naar de Universiteitsbibliotheek Utrecht te wandelen waar hij vroeger gewerkt bleek te hebben. Dat leek me nog wel een pittige wandeling naar de Uithof maar dat viel best mee toen we na een kwartiertje voor de locatie Binnenstad stonden. In tegenstelling tot het nieuwe gebouw op de Uithof zit deze universiteitsbibliotheek in een prachtig oud (en groot!) pand. Ik was in ieder geval aangenaam verrast en nodig je graag uit om mee te kijken.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Ik liep achter mijn collega aan natuurlijk en die nam niet de hoofdingang maar de zij-ingang waar ook de fietsenstalling is. Op dat grote plein krijg wel meteen een mooi beeld van hoe symmetrisch (het linkerdeel) van de universiteitsbibliotheek is.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Drie verdiepingen vol met boekenkasten waar – aan de raamkant – per rij boekenkasten één studieplek te vinden is. Die zo te zien allemaal bezet zijn.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

De zij-ingang zal daar dan wel zijn. Naast de twee dames die snel even een sigaretje aan het roken waren.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Eenmaal binnen loop je linksaf ook meteen de universiteitsbibliotheek in. De boekenkasten zie je niet meteen maar de beveiligingspoorten kun je niet missen. Het is een prachtige hoge ruimte!

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Meteen achter de beveiligingspoorten hangen overzichten van waar je specifieke collectie-onderdelen en faciliteiten kunt vinden. De werkplekken bij de boekenkasten die ik buiten zag heten ‘Collectiegebonden studieplaatsen’ zo te zien. Overigens blijk je – achteraf – ook een handige overzichtskaart van alle verdiepingen te kunnen vinden op de site van de universiteitsbibliotheek.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Toch maar meteen even doorlopen naar achteren. Met zicht op een mysterieuze ruimte aan het einde van die gang met boekenkasten.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Maar het oog wil ook wat en foto’s met een beetje diepte vind ik zelf mooier. Op naar de eerste verdieping dus. Niet deze trap want ik wil de kant op waar de studenten bij het raam zaten die ik vanaf dat pleintje zag zitten.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Deze kant omhoog dus.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Op alle drie de verdiepingen heb je dus een gang met rijen boekenkasten. Ook hier zitten (aan beide kanten) aan het einde van elke rij studenten te werken aan een behoorlijk krappe ‘collectiegebonden studieplaats’. En ook hier ben ik heel benieuwd wat er aan het einde van die gang te vinden is.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Wauw. Het hoekpunt, wat de twee gebouwen van de universiteitsbibliotheek aan elkaar verbindt, is prachtig ingericht. Op de begane grond zijn het computerplekken, omringd door boekenkasten in een perfecte vierkant. Er zijn echter geen plafonds/vloeren daarboven en je krijgt daarmee dus een toren van boekenkasten van drie verdiepingen.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Met nooduitgang op deze eerste verdieping voor het geval het je te veel wordt ;)

