Afbeeldingen zoeken: The Pond5 Public Domain Project

pexels

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb, inclusief deze:

The Pond5 Public Domain Project

Pond5 is een grote Amerikaanse marktplaats waar vraag en aanbod van media bij elkaar komen. Er worden miljoenen foto’s, video’s, illustraties, muziek(fragmenten), geluidseffecten en 3D modellen te koop aangeboden die je vervolgens voor je eigen doeleinden kunt gebruiken. Aan de vraagkant kun je op Pond5 dus bijvoorbeeld een verzoek plaatsen als je een (hele) specifieke foto of illustratie zoekt. De prijzen variëren van enkele tientallen dollarcenten tot vele honderden dollars per mediabestand.

Recentelijk hebben ze het betaalde aanbod uitgebreid met een groot aanbod van mediabestanden die in het publiek domein vallen. Het gaat hier, in eerste instantie, om zo’n 65.000 foto’s (plus 10.000 video’s en honderden geluidsopnames en 3D modellen) onder de noemer ‘The Pond5 Public Domain Project

pond5 public domain project

Wat mag je met foto’s uit het publiek domein?

Als iets in het publiek domein valt dan wil dat zeggen dat werken niet meer beschermd zijn door het auteursrecht. Dat betekent dat je alle foto’s (en andere materialen) mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik. Er is zelfs geen naamsvermelding nodig en er komen vanzelfsprekend geen kosten bij kijken. In Amerika kun je ook, met een CC0 verklaring of een Public Domain Mark aangeven dat je als maker afstand doet van je rechten – het ligt iets lastiger in Nederland om dat te doen maar dat terzijde – en deze materialen worden ook in The Public Domain Project van Pond5 meegenomen.

Zoeken en vinden

Nou zijn er vele sites te vinden met werken uit het publiek domein en heb ik zelf ook al vele sites besproken die foto’s met een CC0 verklaring aanbieden maar Pond5 heeft het voordeel dat ze al een zeer uitgebreid zoeksysteem hebben voor de betaalde mediabestanden die verhandeld worden. Alle foto’s zijn voorzien van een goede beschrijvende titel, sommige hebben ook nog tags maar met behulp van de zoekfunctie kun je het aanbod van gratis foto’s prima doorzoeken.

pond5 public domain project
Zoek je, in bovenstaand voorbeeld, op ‘library’ dan krijg je alle zoekresultaten netjes gepresenteerd in de standaardweergave van Pond5. Bovenin wordt aangegeven hoeveel van elke materiaalsoort je gevonden hebt met je zoekactie en je kunt dan doorklikken op bijvoorbeeld ‘free Photos’ om alleen de foto’s te zien. Zijn het er heel veel, dan kun je een nieuwe zoekactie proberen al dan niet aan de hand van gerelateerde zoekacties die eerder in het systeem gedaan zijn. Ga je met de muis over een zoekresultaat, dan krijg je meer informatie over de foto te zien zoals de afmeting en de prijs (die op 0$ zou moeten staan).

Afrekenen maar

pond5 public domain projectOok al werkt het zoeksysteem uitstekend, het feit dat de gratis foto’s gewoon onderdeel uitmaken van de Pond5 site betekent dat ook het downloaden van de gevonden foto’s op dezelfde wijze verloopt. En dat is omslachtig omdat je de foto’s in een winkelwagentje moet stoppen, een account moet aanmaken – waarvoor je alleen maar je naam en mailadres hoeft op te geven – en vervolgens je gratis foto’s moet gaan afrekenen.

Dat werkt allemaal vlekkeloos maar het feit dat je tijdens het afrekenen verplicht een naam, adres, postcode en woonplaats moet opgeven als factuurinformatie is niet handig natuurlijk. Je hoeft daar niet je echte gegevens te gebruiken maar het zou niet nodig moeten zijn bij een gratis download. Na het afrekenen kun je de ‘gekochte’ foto’s gewoon downloaden en blijven ze aan je account gekoppeld zodat je ze ook later opnieuw kunt downloaden.

pond5 library

Main Reading Room, State Library of NSW, Sydney (NSW)

Pond5 is daarmee bepaald geen laagdrempelige site om op zoek te gaan naar foto’s die je vrijelijk mag gebruiken. Daar staat echter wel tegenover dat de site zelf een selectie maakt van foto’s (en andere materialen) die in het publiek domein vallen en voorziet van gegevens zodat je de foto’s eenvoudig kunt terugvinden. Het is nog even de vraag of, en met hoeveel, deze collectie in de toekomst uitgebreid gaat worden maar het belooft een interessante beelddatabank te worden die je ook voor je blog goed kunt gebruiken.

Zoals altijd wil ik benadrukken om een bron- en naamsvermelding te gebruiken als je een foto van een ander plaatst op je site of blog. Ook al hoef je dat niet met foto’s uit het publiek domein. Het is niet alleen handig voor jezelf om achteraf nog te weten waar je iets vandaan hebt gehaald maar ook nuttig voor anderen zodat ze zelf foto’s kunnen zoeken in The Pond5 Public Domain Project.

@foto Main Reading Room, State Library of NSW, Sydney (NSW) via Pond5 in publiek domein.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top