Tweetweekoverzicht: Groene Boekje, Open Access, Tom Kabinet, slechte wachtwoorden en het auteurscontractenrecht

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat het over het nieuwe Groene Boekje, Big ebook data, PDF’s, betalen voor streaming muziekdiensten, slechte wachtwoorden, zelf publiceren van educatieve ebooks, nog een keer Tom Kabinet, Open Access en moeten we nog even wachten tot het wetsvoorstel auteurscontractenrecht behandeld wordt.

Groene Boekje Zoekt Uitgever. En vindt Van Dale

Ik heb het Groene Boekje bijna altijd binnen handbereik als ik schrijf. Niet dat ik het dagelijks gebruik maar soms moet ik gewoon even nakijken hoe je dat ene woord ook al weer schreef. Of even controleren of het wel een bestaand woord is want ik heb wel eens de neiging om mijn eigen vocabulaire te verzinnen terwijl ik er van overtuigd ben dat het al eeuwen in onze prachtige taal voorkomt. In 1994 werd bepaald dat er elke 10 jaar een nieuw Groene Boekje moet uitkomen om de officiële spelling van woorden te ‘ondersteunen’ en nadat het huidige Groene Boekje in 2005 uitkwam, is het dus dit jaar tijd voor de opvolger. De Nederlandse Taalunie stelde een heuse selectiecommissie samen om te bepalen wie deze editie mag uitgeven en kwam na een aanbesteding uit op Van Dale. Tot mijn mild chagrijn zal het nieuwe (fysieke) Groene Boekje slechts de helft van het huidige aantal trefwoorden bevatten en zal de nieuwe online versie uitgebreider (en gratis) zijn. Ik vond het idee dat ik een woordenlijst van de Nederlandse taal in de boekenkast heb staan nou net zo leuk, ook al weet ik ook wel dat die per definitie achterloopt en keek ik ook wel regelmatig op de woordenlijst site.

Wie weet wat je leest?

Het was 1 van mijn voorspellingen voor 2014 – die niet uitkwam – maar Amazon, Apple en Kobo houden echt wel in de gaten wat er gelezen wordt op de ereaders en leesapps. Daar hoor je het College Bescherming Persoonsgegevens nou nooit over.

En dat terwijl de iBookstore van Apple er elke maand een miljoen nieuwe gebruikers bij krijgt en er inmiddels al een miljard ebooks gedownload zijn. Dat is heel veel big ebook data.

Maar het blijft niet beperkt tot die grote drie. Ook Scribd en OverDrive (het ebookuitleenplatform van de Amerikaanse bibliotheken) doen gezellig mee.

Doe meer met PDF’s in Google Drive

Ik maak veel gebruik van PDF’s maar er zaten diverse tips tussen die ik niet kende (en wel erg nuttig vond). Vooral dat je de Android versie van de Drive app kunt gebruiken om goede scans in pdf formaat te maken. Evernote doet ook goed zijn best met de nieuwe Scannable app maar die is voorlopig alleen nog maar voor iOS beschikbaar.

Betalen voor je streaming muziek

Onderzoeksbureau Gfk becijferde dat het aantal gebruikers van muziekstreamingdiensten in het laatste kwartaal van 2014 licht steeg en dat een derde van de 4,6 miljoen Nederlandse gebruikers ook betaalt voor een dergelijke dienst. Waarmee ook de populariteit van het illegaal downloaden van muziek aan het afnemen is. Nog een kwart doet dat tegenover 32% in september van vorig jaar.

Ook video on demand diensten krijgen meer gebruikers. 4,7 miljoen Nederlanders in totaal die allemaal betalen hoewel 35% ook nog steeds films of tv-series illegaal blijft downloaden.

En de allerslechtste wachtwoorden van 2014 zijn …

Het maakt echt niet uit hoe vaak grote webdiensten gehacked worden en er miljoen wachtwoorden buit gemaakt worden. Kennelijk. Mensen blijven onzinnige wachtwoorden gebruiken waar je niet eens een computer voor nodig hebt om ze te raden. De universele topper ‘123456’ staat dan ook bovenaan de lijst, hoewel ‘12345’, ‘12345678’ en ‘123456789’ eveneens in de top 10 staan (‘1234567’ staat op 11). Natuurlijk ontbreken juweeltjes als ‘password’, ‘qwerty’ en ‘abc123’ niet. Het zijn vast dezelfde mensen die ook de pincode op hun bankpas schrijven.