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Maar linksaf ga je naar het deel dat je vanaf het plein met (trap naar) de fietsenstalling kunt zien. Ik heb trouwens niet gekeken wiens borstbeeld daar staat te pronken.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Wat echt opvalt is de stilte. Niet alleen hier bij de computers maar echt overal in de universiteitsbibliotheek zonder dat er bordjes (hoeven te) hangen of dat er ge-shhhh-t wordt. Wat een verschil met de gemiddelde hogeschoolbibliotheek. Hoewel ik dat verschil ook wel durf te verklaren door de ‘grootsheid’ van het gebouw: het dwingt ook stilte af. Het zou werkelijk niet in me opkomen om een luidruchtige conversatie te beginnen.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Vlak voordat je de ‘toren’ in loopt kun je in de gang al prachtig een dwarsdoorsnede van de drie verdiepingen zien, inclusief dus de rijen met studenten aan de raamkant.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Want heel spannend ziet dat er vanuit de volgende gang met rijen boekenkasten zelf niet uit natuurlijk. Maar dan weet je dat er echt volop studenten zitten aan het einde van elke rij.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Hopen dat die studente niet ziet dat ik snel een foto maak. Hopen dat die studente niet ziet dat ik snel een foto maak. Gelukt! Met uitzicht op dat binnenpleintje.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Geen boekenplog is compleet zonder een foto van een trappenhuis (of lift) met prullenbakken natuurlijk. Hier kun je halverwege snel naar beneden of boven zonder eerst de gehele verdieping af te lopen. Ik loop echter wel die eerste verdieping af omdat ik naar de bovenste, tweede, verdieping wil.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Het is misschien niet de meest spannende en vernieuwende inrichting maar weet je, in een bibliotheek wil ik gewoon veel boeken kunnen vinden die in veel boekenkasten staan. En dat kan hier.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Een statig trappenhuis leidt me naar de tweede verdieping.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Pom pom pom, en weer teruglopen naar de ‘toren’.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

En het kleinere trappenhuis halverwege ….mooi hoor.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Zitten alle studenten nog achter dezelfde computerwerkplek? ;)

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

En er wordt nog steeds stevig gestudeerd zie ik, terwijl ik terugloop naar de ingang via de bovenste verdieping.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Aan het einde van – nog een – gang met boekenkasten kun je wel prachtig alles overzien. Van bankjes met studerende studenten op de tweede verdieping tot de informatiebalie op de begane grond. Ik wil nu wel weten wat er aan de andere kant van de zij-ingang te vinden, daar in de verte.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Het zal niemand verrassen dat je aan de andere kant ook weer rijen met boekenkasten vindt maar op de balustrade, vanaf de eerste verdieping kijk je dus uit op de hoofdingang aan de Drift. Vlak achter die ingang zit dus nog een oud deel van een huisje dat tegenwoordig als doorgang dient naar de faculteit Geesteswetenschappen.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Loop je verder, dan vind je nog enkele cataloguspc’s en ruimtes vol met boekenkasten en werkplekken maar het gaat vervolgens bijna naadloos over in de overige ruimtes van de Universiteit Utrecht.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Ik bewonder nog even een volgende prachtige trap maar besluit dan via de zij-ingang weer naar buiten te gaan en om te lopen naar de hoofdingang.

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Kijk, toch even handig om zeker te weten waar ik zojuist al die foto’s van gemaakt heb, nietwaar?

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

En terwijl twee studenten naar binnen lopen bij de universiteitsbibliotheek, loop ik weer terug naar het station. Hopelijk rijden de treinen nu wel weer….
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

  • Ik geloof dat mijn collega ook maar weinig herkende uit ‘zijn tijd’. Het bevestigt voor mij ook (een beetje) waarom het vastleggen van dit soort plekken zowel leuk als nuttig is want ze doorstaan lang niet allemaal de tand des tijds. Ik kwam er vorig jaar (pas) achter dat mijn allereerste openbare bibliotheek inmiddels ook verhuisd was naar een andere locatie en vind het erg jammer dat ik daar geen foto’s meer van heb.

   Reply

 1. Wat een mooie fotoserie weer met heel veel foto’s. Ik heb altijd alleen maar langs de smalle ingang gelopen en had geen idee wat zich daarachter bevond. Dat grote plein bijvoorbeeld. Leuk!

  Reply

 2. Wat een sfeer! Die lange reeksen boekenkasten en dan opeen dat prachtige vierkant. stijlvol. Je foto’s zijn weer volop genieten.

  Reply

 3. Geesteswetenschappen. Volgens mij zitten Rechtsgeleerdheid en Economie ook in die bieb. In elk geval bestond de JB niet meer (Je weet wel, die van het PostNL spotje dat niet klopt). Het is wel mooi geworden, maar ‘mijn’ JB is het duidelijk niet meer :)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top