Amazon lanceert de Kindle Textbook Creator, ook in Nederland

Amazon heeft een tool beschikbaar gemaakt waarmee je PDF bestanden van studieboeken, aantekeningen en andere educatieve content kunt converteren (en publiceren) naar Kindle-boeken. Het is een onderdeel van het Kindle Direct Publishing programma van Amazon waarmee auteurs zelf rechtstreeks hun boeken kunnen publiceren en verkopen via de Amazon site. Ik verwacht niet meteen een stortvloed aan Nederlandstalige zelf gepubliceerde studieboeken maar ik denk wel dat het een mooie stimulans kan zijn voor docenten en anderen om anders om te gaan met hun leermaterialen.

Nog even wachten op de behandeling van het wetsvoorstel auteurscontractenrecht

Het wetsvoorstel auteurscontractenrecht (of beter gezegd, Wijziging van de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten in verband met de versterking van de positie van de auteur en de uitvoerende kunstenaar bij overeenkomsten betreffende het auteursrecht en het naburig recht (Wet auteurscontractenrecht)) dateert al van 2,5 jaar geleden. Het voorstel wijzigt een artikel uit de Auteurswet en voegt er een compleet nieuw hoofdstuk met meerdere artikelen aan toe. In het kort komt het er op neer dat een maker van een werk (de auteur) een licentie moet verlenen voor het geheel of een gedeelte van het auteursrecht aan een ander voor exploitatie (de uitgever). Aan deze exploitatieovereenkomst zitten dan echter wel beperkingen, die dus een eigen hoofdstuk met 7 artikelen krijgt in de Aw, die meer controle geven aan de makers en uitvoerenden.

Het wetsvoorstel stond voor behandeling gepland de afgelopen week maar het is opgeschoven naar week 6. Afhankelijk van de resultaten hiervan kan er (heel) veel veranderen in de dynamiek tussen auteurs en uitgevers.

Tom Kabinet wil met ‘Spotify voor ebooks’ aan de slag

Nadat Tom Kabinet het deksel op de neus kreeg bij de rechter afgelopen week, zijn ze niet bij de pakken gaan neerzitten. Ze hadden tot vrijdag de tijd om alle (mogelijke) illegale ebooks van hun site te verwijderen en hoewel daar vanuit diverse hoeken aan de haalbaarheid daarvan getwijfeld werd, hebben ze dat extreem voortvarend aangepakt. Stonden er begin vorige week nog ruim tienduizend ebooks op de site, op het moment van schrijven zijn dat er nog slechts enkele tientallen en bevatten de meeste categorieën geen titels meer. Vermoedelijk accepteert Tom Kabinet alleen nog maar ebooks waar al een watermerkcode in zit en die niet door 1 van de grootverkopers is aangeboden.

Plan B staat ook klaar wist Sprout te melden. Vrijdag kondigde de oprichter aan dit jaar met een all you can eat abonnement te gaan beginnen waarbij je voor een vast bedrag per maand – 5 euro werd genoemd – onbeperkt ebooks kunt lezen. Het lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk dat het hier om downloadbare ebooks zal gaan (zoals Elly’s Choice) want daar zal geen enkele uitgever meer voor te porren zijn in Nederland neem ik aan. Een streaming model, zoals Scribd, zou echter meer kans kunnen maken. Daar valt weinig illegaals mee te doen en zou extra inkomsten voor de uitgevers genereren aangezien Tom Kabinet dan overeenkomsten met alle uitgevers zou moeten sluiten. Het lijkt er op dat Tom Kabinet een vaste plek gaat veroveren in mijn lijstje met onderwerpen om over te bloggen.

Stand van zaken open access in Nederland

Staatssecretaris Dekker stuurde afgelopen vrijdag een brief naar de Tweede Kamer met de stand van zaken mbt open access in Nederland. Hierin gaat hij o.a. in op de onderhandelingen met wetenschappelijke uitgevers maar zijn er ook twee interessante onderzoeken bijgevoegd over de onderzoeksoutput van Nederland en de geraamde kosten om dat OA te publiceren.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

  1. Woordenlijst. Na 25 jaar intensief gebruik ( Ongeveer 74.700 resultaten (0,25 seconden) staat ‘informatievaardigheden’ er nog steeds niet in. ‘Gelukkig’ staat ‘Mediawijsheid er ook niet in.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top